[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
Owczar - 07-06-2011, 23:27
Zhan miał pewien pomysł jak poprawić jasność. Moze się uda Montaż w zegarach HC raczej można sobie wybić z głowy w tej chwili.
mar111cin - 07-06-2011, 23:55
ustawiałem dzisiaj jasność tą śrubeczką. W sumie ustawiłem tak, że tło się zrobiło takie niebieskie. Przynajmniej teraz nie widać tak tej żółtej poświaty (ona dalej jest, ale poza obszarem wyświetlania, tak że się zastanawiam czy czarnym markerem wyświetlacz nie potraktować )
m6riano - 08-06-2011, 06:52
A nie mówiłem brać niebieskie...;-)
mar111cin - 08-06-2011, 07:54
jak tego dobrze podkręcisz to jest nawet jasno niebieski
tak w ogóle to dzięki M6riano
pipi_ja - 08-06-2011, 16:18
Tak jak sądziłem, przy dzisiejszej pogodzie jest kiszka. Wyświetlacz praktycznie niewidoczny
Już wczoraj próbowałem podkręcić srubką ale jak sie przesadzi to cały wyświetlacz robi się biały i znaki są nieczytelne. Będę jeszcze kombinował z podświetleniem a jak nic nie da to pewno zmienię cały wyświetlacz.
tws - 08-06-2011, 16:32
jak ja bym to robił dla siebie i zależałoby mi na czarnym wyświetlaczu to pozbył bym się przyciemnianej szybki
tymczasem propozycja nowego fontu .. ja wiem czy lepszy?
aktualny:
propozycja:
m6riano - 08-06-2011, 16:52
"trójke" bym wziął z propozycji numer 2,natomiast "czwórke" zostawił z "aktualnej", natomiast:5,6,8i9 chyba lepsza z "dwójki"
nerus - 08-06-2011, 16:57
z szybka w słońcu jest mało widoczne....ja jeszcze nie montowałem na stałe,ale jak robiłem próbę i porównałem ten wyświetlacz do alfanumerycznego to świecą podobnie...
ja mam w swoim szybkę inną niż ori,trochę bardziej przezroczystą,ale w dzień i tak lepiej widać jednak bez szybki
tws - 08-06-2011, 17:10
zrobię jednak możliwość wyboru fontu w programie.. na razie będą te dwa, jak ktoś ma pomysł na swój font to niech podrzuci.. wymiary cyfr 10x16pix (szer x wys).
font "łagodny"
font "ostry"
mar111cin - 08-06-2011, 17:16
yyyy strzeliłem sobie gola, jednak wczoraj się myliłem diagnostyka 1 liczy tylko benzynowe czasy xD
ale ok, wstępnie co uzyskałem, średnia 9,4 gdzie faktycznie wyszła mi 10,57, poprzeliczałem i wpisałem dane jutro wieczorem będę wiedział więcej jak się zachowuje komputerek (miałem ustawione 0.420, zmieniłem na 0.470 - tak mówię o jaki rząd wartości chodzi)
co do stałej drogi, mając ustawione 0,393 wyszło mi na lekko ponad 100km odcinku różnica 0,3km między wyświetlaczami, przestawiłem na 394 i myśle że powinno być idealnie
Jak już będę pewny obydwudanych, to edytuję post z opisem montowania i je tam podam
aktualnie myśle żeby się pozbyć szybki i obadać jak to wychodzi bez niej. Bo jak na razie to wyświetlacz jest porównywalny z wcześniejszym zegarkiem na włączonych światłach.
PS front łagodny i ogólnie pierwsza wersja znaków według mnie lepsza.
PS2 jednak fajnie by było żeby można było w programie poustawiać co i gdzie ma pokazywać na ekranie "licznik" :/ wolałbym średnią zamiast prędkości , zamiast średniej zegarek, a w miejscu gdzie można przestawiać ustawiłbym ilość pozostałego paliwa i by było ok. Chodzi o to, że z takiej odległości te małe wskazania są ledwo widoczne :/
tws - 08-06-2011, 17:27
pamiętaj, że każdy z was będzie miał nieco inną stałą drogi (inne koła, zużycie opon) i inną stałą wtrysku (inne zużycie silnika, kondycja czujników itd, a w rzeczywistości nieco inne spalanie)
parametry z tankowań sobie uśredniaj, żeby eliminować błąd odbicia dystrybutora (czasem Ci odbije 2 litry wcześniej a czasem później.. w lpg to już w ogole - dużo zależy od temp na zewnatrz)
co do rozmieszczenia, wydawało mi się że w trakcie jazdy się częściej korzysta z parametrów zmiennych (prędkość, chwilowe spalanie) a podczas postoju np ze średniego spalania (na które nie trzeba co 3 sekundy zerkać w trakcie jazdy bo przecież dużo się zmienić nie może w tym czasie
nerus - 08-06-2011, 17:30
mar111cin napisał/a: | aktualnie myśle żeby się pozbyć szybki i obadać jak to wychodzi bez niej. Bo jak na razie to wyświetlacz jest porównywalny z wcześniejszym zegarkiem na włączonych światłach. |
na pewno będzie dużo lepiej,a dużo roboty nie ma,aby wyciągnąć szybkę
mar111cin - 08-06-2011, 19:01
Kaczart, wiem właśnie że na te tankowania trzeba uważać, i biorę to pod uwagę przy wyliczaniu stałej wtrysku
stała drogi to porównując do oryginalnego licznika (a raczej drogomierza) powinna być taka sama we wszystkich autach. Jak ktoś chce ustawić zgodnie z gpsem to faktycznie wartości pewnie będą inne, ale biorąc pod uwagę dwa komplety opon (zima lato) i jeszcze pare innych rzeczy, to trochę się mija z celem
stała wtrysku faktycznie może się różnic, ale chodzi o rząd wartości, że to gdzieś w przedzial 420-ileś tam, chodzi o rząd wartości, że to nie jest 100 czy 250.
a co do tego zerkania na spalanie średnie to Kaczart nie znasz jeszcze galanta jaka to jest krowa na paliwo ; ) i jak diametralnie potrafi się różnić w zależności czy wyjadę na trasę, czy pokrążę po mieście
tws - 08-06-2011, 19:04
jak ustawisz z gpsem to wtedy zwalniasz przed fotoradarem dokładnie tyle ile trzeba analogicznie jak jedzie za Tobą nieoznakowana vectra z videorejestratorem...
mls - 08-06-2011, 19:25
Nie wiem jak to będzie z czytelnością na LCD, ale mi osobiście bardziej podobałby się taki font jak ten co przygotowałem...
|
|
|