Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej
jmpdesign - 20-10-2011, 13:51
| wlodeks napisał/a: | 2. Pozycja OFF przełącznika wyłącza oczywiście wszystkie światła
|
No właśnie tego punktu nr 2. też mi brakuje w tym co zapowiedziało ASO w przypadku montażu oryginalnych ledów do mojego MOII!
Do tego okazuje się że 2 dni robocze Outlandera stojącego w serwisie to może być za mało, żeby ASO zdążyło sobie poradzić z zainstalowaniem świateł led. Kpina jakaś... rozczarowują mnie mocno po raz kolejny.
Student - 20-10-2011, 14:05
W ASX-ie jest standardowe rozwiazanie.
Trzeba rozprogramować tryb Skandynawski i podłączyć DRL-e i będzie ok.
Kolega chciał palić DRL-e w nocy a to już nie jest takie proste ale możliwe.
jmpdesign - 20-10-2011, 14:22
| Student napisał/a: | | Trzeba rozprogramować tryb Skandynawski i podłączyć DRL-e i będzie ok. |
Też wydawało mi się to takie proste, ale moje ASO pytało mnie pod co mają te DRL-e podłączyć. Miałem do wyboru zapłon lub pozycyjne... i włączanie czego sobie chcę pokrętłem manualnie! Jak powiedziałem, że nie tak to ma działać (choćby ze względu na przepisy, co negowali) to drugi dzień jestem bez samochodu, nie wiem kiedy go dostanę i w jakim stanie. Trzymam za nich kciuki, bo co mi pozostało.
Tryb skandynawski miałem włączony, ale prosiłem właśnie o wyłączenie przy instalacji ledów. Twoje sformułowanie "rozprogramować" miało oznaczać "wyłączyć/dezaktywować"?
Skoro w ASX-ie to działa tak jak niektórzy z nas sobie to wyobrażają to mnie pocieszyłeś, znaczy, że to nie ja zwariowałem.
Pytanie czy ktoś to zrobił dobrze w Outlanderze i jak (bo chyba to ja muszę im powiedzieć gdzie te kabelki podpiąć, żeby zadziałało).
michu300 - 20-10-2011, 14:36
Zasilanie swiateł ma być podłączone bezpośrednio pod akumulator (tzn. pod jakiś bezpiecznik, na którym będziemy mieli 12VDC), natomiast sterowanie świateł DRL pod pozycyjne. Sterowanie działa tak, że jak moduł wykryje napięcie to wyłącza zasilanie, a jak napięcie zniknie to włącza zasilanie. Proste jak drut. Resztę załatwia czujnik zmierzchowy. Przy okazji- może ktoś wie gdzie on się znajduje??? Właśnie wyłączyli mi tryb skandynawski, a jest jeszcze dzien i nie mam jak sprawdzić...
mitsu00 - 20-10-2011, 14:47
| michu300 napisał/a: | | Zasilanie swiateł ma być podłączone bezpośrednio pod akumulator (tzn. pod jakiś bezpiecznik, na którym będziemy mieli 12VDC), natomiast sterowanie świateł DRL pod pozycyjne. Sterowanie działa tak, że jak moduł wykryje napięcie to wyłącza zasilanie, a jak napięcie zniknie to włącza zasilanie. Proste jak drut. Resztę załatwia czujnik zmierzchowy. Przy okazji- może ktoś wie gdzie on się znajduje??? Właśnie wyłączyli mi tryb skandynawski, a jest jeszcze dzien i nie mam jak sprawdzić... | Ja mialem w "gruszce" pod lusterkiem
jmpdesign - 20-10-2011, 15:08
| michu300 napisał/a: | | Resztę załatwia czujnik zmierzchowy. Przy okazji- może ktoś wie gdzie on się znajduje??? |
U mnie czujnik jest na szybie w okolicy lusterka (w tej samej "narośli" na szybie co zdaje się czujnik deszczu). Można go zasłaniać ręką symulując noc
A wracając do do tematu - do tego co piszesz chyba ASO doszło w teorii (boję się o praktykę). Dzięki serdeczne za wyjaśnienia.
To co opisałeś dzieję się gdy przełącznik świateł jest ustawiony w pozycji auto i jest jak najbardziej zgodne z moimi oczekiwaniami.
A co się dzieje/powinno dziać gdy przełącznik świateł jest ustawiony na OFF? Bo jeśli sterowanie ledami realizowane jest wyłącznie świeceniem bądź nie postojówek (napięciem na wejściu sterującym), a ułożenie pokrętła świateł w pozycji OFF nie byłoby respektowane to nie ma takiej możliwości, żeby przy przekręconym kluczyku nie świeciło nic (co w ASX-ie jak czytam działa - tzn. "jak off to off").
Pytanie sprowadza się do tego czy sterownik świateł (albo jakikolwiek inny układ) w Outlanderze II 2010 potrafi rozróżnić 2 sytuacje:
1. przełącznik świateł w pozycji AUTO i dzień/światło na czujnik zmierzchowy powodujące wyłączenie świateł mijania i postojowych (załączenie DRL)
2. pokrętło w pozycji OFF i wyłączony tryb skandynawski, więc światło zewnętrzne bez znaczenia dla czujnika zmierzchowego (i co wtedy z DRL?!)
- Jeśli na pewno nie potrafi to trudno - jedyne rozwiązanie to to, o którym pisał mr_kister - dodatkowy przełącznik
- A jeśli potrafi to do jasnej anielki chciałbym przekręcić na OFF i mieć wyłączone wszystkie światła, i chciałbym, żeby to autoryzowany serwis wiedział to wszystko lepiej ode mnie... ale za dużo chyba wymagam
michu300 - 20-10-2011, 15:20
Musiałbyś znaleźć czym dokładnie steruje przełącznik OFF. Musi on wysterowywać jakiś przekaźnik wyłączający zasilanie dla wszystkich światel. Do tego należałoby dodać swój przakaźnik wyłączający zasilanie naszych DRL-ów. Ewentualnie podpiąć zasilanie DRL-ów pod zasilanie wszystkich świateł. Należałoby sprawdzić na bezpiecznikach, na którym wyłącza się napięcie po przełączeniu na OFF (warunek - na pozostałych nastawach tego przełącznika musi być napięcie na tym bezpieczniku) i tam podpiąć zasilanie DRL-ów.
Sprawdzę u siebie przy okazji podłączania DRL.
Na razie jestem zaniepokojony wyłączeniem u mnie trybu skandynawskiego. Po przełączeniu na auto i zasłonięciu czapką tej gruchy nie włączają się światła mijania. Poczekam jeszcze na zmrok. Jak nie to lece jutro z reklamacją.
jmpdesign - 20-10-2011, 16:04
| michu300 napisał/a: | | Do tego należałoby dodać swój przakaźnik wyłączający zasilanie naszych DRL-ów. Ewentualnie podpiąć zasilanie DRL-ów pod zasilanie wszystkich świateł. Należałoby sprawdzić na bezpiecznikach, na którym wyłącza się napięcie po przełączeniu na OFF (warunek - na pozostałych nastawach tego przełącznika musi być napięcie na tym bezpieczniku) i tam podpiąć zasilanie DRL-ów. |
Dokładnie w tym rzecz - zasilanie DRL powinno być brane z sensownego miejsca w instalacji, żeby to miało szansę poprawnie zadziałać (nie z aku, ani zapłonu).
Ewentualnie brane z aku czy zapłonu ale dodatkowo sterowane przekaźnikiem powiązanym z położeniem pokrętła zmiany świateł.
Czyli DRLe będą miały zasilanie w pozycji pokrętła świateł każdym innym niż OFF, a sygnał do włączenia na wejściu sterującym będą dostawały jedynie w sytuacji wyłączenia świateł pozycyjnych (czyli pozostaje jedynie położenie AUTO i jasne światło na czujnik zmierzchowy)
Ten "sygnał sterujący" to jeśli ja dobrze rozumiem brak napięcia na tym wejściu(?), no bo jeśli napięcie tam się pojawia to znaczy, że włączają się pozycyjne i wyłączają DRL.
Jak Ci się uda przy okazji instalacji DRL znaleźć to właściwe miejsce zasilania to daj znać
mitsu00 - 20-10-2011, 16:13
| michu300 napisał/a: | Musiałbyś znaleźć czym dokładnie steruje przełącznik OFF. Musi on wysterowywać jakiś przekaźnik wyłączający zasilanie dla wszystkich światel. Do tego należałoby dodać swój przakaźnik wyłączający zasilanie naszych DRL-ów. Ewentualnie podpiąć zasilanie DRL-ów pod zasilanie wszystkich świateł. Należałoby sprawdzić na bezpiecznikach, na którym wyłącza się napięcie po przełączeniu na OFF (warunek - na pozostałych nastawach tego przełącznika musi być napięcie na tym bezpieczniku) i tam podpiąć zasilanie DRL-ów.
Sprawdzę u siebie przy okazji podłączania DRL.
Na razie jestem zaniepokojony wyłączeniem u mnie trybu skandynawskiego. Po przełączeniu na auto i zasłonięciu czapką tej gruchy nie włączają się światła mijania. Poczekam jeszcze na zmrok. Jak nie to lece jutro z reklamacją. | Ja LED-y Philipsa mialem podpiete bezposrednio pod aku poprzez bezpiecznik i modul sterujacy. Sygnal podpialem pod postojowki. Tryb skandynawski wylaczony. W pozycji AUTO, czujnik zmierzchu sterowal LED-ami. Pokretlo w pozycji OFF wlaczalo LED-y i wszystkie inne swiatla gasly, tzn i podswietlenie pokretel klimy, tylne diody i postojowe wraz z xenonami. Z trybem skandynawskim wlaczonym, swiatla dzienne nigdy nie beda dzialac prawidlowo, poniewaz postojowki zawsze beda sie swiecic, nawet w pozycji OFF. A w/g instrukcji montazu, sygnal sterujacy powinno sie podpiac wlasnie z postojowek.
michu300 - 21-10-2011, 08:59
Ok, sprawdziłem wczoraj - Auto działa poprawnie, ale wniosek z tego taki, że czujnik zmierzchu nie znajduje się u mnie w tej gruszce razem z czujnikiem deszczu tylko gdzieś indziej. Dzisiaj będę szukał odpowiedniego miejsca do zasilania DRL.
lexus - 21-10-2011, 09:01
Zabacz na podszybiu ,może masz kulkę ,u mnie tak jest
michu300 - 21-10-2011, 14:03
Już zlokalizowałem - jest jednak razem z czujnikiem deszczu. Coś ta moja czapka chyba prześwituje za bardzo. Jak przykryłem porządnie to działa jak należy.
Rozgrzebałem wstępnie temat. Jest skrzynka z bezpiecznikami pod maską i tam znajduje się gniazdo na bezpiecznik DRL. Obok jest puste miejsce na przekaźnik DRL. Podejrzewam, że może tam być już gotowa instalacja do podłączenia świateł. W instrukcji ten bezpiecznik jest opisany jako wskaźnik świateł dziennych, czyli jest szansa, że można się podłączyć samymi lampami bez automatu, a automatykę przejmuje gotowy układ fabryczny. Tak byłoby najlepiej. Pytanie do użytkowników, którzy się skusili na instalację oryginalnych DRLi w ASO - czy mogliby prześledzić tę instalację? Czy użyta wiązka jest fabryczna, czy dokładana? Powinno to być widać.
13zbyszek13 - 22-10-2011, 12:12
| jmpdesign napisał/a: | A jak powinny być podłączone oraz jak powinny działać ledy fabryczne? Ktoś ma jakąś wiedzę na ten temat?
Właśnie mnie nastraszyli z ASO, że dziury w zderzaku już wycięli, ale to nie będzie działało tak jak ja chcę automatycznie ledy/xenony przy sterowaniu przez czujnik zmierzchowy. Po kilku telefonach i konsultacjach okazało się, że jednak będzie (mam nadzieję).
Ale powstało pytanie czy po przekręceniu kluczyka już się zaświecą ledy czy dopiero po uruchomieniu silnika(?) co się będzie działo jak pokrętło świateł jest na off (czy ledy świecą czy nie)? Wersja na teraz jest taka, że ledy będą się świecić zawsze niezależnie od położenia włącznika świateł (oczywiście mają się wyłączać po włączeniu pozycyjnych i xenonow). Jak będzie w praktyce dowiem się jutro.
Nie bardzo mi to pasuje, że nie mogę mieć samochodu z przekręconym kluczykiem lub uruchomionym silnikiem, który miałby wyłączone wszystkie światła (łącznie z ledami).
Tryb skandynawski mam nieaktywny, ale to co się prawdopodobnie będzie działo z ledami jest taką jego (niechcianą) namiastką.
Aha! Przeczytałem wszystkie 31 stron wątku, ale dalej wiem, że nic nie wiem |
Ledy świecą po przekręceniu stacyjki w pierwsze położenie w momencie przekręcania w drugie położenie/uruchamianie silnika/ Ledy gasną na moment uruchamiania silnika. Tak jest u mnie, żeby były wyłączone podczas uruchomionego silnika / jak nie chcemy żeby świeciły/ trzeba zamontować dodatkowy wyłącznik na przewodzie bodajże masowym / masa steruje włączaniem i wyłączaniem /. I nie ma tu żadnej inwazji w instalacje samochodu.
george2 - 23-10-2011, 10:53
Może to jest odpowiedz na problemy z montażem świateł do jazdy
dziennej?
http://quasarelectronics....how&id=288&l=pl
Oprogramowanie do modułu dla Outlandera i Lancera ma być gotowe pod koniec pażdziernika.
luckym - 23-10-2011, 12:36
panowie-dyskusja zeszla na poziom gdybania... ja mam ledy od mitsu i wszystko dziala jak ta lala -no i wyglada o niebo lepiej niz kolegi prezentowana "doklejka" ledowa (wg mnie)
a swiatlo sie wylacza jak przelacze na off - z tymze i tak jezdze caly czas w pozycji auto zeby nie zapominac o osw (dodatkowo tylne lampy sie NIE swieca w ciagu -zatem za dnia tylko ledziki sie pala)
moim zdaniem zamiast kombinowac jak kon pod gorke-pojsc do aso i tam oryg sobie zamontowac- bo jakos gadka zeszla na poziome posiadaczy 126p gdzie kazdy o 200zl kombinuje jakby cos taniej...a jedno zatankowanie auta naszego i .....troche pln ubywa i tak --wiec nie czaje co tu oszczedzac tzn. jak ktos chce to leipej oryg bo i klopotu mniej i gwarancja ze bedzie dzlac i idealnie pasowac (poza tym w cenie tego oryg jest tez ta nowa dokladka we wnece w zderzaku-wiec to nie tylko ledy ale taki komplet)
|
|
|