To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Student - 03-06-2009, 08:47

Większość "dobrych" anten ma magnes pokryty gumą np. President,
Należało by ten przypadek zdiagnozować miernikiem i zobaczyć co jest tego powodem.

Anonymous - 03-06-2009, 14:10

Student napisał/a:
Ponadto niekiedy mniejsza sprawność anten magnesowych uzależniona jest od ich długości i ograniczeń czysto mechanicznych (czyli właśnie powierzchni magnesy np.max. 12cm) bo większego nie odkleił byś od dachu.
Ja mam antenę na grzybek która ma 2m + cewka, daj mi magnes który ją utrzyma przy prędkości 160km/h.

A ja mam podobnej długości antenę i na Autostradzie w Niemczech (nie napiszę przy jekiej prędkości) nie zeszła mi z dachu (wygiełą się mocno w odwrócone jakby u). Magnes ma 15,5 cm i ciągle jestem w stanie go zciągnąć.

Co do twojej wiedzy na temat CB......no cóż. Nie kwestionuję tego.

Ale lata 90 a też w nich nadawałem z anteny 5/8 i alana 87. Myślałem wtedy o zakupie UKF-ki ale było to za drogie, a zrobienie samoróbki (bo było takich najwięcej) dla mnie było wtedy nie możliwe. Wielu ludzi z tamtych czasów to TEORETYCY, gdyz na CB trzeba było mieć zezwolenie PAR-u (chyba wiesz co to).

Co do słowa BREKO - pochodzi ono z języka angielskiego, jego ojcem jest słowo BREAK, które oznacza przerwę, wcięcie się w rozmowę. Całej genezy przedstawiał Ci nie będę.

Jak już wcześniej napisałem to antena magnesowa masuje się poprzez pole magnetyczne, ale dla mnie jest to tak skomplikowane że wolę się nie zagłębiać.

Najoczywistrzą zasadą magnesówki jest to że powinna stać na blasze min 1mx1m i na jej środku, gdyż robi ona za przeciwwagę. Umieszczanie takowej anteny na krańcach auta jest błędem.

Co do twojego znajomego.

Jeżeli masz taką wiedzę, to dla czego mu nie powiesz że robi podstawowy i najpoważniejszy błąd jaki można zrobić z CB.

KAŻDA antena wypromieniowuje całą swoją długością i robi to zdecydowanie na boki.....

Student - 03-06-2009, 14:29

Forest on wie o tym, zresztą sam mu ją stroiłem, jest to związane z pewnymi formalnymi uwarunkowaniami w Jego firmie.
tzn. nie ma zgody na używanie CB w służbowym aucie a dużo jeździ. (jest to bardzo skomplikowane proceduralnie u niego).

Czy robiłeś kiedyś pomiar odbiorów i nadawania względem położenia anteny na dachu?
To co napisałeś i Ja wcześniej też jest wiedzą przekazywaną z pokolenia na pokolenia i typowo książkową,
Ja kiedyś się pokusiłem o takie pomiary co prawda mieliśmy do dyspozycji tylko jako mierniki wypasione radia CB w różnych lokalizacjach bez miernika pola.
Pomiar nie wykazał różnic, jednakże radia nawet te z wycieraczką maja dość niedokładne pomiary.
Taki test należało by zrobić w laboratorium i dopiero podpierać się wynikami, może by cos z tego wyszło.

Anonymous - 03-06-2009, 14:45

Student, posiadam miernik SWR najprostrzej kategorii.....choć swoją antenę stroiłem chyba Hi-Endowym miernikiem w łodzi (mój wujek posiada). Wskazania SW miary na środku dachu w kombi są cacy : na krańcach ~1.45 a na środku ~1.07? (prawie się nie rusza a nie przekracza 1.1) na rogu auta (teraz ją tam wożę ze względów czysto estetycznych) sw mocno się zmienił. (krańce: Kanał 1 ~1.7 kanał 40 ~1.3 Środek ~1.15) Wszystkie wartości podaję w przybliżeniu bo i miarka mocno nie precyzyjna.

Nie ma tragedii więc se stoi.....ale się zmieniło.....

Poza tym, jak zapewne wiesz, to wszystko zależy od "WSZYSTKIEGO" (nie chce mi się wymieniać).

Bartek - 03-06-2009, 14:49

Forest_Taft napisał/a:
zezwolenie PAR-u

PIR'u - Państwowej Inspekcji Radiowej..... tak gwoli ścisłości i powrotu myślami do kombatanckich czasów.....

krzychu - 03-06-2009, 15:13

Student napisał/a:

Czy robiłeś kiedyś pomiar odbiorów i nadawania względem położenia anteny na dachu?

Nawet w instrukcji od mojego CB że zasięg i kierunkowość instalacji antenowej zależny od tego w którą stronę jest "więcej blachy" czyli jak jest z tyłu to lepiej działa do przodu.

Co do diagnozowania poprawy odbiory po wyciągnięciu gumy to może ten presidenty są pokryte gumą która przewodzi?? Wiem że wyciągną gumę i od razu się zestroiła potem się zaopatrzył w podkładkę specjalnie pod anteny CB i też się zestroiła (nie pamiętam czy wymagało to korekcji) więc chyba po prostu też przewodziła to moja teoria ale nie prowadziłem większych doświadczeń. Nie zgodzę się że antena nie musi być uziemiona (po za oplotem) nawet jak mi jeden gość stroił kiedyś antenę w uchwycie na klapie to pierwsze co zrobił to sprawdził czy jest masa (oplot kabla przy radiu i karoseria samochodu - nie było) SWR nie chciało zejść poniżej 1,1 a na krańcach koło 1,6. W innym miejscu (była masa) ta antena SWR 1,1 miała na krańcach zakresu (1 i 40 kanał) a na 20-stym wskazówka od reflektometru ani drgnęła SWR < 1,1. Dalej uważasz że masa nie jest potrzebna??

Anonymous - 03-06-2009, 15:47

Ja Ani razu nie powiedziałem że masa jest niepotrzebna. Mówię tylko że Antena magnesowa działa na innej zasadzie. Z kolei zasada działania tejże jest dla mnie jako hmmmm.....starego (choć wiek na to nie wskazuje) CB radiowca. Kiedyś lat temu kilka, antena na magnes była taką abstrakcją że szok.
krzychu - 03-06-2009, 15:51

Zwracałem się raczej do Student-a
pamar - 03-06-2009, 15:58

Bartek napisał/a:
Forest_Taft napisał/a:
zezwolenie PAR-u

PIR'u - Państwowej Inspekcji Radiowej..... tak gwoli ścisłości i powrotu myślami do kombatanckich czasów.....

Bartku, Forest ma rację, na początku to była Państwowa Agencja Radiowa a PIR dopiero po 1992r
Pozdrawiam. PLA-105

Student - 03-06-2009, 23:32

Dalej uważam że masa nie jest potrzebna. Sam mam tak założony uchwyt aby nie niszczył lakieru więc nie masuje.

Ale każdy ma własne zdanie.

Anonymous - 04-06-2009, 20:42

czy jeżeli kupię antene (sirio as 100) to moge tak po prostu kupić do niej większy magnes, czy to już może wtedy działać gorzej niż oryginalnie?
bo widzę, że ma magnes 9,5 cm a jednak wole mieć pewność, że jak pojade kiedyś szybciej to spadając nei wywali mi szyby. Bo widze, że zazwyczaj to magnesy 12-14 sie pojawiają, czy dla metrowego bata 9,5 to aż nadto?

Marcino - 04-06-2009, 21:13

Alexander napisał/a:
czy jeżeli kupię antene (sirio as 100) to moge tak po prostu kupić do niej większy magnes, czy to już może wtedy działać gorzej niż oryginalnie?
bo widzę, że ma magnes 9,5 cm a jednak wole mieć pewność, że jak pojade kiedyś szybciej to spadając nei wywali mi szyby. Bo widze, że zazwyczaj to magnesy 12-14 sie pojawiają, czy dla metrowego bata 9,5 to aż nadto?

Ja objechałem Chorwacje, Polskę kilka razy , nawet w ulewie... nigdy nie spadła ani nie przesunęła sie.

Anonymous - 04-06-2009, 21:17

a możesz powiedzieć jakie prędkości ten magnes wytrzymuje? Mam oczywiście na mysli te rozwijane na niemieckich autostradach :twisted: :twisted: :twisted: bo wprawdzie nie jeżdzę 200 ale lepiej mieć rozeznanie dokąd zostało sprawdzone :)
Kris1980_147 - 04-06-2009, 21:37

Ja mam Sirio Omega (jest to brat, czy też raczej siostra) Sirio AS100.
Chciałem pierwotnie kupić AS100, ale pan w sklepie polecił mi Sirio Omegę. Podłanczałem pod sklepem jedną i drugą i rzeczywiście Omega lepiej dawała się wystroić i przy niej pozostałem (różnica ok25zł). Ale do rzeczy.
Sirio Omega też ma magnes 95mm i jest to oryginał. pytałem goscia w sklepie jak to jest że inni proponują tą samą antenę (sirio as100) z magnesem 12cm. Powiedział mi ze oryginalen anteny z Włoch występują tylko i wyłącznie z magnesami 95mm, a jeśli ktoś sprzedaje z magnesem przykładowo 120mm to już jakaś samoróbka (przekładają antenę na większy /chiński-niskiej jakości/ magnes i klient myśli że skoro magnes ma 120mm, a nie 95 to będzie trzymał lepiej) Guzik prawda. Oryginalny magnes 95mm trzema solidnie.

Ja jechałem ze swoją 170km/h i nie odpadła, mimo że na dachu mam jeszcze dodatkową nalepkę chroniącą lakier.

Luq - 04-06-2009, 22:34

Widze, ze jest kilka postow na temat antenki, ktora na dniach kupie :D . Tez zastanawialem sie nad kupnem wiekszego magnesu ale teraz to ju sam nie wiem... :(
Moze inni uzytkownicy As-100 napisza ile jechali z nia maksymalnie i ile wytrzymala ?? Bardzo o to prosze...

A radyjko ?? Chyba Uniden 520...