To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [FAQ] Akumulator w Galancie EAxx

Ajron - 30-10-2018, 22:23

Dlatego sam celuję w Yuasa YBX3075. Może ktoś mi powiedzieć, czy to w ogóle się nada? :P

Ok, widzę, że 3075 ma po prawej stronie plusa, a szukamy po lewej. 3078, jak kolega wcześniej napisał ;)

bialyjayz - 03-11-2018, 09:36

no i wpadła nowa bateria, nie zdecydowałem się na żaden znany wcześniej wymieniony...przez przypadek trafiłem na noname STARLINE made in czech repuplic :) do decyzji przekonała mnie 3-letnia gwarancja, pożyjemy zobaczymy cena 305 zł i tak przepłaciłem bo wiem, że można go taniej dostać ale nie chciałem już jeździć szukać i tak z wymiarów to brakuje mu ok 3 cm wysokości reszta ładnie mój model 540A 60aH
Ajron - 03-11-2018, 13:33

U mnie wpadł Yuasa YBX3078, żałuję, że jednak nie YBX3075, bo... Jedna klema nie dosięgała, mimo, że była po dobrej stronie, więc musiałem akumulator i tak odwrócić, kable się krzyżują, generalnie słabo, ale działa wszystko. Gdybym wziął ten drugi, to też by się chyba krzyżowały, ale akumulator byłby chociaż odwrócony przodem :D Chociaż 3075 jest niższy, więc może i by kabel dosięgał, to gdyby go wsadzić odwrotnie, to by się nie musiały krzyżować.
jacek11 - 03-11-2018, 17:10

Ajron, może kable idą w złym miejscu.
Ajron - 04-11-2018, 22:37

Nie wiem, ważne, że siedzi, trzyma się i działa ;) Mam chociaż oryginalnego Galanta z plusem po prawej stronie :D
zyziowaty - 28-03-2020, 22:50

Czas na wyniki testu długoteminowego:

EA3A kupiłem w 2006 z oryginalnym akumulatorem, przetrzymał do lipca 2010 i w ciągu jednego dnia odmówił posłuszeństwa - najprawdopodobniej padła jedna cela, bo nie trzymał napięcia - po naładowaniu spadało do 9V z hakiem

- wynik niezły, bo ok. 11 lat

Szukałem czegoś zbliżonego pojemnością do fabrycznych 52Ah - po poradach znajomych, aczkolwiek z dużą dozą nieufności zakupiłem wynalazek markowany "Daewoo" o pojemności 55Ah
...właśnie kończy żywot, trzyma napięcie po naładowaniu, natomiast nie ma już pojemności i odpalenie miśka to loteria - w mrozy potrafi odpalić po tygodniu przestoju, w cieplejsze dni zdarza mu się zakrztusić po 8h stania...

- wynik też niezły - prawie 10 lat

Następnych 10 lat chyba nie przetrzyma blacharka, ale zamierzam też kupić coś ok. 55Ah - robię niewielkie przebiegi i łatwiej będzie go podładować. Yuasa dalej na topie, czy może polecicie coś innego?

pzdr

zyziowaty

-Fenek- - 29-03-2020, 01:05

Gdybym ja kupował do czegokolwiek aku, to chyba wybrałbym Yuasę.

W motocyklu mam oryginalne aku Yuasy (moto ma 9 lat) i cały czas trzyma bez problemu, nawet po wielotygodniowym postoju na mrozie kręci bez zająknięcia. Multimetrem mierzyłem w zeszłym roku to spadek napięcia był niewielki (rzędu kilku dziesiątych) po kilku tygodniach.