[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Awaria manualnej skrzyni biegów
milo - 09-04-2015, 18:41
twister47 napisał/a: | To teraz jezdnię wiem czy pasuje czy nie |
Sprawdz w manualu
Skrzynia F5M422F6N7 na pewno jest od 2,5 v6
Hugo nie siej zamętu
twister47 - 09-04-2015, 19:05
Sprawdzilbym ale kompa mam spalonego (oczekuje na nowy) i nie mogę sprawdzić niestety, inaczej nie zdawałem pytań gdybym mógł sam sprawdzić Dziękuję bardzo za pomoc
Hugo - 09-04-2015, 20:19
Pisałem z pamięci, więc mogłem się pomylić.
azbest - 10-04-2015, 21:11
Mam dwa pytanka
W jaki sposob sciagaliscie te pierscienie co sa przed lozyskami, na koncach walkow ?
Czy lozyska waleczkowe lacznie z tymi od mech roznicowego moga szumiec przy kreceniu, czy to znak ze nadaja sie do wymiany ?
milo - 10-04-2015, 22:23
azbest napisał/a: | W jaki sposob sciagaliscie te pierscienie co sa przed lozyskami, na koncach walkow ? |
Zwykłym śrubokrętem energiczne uderzenie i zabezpieczenie schodzi
azbest napisał/a: | Czy lozyska waleczkowe lacznie z tymi od mech roznicowego moga szumiec |
Mogą ...trzeba ocenić stan bieżni i wałeczków
azbest - 11-04-2015, 15:55
Dzieki za pomoc. Myslalem ze ten pierscien trzeba rozszerzyc i meczylem sie szczypcami. Wybicie poszlo raz dwa
artufcb - 24-04-2015, 09:19
właśnie zabieram się za wymianę uszczelniaczy półosi. Mam 2l świeżego oleju, wystarczy? Ile wchodzi? lać aż zacznie się wylewać czy jak?
Marcino - 24-04-2015, 10:03
artufcb napisał/a: | właśnie zabieram się za wymianę uszczelniaczy półosi. Mam 2l świeżego oleju, wystarczy? Ile wchodzi? lać aż zacznie się wylewać czy jak? |
2 litry wystarczy. Zlej olej korkiem, jak wymienisz uszczelniacze to nalewasz przez odkręcenie kontrolnej śruby - z przodu sktzyni, zalewasz 2 l i ma być równiiutko pod tą kontrolną śrubę. ALe jak wlejesz 2l bedzie ok, bo wszytko nie zejdzie.
milo - 24-04-2015, 15:17
Marcino napisał/a: | ALe jak wlejesz 2l bedzie ok, bo wszytko nie zejdzie. |
Zejdzie wystarczy odkręcić dolny dekiel
Do skrzyni wchodzi dokładnie 2,2 L można nawet wiecej lepsze smarowanie jest, przy 2.2 L oleju niewiele zamoczone są koła zebate smarowanie rozbryzgowe
Marcino - 27-04-2015, 08:54
milo napisał/a: | Zejdzie wystarczy odkręcić dolny dekiel |
Tylko po co.... skoro ma kupione 2 L.
KsiadzRobak - 27-04-2015, 09:01
Pamiętam, że - pomimo katalogowych 2,2 litra - dawno temu w jakimś EA5 zmieniałem olej w skrzyni, to przy 2l już zaczynało kapać z otworu wlewowego. Także wg mnie 2 litry wystarczą na styk.
Marcino - 27-04-2015, 12:10
Ja już 2x zmieniałem było i jest ok. 2L starcza
milo - 27-04-2015, 15:27
Zawsze w skrzyni zostanie i te dwie setki oleju i nic dziwnego ze 2L wystarczy tylko po odkręceniu korka spustowego w instrukcji pisze dokładnie 2.2 l więc kazdy robi wg swojego uznania
Marcino - 27-04-2015, 15:48
milo napisał/a: | w instrukcji pisze dokładnie 2.2 l |
Na suchą skrzynię się zgodzę:) czyli taką po remoncie.
Tomino - 29-04-2015, 19:41
Witam wszystkich Wiadomość skopiowana, wysyłałem ją do Pana który widocznie to ogarnia ale mogę zapytać i innych mitsumaniaków.
"Witam Pana, miał bym parę pytań. Widziałem że Pan ogarnia skrzynie biegów, ostatnio kupiłem Galanta 2.0 GLS, coś szurało w skrzyni od początku... Nagrałem filmik, i przed rozpoczęciem nowego tematu, bo i tak byłbym odesłany na tematy które już pod dwa razy przewertowałem, to wolę się pana tutaj zapytać. Tutaj daje Panu filmik jak to chodzi...
https://www.youtube.com/w...eature=youtu.be
Wszystko jest pokazane na filmie, pod koniec jest jak to chodzi przy rozłączaniu sprzęgła.
Ostatnio czytałem temat, Pana z jakimś użytkownikiem, który miał chyba takie same objawy, mówił że uszczelniacz wywaliło i zarzygało cały środek komory sprzęgłowej. u mnie mi się wydaje że jest tak samo, pod ławą, pomiędzy silnikiem a skrzynią jest mokro. Dziś próbowałem zmienić olej na Gęstszy Hipol GL-5 80W90 i wydawało mi się że jest ciszej... Czy jest możliwe że to łożysko na wałku sprzęgłowym czy coś więcej??
W samochodzie się po prostu zakochałem... A szkoda by było już go sprzedać
Z góry dzięki..."
Czyli z góry już zakładam że chyba na wałku sprzęgłowym do wymiany łożysko. Może wy macie jakieś pomysły, na filmiku wszystko widać...
Poza tym
Wciskam - CISZA
Puszczam - TO CO NA FILMIE
|
|
|