[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
nerus - 06-06-2011, 20:07
do mnie także dotarł ...dzieki m6riano
pipi_ja, ja mam przyciski do sterowania w panelu od szybek
pipi_ja - 06-06-2011, 20:54
nerus u Ciebie nawet to pasuje bo masz ciemny kolor panelu. Też myślałem o takim montażu ale ja mam wszystko kremowe i te przyciski zupełnie nie pasują.
Jak znajdę troche czasu to pokombinuję i może wpadnie mi coś mądrego do głowy.
mar111cin - 06-06-2011, 21:19
ok właśnie co skończyłem montować komputerek i jestem bogatszy w doświadczenie...
pierwsze co, to podłączyłem nie tą sondę co chciałem xD jednak wychodzi na to, że lewa strona silnika to jest ta od czoła samochodu. Później to poprawię.
druga sprawa ma ktoś pojęcie jak są ponumerowane wtryskiwacze w V6? znaczy się pierwszy wtryskiwacz to który jest w silniku? od czoła pojazdu, od ściany grodziowej? i jak są pogrupowane wtryskiwacze (tzn 123 - 456 czy może 135-246 ?) bo w programie diagnostycznym Prinsa mam tak że są grupami 123-456 i 123 to wtryskiwacze od strony ściany grodziowej. Ale nie jestem pewny czy ktoś ich tam nie poustawiał według własnego widzi-mi-się.
Ważne to jest dla mnie o tyle, że na jednej stronie silnika wariują mi korekty i teraz nie mam pewności czy się dobrze podpiąłem
jak tylko trochę odsapnę to zrobię fotorelację z montowania ; )
Pierwsze wrażenia - ogólnie ok, chociaż za ciemną szybką jest trochę zbyt ciemny, nie wiem jak w jasnym słońcu będzie z widocznością. Dwa- faktycznie częstotliwość odświeżania ekranu dobija :/ trochę to mruga:/ trzy-jak narazie to ciągle mam tą stałą wtrysku wyliczaną z ostatnich 3min, narazie nie wiem jak zrobić żeby wyliczał z podanego przezemnie dystansu :/
tws - 06-06-2011, 21:32
a więc Marcinie, na ekranie diagnostyka1 masz zebrane czasy otwarcia i zliczone impulsy od momentu resetowania (- resetowania w ekranie prędkości). Załóżmy że zrobisz 50km - spisujesz te parametry i wyliczasz stałe w programie.
W ukp masz regulacje kontrastu (otwór na mały śrubokręt przy gnieździe LCD) - pokręć i ustaw optymalnie do miejsca swojego montażu. Ja mam zamontowane w podobnym miejscu co Wy macie zegarki (na środku pod szybą) i mrugania NIC nie widać (widać dopiero pod dużymi kątami góra/dół - co też można zmniejszyć regulując odpowiednio kontrast), a w słońce też jest czytelny (zielony) - tyle że ja nie mam za żadną szybką. Tą szybkę przyciemnianą macie? Może niebieski będzie lepszy? (jest jaśniejszy)
Wracając do stałej wtrysku, proponuje Ci zrobić w sprawdzony sposób. Przeczytaj rozdział o kalibracji dokładnej. Wyjeździsz pierwszy zbiornik, zobaczysz ile % Ci się różni spalanie i o tyle % zmienisz stałą wtrysku - najlepszy sposób i za każdym tankowaniem dążysz do minimalizacji błędu.
Czekam na fotki, a fajnie by było jakbyś jakiś filmik wrzucił
a i od razu proponuje robić listę życzeń zmian (modyfikacje programowe) w kolejnej wersji firmware.
Lista życzeń UKP 1.1.2:
1. przebieg auta + ustawianie przez usb
2. ...
te ciekawsze na pewno zrealizuje
pipi_ja - 06-06-2011, 22:12
Może trzy diamenty w powitalnym logo?
Ja w ciągu godzinki osadziłem sobie wyświetlacz w miejscu zegarka. Teraz tylko podpiąć sprzęt w samochodzie i jazda
mar111cin - 07-06-2011, 00:01
o dobrze wiedzieć, nie wiedziałem że jest regulacja kontrastu pobawię się tym jutro. (miałem dzisiaj zrobić małą relacje z montażu, ale byłem się jeszcze nim trochę pobawić już wiem że stała drogi zawiera się w przedziale 0.400-0.410
teraz ją ustawiłem na 0.405 i zobaczę jak to będzie wychodzić w porównaniu do oryginalnego licznika.
właśnie się zastanawiałem do czego jest ten ekran diagnostyka1, ale ok już jasne w środa-czwartek robię podróż ponad 250km to zatankuję na tej samej stacji i myśle że dość dokładnie wyliczę średnią i stałą wtrysku
Kaczart do listy życzeń możesz jeszcze dopisać (o ile się da) odświeżanie spalania chwilowego żeby można było ustawiać co 1/4 ; 1/2 i 3/4 sekundy. Bałem się że sekunda to bedzie zbyt szybko dla czytelności wskazać, ale jednak nie jest. Można to zrobić jeszcze szybciej. No i samo odświeżanie ekranu jakby się dało szybciej to by było fajnie. A i pojemność baku jakby można było podawać w dokładności do 1/10 litra. (nie wpisywałem jeszcze żadnego tankowania to nie wiem z jaką dokładnością się je podaje, ale też przydało by się conajmniej do 1/10l , chociaż faktycznie używając przycisków może to być problematyczne:/ z drugiej strony ja zawsze tankuję do pełna to mi to różnicy nie robi )
Jedynie na co narazie mogę ponarzekać to ekran, (mam czarny z białymi napisami) który z siedzenia kierowcy ma taką żółto-zieloną poświatę tła, z siedzenia pasażera jest lepiej trochę, bo jest taka fioletowo-różowa. tylko przy patrzeniu na wprost poświata jest niebieskawa.
[ Dodano: 07-06-2011, 01:38 ]
No to relacja z montowania komputerka
Na wstępie chciałbym powiedzieć, że jak ktoś zrobi zwarcie tymi 4kabelkami od zegarka, to niech od razu podniesie maskę, otworzy bezpieczniki i są takie dwa wydzielone w żółtym plastiku. trzeba najpierw delikatnie podnieść ten plastik do góry, a potem chwytakiem do bezpieczników je wyjąć. To tak jakby się ktoś zdziwił dlaczego nie gra radio, na zegarach są podświetlone wskazówki, ale tarcze już nie itp. - bogatszy w doświadczenie....
to jak wyrwać zegarek już nie będę pisał, faktycznie wystarczy od przodu szarpać go do góry, dość mocno siedzi i się wydaje że zaraz się coś wyrwie, ale wyjdzie gad
p rozkręceniu na części pierwsze trzeba wsadzić do środka taśmę :
na zdjęciu zaznaczono na czerwono linię jednego z dwóch cięć wykonanych na tym elemencie (inaczej by się tego do środka nie włożyło)
przy wkładaniu taśmy należy uważać którą wtyczkę tam wsadzamy, bo jedna pasuje lepiej - łatwiej taśme wyprofilować)
Następnie przymierzamy się z wyświetlaczem:
od lewej
-zaznaczony element do wycięcia (chociaż nie koniecznie, ale ja puszczałem przewody do przycisków przez otwór poniżej i niestety, ale ten element przeszkadzał)
-wycięcie w płytce krzemowej - ostrożnie wycięte brzeszczotem, jak się to dobrze zrobi to ładnie się na tym wycięciu stabilizuje pozycja ekranu)
-wycięcie narożnika płytki krzemowej - przeszkadza przy zakładaniu oryginalnej przyciemnianej szybki z zegarka
śrubki:
prawy górny róg - dążyłem do tego żeby śrubka mogła się wkręcić w pewne ciekawe miejsce (widoczne na poprzedniej fotografii z prawej strony, jako czarny punkt na prześwietlonym obszarze, takie wyprofilowanie co pozwala wkręcić się wkrętem)
lewa dolna - opiera się praktycznie o ścianke, wystarcza
następnie w górnym plastiku wyciąłem miejsce na naroże ekranu. w dolnym wiekszym plastiku w tych miejscach zrobiłem delikatne wyżłobienia - ekran nie chciał dojść do powierzchni plastiku, bo opierał się na tyrystorkach czy czymś takim:
z drugiej strony w tym mniejszym plastiku też trzeba było wyciąć miejsce na naroże ekranu. Na niebiesko zaznaczyłem kształt profilu tego plastiku, przez taki kształt bardzo ładnie dociska płytkę ekranu, lepiej stabilizuje go.
Następnie przychodzi kolej na prawdziwą rzeźnię mniejszego plastiku.
lewa strona góra i dół - pokazane właśnie te wycięcia o których mówiłem na dwóch poprzednich fotkach.
następnie zaznaczone cztery miejsca w których znajdowały się żebra, jednak wadziły one o wyświetlacz:
Wycięcie większego otworu na ekran w mniejszym plastiku.
na żywo to wyglądało trochę lepiej, niż po mocnym doświetleniu przez aparat, aż żal było ciąć...:
po wlutowaniu nowych kabelków do przycisków i ułożeniu ich w środku pudla 4kabelki idealnie wpasowały się w płaski otwór:
tak wygląda całość po złożeniu i porządnym doświetleniu lampą błyskową aparatu, jak widać nie widać niedociągnięć itp :
No i tak właśnie mineły mi 3h na pocięciu plastików i ułożenia wszystkiego w środku. Zadowolony poszedłem do samochodu. Postanowiłem się zabrać za to od strony kierowcy i dobrze zrobiłem:
na fotce 123- śrubki trzymające boczny plastik środkowej konsoli - 2jka to śruba schowana pod zatyczką, najpierw trzeba wyjąć zatyczke śrubokrętem, niech nikt nie próbuje wyrywać tego plastiku na siłę tam jest śruba a nie zatyczka
nr4 to jedna z 3 śrub mocujących plastik pod kierownicą. Od razu powiem gdzie są pozostałe, bo nie zrobiłem zdjęcia. Pozostałe są od strony drzwi. o ile jedną widać. O tyle żeby dojśc do ostatniej trzeba wyjąć element w którym jest zamontowana regulacja światełm i miejsce na trzy przyciski (najlepiej otworzyć schowek pod tym i wypchnąć palcami, łatwo wychodzi) wtedy u gory widzimy śrubę mocującą. oprócz tych śrub są jeszcze dwa zaczepy, ale dość słabo trzymają lepsze szarpnięcie i plastik zostaje nam w rękach. Trochę trzeba jeszcze pokombinować żeby wyjąć go z uszczelki drzwi, ale spokojnie potem łatwo wchodzi
no i najważniejsze mamy delikwenta nasze ECU xD na samej górze.
Tędy natomiast będą szły wszystkie przewody (tam gdzie kable w przezroczystej skórce )
Od dołu natomiast to widać tak:
-zaznaczone gdzie i w jakim położeniu znajduje sie koło kierownicy, jak widać musiałem się ładnie wygiąć xD przygotujcie się na leżenie na plecach na dywanikach
-w kółku zaznaczony obszar z którego będziemy wyciągać kabelki. Jak zegarek jest ściągnięty, to widać w dzień światło z tamtego miejsca. Najgorzej było przeciągnąć taśmę, ale wystarczy ją dobrze powyginać przy wtyczce żeby stała się cienka i przeszła.
Tak to wszystko teraz wygląda pod zegarkiem. na upartego jest tam miejsce na ECU, może i łatwiej by było potem się tam dostać z usb. Ale to miejsce się tak grzeje że nie wiem czy to dobry pomysł.
rozpiska kabli:
czarny skrajny-masa
fioletowy skrajny- +12V stałe
niebieski - +12V po stacyjce
czyli wszystkie kable potrzebne do zasilania komputerka:
Jeszcze raz widok na wszystko po złożeniu
po dolnej kresce widać że wyświetlacz jak od tego :
No i następne zdjęcie i co tutaj dużo mówić..
wszystko według instrukcji
po lewej widoczny zwisający kabel, który wcześniej podłączyłem do przełącznika od gazu (zaraz za przełącznikiem znalazłem kostkę. multimetrem sprawdzałem kolejno każdy styk, aż znalazłem ten, na którym się pojawia 12V po przełączeniu na gaz)
w tle widać różową wpinkę podpiętą do sygnału wtryskiwacza - chyba kolor czarny, ale to bez znaczenie, należy patrzeć na rozpiskę zamieszczoną przeze mnie pare stron wcześniej. (dokleję do samym końcu), VSS był chyba zielono biały, a sonda lambda była koloru białego, z tym że tam jest kilka obok siebie białych kabli łatwo się pomylić. Już wiedziałem gdzie będzie komputerek leżał, tak że nawet nie przedłużałem od niego kabli do ECU.
Dodam tylko że odpiąłem akumulator i poodpinałem wtyczki z ECU, nawet w sumie pozdjemowałem tez plastiki od strony pasażera, tak że miałem trochę lepszy dostęp do ostatniej wtyczki. Ale może się i udać od strony kierowcy.
a tak wygląda po delikantym uporządkowaniu bałaganu. Komputerek narazie luźno leży na ECU, później pokombinuję jak go przymocować. Narazie nie podłączałem czujników temperatury i sygnału wentylatora. Jedynie bzyczek od komputerka leży sobie gdzieś tam z tyłu.
radzę też przy podłączaniu przycisków ustawić taką kolejność jak są, czyli H-1 M-2 SET-3
ponieważ wszelkie kolejne ustawienia komputerka wymagają trzech przycisków i ekran sugeruje taką kolejność:
A tak wygląda po uruchomieniu. Faktycznie literki są koloru niebieskiego, ale to jeszcze tak nie przeszkadza co fatalne kąty widoczności. Z siedzenia kierowcy ekran robi się żółto-zielonu, a z pasażera niebiesko różowy (trochę lepiej to wtedy wygląda)
Jednak musze jeszcze czymś uzupełnić braki plastiku. Ponieważ dopiero jak przyszło podświetlenie to się ukazały pewne nierówności wyciecia otworu na ekran. (widać pomiędzy ekranem a guziczkami taką przestrzeń - prześwituje tam światło od ekranu... będę musiał poprawić, chyba użyję do tego czarnego silikonu wysokotemperaturowego;) )
tutaj link do całej galerii w jednym miejscu:
http://imageshack.us/g/14/96908392.jpg/
ok, to tak jak obiecałem mały poradnik.
rozchodzi się o to, żeby zobaczyć jak wyglądają wtyczki do ECU, wtyczki jak widać się różnią, to w zależności jaką się znajdzie w aucie, to według późniejszych tabelek podłączymy.
tak wygląda przed liftem :
a tak po lifcie, (oraz automaty). Nie wiem dlaczego, ale nie widziałem na żywo żeby w ECU była ta ostatnia czwarta wtyczka (z numerami 101-130). Po prostu jej nie ma xD ale na szczęście żaden kabelek z tamtąd nie był do tego potrzebny
tak podłączamy sondy: (w przypadku 2.5 poliftowego trzeba wybrać tylko jedną sondę, w zależności która nam bardziej pasuje (najlepiej pod tą co się podłączyli gazownicy) )
lewa strona silnika - ta od strony czoła samochodu, jest to Bank2
Prawa strona silnika - ta od ściany grodziowej, jest to Bank1
tak podłączamy VSS:
a tutaj rozpiska wtryskiwaczy:
Owczar - 07-06-2011, 08:49
mar111cin napisał/a: | a tak po lifcie, (oraz automaty). Nie wiem dlaczego, ale nie widziałem na żywo żeby w ECU była ta ostatnia czwarta wtyczka (z numerami 101-130). Po prostu jej nie ma xD ale na szczęście żaden kabelek z tamtąd nie był do tego potrzebny |
Rozpiska ECU po drugim lifcie jest w supplement>2001>Fuel>13A-185. To co zamieściłeś jest od 2.0 z AT po drugim lifcie.
Okazuje się, że 6A13 ma mniej kostek
mar111cin - 07-06-2011, 09:02
coś musiałem źle popatrzyć, ale w sumie oprócz tej ostatniej kostki wszystko się zgadza. A właśnie z tego suplementu brałem rozpiskę :/ Ale ok, słownie wyjaśniłem co w przypadku tylko trzech kostek
tws - 07-06-2011, 09:35
faktycznie za tą szybką słabo ten wyświetlacz widać. ta szybka mu chyba te kolory zmienia (ona nie ma jakiegoś filtru polaryzacyjnego?), nie montowałem czarnego w samochodzie ale testowałem na biurku (nawet pokazywałem chłopakom jak odbierali ukp) i było dużo lepiej.
Może dałoby się estetycznie wszystko zrobić bez szybki?
Spróbuj się jeszcze pobawić tym kontrastem.
Montaż super, wygląda jak fabrycznie
ps. a tutaj zdjęcie jak wygląda niebieski za dość mocno przyciemnioną szybką http://imageshack.us/phot...wfiatcoupe.jpg/ - niestety zdjęcie dość kiepskiej jakości, tylko takie dostałem od klienta
mar111cin - 07-06-2011, 15:56
ok wróciłem z kolejnych jazd testowych i jednak nie wiem czy w miare go ustawiłem, czy raczej pojeździłem sobie na benzynce ;P przez głupi błąd...
Kaczart zauważyłem taką zależność odnośnie ekranu diagnostyki 1 (diagnostyki 2 pewnie też to tyczy, ale to w sumie nieistotne, ważna jest jedynka)
żeby wyzerować wartości tam zliczone to trzeba zrobić wyzerować licznik, to fak, ale benzynowy! :/ chyba z godzine czasu się męczyłem zanim do tego doszedłem... (wcześniej już myślałem że coś mam zepsutego..)
Należało by to rozdzielić, bo tworzy się głupia sytuacja.. mógłbym wyliczyć stałą wtrysku po wyjeżdżeniu pełnego baku lpg, ale w zaistniałej sytuacji to i tak będzie przekłamanie jeżeli tego nie zrobię za jedną trasą - bo na ekranie diagnostyka1 są zliczane wszystkie czasy wtrysku, czyli te benzynowe też, a jak go kilka razy odpalę i rozgrzeję na benzynie to już wyjdzie przekłamanie...
co do życzeń w aktualizacji oprogramowania:
-sonda lamba jakby można było zrobić żeby ekran się płynnie przesuwał, a nie skakał co "klatkę"
-na ekranie licznika zamienić miejscami prędkość ze średnim spalaniem (tak żeby po lewej było średnie, po prawej chwilowe, a na dole może być prędkość)
dosłownie z takiej odległości słabo widać średnie spalanie :/ (jakby to można było w opcjach programu przemieniać)
-te wartości z 3-4 grupy dało by się zrobić żeby pamiętał po odłączeniu zasilania? bo tak jak teraz to trzeba za każdym razem podłączać lapka żeby zmienić ekran startowy i częstotliwość odświeżania spalania chwilowego.
PS podziałałem z kontrastem, trochę rozjaśniłem i wygląda to już lepiej teraz co prawda tło jest niebieskie, ale lepsze to niż żółte xD
tws - 07-06-2011, 17:49
Racja, w diagnostyka1 zapomniałem dodać rozróżnienia na jakim paliwie auto pracuje - zlicza tylko czasy benzynowe - w kolejnej wersji firmware poprawie, dzięki za znalezienie błędu. Nikt wcześniej z ekranu diagnostyka1 nie korzystał stąd przeoczenie tego błędu.
Na diagnostyka2 wszystko jest ok. Co ważne, zakłada się że podczas 3 minutowej kalibracji jeździmy tylko na jednym paliwie (silnik powinien być rozgrzany), inaczej kalibracja nie miałaby sensu.
Zrób wg instrukcji - 3 minutową kalibracje zgrubną wg ekranu diagnostyka1 (najlepiej na trasie). Później po tankowaniu i tak zrobisz kalibracje dokładną i będziesz miał dokładne wskazania. To jest efektywna, szybka i sprawdzona metoda.
Nad 1.1.2 już pracuje, narazie staram się software'owo wyeliminować wady wyświetlacza LCD, tak aby pod większymi kątami nie było widać odświeżania. Co do sondy lambda pisałem kilka postów wcześniej. Co do rozmieszczenia parametrów, są wg większości preferencji użytkowników - może jak będzie więcej chętnych to dodam opcję wyboru w programie gdzie co ma wyświetlać.
Co do pamiętania ustawień, z grupy 3 i 4 traci ustawienia tylko jak odłączysz akumulator. Jak często odłączasz akumulator? Chyba nie zabierasz go codziennie na noc do domu ? Dane są zapisywane w zewnętrznej nieulotnej pamięci, w której jest mało miejsca (trzeba oszczędzać) i sam zapis ma być bardzo szybki (czym mniej danych tym szybszy zapis). Dlatego po zaniku zasilania UKP pamiętane są tylko ważne ustawienia - z grupy 1,2 i 5.
Co do widoczności LCD - jak będzie za słabo widoczny w słońcu to chyba lepiej zrezygnować z przyciemnianej szybki albo wyciąć otwór w szybce na sam LCD i dać jakąś chromowaną ramkę żeby to ładnie i estetycznie wyglądało. Albo też za szybką dać rozproszone światło o małej intensywności (może linijka led?) np. w kolorze białym - też mogłoby to ładnie wyglądać (włączane po stacyjce).
mar111cin - 07-06-2011, 18:30
na diagnostyka1 zlicza ogólnie czasy czyli jak jade na gazie, to zlicza gazowe, jak przełącze na benzyne to dodaje do tego co już ma czasy benzynowe, potem znowu gaz i dodaje gazowe ; ) Ogólnie da się wyregulować na dłuższym dystansie, tylko trzeba pamiętać, żeby nie przełączać źródła zasilania. (acha i jeszcze jedno, resetując liczniki jak jest ustawione na gazie, to nie resetuje diagnostyka1, dopiero jak zresetujemy na ustawieniu liczników na benzynie, dopiero wtedy resetuje diagnostyka1).
Powiem że jak tak trochę pojeździłem i rozjaśniłem trochę ekran tą śrubką, to ogólnie nie jest źle w dzień też nie widać tych kolorowych poświat spod różnych kątów, to już jest dobrze jeszcze obadam wieczorem jak to wygląda na tym ustawieniu jasności, ale powinno być w miare do przyjęcia :]
tws - 07-06-2011, 18:43
napisałem przecież że podczas kalibracji jeździmy na jednym paliwie, inaczej kalibracja nie ma sensu
będziesz miał chwilę to fajnie by było jakbyś nakręcił filmik demonstracyjny w trakcie jazdy
mar111cin - 07-06-2011, 18:54
to jasne ; ) tylko mówię co aktualnie potrafi się zrobić na ekranie diagnostyka1. Idzie ustawić, ale trzeba się nie zapomnieć.
Postaram się w najbliższym czasie coś wrzucić :]
pipi_ja - 07-06-2011, 23:20
Też dzisiaj zamontowałem komputerek w samochodzie
Ogólnie piękna sprawa, podoba mi się wszystko poza wyświetlaczem. Faktycznie ciemny jest, boję się, że w dzień będzie zupełnie niewidoczny.
Jutro pobawię się w kalibracje to zobaczę jak się sprawdza.
|
|
|