Nasze Miśki - dj danio i VR4 2,5V6TT
polaff - 05-07-2012, 10:42
tomek84, policz samą różnicę w spalaniu i to ile osób z forum już silnik wymieniało po zatarciu
Tomek - 05-07-2012, 10:58
| Cytat: |
tomek84, policz samą różnicę w spalaniu i to ile osób z forum już silnik wymieniało po zatarciu |
myślisz jedno - piszesz drugie
na wymianę silników nie miała wpływu masa
chodzi Ci pewnie o to, że auto tanie nie jest, przysparza problemów, a efekty takie sobie. tak ?
jeśli o to chodzi to ogólnie rzeczywiście się z tobą zgodzę
jeśli zaś chodzi o samo auto danino, to tutaj znowu jakichś nakładów w stronę mocy nie ma, więc i 7 sekund jest ok
do tego dodam, że nie ma póki co nakładów w kierunku mocy, a dodatkowo jest dociążenie auta, to chyba ma prawo się przekładać na osiągi, nie?
polaff - 05-07-2012, 11:11
tomek84, zgadzam się z Tobą, sam fakt posiadania indywiduum jakim jest galant jest fajne i bywa kłopotliwe. Ze względu na domniemaną kultowość auta jest ok. Jednak tak jak pisałem dla samych osiągów nie ma to sensu.
Tomek - 05-07-2012, 11:14
gdyby wszystko przeliczy na złotówki to bym jeździł oplem astrą 1.4 w gazie
nie wszystko da się przeliczyć racjonalnie na złotówki, KM, czy na sekundy
EOT
SPIDER-ek - 05-07-2012, 11:17
tomek84, dokładnie tak jak mówisz:) albo Punto
adaxo - 05-07-2012, 11:21
W jaki sposób było mierzone przyspieszenie?? mam nadzieje ze nie stoperem trzymanym w reku albo jeszcze 'lepiej' komórką
no i to 'około' 7 sek tez jakieś dziwne, 7.1 czy 7.9 ? a może 6.8
Ze swojego experienca z vr4 mogę powiedzieć tyle ze 97% tego co na drogach ma problemy z 'dotrzymaniem kroku' vr-owi SZCZEGÓLNIE na mokrym , do tego jeszcze ten niepozorny wygląd 10-letniego kombi, miny 'poległych' bezcenne
danino88 - 05-07-2012, 19:46
to tak od początku ...
| Cytat: | | coś ty taki krytyczny w sprawie VR4 się zrobił?? |
trochę nie rozumiem
| Cytat: | | nie oszukujmy się, 7 sek. dla tego auta bez żadnych fajerwerków, na niskim doładowaniu, to już dobry wynik, a może być tylko lepszy |
Powiem tak. W zwykłym galancie osiągnąć ciut lepszy wynik graniczy z cudem i dość dużym nakładem finansowym w porównaniu do rezultatu. Tutaj zmieniam doładowanie i już auto nabiera mocy. A już niedługo, może nawet poniedziałek, wtorek zobaczymy co to auto potrafi przy 300 i 350KM
| Cytat: | | przekładka, może i kosztowna, ale nie zmienia faktu, że jest to seryjna fura (patrząc na silnik) |
przekładka kosztowna, ale Julia już niestety nie seryjna. Co widać że nawet na weselu do mnie podszedł jeden gość i pyta co mam pod maską skoro brembo wystaje z felg A chciałem żeby był to seryjny niepozorny galant
| Cytat: | | tomek84, policz samą różnicę w spalaniu i to ile osób z forum już silnik wymieniało po zatarciu |
Spalanie w normalnej jeździe jest porównywalne, gorzej jeśli wykorzystujesz moc. Tak czy siak 4x4 pali co najmniej 1litr więcej od zwykłej ośki. Aktualnie testy gazu i już wkrótce pierwszy wynik na LPG
| Cytat: | | na wymianę silników nie miała wpływu masa |
Miała. Transfer box, dyfer, ośki z tyłu, sanki tylne, hamulce przód i tył brembo, turbiny, chłodnica silnika, skrzyni, IC, koła i opony no niestety, trochę to waży
| Cytat: | chodzi Ci pewnie o to, że auto tanie nie jest, przysparza problemów, a efekty takie sobie. tak ?
jeśli o to chodzi to ogólnie rzeczywiście się z tobą zgodzę |
Czy ja wiem, możemy na zlocie porównać zwykłego n/a nawet manuala na kresce wyprzedzanie vr4 jest nie porównywalne do zwykłego n/a
| Cytat: | | W jaki sposób było mierzone przyspieszenie?? |
mniej więcej video, ale miały się nagrać 3 i niestety nagrało się to najgorsze. W 1 przypadku nagle kolega zadzwonił, a za 3 razem nie włączyłem record
robertdg - 05-07-2012, 21:19
| danino88 napisał/a: | | brembo na przód (tarcza,klocki,zaciski) ważą niecałe 60kg | Chyba Ci się nieco waga rozkalibrowała, ja pamiętam jak wazyłem, to klocki Ferrodo nowe w komplecie wazyły trochę ponad 2 kilo, tarcze po 8kg od sztuki, waga zacisku to jakies 3kg, tak więc całośc można z naddatkiem ocenić na jakies 25kg w komplecie Mowa o tarczach 320mm i zaciskach 4-tłoczkowych
fj_mike - 05-07-2012, 23:48
| danino88 napisał/a: | Co widać że nawet na weselu do mnie podszedł jeden gość i pyta co mam pod maską skoro brembo wystaje z felg |
Uwielbiam takie momenty
Jaka była reakcja jak się dowiedział
polaff - 06-07-2012, 07:04
| danino88 napisał/a: | | za 3 razem nie włączyłem record | już widzę Twoją minę
Anonymous - 06-07-2012, 09:44
| tomek84 napisał/a: | manualem N/A zrobisz wynik okolo 1,5 sek gorszy, to jest jednak duża różnica
nie oszukujmy się, 7 sek. dla tego auta bez żadnych fajerwerków, na niskim doładowaniu, to już dobry wynik, a może być tylko lepszy
|
Bandyta robi okolice 7,7 do 100, bo skoro idzie tak jak Alfa to musi mieć ten sam wynik
każdy zdrowy galant 2.5 n/a MT w sedanie przy ogarniętym kierowniku powinien mieścić się w 8s.
Alfa była mierzona Gtechem pro RR.
danino88 - 06-07-2012, 11:03
| Cytat: | Chyba Ci się nieco waga rozkalibrowała, ja pamiętam jak wazyłem, to klocki Ferrodo nowe w komplecie wazyły trochę ponad 2 kilo, tarcze po 8kg od sztuki, waga zacisku to jakies 3kg, tak więc całośc można z naddatkiem ocenić na jakies 25kg w komplecie Mowa o tarczach 320mm i zaciskach 4-tłoczkowych |
wiesz przyszły mi pocztą, a dokładniej pocztexem i jedna paczka ważyła okolice 25kg, a były dwie Nie wiem co Ty mierzyłeś
| Cytat: | Jaka była reakcja jak się dowiedział |
domyślał się że musi być coś pod maską bo nikt normalny nie zakłada takich hamulców do cywilnego auta. A ogółem to ma sporo znajomych od evo i subaru więc temat ogarnął
| Cytat: | już widzę Twoją minę |
trochę byłem zdenerwowany, bo się okazało że nagrałem najsłabszy wynik i najgorszej jakości
| Cytat: | Bandyta robi okolice 7,7 do 100, bo skoro idzie tak jak Alfa to musi mieć ten sam wynik |
Do 100 a do 180 ? tutaj będzie dużo większa różnica bo ja na automacie najwięcej tracę na starcie, niestety, bo nie strzelę mu ze sprzęgła
| Cytat: | | Alfa była mierzona Gtechem pro RR. |
A mój mniej wiecej na video
swinks_UK - 06-07-2012, 11:56
danino88, nie obraź sie, ale a'propos hamulców i ich wagi to straszne banialuki wypisujesz
Felgi Enkei od Evo ważą jeśli nie mniej to tyle samo co standardowe 16tki z vr4. Tarcze do Brembo choć większe i cięższe, to zaciski Brembo są z odlewu aluminium i ważą 2x mniej od żeliwnych z vr4, więc w sumie waga hebla i koła pozostaje ta sama.
danino88 - 06-07-2012, 12:22
| Cytat: | danino88, nie obraź sie, ale a'propos hamulców i ich wagi to straszne banialuki wypisujesz |
aż zważę Opisuję taką wagę jaka była na przesyłce z poczty
| Cytat: | | Felgi Enkei od Evo ważą jeśli nie mniej to tyle samo co standardowe 16tki z vr4. |
Tomku, tylko że ja nie mam enkei które tak jak piszesz są lekkie
sveno - 06-07-2012, 14:41
| danino88 napisał/a: | aż zważę Opisuję taką wagę jaka była na przesyłce z poczty | to jest przedział wagowy do 25kg, poprzedni to do 10kg także wszystko co waży więcej jak 10kg będzie w paczce do 25kg
|
|
|