To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Przygody z Galantem i Galantem 2.0 V6 MIVEC

Wszyc - 12-11-2013, 01:09

areksz121 napisał/a:
W kazdym razie nie ma mowy o sprzedazy

Tylko być spróbował a bym Cie znalazł w tej Holandii :P

areksz121 - 18-03-2014, 19:45

Po jakze dlugim czasie pasowaloby troszke temat przywrocic do lask :P

Oliwka 5W40 i filtr Mann przy przebiegu 428500km;

Ogolnie Gal wykazuje checi do pokonywania kolejnych kilometrow i nie zawodzi, z czego jestem niezmiernie zadowolony :)

Kupilem w koncu okrutnego IFS'a i obrotomierz znow lata jak powinien... MJ gazowe nadaja sie do kosza, bo leja jak zle i na chwile obecna nie oplaca sie jezdzic na LPG...Gal korzysta z PB na codzien :wink: O dziwo jak w poprzednim silniku (uwaga) jest oszczedny heh...wynik 10/100 to przy normalnej mieszanej jezdzie, a na trasie tylko lepiej :wink: Odpala, jezdzi do przodu, do tylu, skreca, swieci, hamuje... w sumie nic wiecej sie nie dzieje oprocz tankowania, regularnego mycia i jazdy. Zapomnialbym dodac... w koncu prysnalem w wolnej chwili ramiona wycieraczek w czarny mat, bo wygladaly juz bynajmniej oblesnie :mrgreen: Kruchosc z funduszami skutecznie powstrzymuje dalsze dzialania w dazeniu do swietnosci, ale mam nadzieje juz niedlugo... Wybieramy sie na Wielkanoc do PL, wszystko sie dopiero okaze :roll: Laptop lezy w serwisie, wiec korzystam z internetu tylko w garazu i w pracy, przez co brak polskich znakow.

Sprobuje jakies wiosenne foto wkrotce dorzucic :wink:

To na razie tyle :P

areksz121 - 07-04-2014, 00:31

Zdjęć Gala na razie nie będzie bo brudny :wink:

http://zapodaj.net/f775ee59d8e83.jpg.html

W sobotę była chwila i wleciały nowe/używane hebelki...Hamulce z Volvo V/S 40 po lifcie czyli 281mm :wink: To, że tarcza siądzie na piastę, to wiedziałem i zdziwiony nie byłem heh...ale co do zacisków byłem na 99% pewny, że trzeba będzie zrobić adaptery. Kopara opadła, poszło kilka grubszych słów i jak założyłem zacisk z jarzmem na tarcze, tak samo przykręciłem na ori śrubach, przewody elastyczne tak samo...w życiu bym nie pomyślał, że to takie łatwe będzie :mrgreen: Jedynie co trzeba przerobić, to osłonę tarczy poprzeginać, aby nie ocierała o tarczę :wink: Odpowietrzone i próba drogowa...jest lepiej i bardziej zdecydowanie. Zastanawia mnie jedynie, jaka jest różnica między tłoczkiem 54mm z Volvo i 60mm z Gala. Wiem, że powierzchnia inna i siła też... ale w jakim stopniu? Może jeszcze w wolnej chwili zobaczę, czy da się jakoś założyć zacisk 60mm z gala do jarzma z Volvo i porównamy. Ciekawe, jak jest z przełożeniem pompy z serwem od Volvo...bo może i te są mocniejsze trochę, a na pewno młodsze.

Piwor - 07-04-2014, 07:34

areksz121, to są hamulce z Carismy po 99.
Piwor - 07-04-2014, 07:41

Lepiej, właściwie jarzmo jest tylko inne niż w Carismie sprzed liftu.
areksz121 - 07-04-2014, 09:51

To zdążyłem już porównać, że różnią się tylko jarzmami i wielkością klocków...ale wcale nie przeszło mi przez myśl, że pomimo innej konstrukcji zwrotnicy jarzma z zaciskami spasują :wink: Tylko teraz nie wiem, w jaki sposób poprawiłem hamowanie, skoro tłoczek z Cari, czy Volvo jest mniejszy niż z Gala.
Piwor - 07-04-2014, 20:46

Powierzchnia klocka i wielkość tarczy. ;) Tłoczek to nie wszystko. ;)
Marcino - 07-04-2014, 22:04

Piwor napisał/a:
Powierzchnia klocka i wielkość tarczy. ;) Tłoczek to nie wszystko. ;)

Ale i serwo ma wiekszą siłę bo: ciśnienie X powierzchnia < większa siła

Piwor - 07-04-2014, 23:06

Serwa i pompy nikt nie przekładał.
areksz121 - 08-04-2014, 17:57

Ale mnie jedynie zastanawia, jak to jest...Czy pompa z Gala i mniejsze tłoczki z Cari lepiej się spiszą, czy może pompę z Cari też pasuje przełożyć, aby było jeszcze lepiej? Może serwo jest troszkę mocniejsze?
Piwor - 08-04-2014, 21:45

areksz121, będę dawał znać. Jutro dopadnę zaciski 281. Tarcze i klocki mam. Później ogarnę pompy z polifta.
kisian - 11-04-2014, 19:45

Piwor. Czyli jak w Space Starze zmienię jarzma na te od Carismy poliftowej to normalnie wrzucę tarcze 281mm? Czy coś jeszcze innego będzie do zmiany?
Piwor - 11-04-2014, 21:26

Jarzma, tarcze i klocki.
kisian - 11-04-2014, 21:43

A pompa? Do MSS 1,6. Fele 14 wejdą na taki zestaw?
Piwor - 11-04-2014, 22:03

Nie, od 15.