To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Student - 04-06-2009, 23:08

JA raczej szukał bym anten które mają podstawę magnesową z gumą na krawędziach , w dużych Presidentach tak jest i np w :
SUNKER CB 115.
Nie jest zbyt ważne do jakiej prędkości wytrzymuje antena bo wszystkie są powyżej dozwolonej i liczone 500zł/10pkt. karnych.

Mi raz w życiu spadła antena Midlanda z dachu , prędkość nie była duża ok.90km ale omijałem przeszkodę a z przeciwka leciał TUR miejsca było dużo ale jednak podmuch jaki wytworzyła naczepa spowodował położenie anteny (magnes ok.80mm).

Guma ma jeszcze jedno pozytywne zastosowanie , łatwo sie antenę zdejmuje bo ją kładziesz na miękką krawędź i nie rysujesz dachu.

Anonymous - 04-06-2009, 23:10

dlatego pytałem o niemieckie autostrady :>:>:>

a z metrowych anten niestety za dużego wyboru nie ma,ta proponowana przez Ciebie ma juz 1,5 o ile widze dobrze

Student - 04-06-2009, 23:19

Zobacz na tej stronie:

http://www.omegacb.sklepn...p?idkat=7&str=3

może te:

SUNKER CB 116
TTI CX 14

Nie wypowiadam się na temat żadnej bo nie miałem ale porównasz parametry i coś wybierzesz.

Anonymous - 05-06-2009, 00:18

Sunker Elite 115. Magnes 155mm. Taka antena jeździ u mnie. Niestety. Wymaga ona strojenia BEZWZGLĘDNIE. Mój ojciec ma identyczną. Oby dwie stroiłem. Z tego jedną (moją) bardzo dokładnym miernikiem. Z anteny mojego ojca wypadło (odciąłem) 5.4 cm a z mojej 9.2cm. Łączna długość anteny wraz z podstawą: 147.2 (fabrycznie bez odcinania).

Wady:
Ta czerwona obwódka przy podstawie na słońcu strasznie stwardniała i pękła a co za tym idzie odpadła.
plastik nad cewką przy jeżdżeniu po parkingach zadaszonych niestety poprzez zgięcie anteny nie wytrzymał presji i pękł. Sama antena dalej jest sprawna, ale mnie to np. przeszkadza.

Co do podstawy i długości anteny.
Autostrana w Niemczech HOF--->Munhen ~207km/h Look pasażera przez szyber:

Antena w ksztaucie odwróconego U i dalej stoi na dachu.

Generalnie:
Mogę polecić, choć jakość wykonania słaba.

halbog - 05-06-2009, 09:32

Polecam antenę magnesową Wilson "Litlle Will", Kolega na autobahnie do Berlina miał 220 i się trzymała dachu :wink: . Moja antena poległa dopiero po bespośrednim trafieniu tablicą informacyjną, oderwaną przez wichurę :roll: .
Pozdrawiam
Bogdan

Kris1980_147 - 05-06-2009, 16:50

Student napisał/a:
JA raczej szukał bym anten które mają podstawę magnesową z gumą na krawędziach , w dużych Presidentach tak jest i np w :

Guma ma jeszcze jedno pozytywne zastosowanie , łatwo sie antenę zdejmuje bo ją kładziesz na miękką krawędź i nie rysujesz dachu.

Zarówno Sirio AS100 jak i Sirio Omega mają w oryginale gumę pod magnesem.

Student - 05-06-2009, 23:49

Nie chodzi o kawałek placka pod magnes tylko o wyprofilowaną gumę z łagodnym przejściem tak jak podałem w przykładowych antenach , jak ktoś miał taką i taką to doceni zalety tej z szeroką gumą wychodzącą poza magnes.
Luq - 09-06-2009, 17:41

Dzis zakupilem wreszcie zestaw Uniden 520, sirio as-100. Na postoju dziala swietnie, prawie bez szumow jednak podczas jazdy jest o wiele gorzej. Czy to normalne ?? ( dodam, ze antena byla strojona podczas kupna)...
Prosze o odp.

krzychu - 09-06-2009, 17:48

Podczas postoju z włączonym silnikiem czy wyłączonym?
Luq - 09-06-2009, 18:00

Z wylaczonym jest idealnie, z wlaczonym sa lekkie szumy ( w niczym nie przeszkadzajace). Gorzej podczas jazdy...

Jeszcze pytanko : ANL (czyli reduktor szumow) ma byc w unidenie przelaczony w gore czy w dol ??

costa brawa - 09-06-2009, 20:09

to ja zapytam czy prad podlaczony na zapalniczke czy na stale w radiu?
Np u mnie jak unidena 520xl mialem w zapalniczce to szumialo a podpialem pod zasilanie-zasilanie po wlaczeniu zaplonu- radia (muzyka) i nie mam zadnych szumow z samochodu tj. alternatora wyciraczek itp. wiadomo jakies tam delikatne beda zawsze ale to co mam teraz to moge smialo powiedziec ze nie ma szumow .. poprostu elegancko lepiej nie bedzie - nie ma roznicy czy silnik pracuje czy nie czy jade czy stoje
a anl mozesz wlaczyc tj z tego co pamieta do gory - chociaz tak naprade wiele nie daje

a dla informacji dla innych to polecam w/w uniden 520xl i antena president alaska (150cm) na stale na klapie - zasieg masakra jak to sciaga a antene mam sprawdzona juz w 3 samochodach i jest niesniszczalna a juz 3 anteny inne wyzucilem (alabama-pekla obudowa cewki i zgnily zardzewialo wszystko i nie dalo sie oczyscic -antena super ale delikatna , texas (200cm) iveco zlamala sie na drzewie przez zbyt twardy bat - dwuczesciowy zbyt sztywny ale zasieg to byl taki ze masakra , lem jakis tam 110cm chyba- tragedia brak zasiegu i nadawania- na unidenie

a radia to zarabisty jest president herbert (niestety cena i dostepnosc-bardzo malo tego)
alant 48 plus - bardzo dobre w normalnych pieniadzach tylko dosc duzy - w iveco mi nie przeszkadza
president johnny II - bardzo fajny - to samo co uniden z wygladu plus ASQ
Walker - tez super radio ale duzy
A nie polecam Taylora i Johnson II - jak za ta cene b.slabe duzo ale to duzo lepsze wyzej wymienione

Student - 09-06-2009, 21:34

A ja obecnie mam taką antenkę:
PRESIDENT WA 27 i poluję na klasyka radyjko czyli Alana 18.
Jak by kot miał namiary to dajcie znać, oczywiście w przystępnej cenie.

Co do anteny to naprawdę wymiata ale ze względu na swoje rozmiary strasznie nieporęczna podczas montażu i o magnesie można zapomnieć.

Luq - 09-06-2009, 21:55

costa brawa napisał/a:
to ja zapytam czy prad podlaczony na zapalniczke czy na stale w radiu?

Nie jestem pewien czy o to chodzi ale radio podlaczone mam pod zapalniczke.
Pare minut temu pobawilem sie troche Sq i RFem i wydaje mi sie, ze jest lepiej ( niesttey moglem sprawdzic tylko do 20 km/h). Jutro jade troszke dalej i zobacze czy cos sie polepszylo.

A moze zaklocenia powoduje antena od "zwyklego" radia ?

Anonymous - 09-06-2009, 22:21

Luq, dobrą metodą na znalezienie źródła zakłóceń jest odłączenie anteny. Jeżeli po jej odłączeniu zakłócenia nie ustępują to znaczy, że ich przyczyną jest instalacja elektryczna samochodu. Jeżeli przy odłączonej antenie zakłócenia znikną to znaczy, że szumy "wchodzą" od strony anteny właśnie - w tym wypadku niestety ich wyeliminowanie jest trudne o ile nie niemożliwe. :)

Pozdrawiam

costa brawa - 09-06-2009, 23:35

Luq, to moim zdaniem to to bedzie problemem ... trzeba by sprobowac przepiac zasilanie w inne miejsce - prosto w akumulator (oczywiscie bezpiecznik obowiazkowo ) albo tak jak ja zrobilem pod radio bo tam nie ma zaklucen - przynajmiej u mnie - a w zapalniczce strasze duzo jest zaklucen- i to nie pierwsze auto w ktorym mi sie tak dzialo i dopiero jak podpialem pod np lampke oswietlenia wnetrza(ciezarowka) albo radio (galant )albo akumulator (w kilku samochodach) problemy ustawaly