To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Tarcze i klocki hamulcowe

m6riano - 01-07-2010, 23:26

Jonny156 napisał/a:
Dziś dotarły do mnie tarcze Mikoda, i muszę przyznać że różnią się od tych na początku tematu (porównując fotki zamieszczone przez innych), mają 4 nacięcia (a nie 6) i 24 otwory ( a nie 42). Nakeika z oznaczeniem jest dokładnie taka jak u innych. Czyżby zmienili to celowo?
[url=http://images46.foto...9em.jpg]Obrazek[/URL]

Fotki innych są na stronie 5 i 12 tego tematu - dla ułatwienia ;)

tez odebralem w zeszlym tygodniu...sprawdze i napisze czy rzeczywiscie tak jest...

dokladnie 4 naciecia i 8 razy 3 otwory

rem1984 - 02-07-2010, 23:40

Trochę poszperałem w temacie zanim zdecydowalem sie na konkretny zestaw. Padło na Mikody i klocki ATE. Tarcze już są w drodze. Mam nadzieję, że hamulce się poprawią.
ensulent - 03-07-2010, 16:26

witam mam pytanie czy w galancie 2.5 l SE 1998 rok jest jeden rodzaj tarcz ??? i jakie zaciski 1 czy 2 tłoczkowe? pzdr
robertdg - 03-07-2010, 16:36

Powinny być zaciski dwutłoczkowe i tarcza średnicy 276mm
Owczar - 04-07-2010, 22:21

A mi się dziś bardzo mocno zagrzały tarcze, na krętej drodze. Przy hamowaniu był straszny zgrzyt. Czy to normalne że przegrzane tarcze wydają taki dźwiek? Miały już fioletowy odcień... Hamowały ok, ale poza tym hałąsem, dodatkowo stukały podczas hamowania. Stuk jakby się coś odkręciło.
Remik - 05-07-2010, 10:56

Juiceman napisał/a:
Przeszlifuj jeden klocek(leciutko) i powinno wejść : )

Musiałbym zeszlifować 3 mm. Grubość mojego to 8mm a max co możne wejść to 5mm (Notabene takie mam właśnie stare zostawione, po 5mm).

robertdg - 05-07-2010, 11:09

Owczar napisał/a:
A mi się dziś bardzo mocno zagrzały tarcze, na krętej drodze. Przy hamowaniu był straszny zgrzyt. Czy to normalne że przegrzane tarcze wydają taki dźwiek? Miały już fioletowy odcień... Hamowały ok, ale poza tym hałąsem, dodatkowo stukały podczas hamowania. Stuk jakby się coś odkręciło.
No to dałeś popalić, rozgrzane hamulce oddziałowują na piaste, felge, etc., stamtąd moga pochodzić niepokojace dźwięki, a czy czułeś woń spalonych klocków (taki dziwny drażniący zapach)
Owczar - 05-07-2010, 11:18

Tak, zapach dało się poczuć. Ale felga przy samej osi nie była aż tak bardzo mocno rozgrzana, bo dało się ją dotknąć ręką bez poparzenia ;) W lancerze zagrzałem hamulce tak, że się dymiło z kół, ale żadne dźwięki temu nie towarzyszyły, jedynie miękki pedał od zagotowanego płunu.

Tarcze lekko fioletowe były. Jestem zdziwiony że tak szybko się zagrzały bo prędkości raczej nie były duże i hamowania też nie jakieś ostre.

robertdg - 05-07-2010, 11:21

No kiedyś mi chyba mówiłeś, ale ja mam pamięc dobrą ale krótką :D przypomnij mi jakie tarcze i klocki tam masz wrzucone.
Owczar - 05-07-2010, 11:25

Tarcze JC (wiem totalny złom) i klocki textar.
robertdg - 05-07-2010, 12:01

Kurde, coś z wentylowaniem tarczy będzie nie tak, wiesz lipny materiał, stuki, trzaski mogą być wywołane wysoką temperaturą tarczy i to właśnie sama tarcza może wydawać takie dźwięki (podobnie jak rozgrzany układ wydechowy - podczas stygnięcia odpręża się i charakterystyczne dźwięki oddaje) o to mogę podejrzewać te tarcze, jakość materiału, ich wykonanie, chyba będziesz z tym musiał żyć przez jakiś czas dopóki ich nie zmienisz, ofkors pood warunkiem ze hamulce spisują się na miare swoich mozliwosci i pozwalają bezpiecznie sie poruszac.
Owczar - 05-07-2010, 12:02

Hamulce z tymi klockami rewelacja ;) Ale muszę jeździć wolniej żeby nie grzać tarczy ;)

Tył niestety jeszcze nie zmieniony.

Remik - 05-07-2010, 14:27

Czy tak wyglądają przegrzane tarcze?

ensulent - 08-07-2010, 14:55

panowie gdzie kupie jakies fajne nacinane i nawiercane tarcze do przodu w razsadnej cenie ??? mechanik mowi mi ze ciezko o takie do gala w japaneze ma tylko zwykle na allegro tez nie ma jakiegos oszalamiajacego wyboru;/
Owczar - 08-07-2010, 14:56

ensulent, poczytaj troszkę wstecz ten wątek. Tarcze mikdoy są wałkowane już kilka miesięcy..