MitsuManiaki.com - Dyskusja nt Karty Klubowe - Laminowane i Plastikowe
Sushi - 02-10-2017, 09:41
raddex oczywiście, że prawda. Będę musiał poczekać. Ale tym razem na wszelki wypadek dopłacę do poleconego - nie mam zaufania do poczty.
Klark - 02-10-2017, 16:05
Sushi nie jesteś sam, do mnie też karta nie dotarła..
apg2312 - 02-10-2017, 16:33
Wniosek nasuwa się tylko jeden - "list zwykły/priorytetowy" trzeba zmienić na "polecony ze zwrotnym poleceniem odbioru", a jeszcze lepiej "do rąk własnych".
To powinno zlikwidować wszelkie problemy, a przynajmniej większość. Różnica w cenie jest, ale IMHO do przyjęcia :
list zwykły 2.60
list priorytetowy 3,20
list polecony 5,20
List polecony priorytetowy 6,80
polecony ZPO 7,80
polecony ZPO priorytet 9,40
http://cennik.poczta-pols...jestrowana.html
http://cennik.poczta-pols...a_polecona.html
raddex - 02-10-2017, 20:42
apg2312 napisał/a: | Wniosek nasuwa się tylko jeden - "list zwykły/priorytetowy" trzeba zmienić na "polecony ze zwrotnym poleceniem odbioru", a jeszcze lepiej "do rąk własnych".
To powinno zlikwidować wszelkie problemy, a przynajmniej większość. Różnica w cenie jest, ale IMHO do przyjęcia :
list zwykły 2.60
list priorytetowy 3,20
list polecony 5,20
List polecony priorytetowy 6,80
polecony ZPO 7,80
polecony ZPO priorytet 9,40
http://cennik.poczta-pols...jestrowana.html
http://cennik.poczta-pols...a_polecona.html |
Tu nie chodzi o cenę, tylko o wypełnianie kwitków do listów poleconych.
Przy następnej produkcji zapraszam chętnego do wypisywania tego.
apg2312 - 02-10-2017, 22:00
raddex - gdybyś mieszkał chociaż ciut bliżej, niż te 500 km z dużym hakiem...
No chyba, że zapakujesz całą produkcję w paczkę i mi poślesz, ja na miejscu wypiszę wszystko i nadam
A serio, to zdaję sobie sprawę, że jest to trochę pisania, ale korzyść jest ewidentna. Poczta zgubi przesyłkę rejestrowaną, to musi płacić odszkodowanie w wysokości 50 stawek za list polecony, czyli 50x5,20. Dlatego polecone zazwyczaj nie giną. Dodatkowo masz potwierdzenie ( ZPO - zwrotne potwierdzenie odbioru), że przesyłka została doręczona pod adres zamieszkania odbiorcy, a jak będzie "do rąk własnych", to że odbiorca odebrał osobiście (żaden współlokator, np. ktoś z rodziny nie może takiej przesyłki odebrać).
Skończyłyby się wpisy, ze ktoś nie dostał karty.
Wykonujesz kawał dobrej roboty, robisz to za free, ba, wręcz czasami dopłacasz, a i tak zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie miał pretensje...
Bzyk_R1 - 02-10-2017, 23:00
apg2312, taka prawda masz rację, zbyt wielu ludzi chcę kartę bo zbliżają się zakupy w IC. Mało to ma wspólnego z duchem forum i klubu. Powiem Ci że ja poprosiłem o wyrobienie jej po prostu dla faktu jej posiadania. Mam inne sklepy w których robię zakupy i może nawet lepsze rabaty nie wiem nie sprawdzałem. I dlatego nie mam bólu z powodu braku tej karty, chociaż jak patrzę na terminy wysłania...hmm dwa miesiące to chyba przesadza już ta poczta
Swoją drogą gdyby była możliwość załatwiania w drugą stronę różnych spraw przez pocztę to korzystałbym zawsze, wiecie zapłata mandatu, dopłata do pit.u, wyrównanie do spółdzielni czy jakieś podatki, rachunki. A proszę bardzo wysłałem tego i tego a czekajcie sobie na pocztę
a_kris - 03-10-2017, 18:19
Raddex... tak podejrzewałem, podziw! tyle się opisać, ochodzić i jeszcze osłuchać. Brawo!
Więc może propozycja: aby ustalić jakąś skrytkę pocztową (30pln jednorazowo) i przy kolejnej akcji, każdy przyszły klubowicz przysłałby wypełnioną i zaadresowaną kopertę zwrotną, druk ... - wybierając właściwą dla siebie przesyłkę (z potwierdzeniem lub bez) oraz dodatkowe info na email.
... może tak łatwiej ?
Marcino - 03-10-2017, 18:45
A może inpost lepiej ?
Bizi78 - 03-10-2017, 19:52
A może tak jak było, wysyłka zbiorcza do modów regionalnych i odbiór tylko na spotach u moderatora .
Przynajmniej by frekwencja wzrosła i Nowi nie baliby się przyjeżdżać .
Klark - 05-10-2017, 15:31
Bizi i to jest najlepsze rozwiązanie.
larelijux - 05-10-2017, 18:22
Jak dla mnie rozwiązanie Biziego albo żadne. Tą kartę 95% użytkowników chce wyrobić dla zniżek, ja nie czuję potrzeby jej posiadania by czuć się klubowiczem.
OlinkA - 05-10-2017, 20:34
Cześć,
Na ostatnim zlocie rozmawialiśmy sobie o "kartach klubowych MM" (nie wiedziałam, że takie istnieją) ale nie chodziło nam o zniżki tylko o bonus pieniężny chociażby z możliwości korzystania ze zlotów, sponsorów i atrakcji... Kasa od każdego klubowicza by szła na konta MM Dzieciom- umówmy się że 10 zł od każdego jako zlecenie stałe co miesiąc to mniej niż paczka fajek a zeta więcej niż 2 litry benzyny...
Co Wy na to?
Bizi78 - 05-10-2017, 21:02
OlinkA napisał/a: | ... nie chodziło nam o zniżki tylko o bonus pieniężny chociażby z możliwości korzystania ze zlotów, sponsorów i atrakcji... |
Zloty i atrakcje zlotowe zawsze były i chyba będą bezpłatne, oczywiście poza kwaterą .
OlinkA napisał/a: | Kasa od każdego klubowicza by szła na konta MM Dzieciom- umówmy się że 10 zł od każdego jako zlecenie stałe co miesiąc |
Moim zdaniem zmuszanie kogokolwiek do dobrowolnych wpłat mija się z celem .
A co jeśli ktoś nie będzie płacił, nie będzie go stać, trzeba będzie go usunąć, napiętnować .
raddex - 05-10-2017, 23:15
Bizi78 napisał/a: | A może tak jak było, wysyłka zbiorcza do modów regionalnych i odbiór tylko na spotach u moderatora .
Przynajmniej by frekwencja wzrosła i Nowi nie baliby się przyjeżdżać . |
Nic z tego.
Temat już był wałkowany kilka lat i wyszło, że klubowiczom zamawiającym kartę ciężko jest ją nawet na spocie odebrać. Możecie podpytać tych, którzy mieli w danych rejonach karty rozprowadzać.
Tak wszystkim zależało na tym, że ok 50 kart u różnych moderatorów zostało zniszczonych, bo nikt ich przez rok nie odebrał.
Od tamtego czasu robię tylko wysyłkę indywidualną.
[ Dodano: 05-10-2017, 23:19 ]
Marcino napisał/a: | A może inpost lepiej ? |
Nigdy nic nie nadawałem Inpostem i w zasadzie nawet nie czytałem jak to zrobić.
Może to jest rozwiązanie.
Tylko znalazłem taki artykuł w necie z sierpnia 2016:
Od 1 sierpnia firma zrezygnowała z dostarczania listów zwykłych. To jej się nie opłaca, bo wysyłamy ich coraz mniej. Tradycyjne listy wyparły maile i SMS-y. Za pośrednictwem InPost nadal na terenie całego kraju można wysłać list polecony e-commerce, przesyłkę za pośrednictwem kuriera i paczko-matu InPost, ale już nie list zwykły. - Rezygnacja z listów zwykłych to kolejny krok realizacji strategii wycofywania się z nierentownego segmentu rynku. Rynek listów zwykłych znajduje się pod silną presją cenową dyktowaną przez Pocztę Polską oraz pod presją technologiczną.
Czytaj więcej: http://www.gp24.pl/strefa...slemy,10528896/
Bizi78 - 06-10-2017, 07:28
raddex napisał/a: | Nic z tego.
Temat już był wałkowany kilka lat i wyszło, że klubowiczom zamawiającym kartę ciężko jest ją nawet na spocie odebrać. |
Czyli wprowadzić wyższy koszt uzyskania karty niż obecnie i wtedy tylko Ci będą zamawiać, którym będzie zależeć na ich odbiorze .
|
|
|