| 

| [97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Szum wiatru przez drzwi przednie lub szyby?

bogor - 07-03-2017, 23:47

Szanowni Forumowicze, moglibyśmy wrócić do tematu szumów?
 Myślałem, że moje są już po prostu stare i wymagają naprawy, wchodzę na mitsumaniaki i widzę, że szum przy wyższych prędkościach to nie jest tylko mój problem - wręcz jest to wada fabryczna.
 Moim zdaniem najmocniej przepuszcza uszczelka szyby, przy ~170 "macałem" dłonią i to właśnie z góry drzwi najwyraźniej czuć zimny podmuch powietrza.

Czy rozpracował ktoś już trwałe rozwiązanie? Szczerze, te świsty skutecznie negują odczucie jazdy samochodem wyższej klasy, jest chyba nawet gorzej niż w moim starym Clio

edit
 Znalazłem coś takiego w necie, rurka 6mm włożona do uszczelki.
 https://youtu.be/n6xtEaNSQc4
 Podobno ktoś coś takiego robił już na forum.
 Pomogło?
 Czy uszczelka nie powinna być przyklejona? Bo na filmie to wygląda jakby była na wpych.
 Hugo - 08-03-2017, 08:00

| bogor napisał/a: |  	  | oim zdaniem najmocniej przepuszcza uszczelka szyby, przy ~170 "macałem" dłonią i to właśnie z góry drzwi najwyraźniej czuć zimny podmuch powietrza. | 
 Ten wężyk nic nie daje, a po  drugie to nie jest uszczelka szyby tylko wewnętrzna drzwi, więc określ dokładnie gdzie czujesz/słyszysz te szumy? 	  | bogor napisał/a: |  	  | Znalazłem coś takiego w necie, rurka 6mm włożona do uszczelki. | 
 Nie, ta uszczelka fabrycznie jest tylko wepchnięta na rant. 	  | bogor napisał/a: |  	  | Czy uszczelka nie powinna być przyklejona? | 
 artufcb - 09-03-2017, 01:55

Ktoś sobie poradził skutecznie z szumem i mógłby powiedzieć co po kolei zrobił?
 Hugo - 09-03-2017, 09:31

artufcb, na początek rozbiórka wnętrza auta i porządne wygłuszenie ściany grodziowej, podłogi, drzwi oraz dachu

|  | 
 |  |