To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Nawigacja - Radio 2DIN - Lancer CYxA

wiewioor - 13-07-2018, 11:36

hosted napisał/a:

Wydaje się, że powinien być zachowany standard ISO przy połączeniu kostki zasilającej.

Jeżeli stacja jest dedykowana do Mitsu standard ISO jest niepotrzebny, gdyż jednostkę będziemy wykorzystywać tylko w danym modelu. W takim wypadku złączki powinny mieć standard wykorzystywany przez Mitsu.

hosted - 13-07-2018, 11:38

No to będzie jeszcze prościej :)
luki0506 - 20-07-2018, 19:22

Witam, czy montował ktoś taką stację https://allegro.pl/radio-nawigacja-mitsubishi-lancer-android-kamera-i7240583195.html , jestem na etapie oczekiwania na przesyłkę , jak rozwiązaliście przewody od kamery cofania i jaką kamerę można zastosować ? z góry dzięki za pomoc.
hosted - 24-07-2018, 10:32

Z kamerą od outlandera jest sprzedawany kabel video o długości 5 m a z kamerą dedykowaną do lancera jest kabel o długości 6 m

Czy długość kabla sprzedawanego z kamerą od outlandera wystarczy do jej podłączenia ze stacją mutimedialną?

zonek95 - 26-07-2018, 19:18

Jak jeszcze nie otworzyłeś paczki to proponuję ci jej zwrot do sprzedawcy w terminie 14 dni i kup sobie coś takiego bezpośrednio u chinczyka / wbij tytuł w google i wyskoczy ci znany chiński portal aukcyjny. Tam jest cena 267 dolarów, darmowa przesyłka. Ja ci chińczyk dobrze paczkę opisze to dopłacisz dla DHL 100 zł cła i podatku lub w gorszej sytuacji jakieś 250 zł i tak wyjdzie taniej od tego twojego sprzętu. Co jest teraz 1 gb ramu?. Porównaj sobie procesor , system , pamięć ram. Do tego darmowa dedykowana kamera, która pasuje do naszego miśka. Kupiłem takie na android 7 dwa miesiące temu a już android 8 jest. U mnie jest tylko problem z mikronem bo działa tylko przy połączeniach telefonicznych , nie słucha komunikatów w google . Ponoć chińczycy twierdzą ,że ,ma się to zmienić przy android 8 i ma działać. Na razie zamówiłem za parę dolarów mikrofon usb, który ma być słyszalny. Ruskie na forum przelutowują jeden obwód i ponoć działa , jak kto lubi. Sprzedawca pokazuje jak zamontować kamerę wsteczną na zdjęciach przy opisie. Jeszcze tytuł do wbicia :Youmecity Android 8.1 Car DVD dla MITSUBISHI LANCER 10.1 cal 2 DIN 3g/4g GPS radio wideo odtwarzacz z Pojemnościowy 2008-2015.
hosted - 20-08-2018, 15:22

Wybrałem model z RAM 4GB, Android 8.0, 32GB.
Zamówiłem w poniedziałek a w następny czwartek już była u mnie - czas dostawy super.

Jestem zadowolony z zakupu ale po sobotnio-niedzielnym testowaniu mam co do urządzenia uwagi.
1/ Funkcja AF w radiu nie działa - i nie jestem chyba jedyny, który ma problem z tą funkcją radia
2/ Nie doszukałem się blokady ekranu w menu Androida a jakby nie było jest to ważne np. gdy oddajesz auto do serwisu
3/ Po kliknięciu na aktualizację systemu nie ma żadnego efektu – nie można sprawdzić czy jest dostępna

Dodatkowo kupiłem kamerą cofania do outlandera (allegro).
Kamera zamontowana w miejscu do tego dedykowanym - z
Acz montaż wymagał trochę czasu, to już nie jest takie łatwe.

Zdecydowanie polecam Tokyo, który zamontował stację wraz z kamerą cofania.

Opisałem to już w innym wątku ale może kogoś to zainteresuje bo można upiec dwie pieczenie w jednym tak jak ja to zrobiłem ;)

Dodatkowo Tokyo zamontował także tempomat w moim Lancerze 1.6
Myślałem, że pójdzie szybko ale to jednak kawał roboty.
Szybko poszło zamontowanie „przycisków” na kierownicy ale pozostały montaż trwał kilka godzin.
Montaż to przygotowanie wiązki/wpięcie się w złącza w komorze silnika/przeprowadzenie kabli do kabiny a tam to sobie Tokyo trochę czasu „poleżał”.
Tempomat sprawdzony w niedzielę na trasie Łódź-Inowłódź-Łódź czyli 150 kilomentrów.
Jechałem zgodnie z przepisami, gdzie tylko się dało załączałem tempomat i spalanie wyszło mi na 5.1 Po autostradzie przejechałem jedynie 20km. Tempomat działa od 40km/h.
Wygoda ogromna więc zdecydowanie polecam kto się choć trochę zastanawia nad tematem.

oEdGein - 22-08-2018, 16:43

Ja kupiłem kilka miesięcy temu radio-nawigacje do swojego .
Fajna opcja i nie żałuje . Jeśli ktoś by się zastanawiał to polecam .
Założyłem sam bez większych problemów , na internecie jest mnóstwo filmików jak to zrobić.
Oczywiście montowałem od razu kamere cofania , tu było więcej roboty , bo jednak trzeba było kabelek przeprowadzić (taką opcje wybrałem) .
Kabel wszedł pod próg i wylądował w bagażniku a następnie pod zderzakiem .
Trochę mi zajęło mocowanie samej kamery , ponieważ nie miałem gdzie jej zamocować tak aby była mało widoczna .
Znalazłem rozwiązanie , kawałek blaszki od spodu przykręciłem między oświetleniem tablicy rejestracyjnej .

Jeśli ktoś by się decydował na kamere cofania i nie ma dedykowanego miejsca pod kamerke to proponuje ise nie zastanawiać tylko kupić nową ramke pod tablice rejestracyjną wraz z kamerką .

jack78 - 28-08-2018, 14:30

Ja mam czarną (bez LED) i myje samochód myjka ciśnieniową, dość mocno po kamerze, bo łapie sporo brudu na siebie podczas jazdy w deszczu. Mam ją juz około rok i nic nie paruje. Wygląda jak w dzień montażu.
shinji01pl - 16-09-2018, 21:24

zonek95,
czesc...
widze ze zakupiles sprzet u tego samego goscia co ja...
mam 10" chinczka... i szczerze powiem ze jak za te pieniadze oczekiwalem czegos wiecej... niz tylko duzego ekranu navi i dostepu do internetu...
problemy jakie mnie spotkaly z tym sprzetem zniechecaja do zakupu jakiegokolwiek chinskiego osprzetu do samochodu...
1) dzwiek... a w sumie jego brak w tylnich glosnikach... radio jest 4x50 lecz pomimo ze dostalem CANBUS dla ROCKFORDA nie gra poprawnie... przy duze glosnosci glosniki zaczynaja trzeszczec na niskich tonach... po zbadaniu problemu podejrzewam ze wiazka od chinczyka jest zle dobrana pod rockforda tylnie glosniki sa odciete przez tweety ( z chinskiej wiazki wychodzi 8 przewodow glosnikowych zamiast 12...) cos zostalo pominiete lub zamienione ... sygnal na tylnie glosniki idzie tweet dlatego tyl nie gra... nie wiem do konca jaka role w tym odgrywa CANBUS ( nie znam sie az tak poprostu) sygnal na suba tez nie jest taki jak powinien tak jak by amp byl pominiety ( albo sygnal z tylnich glosnikow idzie na suba zamias na drzwi) ale chyba AMP nie da sie pominac bo to obwod zamkniety...
wkazdym badz razie slychac trzaski przy glosnym sluchaniu ...(max 20 z 30) slaba jakosc dzwieku na rokfordzie przy polowie uszy urywa... i czuc bass na plecach...
2) mikrofon... podczas rozmowy rozmowca rownierz slyszy trzaski ... (chinczyk wyslal mik zewnetrzny niestety z kruchym kablem slabe luty mikrofon odpadl podczas montazu...
3) nastepny problem to urzadzenie zewnetrzne pod nazwa HDD ... za kazdym razem jak radio sie uruchamia dysk musi zostac odlaczony i podpiety ponownie zeby radio go wykrylo ... nie dziala to na zasadzie karty SD jak w telefonie wyglada to tak jak by radio z podlaczonym dyskiem nie dawalo na niego odrazu napiecia...

to w sumie 3 najwieksze mankamenty jakie mi doskwieraja... w uzytkowaniu chinczyka...
na dzien dzisiejszy zdemnontowalem go ... i bede sie staral popracowac przynajmniej nad problemem dzwieku... z reszta chyba sam nie podolam... zwlaszcza ze android na tych kombajnach jest okrojony i zablokowany w wielu miejscach... a chinczyk udostepnia haslo tylko do resetu i niektorych dodatkowych opcji... ktore za duzo nie wnosza do uzytkowania radia...

zonek95 - 17-09-2018, 12:03

Nie mam modelu z cambusem to ci nie pomogę , tutaj masz link do ruskiego forum -kopalnia wiedzy. Coś kiedyś czytałem tam ,że chińczyk mógł niepoprawnie spolaryzować wiązki na przewody głośnikowe i ruscy sami to zamieniali już w autach. Może masz to samo. Czy aktualizowałeś MCU w swoim sprzęcie?. Dostałem mailem od sprzedawcy i nowsze MCU i po wgraniu pojawił się dżwięk na mikrofonie , wcześniej był z tym problem. Jeden plus do sprzedawcy to okoliczność na pytanie o nowe oprogramowanie wysłał mi dosłownie w 1 minutę nowy MCU. Natomiast jeżeli chodzi o zapytanie o nowy system oreo / mam android 7.0/ to już się nie odzywa. Jeszcze link https://4pda.ru/forum/index.php?showtopic=875407&st=4080.
shinji01pl - 18-09-2018, 07:07

rozawialem z chinczykiem ...
rownież dostalem update MCU... spytalem tez o koszta nowego okablowania i ewentualnej nowej wersji CANBUSA ale w odpowiedzi dostalem ze kable zasilajace i canbus nie zmienily sie od 5 lat...
a nie chcial bym ingerowac w wiazke samochodu jezeli nie ma takiej potrzeby...

na ta chwile zamontowalem stocka... miod na uszy...(brzmienie glosnikow) bez porownania...
wczoraj na FB poruszylem temat podlaczenia tabletu pod radyjko stockowe

dowiedzialem sie o istnieniu modulu GROM BLUETOOTH... dzieki ktoremu mozna sparowac tablet telefon z radyjkiem i miec te same funkcje co przy chinczyku ... koszt chyba ok 500zł ... szkoda ze nie wiedziale o tym przed zakupem chiniola... mniejsze koszta efekt lepszy ( brzmienie muzyki)

przejrze to ruskie forum moze na cos wpadne... ciekawi mnie ten mikrofon czy faktycznie zacznie dzialac
zobaczymy w weekend moze uda sie cos podlubac... jak nie to chyba odsprzedam chiniola... po kosztach... moze ktos bedzie chetny...

Venom86 - 19-09-2018, 21:21

To chyba ja ci na FB napisałem o GROM AUDIO :)

Pod tym linkiem jest jak to ja podpiąłem.(musisz gdzieś do polowy zeskrolować):

https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=88265&postdays=0&postorder=asc&start=30

W podstawie obsługuje on tylko USB. Dodatkowo można dokupić BT(antene) i mikrofon. Działa zamiast Kabla AUX tzn włącza się tak jak byś przełączał radio na AUX.

Sam w nim po pierwszy podłączeniu miałem trzaski przy odsłuch mp3, wina była po stronie oryginalnej wtyczki AUX (możliwe że emitowało to zakłócenia bo zaraz obok podpiąłem USB od modułu). Po rozpięciu wbudowanej wtyczki trzaski znikły - może to pomoze przy twoim chinolcu...

Użytkuje już ten moduł 3 lata i działa bez problemu. :)

shinji01pl - 21-09-2018, 07:03

gniazdo aux zdemontowalem przy montazu chinczyka... w otwor po kostce AUX wrzucilem kabelki usb od chiniola...wiec teoretycznie AUX nie jest podlaczony i to raczej nie on generuje trzaski w glosnikach przy p[odlaczonym chinskim radiu... jestem troche laikiem w tych sprawach... ale byc moze dzieje sie tak ze zbyt duza moc jest kierowana na front... (bo tyl nie gra) radio 4x 50 z canbusem na wzacniacz rockforda ... z ty ze nie ma sygnalu na tylne glosniki... u mnie wyglada to w ten sposob :
https://www.mitsubishi-mo...ages/img_01.png

i tu pytanie co i gdzie zamienic polaczyc przepiac zeby gralo ladnie ze wszystkich 6 glosnikow a nie tylko z frontu i tweetu..???

Venom86 - 29-09-2018, 22:03

Ja mam ten sam układ. A w ustawieniach radia przypadkiem nie masz przestawionego sygnału całego na przód? (tzw opcja "FADER") ? Sam moduł może być też uszkodzony i dlatego ci nie działa poprawnie...
tokyo - 01-10-2018, 00:37

posprawdzaj wszystko w ustawieniach bo z tego co piszesz radio odpala wzm rockforda ale nie ma mozliwosci sterowania nim