[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Alternator
Krzyzak - 03-07-2017, 21:54
bialyjayz napisał/a: | podczas jazdy bardzo wolno 1 biegu do 10km/h nawet 12.7 |
bialyjayz napisał/a: | Nie wiem gdzie szukać przyczyny |
nigdzie
one tak mają
dziś z 10 minut tłumaczyłem, że w Galancie tak mam i już - kupowałem nowe aku bo Scenic padł już 2x i mówiłem co i jak... gość nie wierzył, więc powiedziałem, żeby wziął miernik i sam sprawdził
i dodałem, że jutro mogę przyjechać takim kombi i będzie to samo
i że jak chce to mu pokażę wątek, że niemal wszyscy tak mają...
i - ostatecznie - jeśli bardzo chcesz to usuń 1 z kabelków we wtyczce (było parę razy w wątku opisane) i będzie ciągle na 14.14V
Owczar - 04-07-2017, 08:32
Darku, na biegu jałowym może spadać ale już podczas toczenia na wolnych obrotach ECU pobudzal alternator. M. In dlatego wpadłem na to że to nie kwestia alternatora tylko sterowania.
Według instrukcji ladowanie należy mierzyć na wyższych obrotach.
Krzyzak - 04-07-2017, 12:44
co nie zmienia faktu, ze sporo osob jak cos takiego zobaczy to kombinuje z wymiana regulatora a potem jest bol ze chinczyk nie laduje jak nalezy...
Owczar - 04-07-2017, 14:41
Zgadza się. Co ciekawe identycznie mam w lexusie.
wicek - 01-08-2017, 19:06
No i się zaczęło:
Ładowanie 12.00 i na odpalonym silniku cały czas powoli w dół. Po wkręceniu na obroty dojdzie do 13.60 potem spada.
Po włączeniu klimy oraz tylnej szyby nic nie wzrasta.
Aku naładowane do 11.90 przez noc spadło do 7.30
Pobór prądu sprawdzony i wynosi 0.05
Pojawił się tez dziwny dźwięk "wycia" mogą tak wyć łożyska?
Krzyzak - 01-08-2017, 19:41
zdejmij pasek i sprawdź - łożyska oczywiście mogą wyć
szwagierr - 02-08-2017, 07:28
Podmień akumulator.
bialyjayz - 03-08-2017, 13:36
Krzyzak napisał/a: | tylne będzie 8x23x14 a przednie to jakieś standardowe było 6xxx |
no właśnie zna ktoś rozmiar tego łożyska bo chybą jestem zmuszony do wymiany szczotek na kompletne
ostatnim razem wsadziłem jedną starą szczotkę długą na ok. 2cm oraz jedną nową i wydaje mi się, że już jest tego efekt po ok. 1500km zaczęły mi świecić kotrolki ładowania, mam już pojęcie dlatego tym razem chciałbym wymienić przy okazji łożyska bo te małe już miało lekki problem z obracaniem a przednie dla potomnych już bym wymienił...
szczotki są tanie jak barszcz dosłownie po parę złotych, pytanie które wziąć węglowe czy z jakiegos nietypowego materiału?
Z tym ładowaniem to trochę dziwne, bo zaczęły mi kontrolki się świecić po oczyszczaniu jakimś specyfikiem "PLAK" nawiewów.
Czy to normalne, że po przyciśnieciu sprzęgła kontrolki od ładowania gasną na ten czas?
Krzyzak - 03-08-2017, 21:27
bialyjayz napisał/a: | szczotki są tanie jak barszcz | najtańszy zamiennik jaki widziałem i bez wstydu bym zamontował kosztował 15zł
oryginał podobnie - tyle, że za sztukę a nie komplet
i nie są to szczotki węglowe, tylko mieszanka
cosik takiego (nie patrz na cenę, patrz na wymiary)
http://allegro.pl/szczotk...6828437449.html
Night95 - 05-08-2017, 19:06
Panowie dzisiaj przywróciłem życie mojemu alternatorowi a przynajmniej tak mi się wydaje, bo jak na razie jest wszystko ok, ale zastanawia mnie jeden czarny kabel zakonczony skowka na śrubkę, koloru czarnego, czy może to być sterowanie do ECU o ktorym była mowa w tym temacie czy to coś innego? Gal 99r 2.0 benzyna, ten kabel od pozatku wisial odpięty, wychodzi z wiązki kabli do alternatora.
bialyjayz - 06-08-2017, 07:13
Night95 napisał/a: | wychodzi z wiązki kabli do alternatora. |
masa?
Night95 - 08-08-2017, 19:25
szczerze to nie wiem, muszę to sprawdzić multimetrem, ale na alternatorze nie widzę miejsca gdzie mogło by to być przymocowane.
tresorex - 08-08-2017, 22:46
W V6 masa jest nakręcona na górną śrubę mocowania alternatora.
Tomasz87 - 11-04-2018, 08:14
Night95 napisał/a: | Panowie dzisiaj przywróciłem życie mojemu alternatorowi a przynajmniej tak mi się wydaje, bo jak na razie jest wszystko ok, ale zastanawia mnie jeden czarny kabel zakonczony skowka na śrubkę, koloru czarnego, czy może to być sterowanie do ECU o ktorym była mowa w tym temacie czy to coś innego? Gal 99r 2.0 benzyna, ten kabel od pozatku wisial odpięty, wychodzi z wiązki kabli do alternatora. |
Pewnie chodzi ci o taki krótki, cienki dość kabelek.
To jest kabel, który był przymocowany do tłumika zakłóceń na alternatorze - to ten wałek:
savagger995 - 31-12-2019, 19:22
Nietypowy problem ma ze swoim galantem v6. Po otwarciu drzwi brak podświetlenia nie działa radio, climatroni.Po prz kręceniu kluczyka zapalaja sie wskazówki zegarow hc.Odpala normalnie po odpaleniu na wolnych obrotach to samo. Po przygazowaniu wtedy wszytko wraca do normy podswietlenie działa radio itd.nawet po odpuszczeniu gazu i obrotach jałowych. Po zgaszeniu samochodu znów wszytko gaśnie. Akumlator szybko się rozładowal po 2-3 odpaleniach zdech ale nie był zbyt dobry. Ładowanie na wolnych 12.4v. Nie sprawdziłem na wysokich. Bezpiecznik od oswietlenia wnętrza cały. Jaki numer bezpiecznika będzie dla alternatora ? Stało się to zaraz po tym jak mechanik wymieniał uszczelniacz półosi i możliwe ze mogłby w jakiś sposób uszkodzic alternator ?
|
|
|