To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VII REUTYLIZACJA

tościk - 12-03-2020, 17:32

Ludzie robią zapasy, bo się boją domowej kwarantanny. Dzisiaj w Selgrosie ponad półtorej godziny w samej kolejce się wystałem. Masakra. Pozostaje mieć nadzieje, że robią to po to, żeby się faktycznie teraz trochę odizolować. Inaczej tego wirusa nic nie zatrzyma.
A debili nie brakuje. Jak się czyta poznańską historię, to prawdziwa "pacjentka 0" się trafiła. Się okaże, że razem z rodziną załatwią całkiem sporo ludzi...

Bizi78 - 12-03-2020, 19:18

jacek11 napisał/a:
Nie straszcie, bo mi się mleko kończy, i jak tu kawę wypić będzie ?

Spoko loko Jacku, jak coś to ci może z wioski załatwię :wink: .

jacek11 - 12-03-2020, 20:39

Bizi78 napisał/a:
Spoko loko Jacku, jak coś to ci może z wioski załatwię .

Jestem mocno zainteresowany tematem. Piszę to całkiem poważnie, bo od dawna mam chęć na zsiadłe mleko, ale ze sklepowego nie ma szans zrobić :|

joujoujou - 13-03-2020, 06:23

Dzień dobry wczesnoporanne. ;)

Plan życia ulega tymczasowej zmianie, bo od popołudnia zaczynam dwa tygodnie izolacji.

Ale najpierw z sierściuchem do weterynarza, a później uzupełnić zapasy browarów.

Uwex - 13-03-2020, 08:00

Coś o naszych zachowaniach i prawda o służbie zdrowia oczami lekarki z Rybnika . Nie wieje optymizmem.
klik

jacek11 - 13-03-2020, 16:18

Bry :) słonecznie, ale chłodno. Panika w sklepach nadal trwa.

Mleko do kawy kupione :)

mkm - 13-03-2020, 16:27

I ta panika jest niebezpieczna, bo ludzie zapominają o wszystkich zasadach bezpieczeństwa.
Najbardziej mnie drażni obecnie wybieranie tego co się weźmie - zwłaszcza owoce i warzywa, ale nawet tuńczyka w puszce trzeba sobie pomacać :roll:
Tłumy to drugi problem...

Ja nadal jeszcze jestem spokojny, ale... grupy większe niż 10osób staram się omijać...

Co do statystyk - nie umniejszając obecnemu zagrożeniu:

Cytat:
Co 40 sekund jedna osoba na świecie odbiera sobie życie. Rocznie niemal 800 tys. ludzi popełnia samobójstwo - to więcej niż umiera wskutek malarii, raka piersi, morderstw czy wojen - poinformowała Światowa Organizacja Zdrowia (WHO)

żródło: https://wiadomosci.dziennik.pl/opinie/artykuly/607304,samobojstwo-samobojca-swiatowy-dzien-zapobiegania-samobojstwom.html

Bzyk_R1 - 13-03-2020, 21:42

Uwaga, WYCIEKŁA informacja że wczoraj tj. 12.03.2020 roku na polskich drogach życie straciły 24 osoby. Nie chce mi się pisać ile się spaliło w pożarach, podtruło CO i zginęło wskutek działalności przestepczej. No ALE wirus zabił JEDNĄ to szaleństwo przecież...
Marcin-Krak - 13-03-2020, 21:54

Teraz ludzie się rzucili na jeszcze otwarte sklepy po tym, co powiedział pan premier.

"Obyś żył w ciekawych czasach" ... choć jak dla mnie nie jest to zbyt ciekawe, co się dzieje.

A i pochwalę się, że po 10 latach :shock: zdecydowałem się na zmiany zawodowe. Postąpiłem w myśl zasady - nigdy nie mów nigdy :mrgreen:

Krzyzak - 13-03-2020, 23:00

Bzyk_R1 napisał/a:
wczoraj tj. 12.03.2020 roku na polskich drogach życie straciły 24 osoby
generalnie zapewne łatwo będzie znaleźć statystyki mówiące o zgonach na skutek różnych chorób czy też wydarzeń i dotychczas też byłem bardzo opanowany i powściągliwy w opinii na temat tej zbiorowej histerii czy paniki - jest mi łatwiej, bo nie oglądam TV, czas wolny spędzam w ogrodzie, w garażu czy z dzieciakami
jednak szybki przegląd ostatnich wydarzeń oraz sposób w jaki choroby zakaźne się roznoszą potwierdza jak dobry był ostatni ruch zamykający przestrzeń publiczną

te 24 osoby już nikogo nie zarażą, nie zabiją, nie pociągną za sobą - natomiast przyrost zachorowań to jest postęp geometryczny - wiedza ze szkoły średniej pozwala w łatwy sposób określić jak szybko może być chora cała Polska - nie wnikając w śmiertelność, to skutek takiego zarażenia milionów ludzi byłby odczuwalny przez 2-3 pokolenia a wpływ na gospodarkę i działanie już nawet nie kraju, ale świata jest więcej niż destruktywny
gdyby nagle chorych było 1 miliard ludzi, to zwyczajnie cofniemy się w czasie o wiele lat a być może pewne mocarstwa przystąpią do wojny by przejąć terytoria bez walki...

Marcino - 14-03-2020, 00:21

Coz. Posiedzimy w domach i się zobaczy.
Będzie czas na inne rzeczy niż życie publiczne.
Oby sklepów z częściami i materiałami nie zamknęli to będę coś rzeźbił.

joujoujou - 14-03-2020, 11:14

Dzień dobry.

Siedzimy w domu, czasem w ogrodzie. Na szczęście nie mamy sąsiadów, więc łazimy tu i tam. ;)

MichciuGT - 14-03-2020, 15:21

Stałem się posiadaczem czarnego galanta 2.5 kombi, ale na razie nie mam ochoty na zakładanie tematu, tempomat w nim fajna sprawa, spalania jeszcze nie znam, ale przejechałem ok. 200km i paliwo znikło z poniżej 1/4 do rezerwy a jechałem prawie cały czas ok. 110km/h na trasie
jacek11 - 14-03-2020, 15:39

MichciuGT napisał/a:
ok. 200km i paliwo znikło z poniżej 1/4 do rezerwy

U mnie w tym zakresie wskazówka spada najszybciej.

MichciuGT - 14-03-2020, 16:19

to tak jak w Carismie, do połowy wskaźnika można przejechać ok. 600km, a później spada na oczach