[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Fabryczny zestaw głośnomówiący - Bluetooth Hands Free Module
HUGIO - 02-01-2019, 20:59
U mnie BT łączy się z telefonem tylko przez około pierwszą minutę po zapłonie/włączeniu się MMCS, w czasie jazdy już mi się nie łączy (telefon nie widzi), naciskanie przycisku nic nie pomaga :/
mirek20103 - 03-01-2019, 14:04
Ja mam bardzo podobnie, a ten moduł masz oryginalny czy już wymieniałeś?
HUGIO - 03-01-2019, 14:45
Ja go nie wymieniałem, czy poprzedni właściciel wymieniał to nie wiem. Kiedyś rozbebeszyłem środek auta, to po numerach raczej mam ten stary, więc pewnie jest od nowości.
Trik - 05-01-2019, 23:04
Arecziwaldo napisał/a: | Oglądałem filmik w necie z demontażu takiego modułu i na nim użytkownik wykręca 4 śruby nad schowkiem wyciąga plastik i ma dostęp do modułu lecz u mnie znajduje się tam jeszcze jakieś pokrętło jakby chłodzenie schowka oraz wyłącznik poduszki powietrznej pasażera czy te elementy też muszę odkręcić i czy dla bezpieczeństwa powinienem odłączyć akumulator przed jakimkolwiek rozkręcaniem ?? |
Witam
Mam to już za sobą. Odkręć wszystkie śruby bez krempacji. Nie trzeba odłączać aku do demontażu BT. Mój BT tak sfiksował, że się zagotował.
I tu uwaga. Grzał się bydlak nawet jak nie było kluczyka w stacyjce.
Co do modelu. Mój był, wiadomo , z 2008. Te starsze wersje miały wąskie wtyczki i gniazda, nowsze mają szersze. Co gorsza, nie wszystkie współpracują z radiami z podobnego okresu. Jakim cudem nie mam pojęcia.
Tokio takie pojęcie ma. Ja miałem radio ze zmieniarką z OII z 2010 i musiałem je odpuścić.
Umówiłem się z Tokio pod Częstochową, znając dane radia i BT, przytargął swoje graty i w 2 godziny na parkingu pod hotelem wszystko zrobił jak trzeba. Wymienił wtyczkę, połączył z radiem, poplumplał coś w swoim laptoku i zagrało. Trochę to kosztowało ale działa jak malyna. Dodatkowo zyskałem BT, który czyta książkę z telefonu, tylko pech chciał że akurat nie z mojego HTC.
Polecam człowieka bo wie co robi.
mirek20103 - 06-01-2019, 12:02
Ja musiałem wymienić moduł bo też się nagrzewał i świrował, kupiłem identyczny i po włączeniu zapłonu działa 2-3 minuty i odcina się od telefonu. Tak to wygląda jak by zasilanie odcinało. Jeden znachor powiedział mi że może to być coś w rodzaju systemu antykradzieżowego. Jest to możliwe? Mówił żebym przywiózł mu stary i nowy moduł i spróbuję przegrać oprogramowanie. Stary moduł do momentu spalenia działał bez zarzutów. Przy kablach do wtyczki modułu widać że ktoś kiedyś coś robił ale wszystkie łączenia wyglądają dobrze i myślę że nie tutaj jest problem ale raczej coś może być z modułem nie tak
Arecziwaldo - 06-01-2019, 21:32
Oddałem swój moduł do elektryka który posprawdzał coś tam i powiedział że według niego jest sprawny(przypomnę poprzedni właściciel mojego auta na pewno nie korzystał z systemu bluetooth) pogrzebie jeszcze trochę w kabelkach i dam znać co odkryłem a do Tokio mam kontakt i jak nie podołam samemu to również spotkam się z nim w tej sprawie
robertn5012 - 20-02-2019, 07:31
Cześć wszystkim!
Temat już ma 32 strony, z których zbytnio nic nie wynika co trzeba zrobić. Kupiłem w styczniu Lancera i zestaw nie działa. Jestem drugim właścicielem a poprzedni mówi, że padł po wymianie akumulatora pare lat temu. Chciałbym go naprawić. Może ktoś się wypowie gdzie szukać nowego modułu i jakiego oraz co zrobić z tymi wtyczkami??? Jakieś podsumowanie.
Pozdrawiam
grzesiopol - 20-02-2019, 13:58
Wynika, wynika trzeba tylko czytać a nie przelecieć. Co zaś do twojego pytania to może byś napisał jaki masz moduł, zaglądałeś do niego w ogóle? Co robiłeś przy nim?
Podsumowanie:
1. Sprawdź połączenia/podłączenia
2. Napraw
3. Wymień na taki jaki masz - nowy w ASO, używany w ogłoszeniach
Tu masz link gdzie tego modułu szukać - https://youtu.be/bqI61g756Po
Pozdrawiam
robertn5012 - 20-02-2019, 17:39
Lancer z 2008 moduł: 8785A010, model mmc/fcc id: CB2MBLUEC07. W ASO to mogę pewnie zapłacić koło 1000 jak używki chodzą po 500zl.
Dodam, że kiedy go wyciągnąłem to po wpięciu przez chwile działał.
grzesiopol - 20-02-2019, 23:02
Jak poszukasz to kupisz na alledrogo nawet za 150 zł
Najpierw przejrzyj wszystkie połączenia systemu HFM, do modułu do radia, mikrofon, przyciski. Musisz sprawdzić czy coś się nie odpięło lub nie są styki zaśniedziałe. Popsikaj kontaktem. Złóż, jak nie będzie działać to niestety wymiana. Moduły czasem się psują.
mirek20103 - 21-02-2019, 18:55
A gdy wszystko na instalacji jest ok to po wpięciu nowego modułu albo używanego po prostu ma zadziałać czy trzeba coś jeszcze programować?
grzesiopol - 23-02-2019, 15:57
Zakładasz i powinno działać. Kupuj moduł bez USB, może być wyższy numer, na jedną kostkę.
robertn5012 - 23-02-2019, 20:34
Dzisiaj sprawdziłem moduł. Odpiąłem moduł, sprawdziłem połączenie i podpiąłem. Zestaw działał przez 5 minut i podczas rozmowy przestał działać.
[ Dodano: 23-02-2019, 21:30 ]
Pytanko znalazłem na OLX moduł z outlandera z 2012 czy jest możliwość przerobienia kostek?
Skifar - 28-02-2019, 21:24
Witam wszystkich,
ja natomiast mam nieco inne pytanie. Mianowicie ostatnio dołożyłem sobie cały zestaw rockforda do lancerka (stara instalacja jest nietknięta - dołożyłem tylko nowe kable) i wszystko ładnie hula, poza zestawem BT (który not a bene działał doskonale przed montażem rockforda). Pytanie więc które piny i w której kostce od radia odpowiadają za połączenie radia z modułem BT - bo zapewne te nie są podpięte. Od razu wspomnę, że sam moduł działa, telefon się łączy, można nawiązać połączenie ale nic nie słychać (bo system nie jest podpięty do głośników - do nowej instalacji). Tak więc ponawiam pytanie - które piny w kostce / przewody jakiego koloru i w której kostce są od modułu BT? Z góry dzięki za odpowiedzi. Ewentualnie jakby ktoś miał opisane te wtyczki do radia byłbym wielce ukontentowany
PS. 2,5h czytania wątku ale kilku ciekawych rzeczy się można zawsze dowiedzieć
grzesiopol - 01-03-2019, 13:09
robertn5012 montujesz taki jaki miałeś, jeżeli na jedną wtyczkę to na jedną jak na dwie to na dwie. Co do przerobienia wtyczek, to jeżeli masz na tyle odwagi aby kupić moduł a potem go wyrzucić to bierz. Nikt chyba nie próbował przerabiać modułu USB, będziesz pierwszy i wtedy będziemy wiedzieć czy można po zmianie przewodów we wtyczkach wykorzystać ten moduł.
Myślę, że może by to się udało, nie wiem tylko jak z funkcjonalnością usb i BT audio. Trzeba by było zerknąć na schematy podłączenia.
Skifar Na pierwsze pytanie znajdziesz odpowiedź w schematach, pobierz sobie manual do swojego pojazdu, przejrzyj schematy. Tobie zajmie to tyle samo co i nam. Jeżeli nie ma w tym poście takiej informacji to jak już ją znajdziesz to dopisz dla potomnych.
Przez cały zestaw RF ja rozumiem: radio, wzmacniacz, głośniki, okablowanie wzmacniacza. Jeżeli tak miałeś to powinno byś plug&play, czyli wypinasz i wpinasz i ma hulać. Nie wiem jakie masz radio, ale podpinając oryginalne radio np ze zmieniarką wykorzystujesz dwie kostki i wpinasz je bezpośrednio do radia, trzecia jest tylko do nawigacji., jak podpinasz nawigacje to wykorzystujesz wszystkie kostki ale wymagane jest posiadanie przelotek instalacja pojazdu - radio. W obydwu przypadkach ma to "chodzić". Może przy składaniu czegoś nie podłączyłeś albo masz nieodpowiedni moduł do radia.
Skifar miło by było napisać do jakiego radia chcesz rozpiskę pinów?
|
|
|