To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

Tubi - 23-07-2012, 21:08

Chodzi ci o odpowietrzanie metodą grawitacyjną?
fj_mike - 26-07-2012, 08:31

Tubi napisał/a:
Chodzi ci o odpowietrzanie metodą grawitacyjną?

Odpowietrzanie tak jak opisałeś, wężyk polecam dodatkowo.

Tubi - 27-07-2012, 09:16

ok super dzięki za info. Jutro będę wymieniał :)
grzech_olsztyn - 25-10-2012, 00:51

Dobra przeczytałem wszystkie posty i nadal nie wiem czy regulując sprzęgło to mam skrócić czy wydłużyć popychacz pompki???
A sytuacja wygląda tak, że wymieniłem dziś sprzęgło, jest odpowietrzone itp i jak ruszam, to bierze od razu na początku, chciałbym to wyregulować ale nie wiem czy mam skrócić czy wydłużyć popychacz.
Dajcie znać co i jak.

Pozdrawiam

booohal - 25-10-2012, 08:21

Jak będziesz regulował to od razu zobaczysz czy pedał wchodzi w podłogę czy idzie do góry. Żeby brał wyżej oczywiście musi się unosić.
komarsnk - 16-11-2012, 08:09
Temat postu: Pedał sprzęgła słabo odbija w zimne dni
Wie ktoś może co jest przyczyną słabo odbijającego sprzęgła jak temperatura spadnie poniżej zera? Wymieniałem już wysprzęglik i gumki na tłoczysku pompy sprzęgła (dwie). Płyn jest nowy... Co za cholerstwo? Czyżby faktycznie też kompensator drgań pomiędzy pompą a wysprzęglikiem?
Owczar - 16-11-2012, 09:17

Gumki były w oryginale?
komarsnk - 16-11-2012, 10:13

Owczar napisał/a:
Gumki były w oryginale?

No nie... Gumki były z zestawu naprawczego Autofren. Numeru nie pamiętam ale chyba do Laguny miały też pasować... Gdzieś tu wyczytałem na forum że ma być OK...
A tak BTW - ori gumki można dostać w ogóle? :)
Pewnie u Japaneze?

bbandi - 16-11-2012, 10:20

komarsnk napisał/a:
Numeru nie pamiętam ale chyba do Laguny miały też pasować... Gdzieś tu wyczytałem na forum że ma być OK...

Jest OK bo mam dokładnie te gumki zamontowane.

Owczar - 16-11-2012, 10:23

Nie wiem, nie robiłem tego zabiegu. Swoją drogą to w moim dieslu przy 280kkm problemy ze sprzęgłem były obce.

Ale jak dla mnie to problem tkwi w raczej w tych gumkach, bo kompensator by sprawiał problem niezależnie od temperatury. Spróbuj ręką poruszać pedałem sprzęgła i zbadaj czy równo i bez oporów pracuje.

misjonarz. - 16-11-2012, 10:33

moze byc gumka z wadą. u mnie przy podobnym problemie pomogła wymiana gumki i kupiłem lepszy płyn hamulcowy.
komarsnk - 16-11-2012, 11:05

Owczar napisał/a:
Spróbuj ręką poruszać pedałem sprzęgła i zbadaj czy równo i bez oporów pracuje.

Ale masz na myśli sam pedał z wypiętą pompą? Bo jeśli tak to pedał działał prawidłowo...
Problem w tym, że przed zmianą gumek było dokładnie to samo...
Trochę wątpię w teorię płynu ale może akurat płyn DOT-4 z K2 nie jest najlepszym rozwiązaniem...

Owczar - 16-11-2012, 11:07

komarsnk napisał/a:

No to wiele zmienia :) A wcześniej był ten sam płyn?

komarsnk - 16-11-2012, 11:19

Owczar napisał/a:
komarsnk napisał/a:

No to wiele zmienia :) A wcześniej był ten sam płyn?

Wcześniej nie wiem co było bo ponad rok jeździłem na tym co kupiłem...
Wiem tylko, że rosół... :/
Nie wiem już czego się czepić...
A jest możliwość, że JAKOŚ sprzęgło jest źle założone (bo i tak mi terkocze nowe sprzęgło zakładane przy okazji zmiany łożysk w skrzyni) i gorzej "odbija"? Pytam bo nie znam dokładnie zasady mechaniki tego układu :)

Owczar - 16-11-2012, 11:31

komarsnk napisał/a:
bo i tak mi terkocze nowe sprzęgło zakładane przy okazji zmiany łożysk w skrzyni

To raczej nie sprzęgło terkocze tylko źle złożona skrzynia.
Poproś kogoś żeby zerknął pod maską co się dzieje z łapą sprzęgła jak puszczasz pedał hamulca. A w zasadzie zamiast go puszczać ciągnij go do siebie. To powinno zassać tłok wysprzęglika. Jeśli łapa nie będzie nadążała za wysprzęglikiem tzn że problem tkwi w sprzęgle.