[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - System audio w lancerach
grzesiopol - 21-12-2017, 21:58
kmlone napisał/a: | mam oryginalne standardowe radio rockford fosgate | masz babo placek, nie ma czegoś takiego jak standardowe radio i to w dodatku rocford fosgate, z tego co napisałeś wnioskuje, że masz radio z cd lub radio z cd z zintegrowaną zmieniarką na 6 CD. Po raz kolejny przypominamy, że rockford fosgate to nazwa całego zestawu składającego się głosników i wzmacniacza oraz napisu doklejanego do oryginalnego panelu radia cd lub navi.
Za 1300 zł masz oryginalną navi E-02 z oryginalną ramką i niezbędnymi kostkami i nadajnikiem gps oraz modułem can na allegro, gra i buczy plug&play.
Do 1300 zł kupisz jakiegoś chińczyka na androidzie ale bez szaleństw w parametrach, musisz dołożyć do czegoś lepszego. Dodatkowo potrzebna ci ramka 2din do lancera, oryginał osobno trzeba szukać i może być drogo, ewentualnie zamiennik ale raczej optowałbym za scotchem ale trzeba szukać cena zamiennika około 300 zł (w kierunku powyżej 300), ewentualnie u chińczyka za około 40$ - 160 zł, tylko jakość niewiadoma.
Możesz ewentualnie dołożyć pare groszy i kupić chińczyka ze zintegrowaną ramką.
Kupując chińczyka w polsce musisz się liczyć z niskimi parametrami radia, kupując bezpośrednio u chińczyka masz lepsze prametry ale dochodzi koszt ewentualnych opłat celnych zależnych od radyjka.
Jak pisałem na wstępie zakup oryginalnej navi MMCS = podłączenie plug$play do istniejącego systemu rockford.
KRZYFAR
ad 1, 2, 3, 4, 5. radia sa wymienne więc będzie hulać
ad. 4 BT to jest oddzielny niezależny moduł.
ad. 6. zwracaj uwagę na prawidłowe wpięcie wtyczek oraz taśmy tej przy przycisku awaryjnych.
ad.7 różne sa szkoły, jedni zalecają przy jakimkolwiek montażu/demontażu odpiąć akumulator inni robią to na "żywca", osobiście robiłem koledze radio bez odpinania akumulatora. Zamiast odpinać akumulator możesz wyjąć bezpiecznik taki w żółtym plastiku po lewej stronie w skrzynce bezpieczników pod maską, odpowiada on za urządzenia elektryczne w środku kabiny.
tokyo - 21-12-2017, 23:24
panowie przy zakladaniu jakiegokolwiek radia TO stacyjka wylaczona kluczyk lezy obok PODSTAWA! - nie trzeba odpinac akumulatora
Wtyczki wpiete dwa razy sprawdzone:
1. nawigacja MMCS 3 wtyczki zasilajace do nawi jedna do gps jedna szara ramki
2. radio mala i srednia do radia duza zaizolowana antena i jedna szara do panelu przedniego
[/b]
georgu2 - 22-12-2017, 12:53
Cześć,
Da się wgrać do radia dotykowego (Lancer 2014) język polski? Między zegarami też by się przydało, ale przypuszczam, że nie ma możliwości.
Bizi78 - 22-12-2017, 13:56
Pytaj grzesiopola .
KRZYFAR - 22-12-2017, 17:56
grzesiopol, tokyo, dzięki za informacje. Jutro przemontuję sprzęt
grzesiopol - 22-12-2017, 22:25
georgu2 Navi dotykowe to jeszcze nic nie mówi, jeżeli masz oryginalny MMCS w wersji E-01 do E-05 (oznaczenie pod joystikiem na dole po prawej) to język się znajdzie jeżeli masz Navi oznaczone literkami W-.. to tam jest już język polski. Jeżeli masz wsadzony jakiś aftermarket to już nie pomogę.
W zegarach nie da rady nic zmienić, zresztą tsm nie ma nawet co tłumaczyć, szkoda zachodu i czasu zmarnowanego przy szukaniu gdzie i co.
georgu2 - 23-12-2017, 10:40
Bez navi. Samo radio, kamera, BT, AUX itp. Nazywa się to chyba 6.1" TOUCH PANEL DISPLAY AUDIO
HUGIO - 23-12-2017, 14:33
georgu2, Jeśli masz nieoryginalne radio, to musisz szukać po marce i modelu spolszczenia na necie, albo bezpośrednio na stronie producenta. No chyba, że działa na androidzie, to w ustawieniach będzie opcja język.
grzesiopol - 23-12-2017, 17:48
Czyli masz takie coś?
Patrzyłeś w ustawieniach cz nie ma zmiany języka?
KRZYFAR - 23-12-2017, 19:52
KRZYFAR napisał/a: | grzesiopol, tokyo, dzięki za informacje. Jutro przemontuję sprzęt |
Wymiana radia powiodła się bez problemów i szczerze mówiąc była banalna, ot 20 minut i po krzyku
Jeszcze raz dzięki za pomoc
Mam jeszcze jedno pytanie, czy do tego radia (8701A364) można podpiąć moduł USB? Zauważyłem wolna wtyczkę przytaśmowaną do wiązki. Ona jest do USB czy ten rocznik jeszcze tego nie obsługuje?
W instrukcji nie znalazłem nic na temat odtwarzania z USB
Zdaję sobie sprawę że jakby co to potrzebuję moduł i osobno kabel ze złączem USB.
georgu2 - 26-12-2017, 12:28
Tak grzesiopol, dokładnie to radio. Raczej nie jest nie oryginalne bo katalogowe.
grzesiopol - 27-12-2017, 13:02
Tak to jest oryginalne radyjko, nie napisałeś czy patrzyłeś w ustawieniach czy jest polski. Tego radyjka nie widziałem, więc ci nie pomogę.
kmlone - 28-12-2017, 11:03
grzesiopol, Bardzo ci Dziękuje za odp mam radio ze zmieniarka jak mógł mi pokazać to radio za 1300 zł oryginalne navi bo ja nic takiego nie znalazłem.
Chciałem kupic coś takiego: https://www.olx.pl/oferta...D5-IDqw4LL.html
ale nie wiem czy wszystko będzie pasować i czy z kierownicy będzie się dało sterować radyjkiem.
grzesiopol - 28-12-2017, 13:21
http://allegro.pl/mitsubi...7085270848.html zadzwoń i zapytaj czy ramka w komplecie i czy gps też w komplecie. Radio co prawda E-02 ale E-05 i to w dodatku z ramką tyle by nie kosztowało. Musiałbyś pewnie też i aktualizacje map robić i to byłby dodatkowy koszt. Chyba, że nie używasz map a tylko same multimedia.
Co do blaupunkta to ja osobiście nie mam przekonania, po prostu mi nie leży, co nie oznacz,że to jest złe radio. Do blaupunkta musisz doupić ramkę (najlepiej poszukaj oryginału). Czy da się sterować z kierownicy tego nie wiem, napisane jest, że jest możliwość tylko czy nie trzeba jakiegoś adaptera? http://www.blaupunkt.com/...AL_20170315.pdf instrukcja, poczytaj czy ci odpowiada zanim kupisz.
georgu2 - 29-12-2017, 19:15
No niestety nie ma języka polskiego. Od angielskiego po ruski.
|
|
|