To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...

Marianekk - 08-03-2012, 14:59

Cytat:
dostaje bodajże 500 zł mandatu i tyle...... dla mnie to kpina..... osoba bez uprawnień jadąca autem płaci tylko śmieszny mandat i po temacie :P

Raczej nie bo łamie wyrok sadu a na to jest już paragraf z kk,
mandat jest dodatkowo za prowadzenie bez uprawnień.
Kiedyś nawet na TVN Turbo było ze złapali jakiegoś gościa co miał zakaz jazdy
i trafił do aresztu.
pozdrawiam
Marian

Tomek - 08-03-2012, 15:05

uważam, że ilość miesięcy na które zabierają prawko powinna być proporcjonalna do wyniku np. 0.1 - 1 miesiąc
0.2 - 2 miesiące

a nie jak mój kolega, który jechał rowerem po chodniku
0,6 promila - 8 miesiecy więzienia, 2 lata prawo jazdy, 800 zł grzywny

w USA np. są takie sankcje kilku miesięczne i to działa, mało ludzi jedzie po pijaku drugi raz, bo drugi raz już jest gorszy, kosztuje więcej kasy, sporo więcej
trzeba chodzić na odwyk, który jest drogi
trzeci raz to już masakra

no i tam są też zakazy prowadzenia pojazdu na kilka miesięcy, ale można do pracy dojeżdżać, tylko na wyznaczonej trasie i o określonych porach dnia, to też ma sens

Marianekk - 08-03-2012, 15:17

tomek84 napisał/a:

Ale również ten twój kolega mógł spowodować kolizje.
Teoretycznie, inny użytkownik ruch w celu uniknięcia kolizji z rowerzysta odbija w lewo wpadając na inny pojazd są rani,niestety rowerzysta to tez użytkownik dróg i tym bardziej posiadając prawo jazdy powinien znać przepisy.
No cóż takie prawo,w Belgii za jazdę po pijaku0.4 tracisz prawko na 6 miesięcy recydywa więcej.
Moje zdanie takie żeby zabierać raz na zawsze.
A ze Polacy naród mający przeważnie przepisy w 4 literach i przeceniają swoje możliwości "co ja nie mogę? nie jestem nic wstawiony" to jest taki limit jaki jest i dobrze.
0.8 w Polsce to by była tragedia.
Pozdrawiam
Marian

cns80 - 08-03-2012, 15:22

Marianekk napisał/a:
Kierowca,niewolno mu ruszyć dopóki pasażerowie nie zapną pasów.
Czyli kolejny idiotyzm. Odpowiedzialność zbiorowa, bo za trudno karać pasażerów. Znowu kierowca dostaje po tyłku. Chory kraj. Jeszcze mi tego trzeba żeby zamiast zajmować się prowadzeniem to cały czas rozglądać się po samochodzie czy aby ktoś nie odpiął pasów (zwłaszcza jak ktoś jest wypity). Scyzoryk w kieszeni mi się otwiera.

tomek84 napisał/a:
uważam, że ilość miesięcy na które zabierają prawko powinna być proporcjonalna do wyniku np. 0.1 - 1 miesiąc
0.2 - 2 miesiące

To ile byś musiał wypić żeby Ci zabrali na 5 lat ? ;)
Tomek - 08-03-2012, 15:23

Marianekk napisał/a:
Teoretycznie, inny użytkownik ruch w celu uniknięcia kolizji z rowerzysta odbija w lewo wpadając na inny pojazd są rani,niestety rowerzysta to tez użytkownik dróg i tym bardziej posiadając prawo jazdy powinien znać przepisy.
No cóż takie prawo,w Belgii za jazdę po pijaku0.4 tracisz prawko na 6 miesięcy recydywa więcej.

przeczytaj jeszcze raz, jechał po chodniku
do tego po wsi

kolejna kwestia, to jak jedziesz rowerem po pijaku dostaniesz zakaz prowadzenia samochodu
jak jedziesz samochodem po pijaku, to nie dostaniesz zakazu poruszania się rowerem, paranoja
zreszta ta sprawa byla juz w TK, ale nie wiem czy sie skonczyla

[ Dodano: 08-03-2012, 15:25 ]
cns80 napisał/a:
To ile byś musiał wypić żeby Ci zabrali na 5 lat ? ;)

ale po co?
od promila w górę na dwa lata i gotowe
teraz czy masz 0,6 czy 3,4 to dostaniesz zakaz na 2 lata
a cos mi sie wydaje, ze jak masz 0,6 to jestes w miare kojarzący

[ Dodano: 08-03-2012, 15:29 ]
poza tym, to kara ma mnie czegoś nauczyc? żeby mozna sie bylo poprawic, czy totalnie utrudnic czlowiekowi zycie?

pamietam jak bylem dzieckiem (lata 80-początek 90), i zabrali jednemu znajomemu prawko, bo jechal po pijaku autem
ale na autobus mu zostawili, bo to byla jego praca, musial jakos zarabiac
gdyby jechal autobusem po pijaku, to wiadomo, ze inna kwestia

Marianekk - 08-03-2012, 15:42

cns80 napisał/a:
Czyli kolejny idiotyzm. Odpowiedzialność zbiorowa, bo za trudno karać pasażerów. Znowu kierowca dostaje po tyłku. Chory kraj.

Czemu mówisz ze od razu chory kraj, tak jest w przepisach wszystkich krajów europejskich,czyli co chora europa ?
Jesteś kierowcą pojazdu i odpowiadasz za pasażerów zarówno w bezpieczeństwie jak z wypełnienia ich obowiązków czyli zapięcia pasów.
Pijany pasażer odpina pas musisz się zatrzymać i kazać mu je zapiąć.
takich i innych przykładów można podać tysiące ale jaki to sens?

tomek84 napisał/a:
do tego po wsi

Powinien się poruszać prawa strona ulicy nie po chodniku,tak wiem to jest chore
i stwarza dodatkowe zagrożenie dla niego ale tak każe prawo.
A na chodniku mógł potracić rowerem innego pieszego ,na przykład wybiegające z za rogu nagle dziecko.

tomek84 napisał/a:
kolejna kwestia, to jak jedziesz rowerem po pijaku dostaniesz zakaz prowadzenia samochodu
jak jedziesz samochodem po pijaku, to nie dostaniesz zakazu poruszania się rowerem, paranoja

To fakt :)

fergul11 - 08-03-2012, 18:51

Cytat:
Czyli kolejny idiotyzm. Odpowiedzialność zbiorowa, bo za trudno karać pasażerów. Znowu kierowca dostaje po tyłku.

W 2003 jechałem "daleko" autokarem , zaraz po zajęciu miejsc przez pasażerów pilot , oznajmił że siedzenia zaopatrzone są w pasy bezpieczeństwa i w przypadku kontroli policyjnej i stwierdzenia niezapiętych pasów , taki pasażer odpowiada finansowo osobiście za ich niezapięcie .
Tak było w komunikacji zbiorowej jaką jest autokar , jak jest w autach osobowych ,pojęcia nie mam .
ps;jechałem kiedyś z żoną tramwajem w Dublinie , bo tak było wygodniej , zasiadła na fotelu i szukała pasów , trwało to chwile ,po czym wybuchnęliśmy śmiechem :mrgreen: taka z niej przepisowa kierownica :lol:

mkm - 08-03-2012, 21:56

fergul11 napisał/a:
W 2003 jechałem "daleko" autokarem , zaraz po zajęciu miejsc przez pasażerów pilot , oznajmił że siedzenia zaopatrzone są w pasy bezpieczeństwa i w przypadku kontroli policyjnej i stwierdzenia niezapiętych pasów , taki pasażer odpowiada finansowo osobiście za ich niezapięcie .
ak było w komunikacji zbiorowej jaką jest autokar , jak jest w autach osobowych ,pojęcia nie mam .

Jest identycznie.
Jak mnie ostatnio złapali z pasażerem z tyłu bez pasów, to zadali tylko jedno pytanie pomocnicze:
Czy przed rozpoczęciem jazdy powiedziałem pasażerom, żeby zapięli pasy?
Nie – mandat dla mnie.
Tak – mandat dla pasażera.

maniax86 - 08-03-2012, 22:32

tomek84, tak masz na dwa lata zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych..... a potem jak nie zrobisz prawka czyli jak wyrok minie to juz poza mandatem nic nie grozi :P

[ Dodano: 08-03-2012, 22:35 ]
Cytat:

Nieprawda. Przepisy juz sie zmieniły. Biorą "szmaty" tylko za to na czym cie złapali po pijaku. Jak ktoś jest zawodowym kierowcą i jeździ tirami.... a złapią kolesia po pijaku osobówką... to zabierają prawko na osobówki a tirami może dalej śmigac....

Barciech - 08-03-2012, 23:20

maniax86 napisał/a:
Przepisy juz sie zmieniły. Biorą "szmaty" tylko za to na czym cie złapali po pijaku. Jak ktoś jest zawodowym kierowcą i jeździ tirami.... a złapią kolesia po pijaku osobówką... to zabierają prawko na osobówki a tirami może dalej śmigac....

stary przepis znany z kilku innych państw, przynajmniej będzie mogł gościu rodzine utrzymać jak już wpadnie i może da mu to do myślenia :wink:

Morfi - 09-03-2012, 00:24

tomek84 napisał/a:
niemozliwe. Jezeli ktos ma czysta kartoteke to nie wsadzą do wiezienia za 0.6 promila
Cytat:
teraz czy masz 0,6 czy 3,4 to dostaniesz zakaz na 2 lata
tez się nie zgodze. Do 0,8 na rok.
tomek84 napisał/a:
olejna kwestia, to jak jedziesz rowerem po pijaku dostaniesz zakaz prowadzenia samochodu
tez nie prawda.
Powyższe sytuacje znane z 1 ręki

maniax86 - 09-03-2012, 07:44

Barciech, właśnie o to głownie chyba chodzi.... w mojej miejscowości złapali kolesia na cyku jak jechał osobówka.... zawodowo jeżdził autobusami..... tylko wtedy był przepis że zabierali prawko na wszystko.... został wiec bez roboty bo szmaty na autobus zabrane.... dzisiaj hmm..... jest zapijaczonym menelem :P
cns80 - 09-03-2012, 08:17

tomek84 napisał/a:
do tego po wsi
To jest żadne tłumaczenie. Marianekk ma tu rację, bo był uczestnikiem ruchu drogowego.

tomek84 napisał/a:
I bardzo dobrze. A jak ja nazbieram 25 punktów na osobówce to czemu zabierają mi prawojazdy też na ciężarówkę i motocykl ?

tomek84 napisał/a:
poza tym, to kara ma mnie czegoś nauczyc? żeby mozna sie bylo poprawic, czy totalnie utrudnic czlowiekowi zycie?
Będziesz miał 5 lat jazdy komunikacją zbiorową na naukę ;)

Marianekk napisał/a:
Czemu mówisz ze od razu chory kraj, tak jest w przepisach wszystkich krajów europejskich,czyli co chora europa ?
Dokładnie tak. Cała UE to jedna wielka komuna (wystarczy spojrzeć jakie partie rządzą w poszczególnych krajach), a my się w to pięknie wpisujemy zamiast samemu pomyśleć.

Marianekk napisał/a:
Jesteś kierowcą pojazdu i odpowiadasz za pasażerów zarówno w bezpieczeństwie jak z wypełnienia ich obowiązków czyli zapięcia pasów.
I to jest właśnie socjalizm. Pasażer nie jest ubezwłasnowolniony i sam za siebie może ponosić wszystkie rodzaje odpowiedzialności. Ja nie jestem jego pełnomocnikiem prawnym i nie widzę powodu żebym miał odpowiadać za dorosłego człowieka, który sam jest zdolny ponieść odpowiedzialność. Precz z komuną !

maniax86 napisał/a:
Nieprawda. Przepisy juz sie zmieniły. Biorą "szmaty" tylko za to na czym cie złapali po pijaku. Jak ktoś jest zawodowym kierowcą i jeździ tirami.... a złapią kolesia po pijaku osobówką... to zabierają prawko na osobówki a tirami może dalej śmigac....
Otóż nie. Bo to nie jest kara za to że wypiłeś w dniu kontroli (bo to żadna kara, bo już ten dzień minął) tylko środek zapobiegawczy żebyś w określonym czasie nie zasiadł znowu za kółkiem, bo możesz znowu być pod wpływem. Zabierają wszystkie kategorie.
I prawidłowo, bo jakby Cię złapali w osobówce po pijaku i zabrali tylko B to następnym razem jechałbyś po pijaku autobusem (logiczne myślenie pijaka), albo specjalnie byś jechał osobówką, bo już Ci nie mają co zabrać ( to ci cwani pijacy).

szpala85 - 09-03-2012, 08:47

u mnie na wiosce :wink: złapali mojego znajomego , wracał z pracy i miał 1,2 promila , sprawa w sądzie dostał jakiś tam mandat i zabrali mu prawko na dwa lata .... teraz wozi go jakaś tam znajoma do roboty

i jak to jest jak mu zabiorą to prawko na te dwa lata to po dwóch latach musi ponownie zdawać egzamin ?

krzychu - 09-03-2012, 09:05

cns80 napisał/a:

tomek84 napisał/a:
Będziesz miał 5 lat jazdy komunikacją zbiorową na naukę ;)

W praktyce to wygląda tak: "5 lat jazdy bez prawka". Kontrole są tak rzadko, że jak jeździsz zgodnie z przepisami ciężko będzie wpaść. Jestem przekonany, że większość tych złapanych tak właśnie robi.

[ Dodano: 09-03-2012, 09:06 ]
szpala85 napisał/a:

i jak to jest jak mu zabiorą to prawko na te dwa lata to po dwóch latach musi ponownie zdawać egzamin ?

Było tak, że jak Ci zabiorą poniżej 1 rok to dostajesz z powrotem, a jak powyżej to od nowa.