Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
maniax86 - 19-03-2012, 08:51
Socha otworzyła drzwi tyle żeby wysiąść a Pan Kornacki z manierą cwaniaka drzwi na maksa otworzył i wcale sie nie śpieszył z wejściem do auta....
fergul11 - 19-03-2012, 11:14
Te nieszczęsne drzwi Kornackiego wywołały widać spora dyskusje w narodzie , nawet Interia zamieściła dziś artykuł o przepisach po części nawiązując do tego zdarzenia
cytat
Otwieranie drzwi Art. 45
Zabrania się otwierania drzwi pojazdu, pozostawiania otwartych drzwi lub wysiadania bez upewnienia się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia.
Luk - 19-03-2012, 11:29
fergul11 napisał/a: | Zabrania się otwierania drzwi pojazdu, pozostawiania otwartych drzwi lub wysiadania bez upewnienia się, że nie spowoduje to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu lub jego utrudnienia. |
No tak, ale zauważcie, że jak Kornacki otwierał drzwi, to miał tyle miejsca obok autobusu, że spokojnie mógł otworzyć na oścież. Autobus zahaczył, bo mu tył przy skręcie "zaszedł" z powodu chyba skrętnych tylnych kół. Przynajmniej na filmie nie widać było, żeby mógł być jakiś problem przy ruszaniu autobusu (jak by pojechał prosto).
_Slawek_ - 20-03-2012, 09:24
Aktualności kulturalne z Lublina
Prysną mu gazem do samochodu, bo na niego zatrąbił
Kierowcy busa puściły nerwy
gzesiolek - 20-03-2012, 10:06
Najbardziej zalamuja komentarze... polowa komentujacych uznaje droge za pole bitwy a zasady panujace na drodze ograniczaja do podstawowej zasady Hammurabiego...
maniax86 - 20-03-2012, 10:40
oj tam u nas spokojnie jeszcze jest.... w Rosji mają dopiero nie pokolei w głowie.... nigdy bym sie tam autem nie wybrał
fergul11 - 20-03-2012, 21:59
gzesiolek napisał/a: | polowa komentujacych uznaje droge za pole bitwy |
maniax86 napisał/a: | w Rosji mają dopiero nie pokolei w głowie |
proponuje 20 sekunde filmu i sentencje wypowiedziana przez Szu
http://www.youtube.com/wa...feature=related
gzesiolek - 21-03-2012, 09:52
fergul11, ja tak jezdze, ale nie na zasadzie to ja ich pierwszy, albo przynajmniej wyprowadze kontre... ale umiejetnosc unikow i myslenia za innych opracowuje do perfekcji... i podstawowa zasada:
"sila spokoju"
fergul11 - 21-03-2012, 10:03
gzesiolek napisał/a: | umiejetnosc unikow i myslenia za innych | to podstawowa zasada którą się również kieruję gzesiolek napisał/a: | zasada:
"sila spokoju" | ...i duże "V" chociaż czasami mam ochotę wykrzyczeć -"kto dał ci prawo jazdy ...." jak widzę jakie "rogale" sadzą jadący przede mną , ale ogólnie jest frajda i radocha ...
temen - 31-03-2012, 17:44
Akurat opisałem m6riano sytuacje, pozwolę sobie przekleić:
wracam sobie do domu lewym pasem (pusty), na środkowym samochody. jeden z nich, alfa romeo czerwony wyjeżdża przede mnie - no, spoko, nie chce stać, nie?
Sekunde przyśpiesza, po czym hamuje do 0km/h. dlaczego? bo 4-5 metrów od przejścia dla pieszych idzie jakaś parka.
Intensywne hamowanie, po lewej tramwaj, po prawej samochody, no nie ma gdzie uciec. rozrzuciłem jedzenie na wynos jakie wiozłem i wszystko co było w samochodzie, zatrzymałem się pół metra od, ekhm, tego kierowcy, trąbiłem, klnąłem. Jak już staliśmy, ja oceniałem straty i łapałem oddech - para doszła do przejścia, przeszła, a alfa pośpiesznie oddaliła się...
Nadal mnie trzyma, mimo, że sytuacja miała miejsce 20 minut temu.
Aaah.. Mozna jakoś nauczyć się przewidywać tych kierowców z ułańską fantazją? Kilkuset już pewnie jak nie kilku tysięcy wyjeżdżało przede mnie, przyśpieszało i było super. A tu jeden.. ekhm.
krzychu - 31-03-2012, 18:23
Pociesz się, że wyhamowałeś bo by była Twoja wina.
temen - 31-03-2012, 18:24
krzychu napisał/a: | Pociesz się, że wyhamowałeś bo by była Twoja wina. |
Taaa.. też o tym pomyślałem. Wyjechał przede mnie i zahamował, a ja bym płacił..
maniax86 - 31-03-2012, 19:07
temen, W sumie to nie wiem o co mógłbyś mieć pretensje. Kierowca alfy sie zachował kulturalnie i przepuścił pieszych. Nie jestem może aniołkiem w tych sprawach ale jak widze że ktoś sie zbliża do przejścia to tez hamuje żeby spokojnie przeszli. Pretensje możesz mieć tylko do siebie.
temen - 31-03-2012, 19:14
maniax86 napisał/a: | temen, W sumie to nie wiem o co mógłbyś mieć pretensje. Kierowca alfy sie zachował kulturalnie i przepuścił pieszych. Nie jestem może aniołkiem w tych sprawach ale jak widze że ktoś sie zbliża do przejścia to tez hamuje żeby spokojnie przeszli. Pretensje możesz mieć tylko do siebie. |
Naprawdę?
Jakby jechał ze mną te 60km/h i hamował spokojnie - to i ja bym zahamował (choć w mojej opinii piesi byli na tyle daleko że spokojnie mogliśmy przejechać).
Jakby piesi czekali przy pasach - też ok.
Jakby byli na pasach - jasne.
Ale wyjeżdżanie na mój pas przed przejściem dla pieszych i hamowanie z prędkości.. ile on tam rozwinął, może koło 25km/h do zera - pamiętając, że wyskoczyło się przed inny jadący samochód, pada deszcz i jest trochę ślisko? Dlatego, że piesi są kilka metrów od pasów i spacerowym krokiem dochodzą powoli do nich?
Jak dla mnie to przerost kultury połączony z nie myśleniem.
[ Dodano: 31-03-2012, 19:17 ]
może niejasno coś opisałem, więc dodam jeszcze to - nim piesi doszli do pasów przy prędkości 50-60km/h przejechałaby alfa, ja i jeszcze z 2 samochody. jesli nie więcej.
jaca71 - 01-04-2012, 12:46
Na początek co myślicie o takiej akcji?
http://www.youtube.com/watch?v=F6QEiFVuRcM
Swoją droga to mi się przypomniało że pod szkoła córki widziałem Czarnego Lancera SportBacka na krakowskich numerach z taka nie do końca pozrywana nalepką. Przyzna się ktoś? Dodam tylko że to był DiD.
|
|
|