[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?
RalfPi - 24-07-2015, 07:02
Wojti75 napisał/a: | lobuzek napisał/a: | Dla Levorga zrobiłbym wyjątek. Strasznie mi się podoba. |
No, Mi również tylko skąd na to brać kasę. |
Oklepane, ale spróbuję.. "zmień pracę i weź kredyt ?"
A co do Lancera - jestem mimo jego paru drobnych wad nieziemsko z niego zadowolony.
Pojadę jeszcze na kolejny przegląd luzów zaworowych tak jakoś.. za miesiąc;
Tym nie mniej rozważam zakup innego samochodu (jak patrzę jak Audiczkii i BMK'i tną 200-250km/h na Autobahnie.. a ja jedyne 140 (bo więcej mi szkoda katować Lancera), to chciałbym coś bardziej komfortowego i szybszego - czy ktoś ma doświadczenia (i może rozważał opcję) z kupnem samochodu 2-4 letniego z Niemiec i może się podzielić - np. nowy Lancer vs używany Merecedes?
aequitas - 21-08-2015, 15:29
Rozważał ktoś może Volvo S60?
mjsystem - 21-08-2015, 15:40
aequitas napisał/a: | Rozważał ktoś może Volvo S60? | To już klasa wyżej. Super bryka, niestety droga w eksploatacji. Chyba, że używka.
tomaszekk7 - 06-11-2015, 14:01
aequitas napisał/a: | Rozważał ktoś może Volvo S60? |
Ostatnio testowałem Volvo V 40 z silnikiem 2.0 T3 (benzyna). Super bryczka . Bardzo cicho w trakcie jazdy w samochodzie. Z przodu tyle samo miejsca co w Lancerze. Jakość wykonania o wiele lepsza.
juar_78 - 06-11-2015, 17:31
Hm, to mitsubishi robi wszystko, aby nie kupować ich aut. Inna mój typ _Outlander II 2.4. Co z tego jak z ostatnich roczników blokowany tylko ze skrzynią CVT prawie wyłącznie.
April77 - 06-11-2015, 22:27
Nie przesadzajcie!!!! Jest jeszcze MAZDA
juar_78 - 06-11-2015, 22:32
April77 napisał/a: | Nie przesadzajcie!!!! Jest jeszcze MAZDA |
Też o tym myślę . Taką 6 to można kupić nie tylko 1.8, czy w dieslu, lecz także 2.0 oraz 2.5. I to jest to. Nawet w 3 jest 2.0
Tylko szkoda, że Mitsubishi tak zawęża swoją ofertę. Miałem Colta z 1991, Carisme z 2001, teraz mam Lancera CS 2.0 z 2006. Chętnie przesiadłbym się w przyszłości na kolejne trzy diamenty.
bastek - 07-11-2015, 14:12
a mi wyszla toyota avensis. Lancer ciut ciasny jako rodzinny a jako drugi za duzy.
juar_78 - 07-11-2015, 18:14
Interesujący wariant to także Laguna III z silnikiem 2.0 turbo.
Zbigi - 09-11-2015, 09:56
juar_78 napisał/a: | Interesujący wariant to także Laguna III z silnikiem 2.0 turbo. |
Ja mam obecnie Lagunę IIIph2 2.0 bez turba z nissanowaskim silnikiem M4R w wersji Black Edition (navi, dwustrefowa klima ......) i muszę powiedzieć, że jest super zwłaszcza stosunek cena-jakość-wyposażenie. Jeśli chodzi o awaryjność LIII po lifcie czyli ph2 to jest na bardzo wysokim poziomie. Poziomie wg, mnie o wiele wyższym niż Passerati. Tak czy inaczej mi się w ogóle nie psuje ( zupełnie jak Lancer ). Na pewno jakieś tam usterki ludziom się zdarzają, ale czytałem, że są to drobiazgi i to na poziomie innych bezawaryjnych marek.
Jak gdzieś usłyszycie, że komuś się psuje to nie należy się zrażać bo trefny egzemplarz Avensisa, Lancera czy Audi zawsze się trafi. Jak już coś np. łącznik stabilizatora lub inne eksploatacyjne rzeczy się przydarzą to są śmiesznie tanie w naprawie.
No to teraz myszka swój ogonek zacznie chwalić, he, he
Reasumując :
1. Za niedużą kwotę dostajecie dobrze wykonany i wyposażony samochód
2. Bezawaryjny (poziom konkurencji )
3. Fajnie i gustownie wykonane wnętrze (może trochę udaje ą i ę, ale cieszy)
4. Bardzo wygodny
5. 2.0 duży moment obrotowy jak na taki silnik 195NM stąd 9.1s do setki. (Accord 2.0 tak nie ma)
6. Z tyłu pasażerowie mają swoje nawiewy (znajdźcie u konkurencji za te pieniądze)
7. Naprawdę dobrze trzyma się drogi (oczywiście zależy jakie koła się ma)
8. 6 biegowa skrzynia - super na autostradzie
9. Cichy.
Wady wg, mnie to mały prestiż, utrata wartości i za słabe wspomaganie kierownicy na postoju.
Polecam.
juar_78 - 09-11-2015, 12:11
A 2.0 turbo to jest uturbowiony nissanowski silnik M4R, czy 2.0 turbo to już inna konstrukcja?
Masz tylne koła skrętne (4 control, czy jakoś tam to się nazywa).
W turbo skrzynia jest najczęściej automat.
Zbigi - 09-11-2015, 12:25
juar_78 napisał/a: | A 2.0 turbo to jest uturbowiony nissanowski silnik M4R, czy 2.0 turbo to już inna konstrukcja?
Masz tylne koła skrętne (4 control, czy jakoś tam to się nazywa).
W turbo skrzynia jest najczęściej automat. |
Silnik uturbiony to francuska konstrukcja i podobno bardzo udana. 4 control nie mam, ale bym bardzo chciał. Niestety trochę dla mnie za drogie było.
gzesiolek - 09-11-2015, 12:53
Widze, ze watek jest juz raczej co po Lancerze, wiec sie dolacze...
Zbigi, odnoszac sie do Twoich punktow:
1) jesli rzeczywiscie niska cena (czyt. ponizej 100tys PLN brutto) to calkiem fajna oferta...
5) 195Nm to standard w wolnossacej dwulitrowce... Accord ma podobny (190Nm?), a np. Mazda 6 znacznie wyzszy (210Nm?)
6) w klasie sredniej to chyba standard... ale tak jak piszesz zalezy od tego co to sa "Takie pieniadze..."
ja teraz stalem sie zwolennikiem AT... zadna skrzynia MT nie daje takiego komfortu...
Ja jak widac poszedlem w znacznie drozsze rozwiazanie, ale wszystko to wina Panow z Volvo...
Ja mialem juz praktycznie zamowiona Mazde 6 2.0 SKymotion MT za ok 100tys PLN, ale kumpel, wielki milosnik Volvo mnie namowil na wizyte u Wachowskich, zeby sie zmierzyc z uzywkami ktore maja dostepne w dobrej ofercie... no i jak tam wyladowalem i jak mi zaczeli liczyc raty leasingu, to wyszlo, ze w sumie za niewiele wiecej miesiecznie (tzn w granicach mojego budzetu) mozna wybrac auto nawet za 130-140tys PLN brutto, a Ci oczywiscie mieli specjalnie dla mnie mega rabaty za nowa V70 (katalogowa cena wersji ktora mi skonfigurwali to byla ponad 200tys PLN, a dla mnie cena wynosila 138tys PLN brutto)...
Jak juz sie zaczalem przekonywac, ze raz sie zyje, i ze moge sobie sprawic cos mocniejszego z automatem... to i wrocilem z innym nastawieniem do salonu Mazdy... i wyladowalem w wymarzonej M6 2.5 AT Skypassion za 140tys PLN...
Teraz po prawie 4tys km moge powiedziec, ze nie zaluje...
1) Auto ma wszystko poza elektryczna klapa tylna (nie wiem dlaczego nie ma tego nawet w opcjach, bo koszt dla producenta niski, a bajer do sprzedazy niezly), a tak to dostep do wszystkich asystentow, systemow bezpieczenstwa itd itp...
2) Auto ma rewelacyjny silnik... jakby mu podrasowac dzwiek to bylbym przekonany ze tam musi byc 6 cylindrow... niezly dol (maks. moment 256Nm juz od ok.3k rpm...), rewelacyjna gora (192KM ponizej 6k rpm)... i 8sek do setki w rodzinnym kombi...
No i pali niewiele wiecej niz Lancer 1.5... w trasie z plynna jazda ok 100km/h idzie zejsc do 6l/100km... srednie spalanie mam ok 8l/100km, przy znacznie ciezszej nodze niz mialem w Lancerze...
3) Auto ma rewelacyjny automat... mimo ze klasyczny 6 biegowy... calkiem szybki i dobrze odczytujacy zamiar kierowcy przy zwyklej jezdzie, a jednoczesnie majacy rewelacyjny kickdown, zwlaszcza w trybie sport... az ciezko sie powstrzymac by z niego nie korzystac...
4) Jak na srednia klase aut Mazda jest fajnie wykonczona i rewelacyjnie wyposazona... Wygodne auto, z bardzo wygodnymi bajerami (aktywny tempomat, selektywnie swiecace LEDy z przodu, systemy ostrzegania przed intruzami w martwych strefach, zwlaszcza uzyteczne przy cofaniu), no i wolnossacy silniczek o fajnej charakterystyce daje multum radosci z jazdy, zwlaszcza biorac pod uwage rewelacyjny automat...
Wady:
znane z Lancera:
1) Lakier - delikatny prawie jak w Lancerze, trzeba uwazac strasznie...
2) Blachy - cienkie, ale chyba mniej podatne na wgniotki niz te w Lancerze...
3) Wyciszenie - zwlaszcza przy predkosciach >150
Przy czym to ostatnie jest nieporownywalne z Lancerem (wzgledem niego jest cichutko jak makiem zasial, przy 140-150km/h mozna wiadomosci sluchac przy 20% podglosnienia audio, czy rozmawiac ze wspolpasazerami z tylu bez krzyczenia do siebie, co w Lancerze bylo zwykle awykonalne), ale juz przy porownaniu z liderami w segmencie jest zbyt slabe...
Generalnie jakby ktos sie zastanawial nad autem w tym segmencie cenowym to brac nie wybrzydzac... radosc z jazdy rewelacyjna... komfort niezly... no i ten wyglad... Chyba przebija Lancera w ilosci osob odwracajacych sie na minute...
aequitas - 12-11-2015, 11:04
Mazda 6 jest jednak cenowo jest dużo droższa od Lancera. Ale trójka z motorem 2.0 165 HP prezentuje się również bardzo dobrze. Ciekawe jak sobie poradzi z korozją która trapiła poprzednią wersje.
gzesiolek - 16-11-2015, 10:51
aequitas, jesli chodzi o alternatywe (zwlaszcza w tym segmencie cenowym) masz racje... choc jak dla mnie Mazda 3 jest nieco za ciasna (nie wiem czy nie ma ciasniejszego wnetrza od Lancera, a przynajmniej przytulniejszego...)
Mazda 6 to ewentualny nastepca dla kogos komu Lancer przestaje starczac rozmiarowo i jakosciowo(dla mnie dla rodziny 2+2 to juz byl na styk...).
|
|
|