To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

Morfi - 06-03-2012, 07:49

U nas w miescie stoja te znaki na wiekszości głównych ulic. I czasem ta odległość to nie 300m a 2km, wiec uwarzać trzeba na kazdym kroku :P
piomic - 06-03-2012, 15:56

maniax86 napisał/a:
zaostrzenia kar za wykroczenia
W ferie na nartach byłem. Do południa robota, pakowanie, wyjazd po obiedzie więc dojeżdżając do Wiednia byłem już ciut zmęczony, ale nic to — i tak nocujemy, jeszcze tylko pół godzinki... No i na samym wjeździe starą siódemką jak się zaczyna dwupasmówka wyskoczył Pan Polisman z latarenką. 71 na pięćdziesiątce w zabudowanym. Mandat bez punktów na całe... 21euro. Po eurasie za kilometr. Toż to promocja, u nas minimum dwukrotne przebicie, nic tylko przywozić takie mandaty i odsprzedawać w kraju.
Poza tym w samochodzie było ich trzech i cały czas kasowali: jeden strzelał i leciał zatrzymywać, następny brał suszarę i łapał kolejnego, później trzeci a wtedy pierwszy już był wolny po wypisaniu i od nowa cykl. Nikt się nie kłócił, że mu nie pokazali cyferek tylko grzecznie wyskakiwał z kasy.

Bismarck - 06-03-2012, 16:54

maniax86 napisał/a:
odnośnie mandatów jeszcze..... czytałem w dzienniku zachodnim piątkowym odnośnie zaostrzenia kar za wykroczenia. ......

Zmiany w kodeksie drogowym i innych przepisach w 2012 roku:
Od lutego 2012 roku zacznie obowiązywać nowy taryfikator punktów karnych. Zmienią się także zasady egzaminów na prawo jazdy kat. A i B. Przepisy będą ostrzejsze.
W taryfikatorze pojawi się punkty za wykroczenia, które dotąd karano tylko mandatami. Najważniejsze zmiany są następujące:
- Będzie 5 punktów karnych za rozmowę podczas jazdy przez telefon komórkowy bez zestawu głośnomówiącego. Do tego 200 zł mandatu.
- Będą 4 punkty karne zamiast 2 za jazdę bez zapiętych pasów bezpieczeństwa, niezależnie od tego, czy zrobi to kierowca, czy pasażer. Do tego 100 zł mandatu.
- Będzie 6 punktów karnych zamiast 3 za przewożenie dziecka bez fotelika. Do tego 150 zł mandatu.
- Będzie 5 punktów karnych za parkowanie bez zezwolenia na miejscu dla inwalidów. Do tego 500 zł mandatu.
- Będą 2 punkty karne za wjazd na skrzyżowanie, gdy nie ma możliwości zjazdu. Do tego 300 zł mandatu.
- Będzie 10 zamiast 9 punktów karnych za wyprzedzanie na przejściu dla pieszych. Do tego 200 zł mandatu.
- Będzie 10 zamiast 8 punktów karnych za wymuszenie pierwszeństwa na pieszym znajdującym się na pasach. Do tego 350 zł mandatu.
- Będą 3 punkty karne za zakrywanie tablic rejestracyjnych. Do tego 100 zł mandatu.
- Będą 2 punkty karne zamiast 1 za niestosowanie się do znaku „stop”. Do tego 100 zł mandatu.
- Będzie 5 punktów karnych za holowanie sanek za samochodem. Do tego mandat od 20 do 500 zł. Ta zmiana to wynik tragicznych wypadków z ubiegłej zimy. Do jednego z ich doszło w grudniu ubiegłego roku w Sączowie w województwie śląskim dwójka dzieci ciągniętych na sankach za samochodem terenowym wjechała pod autobus. Na miejscu zginął 10-letni chłopczyk, jego siostra trafiła do szpitala.
- Będzie 10 punktów karnych za przewożenie większej liczby osób niż wynika to z dowodu rejestracyjnego. Do tego 100 zł mandatu. Ta zmiana z kolei wymuszona jest tragicznym wypadkiem z października 2010 roku. W Nowym Mieście nad Pilicą zginęło 18 osób, kiedy volkswagen transporter, którym jechali zderzył się z ciężarówką. Bus zarejestrowany był na 6 osób.
- Z taryfikatora wypadnie za to 1 punkt karny za przekroczenie prędkości o mniej niż 11 km/h. Za to wykroczenie jedyną karą będzie 50 zł mandatu.
W lutym 2012 r. ma się także zmienić kodeks drogowy w punkcie dotyczącym przyczep lekkich, czyli o wadze do 750 kg. Dziś są tu pewne nieścisłości.
W jednym punkcie jest bowiem mowa o tym, że mając prawo jazdy kat. B możemy ciągnąć przyczepę o dopuszczalnej masie całkowitej nie przekraczającej masy własnej pojazdu, o ile łączna dopuszczalna masa całkowita zespołu nie przekracza 3,5 tony. W innym punkcie jest natomiast mowa, że z kategorią B można kierować samochodem o DMC 3,5 tony z przyczepą lekką.
Nieścisłość jest taka, że jeśli samochód ma 3,5 tony, przyczepa lekka 750 kg to cały zestaw wazy 4250 kg, czyli więcej niż 3,5 tony z punktu pierwszego. Dlatego od lutego będzie jednoznaczny zapis, że z kategorią B możemy ciągnąć pojazdem o DMC do 3,5 tony przyczepę lekką ważącą 750 kg. Przepis ten trafi do nowej ustawy o kierujących pojazdami. W styczniu 2013 r. wejdą w życie jej kolejne zapisy, które pozwalają kierowcy posiadającemu prawo jazdy kat. B prowadzić samochód i przyczepę o łącznej dopuszczalnej masie całkowitej 4250 kg. Ustawodawca zamierza więc uprościć przepisy, ale na raty.
Jak zwykle w naszym kraju.
Pijany Polak to 0,2 promila a pijany Niemiec 0,8 promila a jesteśmy w tej samej Europie i .....

mjsystem - 07-03-2012, 08:45

Bismarck napisał/a:
Pijany Polak to 0,2 promila a pijany Niemiec 0,8 promila a jesteśmy w tej samej Europie i .....

Akurat tu sie zgadzam z przepisami. Ilu pijanych Niemców zatrzymuje rocznie policja? A ilu Polaków??? :P

fergul11 - 07-03-2012, 09:46

Tylko czy niemiecka policja tak często jak polska prowadzi takie wyrywkowe kontrole ?
J bardziej obawiałbym się nawalonego marychą , który pędzi 40km/h i zapomniał wrzucić 4 biegu :mrgreen:

jaca71 - 07-03-2012, 09:59

mjsystem napisał/a:
Akurat tu sie zgadzam z przepisami. Ilu pijanych Niemców zatrzymuje rocznie policja? A ilu Polaków??? :P

Na początek:

Nie bronie i nie pochwalam jazdy po pijaku jakimkolwiek urządzeniem mechanicznym.

A teraz na temat:
Kiedyś trafiłem na statystyki pijanych kierowców i prawie połowa z nich to pijani rowerzyści.

I drugie co mnie naszło: W USA pijany to taki, który nie potrafi trafić palcem do nosa i przejść po linii noga za nogą. Norma w USA jest wypicie dwóch podwójnych whiskey'ów lub 4 piw i do samochodu. Wielkie zdziwienie budziłem tym że nie brałem piwa do pizzy lub do obiadu gdy miałem wracać samochodem.

gzesiolek - 07-03-2012, 10:20

jaca71, mowisz o normie zwyczajowej i o tym, ze wszystko zalezy od PoliceOfficera... tam tez jest prawo, ale gliniarz nie bedzie tracil czas na badanie krwi jesli wg niego nie stanowisz zagrozenia... zwlaszcza, ze jesli sie okaze ze sie pomylil, tzn.badanie nic nie wykaze to moze miec problemy prawne... wiec policjant nie ryzykuje...
z drugiej strony w wielu stanach wystarczy otwarta butelka alkoholu w pojezdzie (chocby pasazera) zebys mial klopoty...
No i scisle sciganie malolatow... wystarczy ze poczuje alkohol to juz kazdy mlody na badanie krwi itd. przynajmniej wielu znajomych hamerykanow mialo przejscia przed ukonczeniem 21roku zycia... jeden za 0,2 promila mial 40h wykladow na temat szkoldiwosci alkoholu i niebezpieczenstw alkoholizmu i drugie tyle prac spolecznych ;)
bo majac 18lat jechal pod takim wplywem autem...

Wiem, ze statystyki sa w Polsce zawyzane przez rowerzystow i skacowanych, ale widzialem w swoim zyciu tyle przypadkow w Polsce i np. z niektorymi kuzynami zony mam na pienku, bo mialem inne zdanie (na szczescie tesc ma moje poglady), ze jestem za jak najsurowszym sciganiem alkoholu w Polsce...
Doputy nie bedzie konca przyzwolenia spolecznego i generalnego podejscia "ja nie pojade", to niestety potrzebny jest ostry bat... :roll:

jaca71 - 07-03-2012, 12:08

gzesiolek, Wiadomo że to zwyczajowe bo norma jest zależnie od stanu 0.6 -0.8. W USA problemem są nie jazda po pijaku ale wykroczenie lub wypadek po pijaku.

gzesiolek napisał/a:
z drugiej strony w wielu stanach wystarczy otwarta butelka alkoholu w pojezdzie (chocby pasazera) zebys mial klopoty...

W większości stanów alkoholu nie może być w kabinie, nawet zakręconego. W bagażniku może być tylko oryginalnie zamknięty ;)

Pisałem wcześniej stosowne zastrzeżenie - nie popieram i nie propaguje jazdy samochodem nawet po małym piwku.

cns80 - 07-03-2012, 13:18

Bismarck napisał/a:
- Będzie 10 punktów karnych za przewożenie większej liczby osób niż wynika to z dowodu rejestracyjnego. Do tego 100 zł mandatu. Ta zmiana z kolei wymuszona jest tragicznym wypadkiem z października 2010 roku. W Nowym Mieście nad Pilicą zginęło 18 osób, kiedy volkswagen transporter, którym jechali zderzył się z ciężarówką. Bus zarejestrowany był na 6 osób.
Tu jest chyba 100 zł od osoby ponad ilość w dowodzie, ale nie więcej niż 1000 zł.

Bismarck napisał/a:
- Będą 4 punkty karne zamiast 2 za jazdę bez zapiętych pasów bezpieczeństwa, niezależnie od tego, czy zrobi to kierowca, czy pasażer. Do tego 100 zł mandatu.
Ale kto te punkty i mandat dostanie ?
Marianekk - 07-03-2012, 15:03

cns80 napisał/a:

Kierowca,niewolno mu ruszyć dopóki pasażerowie nie zapną pasów.
Pozdrawiam
Marian

mjsystem - 07-03-2012, 15:38

Marianekk napisał/a:
cns80 napisał/a:

Kierowca,niewolno mu ruszyć dopóki pasażerowie nie zapną pasów.

Kiedyś wracłem z Krakowa i na zwężce na autostradzie zatrzymała mnie policja. Nie istotne juz za co, ale dwie nastolatki na tylnym siedzeniu(mAGDY córa i jej koleżanka) nie miały zapiętych pasów. On więc mnie pyta dlaczego. A ja na to, że jak je namówi na zapięcie pasów i przekona, to będe mu bardzo wdzięczny. Bo nie mam juz siły sie handryczyc z nimi o pasy. Gość wybuchnął smiechem i machnął ręką.
Co najwazniejsze, inna wersja padła w aucie i nie mam juz problemu z namawianiem młodzieży na zapiecie pasów. :twisted:

Bismarck - 07-03-2012, 17:43

cns80

A.Tak masz racje 100 zl od osoby, - nie napisalem moj bład

B.Ale kto te punkty i mandat dostanie ? -- Marianek juz odpowiedział :)

maniax86 - 08-03-2012, 12:29

Ja podobnie jak Jaca i Grzesiolek popieram rękami i nogami ściganie skacowanych czy pijanych kierowców i stosowanie jak najsurowszych kar. Co ciekawe.... Jak ktoś ma odebrane juz prawko np na dwa lata za pijaństwo za kółkiem to jak go policja złapie za jazde bez "papierów" bo zabrane to.... dostaje bodajże 500 zł mandatu i tyle...... dla mnie to kpina..... osoba bez uprawnień jadąca autem płaci tylko śmieszny mandat i po temacie :P wiec nie dziwie sie że niektórzy olewają zdawanie ponownie prawka bo po co.... kontrola z okazaniem papierów może raz na dwa lata sie trafi.... zapłącisz mandat i dalej sobie śmigasz :P :P
gzesiolek - 08-03-2012, 14:46

Policjant moze wymierzyc sam grzywne 500zl lub skierowac sprawe do sadu... i tak dobrze, ze moga sprawdzic w centralym rejestrze bo inaczej za brak dokumentu przy sobie jest tylko 50zl (chyba ze byla jakas zmiana)
Tomek - 08-03-2012, 14:59

maniax86 napisał/a:
Jak ktoś ma odebrane juz prawko np na dwa lata za pijaństwo za kółkiem to jak go policja złapie za jazde bez "papierów" bo zabrane to.... dostaje bodajże 500 zł mandatu i tyle...... dla mnie to kpina...

nie prawda

zauważ, że "każdy" pijany ma zakaz prowadzenia pojazdów + wyrok odsiadki w zawiasach
zawiasy mają warunki
złamiesz warunki to ci odwieszają wyrok
pewnie, że są przypadki, że się ktoś i z tego wywinie, ale to nie takie proste

popieram ściganie pijanych kierowców, ale pytam, czemu w niemczech można 0,8 a u nas 0,2
to małym piwku skoczy mi pewnie 0,3-0,4 (tak strzelam)