To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Patrykowa Sigma

szpala85 - 30-05-2015, 16:42

Sigma znowu zaskakuje :twisted:
test na autobanie budzik zamknięty ... plus wskazówka wyszła poza skalę .... :twisted: ,a obroty w miarę nie było odcięcia
nie mam pojęcia co jest z moją sigmą ale normalnie szatan :twisted:
powyżej 3,5 tyś obrotów jest poezja

zdjęcia nie mam bo też za bardzo nie ma się czym chwalić :wink: ale naprawdę zaskakuje mnie to auto

jest jeden problem .. hamulce przednie ...troszkę za słabe przy tej prędkości (chyba że tu chodzi o tarcze które mam całe NIE nawiercane ..może to one nie chcą hamować ?)
czy do sigmy można zaaplikować jakieś inne zaciski ? (ja mam dwutłoczkowe )
i jakie są to koszta ?

angelos - 30-05-2015, 18:43

szpala85 napisał/a:
czy do sigmy można zaaplikować jakieś inne zaciski ? (ja mam dwutłoczkowe )
i jakie są to koszta ?

Przejrzyj posto o sigmie Wojtka. ;)

marycjusz - 30-05-2015, 22:30

Wojtas ma hamulce elegancko zrobione - to najlepsze rozwiązanie dla Sigmy ;)
Hugo - 30-05-2015, 22:33

szpala85 napisał/a:
(chyba że tu chodzi o tarcze które mam całe NIE nawiercane ..może to one nie chcą hamować ?)
To nie jest powód słabych hamulców.
szpala85 - 31-05-2015, 01:13

no dobra pomału czytam temat :wink:
ale powiedzcie mi czy to normalne (głównie właścicieli sigma 24v w manualu ) ze przy 17 calowych felgach (opony 225/17/45 ) licznik może przekroczyć 240 i ciągnąć dalej ?

na gps nie sprawdzałem bo przy tej prędkości autem z 91r na czole pojawia się kropla potu ... nie jestem w stanie uwierzyć że ten silnik (i ta skrzynia ) moze tyle wyciągnąć

ale z hamulcami było kiepsko przy tej prędkości ... sigma nie że hamowała ... powoli zwalniała pedał hamulca był sztywny :roll: .( przy normalnych prędkościach 60km/h po depnieciu na pedał włącza się abs i staje w miejscu ) ... dziwne to to takie

a i najważniejsze ... sigma była w trybie normalnym w zawieszeniu ,nie włączałem sporta :wink:

angelos - 31-05-2015, 22:01

szpala85 napisał/a:

a i najważniejsze ... sigma była w trybie normalnym w zawieszeniu ,nie włączałem sporta :wink:

Bo komp ECSu po przekroczeniu 130km/h (o ile pamiętam) automatycznie utwardza i obniża auto. :)
Może jak kupię nowe opony to sprawdzę czy zamknę licznik ;)

szpala85 - 31-05-2015, 22:59

angelos, to by wyjaśniało wszystko (ale lampka się powinna zapalić ? znaczy sport ? )

testuj :twisted: jestem ciekaw czy to wszystkie sigmy tak mają ... u mnie wskazówka centymetr poza 240 wyszła :wink: ... i było 6,5~7 tyś obrotów :wink:

Marcino - 01-06-2015, 08:44

łądnie poszła.....na maxa...
szpala85 - 01-06-2015, 09:50

Marcino, to prawda :wink: ... tylko nie chcesz wiedzieć co się stało nagle z wskazówką paliwa :lol:

dobra poczytałem temat Wojtka i zaciski od 3000gt muszę załatwić

chociaż powiem wam kusi mnie aby kupić mikody nawiercane (bo teraz mam mikody zwykłe ) i jeszcze raz rozebrać te zaciski znowu dać nowe gumki :wink:

wojtas - 01-06-2015, 09:55

szpala85 napisał/a:
jest jeden problem .. hamulce przednie ...troszkę za słabe przy tej prędkości

Bo z tym zestawem który masz założony, plus wiek auta powinno się jeździć max 140km :wink:
szpala85 napisał/a:
ja ogólnie nie będę tą sigmą szalał .. to będzie weekendowe auto ..

szpala85 napisał/a:
ja naprawdę nie będę tym autem robił nie wiadomo czego ...

Nie chce mi się, rozpisywać na temat układu hamulcowego w sigmie... było już o nim wiele napisane na forum. A to jeden z lepszych postów:
t0m3k napisał/a:
Nie wiem czy Wam mówiłem czy nie ale na studiach na pracy przejściowej sobie liczyłem jakie powinny byćhamulce do Sigmy i jak wypadają te tarcze które mamy... przy tej srednicy i grubosci tarczy nie mają one prawa bytu ze względu na fakt zbyt mocnego nagrzewania się. albo trzeba zmienic na większe albo zalozyc takie z lepszego zeliwa czyli o prawie takich właściwościach jak ceramika :)

W moim temacie znajdziesz wszystkie wskazówki dotyczące swapu hebli z 3kgt.
Co do kosztów, dwa lata temu klocki + tarcze 2260zł. Kupno i regeneracja zacisków z 3kgt + wykonanie adapterów 1340zł. Do tego montaż zgodny ze sztuką, bez miernika zegarowego nie ma co podchodzić do tematu. Jakiekolwiek przekroczenia wartości dopuszczalnych i wracasz do punktu wyjścia. Musisz zadać sobie pytanie: Czy nie lepiej zacząć jeździć wolniej? :wink:

szpala85 - 01-06-2015, 10:12

wojtas, wiem wiem ... pisałem że to limuzyna hehe :wink:
ale strasznie mnie to zaciekawiło czy można przekręcić budzik :twisted:
nie miejcie do mnie pretensji i nie chłostajcie mnie po plecach :wink:

po prosty czysta ciekawość ... ale już raczej drugi raz tak nie pojadę :wink:

no właśnie trzeba wydać troszkę kasy i to tylko na zaciski i tarcze ... chyba odpuszcze i tą kasę przeznaczę na wymianę uszczelniaczy zaworowych :wink:

ale Panowie ja się naprawdę nie spodziewałem że tak leciwe auto ma jeszcze w sobie ta iskrę ..... cholera .... w jelonce podobno jest hamownia chyba podjadę i się okaże ile kucy zostało po tylu latach :wink:

zbyszek05 - 01-06-2015, 12:44

To jest normalne ... ale też szału nie ma i nie ma się co podniecać ... możesz mieć przekłamania na gps +,- 10 to że wskaźnik wychodzi to normalne ,zostaje także kwestja opon - fabrycznie jest 205/65/15 .
apikus - 01-06-2015, 13:11

szpala85 napisał/a:
w jelonce podobno jest hamownia chyba podjadę i się okaże ile kucy zostało po tylu latach

Zapytaj na Ziemowita. Cezary ma hamownię.

szpala85 - 01-06-2015, 17:32

zbyszek05, na gps nie patrzyłem :wink: widziałem tylko jak wskazówka poszła poza 240 :wink: ... normalnie się bałem ... wiadomo nissanem GTR-em to można tak pośmigać bo jest do tego przystosowany ale sigmą z 91r. :P ... byłem skupiony na drodze ,adrenalina rosła ... na razie mi wystarczy :wink:

apikus, właśnie o to mi chodziło dzięki wielkie :mrgreen:
btw. kiedy jakiś Jeleniogórski spot robimy :wink:
bo tak wszyscy Wrocław i Wrocław ,a z jelonki i okolic też jest kilka osób :wink:

apikus - 01-06-2015, 20:34

szpala85 napisał/a:
btw. kiedy jakiś Jeleniogórski spot robimy

Ja będę dopiero po 20 czerwca. Na razie wybieram się na wakacje. :D