To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?

bogor - 07-03-2017, 23:47

Szanowni Forumowicze, moglibyśmy wrócić do tematu szumów?
Myślałem, że moje są już po prostu stare i wymagają naprawy, wchodzę na mitsumaniaki i widzę, że szum przy wyższych prędkościach to nie jest tylko mój problem - wręcz jest to wada fabryczna.
Moim zdaniem najmocniej przepuszcza uszczelka szyby, przy ~170 "macałem" dłonią i to właśnie z góry drzwi najwyraźniej czuć zimny podmuch powietrza.

Czy rozpracował ktoś już trwałe rozwiązanie? Szczerze, te świsty skutecznie negują odczucie jazdy samochodem wyższej klasy, jest chyba nawet gorzej niż w moim starym Clio :rolleyes:

edit
Znalazłem coś takiego w necie, rurka 6mm włożona do uszczelki.
https://youtu.be/n6xtEaNSQc4
Podobno ktoś coś takiego robił już na forum.
Pomogło?
Czy uszczelka nie powinna być przyklejona? Bo na filmie to wygląda jakby była na wpych.

Hugo - 08-03-2017, 08:00

bogor napisał/a:
oim zdaniem najmocniej przepuszcza uszczelka szyby, przy ~170 "macałem" dłonią i to właśnie z góry drzwi najwyraźniej czuć zimny podmuch powietrza.
bogor napisał/a:
Znalazłem coś takiego w necie, rurka 6mm włożona do uszczelki.
Ten wężyk nic nie daje, a po drugie to nie jest uszczelka szyby tylko wewnętrzna drzwi, więc określ dokładnie gdzie czujesz/słyszysz te szumy?
bogor napisał/a:
Czy uszczelka nie powinna być przyklejona?
Nie, ta uszczelka fabrycznie jest tylko wepchnięta na rant.
artufcb - 09-03-2017, 01:55

Ktoś sobie poradził skutecznie z szumem i mógłby powiedzieć co po kolei zrobił?
Hugo - 09-03-2017, 09:31

artufcb, na początek rozbiórka wnętrza auta i porządne wygłuszenie ściany grodziowej, podłogi, drzwi oraz dachu :D