[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] [FAQ] Amortyzatory.
robertdg - 01-10-2010, 09:17
KaWu, konstrukcja amora jest wciąż taka sama.
Marcino - 01-10-2010, 13:17
No to sie zgdza ze mocowanie przód a tył jest inne.
Ja mam z tyłu amory z gala porzedniej generacji, tzn Japaneze powiedział ze spasują i pasowały tylko średnice spręzyny sa inne (takie jak dla nivo), tzn talezyk na sprężynę jest większy. Zastanawiam sie bo moje dorabiane spręzyny po 4 latach w koncu skróciły sie same o ok 5cm na dole, tzn stuningowały mi samochód. Obróciłem je i nadal siedzą w tależykach. Niemniej jednak myślę zeby coś dopasować. Zakłada który mi to robił już nie istanieje.
Z tego co widać i ma załozone teraz Juceman czyli sprężyna z przodu mozna ja dać na tył, wiec u mnie na amorku wystraczy wymienić talezyk na mniejszy, bo chyba one były zdejemowane.
Pozdrawiam
marrok - 19-10-2010, 10:23
Witam,
coś czuję, że padły mi Nivo z tyłu...:(
Nie chcę zamawiać zwykłych amorków + sprężyn, stąd mam pytanie.
Czy oprócz Sasch'a ktoś jeszcze robi zamienniki Nivo ??
Z ciekawości byłem na eBayu USA i ceny są co najmniej zachęcające, chyba nawet kilka Nivo widziałem, ale nie jestem pewien...
Jeżeli ktoś wie jakie są nazwy zamienników Nivo to będę wdzięczny...
Mam rodzinę w USA (prawie jak każdy) i może tam uda się kupić coś w sensownej cenie...
pozdrawiam
Juiceman - 19-10-2010, 11:00
Z tego co w tym temacie napisano, to zamienników nie ma.
Owczar - 19-10-2010, 11:01
W stanach chyba w ogóle nie szły NIVO, więc raczej tam nie ma co szukać
marrok - 19-10-2010, 11:33
Słuchajcie, ja znalazłem zamiennik w intercarsie,
sachs 444 219
z tym że kosztuje nie bagatela prawie 2 tys zł....
stąd moje pytanie...
USA to tylko jeden kraj, wiadomo że w Polsce najdrożej ...
Ale jest jeszcze UK, Niemcy itp...
Jak macie jakieś inne zamienniki to podajcie
Juiceman - 19-10-2010, 11:43
Sachs to nie zamiennik to oryginał....
marrok - 19-10-2010, 12:44
Juiceman napisał/a: | Sachs to nie zamiennik to oryginał.... |
laikiem jestem
no cóż, nie zmienia to faktu, że poszukam cen zagranicznych, jak będzie coś ciekawego to dam znać
dzięki za szybką odpowiedź i pozdrawiam
syciak - 20-10-2010, 15:07
Jestem przed zmianą amorków i chcę kupić KYB Excel-G (bo już wcześniej w accordzie takie zakładałem ) Widzę że są dwa rodzaje; 341213-miękkie i 341141-twardsze.
Mam pytanie do tych, którzy maja takie modele amorów, o ich spostrzeżenia dotyczące wybierania nierówności oraz komfortu i hałasu podczas jazdy po naszych polskich garbatych drogach.
Generalnie to zawieszenie które do niedawna funkcjonowało był bajecznie miękkie, ciche i bardzo mi się podobało. W accordzie miałem obniżone zawieszenie o 3,5cm i twarde (sprężyny EIBACH), więc po zmianie samochodu, w Misu było ciszej i dostojniej, bez brutalnego łupania na łączeniach-pęknięciach asfaltu.
Zastanawiam się czy to 341141 nie przypomni mi o accordzie i nie będę musiał za pół roku zmieniać na 341213 by poczuć komfort, USŁYSZEĆ CISZE, i cieszyć się luxusem.
marcinzam - 20-10-2010, 19:19
jeżeli masz standardowe sprężyny to wątpię żeby była różnica , ja mam eibach -30 i amorki 341141 i nie ma tragedii .
fj_mike - 20-10-2010, 20:41
syciak, po modelu amorka domyślam się, że chodzi o tył. Z własnego doświadczenia odradzam KYB na tył. Moje nowe zaczęły cieknąć po mniej niż roku od wymiany. Niedługo zmierzam je demontować i reklamować. Decyzja i tak należy do ciebie.
bartekino - 20-10-2010, 20:59
a może ktoś może coś napisać o amortyzatorach BILSTEIN B6 ?? Jak się spisuj w galancie ?? Chciałem założyć na przodzie jak i na tyle właśnie b6.
zbigniew i syn - 20-10-2010, 22:42
witam dzis wymienilem amortyzatory w galu z tylu wraz z osprzetem gdyz jeden padl , opisze co zalozylem i jakie wrazenia z jazdy byly.a wiec amortyzator kyb-341241 354,31zl [wszystkie ceny podam w netto zamawialem rozne czesci za kwote 1700zl to ogolnie otrzymalem 100zl rabatu] sprezyny kyb rc5864 199,64zl oslony ashika63-0a-a16-ash 108,33zl sachs gorne mocowanie 802297-sac145,48zl wszystko made in japan[czesci zamawialem z iparts pl mila obsluga realizacja 48h],czesci pasuja jak ulal ale bez sciagaczy nie ma szans skrecic nowej sprezyny czas pracy to okolo 2h z przerwa na browar tyl stoi bardzo wysoko jak mialem niwo wkladalem na sztorc dwa palce teraz wchodzi cala dlon i jest jeszcze luz letnie opony mam 185/60/15 po przejechaniu 5 km bylem zalamany auto ma tendencje do wezykowania przy drobnych skretach kierownica zmienilem na zimowki 175/60/14 poprawa w prowadzeniu ogromna jezeli chodzi o tlumiene drgan to trudno to wyczuc bo odnosi sie wrazenie iz sprezyna to wszystko zalatwia a amor nie ma nic do roboty uczucie przyjemne ,zaladowalem 4 kumpli i pojechalismy na szutry bylo to czego oczekiwalem czyli super wybieranie dziur ,estetyka przemawia zeby skrocic je do szybkiej jazdy tez smialo dwa zwoje z moich pomiarow mozna odciac ,ja natomiast je tak zostawie bo wyroslem z demona predkosci a dluzszy skok sprezyny przedluzy zycie amorom a [kartofle od tescia trzeba jakos dowiezc] a na 14tkach naprawde jedzie sie przyjemnie a niebawem bedzie nas czworo to bedzie co dzwigac.nivomat drugi jest sprawny tak mi sie wydaje bo przy wadze 95kg wcisnelem [wodzik] 5cm i mocy mi zbraklo wiecej informacji na meil lub skype
davyjohn - 20-10-2010, 23:05
Ja wczoraj odebrałem Gala od mechanika. Mam wersję z nivo, które na razie spisują się dobrze, więc tyłu nie ruszałem. Denerwował mnie natomiast przód - jak większosć kombi miałem tzw żurawia - czyli ogromny przeswit. Do tego samochód charakteryzował się podsterownoscią na bardzo ciasnych zakrętach, stąd podjąłem decyzję o utwardzeniu przodu. Udało mi się za bardzo okazyjną cenę kupić komplet Lesjofosów 40/30 model 60-1-028 (tył 60-1-022 pozostał w kartonie, jak padnie nivo może się wtedy przydadzą) do tego weszły Excel-G KYB-341141. Optycznie przód jest minimalnie wyższy od tyłu (naprawdę minimalnie) i sądzę, że za kilkanascie dni jeszcze nieco siądzie i będzie wtedy równo. Auto wyraźnie stało się twardsze, nierównosci są mocniej odczuwalne. Za to trzymanie w zakrętach - tak jak sobie życzyłem Acha - opony 205/55/16
Krzyzak - 21-10-2010, 07:47
fj_mike napisał/a: | Z własnego doświadczenia odradzam KYB na tył. |
masz czeskie czy japońskie?
|
|
|