To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Jeśli nie Lancer to co czyli jakie inne autka rozważaliście?

artisan - 16-11-2015, 19:12

Gzesiolek bardzo się cieszę że wybrałeś Mazdę :) . Ja cały czas mam słabość do tej marki i podejrzewam, że następny samochód będzie powrotem do Mazdy. (zresztą cały czas w rodzinie jest Mazda 2, więc tak zupełnie od marki nie odszedłem). Akurat nowa "6" jest moim zdaniem najpiękniejszym aktualnie autem klasy średniej.
Zapraszam na mazdaspeed.pl chociaż pewnie już tam byłeś :)

gzesiolek - 17-11-2015, 14:55

artisan, na mazdaspeed.pl bylem, ale jakos lepiej sie czuje na mazda6forum.pl ...
Jakos tak luzniej... i wiekszy odzew jesli chodzi o M6 GJ... :mrgreen:

Pozdrawiam

Lukaso - 22-11-2015, 15:28
Temat postu: Nissan Pulsar
Witam,

Tak czytam od czasu do czasu co tu piszecie i moim zdaniem jak zobaczyłem ostatnio gdzieś recenzję Nissana Pulsara to mi trochę przypomina recenzję lancera sprzed lat. Tylko z jedną podstawową różnicą Lancer to był przebój designu jak Mazda 3 & 6 obecnie. Za to wszelkie inne parametry pulsara w klasie kompakt przewyższają konkurentów tak jak kiedyś lancer - skupiam się głównie na "obszerności".

juar_78 - 22-11-2015, 22:28
Temat postu: Re: Nissan Pulsar
Lukaso napisał/a:
Witam,

Tak czytam od czasu do czasu co tu piszecie i moim zdaniem jak zobaczyłem ostatnio gdzieś recenzję Nissana Pulsara to mi trochę przypomina recenzję lancera sprzed lat. Tylko z jedną podstawową różnicą Lancer to był przebój designu jak Mazda 3 & 6 obecnie. Za to wszelkie inne parametry pulsara w klasie kompakt przewyższają konkurentów tak jak kiedyś lancer - skupiam się głównie na "obszerności".

Czytałem test i recenzowano kiepskie prowadzenie.

lobuzek - 02-12-2015, 18:28

No i cały misterny plan też w :butthead:
Następny będzie Accord od kolegi.

RalfPi - 02-12-2015, 18:47

Czekaliśmy... i czekaliśmy, a wszystkie znaki na niebie i ziemi pokazywały, że nie będzie ani Galanta, ani Carismy.. i niestety Lancera i Ralliarta i Evo też nie.
A szkoda, bo z pewnością wielu zadowolnych z Lancera, przesiadło by się na Galanta - w tym ja :)

waldinio - 02-12-2015, 18:52

No to teraz --> Mazda 6 192KM.... mniam :)
RalfPi - 02-12-2015, 21:22

Jakby sprawa była taka prosta...
A może BMW 320i ? albo 520i, albo Volvo V40.. 240KM? Albo SUPERB?
albo Octavia 230KM?
Opcji mnóstwo, co jedna ciekawsza..

lobuzek - 21-01-2016, 21:54

A może nowa Optima? Wczoraj macałem, naprawdę super. 2,0 wolnossąca benzyna skrzynia 6 manual za ok. 100 000.
RalfPi - 11-02-2016, 21:05

Wczoraj zaliczyłem wizytę w Hamburgu Skodą Rapid (1.6 TDI 105KM z 2013 r.) - prawie 1300km w jeden dzień.
Szło to nieźle, nieźle wygłuszone, ale do 1.8 143 KM trochę jednak brakuje - takie moje odczucia - przyjmnie się zbiera jednak na 5 biegu - w Lancerze trzeba zredukować i jechać z buczeniem silnika :/

A spalanie - nie wierzyłem - 5.5l przy prędkościach.. 120-180 (średnio liczyć trzeba 140).

Wydaje mi się, że Lancer, jest dużo słabiej wygłuszony.. ale ma zdecydowanie lepszą kulturę pracy silnika.

Nowa Opitma jest fajna - ale jak sobie myślę, że niektórzy mają 192KM (w Maździe) to by się też chciało mieć te 192 kuce w Optimie :P - i co by nie mówić, to Mazda zrywa asfalt, a Automat ma bardzo dobry kick-down. A Optima nie ma tego kopyta jedanak :(

matiudgk - 12-02-2016, 20:18

RalfPi napisał/a:
Jakby sprawa była taka prosta...
A może BMW 320i ? albo 520i, albo Volvo V40.. 240KM? Albo SUPERB?
albo Octavia 230KM?
Opcji mnóstwo, co jedna ciekawsza..

Ja gdybym mógł wydać na samochód ~150tyś. to pewnie bym kupił Lexusa IS 200t 250km :D , od zawsze mi się podobały, szczególnie teraz z tym agresywnym grillem i światłami LED.

RalfPi - 15-02-2016, 17:54

matiudgk napisał/a:
a gdybym mógł wydać na samochód ~150tyś. to pewnie bym kupił Lexusa IS 200t 250km , od zawsze mi się podobały, szczególnie teraz z tym agresywnym grillem i światłami LED

Piękny samochód - nie powiem - pod moją zeszłą pracą.. no cóż.. wyróżniał się takowy :)
Mam jednak wrażenie, że te mniejsze Lexusy są dla młodych-gniewnych :/
Takie trochę "przybajerzone".
A w tej cenie, to można mieć Madzię z wolnossącym 192 konnym silnikiem.
Choć Lexus ma teraz dobrą cenę :)
W "podstawie" (o ile jest tu coś takiego..) kosztuje 130 tysięcy złotych..
W wypasie 168kzł..
Piękny samochód, piękne osiągi, cena całkiem, całkiem jak na taki samochód.

Golotheman - 24-02-2016, 08:06

marcink napisał/a:
- sprawdzona konstrukcja, stała jakość (powtarzalność) produkcji

3-ka jest produkowana w Meksyku (też się zdziwiłem), od dosyć niedawna i jeszcze za wcześnie by stwierdzić, czy nowa fabryka bije japońską na głowę, czy może zaczną wychodzić jakieś defekty (meksykańskie 3-ki jeżdżą u nas dopiero od lutego/marca). Lancerów jeździ całkiem sporo i z tego co widzę trzymają się całkiem nieźle, jak dla mnie przeniesienie produkcji = wyzerowanie licznika niezawodności.

Marcin, a czy przypadkiem lancery od 2012 roku nie są produkowane w Europie ? Gdzieś na Węgrzech ?

Gdybym miał kupować auto, to bardzo interesował mnie Civic 5d albo tourer. Rozwiązania, jakie tam mają w środku - ta składana kanapa, robiąca drugi bagażnik w kabinie, schowki itp. bardzo mi się podobały. Niestety deska rozdzielcza, to jakaś kreskówka albo anime, bo do niczego sięto nie nadaje razem z obleśną kierownicą. Pod tym kątem lancer mi się bardziej podoba (jestem konserwą, więc muszę mieć ładne zegarki, najlepiej w tubie i gra - cyfrowy prędkościomierz kojarzy mi się z citroenem Picasso i NeedForSpeed4... )

Bizi78 - 24-02-2016, 08:23

Golotheman napisał/a:
a czy przypadkiem lancery od 2012 roku nie są produkowane w Europie ? Gdzieś na Węgrzech ?

Z artykułu wynika, że nie :wink: .
http://www.auto-swiat.pl/...-fabryke/c04fxz
Jedyną fabrykę mieli kiedyś w Holandii.

marcink - 24-02-2016, 11:33

Golotheman, lancer jest produkowany chyba tylko w japonii (target: azja, europa), brazyłi i usa z tego co się orientuję. W holandii produkowali outlandery i może coś jeszcze. Węgry to na pewno suzuki swift, nie wiem czy space star nie jest montowany też w europie.

Można to sprawdzić po pierwszych klku znakach numeru VIN.

Ciekawostka - BMW M3 na rynek Amerykański były/są składane w RPA!