To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Opony zimowe i felgi

mkrawcz1 - 03-12-2009, 16:45

jaca71 napisał/a:
krzychu napisał/a:
Koła się zatrzymują po utracie przyczepności.

Ja nie mówię o kołach tylko o zapalonych stopach w ujęciu od góry ;)

W hamulce cisną już po zerwaniu przyczepności i wejściu w boczny poślizg, żeby nie zostać na ścianie (czerwonemu i tak nie wyszło :) ).

jaca71 - 03-12-2009, 16:51

krzychu napisał/a:
Tutaj na śniegu:
http://www.youtube.com/wa...feature=related

A tutaj proponuję zobaczyć film od 1:50 a potem cofnąć się do 1:00 ;) Też ciekawe.

BTW. Nie twierdzę że ol-sezon są lepsze od zimowych tylko że na moje potrzeby są idealne.

[ Dodano: 10-12-2009, 01:28 ]
krzychu napisał/a:
jaca71 napisał/a:

No właśnie, a kiedyś zostałem zakrzyczany jak zaproponowałem opony całoroczne. Ja mam właśnie OEMowe całoroczne yokohamy i nie narzekam ani na głośność ani na prowadzenie.

Kolege wczoraj na prostej drodze zastał lud na wielosezonowych... Zrobił 3 kontry i podobno zatrzymał się na drodze.

Wczorajszy a właściwie przedwczorajszy ranek. Czyli 08.12.09.
Godzina 7 rano z minutami. Na zewnątrz mgła, temperatura około 0C czasami pokazało się -1C. Droga czarna błyszcząca. Ja musiałem zrobić około 80km w tych warunkach. Po drodze widziałem 307 w czyimś ogródku na rozwalonym ogrodzeniu, kawałek dalej dwa samochody zczepione na skrzyżowaniu. Potem jeszcze jeden z tylnym błotnikiem i tylnym kołem przytulonym do drzewa. I dopiero jak kolo przede mną nie skręcił w boczna uliczkę upewniłem się że jest jednak ślisko. Co ciekawe jak ja za nim hamowałem to nawet ABS nie zaterkotał. Po wyjściu z samochodu nogi mi się rozjechały. I teraz pytanie na jakich oponach byłem?

Trik - 14-12-2009, 09:40

No tak.
W wielu regionach spadł śnieg. Intersuje mnie wasze zdanie na temat opon, które kupiliście, głównie NOKIAN, DUNLOP, PIRELLI. Jak prowadzenie na śniegu, zwłaszcza w zakretach i łukach (np. prędkości przy których traci się kontakt z rzeczywistością). Prowadzenie na błocie pośniegowym.
Mimo że posiadam zimowe Maragoni już 3 sezon, to niestety muszę je wymienić. Niestety brakuje im stabliności przy prędkościach 15-20km/h na zakrętach.
PS. Wiem, że mogę jeździć jeszcze wolniej. :wink:

krzychu - 14-12-2009, 09:54

Ja w sobotę miałem szklankę na drodze (w sumie bardzo nie pozorną bo były takie zawirowania wyglądały na sól a to był śnieg rozjedzonych). W każdym razie przetestowałem trochę UG7+ i wytargały na dość stromą górę gdzie często ludzie mają problem. Potem próbowałem wyprowadzić auto z równowagi na ABS-ie symulując wymijanie i się nie udawało. Z góry też potrafiły się dość szybko zatrzymać a tam nieraz auta ściąga do tyłu. Ludzie chyba albo mieli szczęście albo po prostu wprawieni w takich warunkach bo w rowach nie widziałem ludzi. W sumie droga nie przelotowa więc mały ruch w weekend był.
macior - 14-12-2009, 11:17

Kleber Krisalp HP2 - co sądzicie?
mkm - 14-12-2009, 14:21

macior, od tygodnia mam wlasnie te opony, ale zrobione dopiero 500km.
185/60/14
Dosc glosno „hucza”.
Na feldze wygladaja „baloniascie” (ja wole opone „kwadratowa”).
Bardzo dobrze trzymaja na mokrym zarowno przy hamowaniu jak i rozpedzaniu.
Mimo, ze jest bardzo miekka nie kladzie sie w zakretach.
Bardzo duzo naciec na biezniku.
Na sniegu i lodzie jeszcze nie sprawdzone z powodu braku zimy...
Zanim opona stracila swoje „gumowe kolce” lekko „plywaly” i byly bardzo glosne.
W moim rozmiarze podobno stosunek cena-jakosc w tej chwili najkorzystniejszy.

macior - 14-12-2009, 14:24

dzięki mkm
mam je naciagnięte już na kóka
tylko jeszcze nie mam ich do czego dokręcić :)
jak już ruszę w drogę podzielę się odczuciami

mkrawcz1 - 14-12-2009, 14:33

macior napisał/a:

mam je naciagnięte już na kóka
tylko jeszcze nie mam ich do czego dokręcić :)
jak już ruszę w drogę podzielę się odczuciami

Znam to uczucie :-)
U mnie Nokiany WR G2 leżały ponad miesiąc i czekały na Lancerka :-)

A tak BTW: o 1 cm węższe od fabrycznych, a kręcą się przy starcie i potrafią dać zadziałać ABS, czego na letnich nie zaznałem... Choć letnie deszczu w sumie nie widziały :-)

macior - 14-12-2009, 14:36

to w dużej mierze zależy od szorstkości nawierzchni jezdni
są takie miejsca, szczególnie przed liniami zatrzymania na skrzyżowaniach z sygnalizacją świetlną gdzie jak popada deszcz to nawet moja micra CVT buksuje :mrgreen:

leszekny - 15-12-2009, 01:03

witam
mozliwe ze temat juz gdzies zostal poruszony, ale niestety nie dogrzebalem sie do niego.
pierwszy snieg pod kolami mojegpo Lancera GTS 2.0 (wersja USA) , pierwszy strach w oczach. :)
szukam zamiennikow - alufelgi np 16 + opony zimowe. oryginalnie 215/45R18. Wiem, ze tarcze hamulcowe sa ciut wieksze. pytanko czy dam rade zalozyc felgi 16?
Gdzie najlepiej zakupic online alu + opony?
pozdrawiam Leszek

bastek - 15-12-2009, 09:04

Trik napisał/a:
Intersuje mnie wasze zdanie na temat opon, które kupiliście, głównie NOKIAN, DUNLOP, PIRELLI.

mogę napisać nokian vs goodyear UG 6
jedne na lancerku, drugie na almerce(nissanku)

obie przy 40 km/godz na rondzie się nie slizgały
obie test z górki w garazu na tym samym odcinku 3 x zatrzymałem samochód (prędkosci "parkingowe" - toczy się-hamulec-stop;toczy się-hamulec-stop;toczy się-hamulec-stop - koniec górki)
pod górke obie rano troche buksowały, ale niewiele
obie jak kręciłem bączki na ręcznym, to auto zrobiło 3/4 obrotu (prędkosci "rozsądne" na pustym placu przed marketem)
na trasie błota posniegowego nie maiłem. UG są na to rewelacyjne - szerokośc 175 mm, snieg rozbijaja pięknie, nic nie myszkują
lancerek sporo cięższy, ale ma abs-a. almerka lzejsza, bez ABS-u

pewniej czuje się w almerce - ale to raczej kwestai nauczenia się samochodu(lancerek I-sza zima, jeszcze nie opanowany) niz opon

jeszcze raz napiszę UG6, a nie UG7

wczesniej miałem kormorany - tragedia. z górki garazowej auto wogóle się nie zatrzymało, cały czas się ślizgało. tyle, ze to było 10 lat temu.....

a na marginesie - myślełem, ze jak zaciągne reczny do robienia bączka, ESP mi na to nie pozwoli.... a nawet się nie włączył. jak się śnieg utrzyma - nocą zrobię "test łosia".
UG nie zdały tego testu - wyszedł piękny bączek :)

[ Dodano: 15-12-2009, 09:05 ]
leszekny napisał/a:
pytanko czy dam rade zalozyc felgi 16?

takie pytanko było na poczatku watku, odpowiedzi były niepewne
podjechałem do oponiarzy, wzieli pierwszą z brzegu felge 16, załozyli - mieści się
polecam ten sposób:)

Trik - 15-12-2009, 11:17

Dzięki bastek1. Ja wczoraj na tych swoich Maragoni próbowałem zrobić bączka na pustym parkingu z prędkości ok 20-30km/h to auto po ok 1/2 obrotu szło bokiem jak na sankach, coś strasznego. W ubiegłym roku na rondzie na mokrym asfalcie przy ok 3stC i przy 40km/h włączał się ESP. Inna sprawa, że wyglądają raczej na cało roczne, brak tak dużej ilości lamelek niż na prawdziwych zimówkach, co skutkuje kiepską kierowalnością i przyczepnością w mokrych i osnieżonych zakrętach. Na suchym niema problemów.
krzychu - 15-12-2009, 11:58

leszekny napisał/a:
Wiem, ze tarcze hamulcowe sa ciut wieksze

Ale czy to nie jest tak że większe są dopiero w 2,4 i 2,0T?

leszekny napisał/a:
pytanko czy dam rade zalozyc felgi 16?

Jeśli faktycznie masz większe niż w "normalnym" Lancerze to masz te co w Outku powinno bez problemu wejść 16 cali.

leszekny - 15-12-2009, 12:12

to jest wersja GTS 2.0, nie jestem pewien czy sa naprawde wieksze.
No to teraz pytanko gdzie i jakie zamowic felgi 16 z oponami (mysle o 205/60r16)? :)

fargo - 15-12-2009, 12:40

Leszekny masz info na PW :rolleyes: