To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - Na światłach mijania przez cały rok

Anonymous - 17-07-2008, 08:21

arturro napisał/a:
wiec sie pytam czy ten przepis zostal zniesiony w czechach? ktos wie?

tak.zaraz po tym ,jak u nas wprowadzono :lol:

Anonymous - 17-07-2008, 09:00

wlad napisał/a:
tak.zaraz po tym ,jak u nas wprowadzono

hehe ale jazda czyli czesi wprowadzli w lipcu i juz niecaly rok pozniej zniesli ten przepis??

cns80 - 17-07-2008, 09:05

wlad napisał/a:
tak.zaraz po tym ,jak u nas wprowadzono
To teraz łatwiej im Polaków na drodze rozpoznać :wink:
Moominek - 17-07-2008, 17:44

emfranc napisał/a:
Gdyby doszło do stłuczki co byłoby przyczyną?

Wina nie podlega dyskusji. Moim zamierzeniem było zwrócić uwagę na przyzwyczajenia, wyrobione odruchy, w tym wypadku: włączone światła = jadące auto. Gdy zniosą obowiązek, znakomita większość kierowców nie będzie ich włączała, to jasne. Dla mnie to problem. Obowiązek jazdy z włączonymi rozleniwił mnie na tyle, że nie musiałem wytężać wzroku by dojrzeć auto, źródło światła widać lepiej niż coś co je tylko odbija. Czy jest to tylko mój problem? Nie sądzę ;)

Krzyzak - 17-07-2008, 22:24

Moominek napisał/a:
Gdy zniosą obowiązek, znakomita większość kierowców nie będzie ich włączała, to jasne.

mysle, ze bedzie odwrotnie - zalozymy sie?
juz tak ludziom nawtykali, ze "tak jest bezpieczniej i w ogole", ze wiekszosc bedzie wlaczala...

siwek - 17-07-2008, 22:51

Krzyzak napisał/a:
mysle, ze bedzie odwrotnie - zalozymy sie?
juz tak ludziom nawtykali, ze "tak jest bezpieczniej i w ogole", ze wiekszosc bedzie wlaczala...
też myśle że spora część bedzie jezdziła na światłach bo i tak jeszcze przed tym przepisem czesto sie mijało samochód z włączonymi światłami. Jak zniosą ten przepis to sie powinno okazać czy pomaga czy nie (choć i tak sie tego nie da określić) :wink:
emfranc - 18-07-2008, 18:32

Moominek napisał/a:
Obowiązek jazdy z włączonymi rozleniwił mnie na tyle, że nie musiałem wytężać wzroku by dojrzeć auto

kurcze mam inny problem, otóż w jasny słoneczny dzień muszę zakładać przyciemniane okulary bo inaczej nie da się normalnie prowadzić auta. Wszystkie przejeżdżające auta oślepiają mnie i coraz bardziej drażni mnie jazda w takich warunkach. W poprzednich latach nie miałem tego problemu. Albo wzrok mi się wyostrzył albo...

siwek - 18-07-2008, 22:48

emfranc napisał/a:
kurcze mam inny problem, otóż w jasny słoneczny dzień muszę zakładać przyciemniane okulary bo inaczej nie da się normalnie prowadzić auta. Wszystkie przejeżdżające auta oślepiają mnie i coraz bardziej drażni mnie jazda w takich warunkach. W poprzednich latach nie miałem tego problemu. Albo wzrok mi się wyostrzył albo...
chyba rzeczywiście ci sie wzrok wyostrzył chyba że mijasz tylko tych co maja zle ustawione światła choć i tak w ciągu dnia jest to mało prawdopodobne by cie oślepiały :shock: mi się to jeszcze nie zdarzyło...
Krzyzak - 19-07-2008, 12:35

na drogowych ciolki jezdza - tez mnie to wkurza...
ciekawe co potem wymylsa??? - przeciwmglowe juz byly, mijania sa, drogowe sa...
to moze z awaryjnymi beda jezdzic?...

emfranc - 19-07-2008, 22:57

siwek napisał/a:
mijasz tylko tych co maja zle ustawione światła choć i tak w ciągu dnia jest to mało prawdopodobne by cie oślepiały :shock: mi się to jeszcze nie zdarzyło...

Dzieje się tak w jasny, słoneczny dzień. Jest prawdopodobne bo najpierw odwracałem wzrok, ale już mnie taka jazda zaczęła konkretnie wkur...ć i kupiłem okulary 8)

siwek - 28-09-2008, 09:46

troche dyskusja przycichła,

Bruksela chce wprowadzić obowiązek montowania specjelnych świateł do jazdy w dzień w nowych samochodach

Cytat:
Komisja Europejska chce, by od 2011 roku we wszystkich nowych samochodach sprzedawanych na terenie Unii obowiązkowo montowane były światła dzienne. Bruksela przygotowała projekt przepisów w tej sprawie.

Komisja tłumaczy, że chodzi o poprawę bezpieczeństwa - zwiększenie widoczności pojazdów i zmniejszenie liczby ofiar śmiertelnych w wypadkach drogowych.

Światła dzienne włączają się automatycznie po przekręceniu kluczyka w stacyjce i w przeciwieństwie do świateł mijania, zużywają mniej energii.
Bruksela uważa, że na terenie całej Unii powinien być wprowadzony obowiązek jazdy na światłach przez cały rok. Komisja Europejska nie może jednak tego narzucić unijnym stolicom, bo decyzja w tej sprawie leży w gestii krajów członkowskich. Obecnie tylko w kilku państwach, w tym w Polsce, kierowcy jeżdżą z włączonymi światłami przez cały rok.

Propozycją Komisji dotyczącą obowiązkowego montowania świateł dziennych w samochodach zajmą się teraz unijne rządy i Parlament Europejski.

http://pulsbiznesu.pl/Def...ent=1&open=four

Hiszpan - 28-09-2008, 10:35

No cóż. Ja, jako stary motocyklista jestem za światłami.
Mnie samo włączanie nieprzeszkadza, bo jeżdżąc od lat motorkiem zawsze jeździłem na światłach, a przesiadając się do samochodu po prostu włączam je odruchowo.
Inną sprawą jest fakt, że nie wszyscy świateł używają zgodnie z przeznaczeniem. Normą jest, że jakiś ciołek w ciągu dnia jeździ na "długich", jak pisał Krzyzak, inni jeżdą w nocy z włączonymi przeciwmgielnymi, nie zważając na to, że te światła przy dobrej widoczności oślepiają innych niewiele mniej niż światła drogowe.
Kwestię "oszczędności" paliwa czy żarówek pomijam, bo dla mnie to nieporozumienie. Chcesz oszczędzać to wyłącz klimę :P

Anonymous - 28-09-2008, 13:11

siwek napisał/a:
Bruksela chce wprowadzić obowiązek montowania specjelnych świateł do jazdy w dzień w nowych samochodach

mowa tu o ledach zuzywajacych ok. 5W a swiecacych swiatlem 5000K, ja jestem za bo sobie takie zamontowalem :D :D :D
jako ze swiatla dzienne sobie wstawilem niech juz sobie beda, teraz kolej aby zmienic przepis obowiazku palenia sie swiatel z tylu (tak jak jest w calej UE).

krzychu - 28-09-2008, 21:01

Krzyzak napisał/a:
na drogowych ciolki jezdza - tez mnie to wkurza...
ciekawe co potem wymylsa??? - przeciwmglowe juz byly, mijania sa, drogowe sa...
to moze z awaryjnymi beda jezdzic?...

Kiedys ktos myslal aby po nacisnieciu hamulca swiatlo stop pulsowalo a nie swiecilo (ponoc bardziej by zwracalo uwage)

Krzychu

Anonymous - 28-09-2008, 22:03

krzychu napisał/a:
Kiedys ktos myslal aby po nacisnieciu hamulca swiatlo stop pulsowalo a nie swiecilo (ponoc bardziej by zwracalo uwage)

niektore auta maja w opcji przy awaryjnym hamowaniu automatycznie wlaczane swiatla awaryjne min. w moim golfie tak jest, wiem ze u citroena tez.