Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
maniax86 - 12-03-2012, 16:31
fergul11, raz jak na chwile pilnowałem nocami obiektó biurowych i sklepowych to złapałem gościa który sie próbował włąmać, koleś był kompletnie schlany.... zadzwoniłem po policje.... szybko przyjechali.... a że to w nocy było to z lekka wkurzeni przyjechali.... wyszli z radiowozu przekazałem im gościa a oni do mnie z tekstem " niech pan pójdzie sobie zapalić i wróci za 5 minut"..... jak wróciłem to koleś ociekał krwią... patrze na nich a jeden mi mówi " próbował napaść na policjanta"... a jak było faktycznie chyba każdy sie może domyślić
fergul11 - 12-03-2012, 17:52
Cytat: | niech pan pójdzie sobie zapalić i wróci za 5 minut" | o jedne oczy było za dużo
kiedyś miedzy blokami szczeniak wandal zrywał wycieraczki i zginał anteny w samochodach , zatrzymał go patrol , zaprosili do poloneza i pojechali w puste miejsce dać klapsa .Ja jestem za takim rozwiązaniem , bo oszczędność na papierze , na 48 h to papu trzeba dać ,a prosekutor i tak wypuści i tylko rodzice się wstydzą i ewentualnie zapłacą , jak tkną takiego szczeniaka to jeszcze na starych doniesie ,błędne koło
więc klapsa pamiętał dłużej ,bo i rączki spuchły i dupka bolała od czarnuli i nóżki tak nosić nie chciały bo z pupką połączone i ciągnęło .
Czasami lepiej nie uruchamiać całej machiny procedur która tylko pochłania pieniądze podatnika ,a pała się kurzy
mjsystem - 12-03-2012, 18:04
fergul11 napisał/a: | Czasami lepiej nie uruchamiać całej machiny procedur która tylko pochłania pieniądze podatnika ,a pała się kurzy |
Tak, tylko że taki delikwent:
maniax86 napisał/a: | jak wróciłem to koleś ociekał krwią... patrze na nich a jeden mi mówi " próbował napaść na policjanta"... a jak było faktycznie chyba każdy sie może domyślić |
...ma na dzień dobry wyrok. Oprócz włamania dosypią mu napaść na stróża prawa. A dwa i dwa to już nie cztery...
fergul11 - 12-03-2012, 18:10
mjsystem nie wiesz jak było bo byłeś zapalić , a głupotę się karze !
ps:tylko idiota idzie na włam nawalony ,mnie go nie żal i będzie miał czas na przemyślenia szkoda tylko że karmiony będzie z budżetu .
...a to że krwawił...może miał wysokie ciśnienie ,wiesz celowo tu ironizuję bo zdążyłem dorosnąć i ja i moi koledzy nigdy nie mieliśmy problemów z MO i policją , no raz czy dwa dozorca był wściekły i sokiści nas gonili
mjsystem - 12-03-2012, 18:53
fergul11 napisał/a: | mjsystem nie wiesz jak było bo byłeś zapalić , a głupotę się karze ! |
No akurat nie ja tam byłem zapalić
Głupota głupotą a sprawiedliwość to co innego. Więcej empatii kolego Albercie proszę . Nie życz innemu co Tobie nie miłe. Gość się nawalił i robił rzeczy, których być może po trzeźwemu by nie odważył się pomyśleć. Ale napaść na policjanta to inna sprawa i uwierz mi, że nie taka "niewinna" jak próba włamania/włamanie w stanie nietrzeźwym.
wojzi - 12-03-2012, 23:09
gzesiolek napisał/a: | wojzi, nigdzie nie doczytalem, zeby jaca71, byl za nieprzestrzeganiem przepisow, czy picia przed jazda... |
Nie chciałem, żeby to tak zabrzmiało
gzesiolek napisał/a: | staral sei tylko wyjasnic ze to 0,2 promila to nie dla tych co chca wypic pol piwa, ale dla tych co fizjologicznie lub z innych powodow moga nie miec okraglego 0.0... |
tyle, że tak jak gdyby się wydawało zaświadczenia to co drugi by sobie je załatwił, tak teraz dokładnie Ci sami - którzy by sobie takie zaświadczenia załatwiali bezpodstawnie - piją i jadą.
Natomiast z tym:
gzesiolek napisał/a: | problem nie jest w przepisach tylko w podejsciu wielu Polakow... nie zmieni sie generalne podejscie, czyli:
1) jak jest zabawa to MUSI sie wypic i to zawsze rownajac w gore...
2) no jakos na ta zabawe trzeba dojechac i pozniej z niej wrocic (chocby kolejnego dnia)
3) nie pijac wykluczasz sie z towarzystwa i zabawy i nawet jak jestes kierowca to znajdzie sie 2, 3, 5 czy dziesieciu ktorzy beda Ci zy nie dawac, zebys sie z nimi napil...
4) odmowa nawet uzasadniona jest towarzysko traktowana jako potwarz...
5) pasazerowie olewaja to czy kierowca ma promile czy nie.... oni zwykle maja takowych wiecej, a dla nich najwazniejsze jest zeby do domu wrocic...
Jak te 5 punktow sie nie zmieni to niezaleznie czy bedzie w prawie 0.0 czy bedzie 0.8 promila to i tak bedzie sajgon na drogach... |
zgadzam się co do joty.
szpala85 - 12-03-2012, 23:12
fergul11 napisał/a: | http://www.youtube.com/wa...feature=related |
małe ot. :
obejrzałem wszystkie odcinki i......
czemu do jasnej cholery w dzisiejszej TV nie robią takich dokumentów ?
fergul11 - 13-03-2012, 00:12
Cytat: | czemu do jasnej cholery w dzisiejszej TV nie robią takich dokumentów ? |
pytaniem na pytanie , bo są zbyt prawdziwe , brutalne , ?
lepiej się sprzedaje W 11 i coś na polsacie "Czemu ja " czy jakoś tak ,albo Ania Marysia Wesołkowska
kolego mjsystem empatia hmm oczywiście mam jej wielkie pokłady ,a sprawiedliwość tu jest wielkie pole dla karnistów bo jaka jest sprawiedliwość dla złodzieja samochodu , twojego samochodu np.?
2 lata w zawiasach na 3 bo pierwszy raz , dla sądu wyrok sprawiedliwy , dla złodzieja drogo, a dla ciebie , straciłeś auto ,ubezp.tyle nie odda , śmiech na sali nie wyrok ,dałbyś co najmniej z 5 lat do odsiadki pod Tarnowem , albo Wronkach za swoja krzywdę .
tak wygląda sprawiedliwość za to i za to odtąd dotąd , a sędzia tez człowiek i jego moralność pozostawia wiele do życzenia .
i Juz tak na zakończenie w ciągu dnia wielce szanowany pan/pani ze stanowiskiem w wym. sprawiedliwości lub organach ścigania , a wieczorkiem późną porą po tańcach i %% zasypia z twarzą w sałatce i w bełkotliwej łacinie stosowanej próbuje porozumieć się z otoczeniem , to nie sprawiedliwość tylko system kolego mjsystem.
A z tym paleniem to faktycznie źle wyszło , nie chciałem cie do nałogu namawiać mjsystem napisał/a: | Gość się nawalił i robił rzeczy, których być może po trzeźwemu by nie odważył się pomyśleć | ale tu zupełnie nie rozumiem , bronisz go , skoro pije i się nie kontroluje to niech siedzi w domu i bije żonę z dziećmi , a nie rozbija szyby na mieście ?
Mam takiego kuzyna ,piata woda po kisielu , piliśmy razem na urlopie jednego popołudnia ,poczuł zew i za kluczyki on się przewietrzyć musi , no był ze 30 kilo mniejszy to mu je zabrałem , żeby na ośrodku nie rozrabiał wziąłem go na spacer , na plaży wiaterek go ocucił ale są bary na plaży i zatankował 0.5 chmielonego .Obserwowałem go z 5 minut , usta mu posiniały stanął na równych nogach zesztywniał i krzyczy że musi komuś w...ić Teraz wiem czemu jeszcze żony nie ma ale pic to ja z nim już nie będę i może podobnego usposobienia był delikwent od włamania po spożyciu ?
mjsystem - 13-03-2012, 07:56
fergul11 napisał/a: | kolego mjsystem empatia hmm oczywiście mam jej wielkie pokłady ,a sprawiedliwość tu jest wielkie pole dla karnistów bo jaka jest sprawiedliwość dla złodzieja samochodu , twojego samochodu np.? |
Jak mi ukradli audiczke, a nie miałem ubezpieczenia , to dałbym im i 10lat. Za krzywdę moralną. W aucie miałem sprzęt do pracy o wartości podobnej do wartości auta. Nie bronię złodziei i bandytów. Kara musi być.
fergul11 napisał/a: | sprawiedliwość za to i za to odtąd dotąd , a sędzia tez człowiek i jego moralność pozostawia wiele do życzenia |
Akurat to wiem. Sprawiedliwośc sądów i sędziów zalezy od tego, czy go gacie w nie gniotą na krześle i czy kawa rano smakowała.
fergul11 napisał/a: | A z tym paleniem to faktycznie źle wyszło , nie chciałem cie do nałogu namawiać |
Spoko, nie palę od 2 tygodni
fergul11 napisał/a: | ale tu zupełnie nie rozumiem , bronisz go , skoro pije i się nie kontroluje to niech siedzi w domu i bije żonę z dziećmi , a nie rozbija szyby na mieście ? |
I tu dochodzimy do sedna. Mam empatię wobec tzw "moralności społecznej", czyli:
napił się -> robi się głupi-> popełnia przestepstwo-> ukarać go
ale:
wziąć dodatkowo na bok-> sprać-> oskarżyć niewinnie -> mówię NIE
Żony i dzieci bić nie wolno tym bardziej
A kuzyna nie zazdroszczę, też znam kilka podobnych osób i unikam jak ognia takiego towarzystwa do picia.
PS robimy już OT
jaca71 - 17-03-2012, 13:19
Było to tak: Wypadek
A sprawę rozwiązano tak: Wina i mandat
Czyli jak w niemym filmie: Zawinił kowal powiesili szewca.
Co myślicie? Ja się wypowiem na ten temat trochę później, chociaż zanie temu już się wypowiedziałem...
Znalazłem wątek na off ale jednak zostawię też tutaj bo pokrewny...
mjsystem - 17-03-2012, 13:25
jaca71 napisał/a: | Co myślicie? Ja się wypowiem na ten temat trochę później, chociaż zanie temu już się wypowiedziałem... |
Jacku... jakby Ci to napisac... hmmm... cały temat jest tu:
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=71586
jest dość dużo komentarzy nawet....
...no takie są uroki urlopu(kto po wsi chodzi....)
krzychu - 17-03-2012, 17:38
jaca71 napisał/a: |
Co myślicie? Ja się wypowiem na ten temat trochę później, chociaż zanie temu już się wypowiedziałem...
|
Kierowca autobusu musi kontrolować co się z tyłem autobusu dzieje. Jak autobus rusza z przystanku i tam by stało dziecko odwrócone tyłem to może zahaczyć wystającym tylnym zderzakiem i jeszcze przewłóczyć o x metrów? Nie może, tak samo ruszając powinien sprawdzić czy nie urwie komuś drzwi. Niestety kierowca autobusu miał pecha i już od tego są ubezpieczenia.
A Kornacki wykazał się brakiem wyobraźni, która powinien posiadać jako doświadczony kierowca. Zresztą Socha nie lepszą zatrzymując się w takim miejscu i proponując zmianę.
piomic - 17-03-2012, 20:37
jaca71 napisał/a: | Co myślicie? | Samochód który stoi nie może spowodować kolizji? Owszem, może.
A już na pewno może kierowca nieodpowiedzialnie otwierający drzwi.
W skręcającym przegubowcu nie ma fizycznej możliwości zobaczenia w lusterkach zewnętrznego tyłu.
JCH - 17-03-2012, 22:35
jaca71 napisał/a: | Zawinił kowal powiesili szewca | Bo to jak widać mandat kontrolowany był
Jak już ktoś w komentarzach napisał:
oprócz mandatu dla kierowcy autobusu
- mandat dla kierowcy za zatrzymanie na przystanku
- mandat dla pacana, który te drzwi otwierał
mjsystem - 18-03-2012, 15:25
JCH napisał/a: | - mandat dla pacana, który te drzwi otwierał |
Literacko i zacnie to ująłeś - jakby powiedział Kornacki
|
|
|