Outlander II GEN Techniczne - Diody LED do jazdy dziennej
tomko - 24-10-2011, 18:17
dla zainteresowanych sluze fabryczna instrukcja zza Odry :
Montageanleitung
LED-Tagfahrlicht-Set Outlander CWB AB MY10
MMD - Teile Nr.: Z5019134
Co prawda we wrogim jezyku ale dostatek obrazkow pomoze rozwiac watpliwosci jak to jest fabrycznie podlaczane.
Zainteresowanym wysle na maila.
I jeszcze dla wszystkich co uslyszeli "kosmiczna" cene :
http://allegro.pl/lampy-d...1866547364.html
Komandor - 24-10-2011, 20:21
Czy ktoś się natknął na ledy dedykowane do O2 sprzed liftu? Pomijam rozwiązanie ze światłami dziennymi w orurowaniu (13zbyszek 13).
pozdro
jmpdesign - 24-10-2011, 20:53
Tak to wygląda u mnie:
michu300 - 25-10-2011, 11:34
tomko, dzięki za instrukcję ! Szczerze mówiąc rozczarowała mnie. Spodziewałem się jakiegoś włączania pod gotową instalację itp. Niestety Panowie - zasilanie Mitsubishi proponuje pociągnąć z zapalniczki... wiązek nie ma, a zabawa ze skrzynką bezpiecznikową pominięta w ogóle. Sam spróbuję coś pokombinować. Oryginalne DRL-e różnią się od innych dostępnych na rynku tylko ładną zaślepką na wycięty otwór pod zderzakiem.
mitsu00 - 25-10-2011, 11:45
| michu300 napisał/a: | tomko, dzięki za instrukcję ! Szczerze mówiąc rozczarowała mnie. Spodziewałem się jakiegoś włączania pod gotową instalację itp. Niestety Panowie - zasilanie Mitsubishi proponuje pociągnąć z zapalniczki... wiązek nie ma, a zabawa ze skrzynką bezpiecznikową pominięta w ogóle. Sam spróbuję coś pokombinować. Oryginalne DRL-e różnią się od innych dostępnych na rynku tylko ładną zaślepką na wycięty otwór pod zderzakiem. | Zaraz, zaraz...... Jak zatem sterowany jest sygnal zapalenia diod? Trzeba to pociagnac z postojowek albo ze swiatel mijania. W przypadku xenonow 2 opcja odpada z powodu wysokiego luku napiecia w momencie zapalenia. Pozostaje rowniez kwestia przyciemnienia ledow po zapaleniu swiatel mijania. Jakos to tez musi byc sterowane?
Podaj linka do schematu to oblukamy
michu300 - 25-10-2011, 12:06
| mitsu00 napisał/a: | | Zaraz, zaraz...... Jak zatem sterowany jest sygnal zapalenia diod? |
Sygnał sterowania oczywiście z postojówek. Tylko bardziej kulturnie rozwiązane, bo zestaw ma gotowe wtyczki - trzeba wypiąć, wpiąć i wpiąć i gotowe. Można sobie wybrać czy DRL ma się świecić lekko razem z pozycjami czy ma być wyłączony i koniec (podpinając się do kabelka białego albo do szarego)
Aha, jeszcze ciekawa informacja - DRL mogą być przyciemnione i palić się z pozycjami jak są wyżej niż 35cm od ziemi, a jak są niżej to muszą być wyłączone.
mitsu00 - 25-10-2011, 12:13
| michu300 napisał/a: | | mitsu00 napisał/a: | | Zaraz, zaraz...... Jak zatem sterowany jest sygnal zapalenia diod? |
Sygnał sterowania oczywiście z postojówek. Tylko bardziej kulturnie rozwiązane, bo zestaw ma gotowe wtyczki - trzeba wypiąć, wpiąć i wpiąć i gotowe. Można sobie wybrać czy DRL ma się świecić lekko razem z pozycjami czy ma być wyłączony i koniec (podpinając się do kabelka białego albo do szarego) | dawaj ten schemat bo nie do konca zrozumialem z tym bialym i szarym kabelkiem.
michu300 - 25-10-2011, 12:17
Prosz:
http://img97.imageshack.u...matdrlmitsu.jpg
mitsu00 - 25-10-2011, 12:53
Dzieki. Fajna ta funkcja palenia ledow z wlaczonymi swiatlami mijania. Philipsy tego nie maja. A pozatym pobranie zasilania z zapalniczki to overkill. Bezposrednio z akku mozna pobrac, oczywiscie z bezpiecznikiem Latwiej i bez potrzeby przeciagania przewodow do wnetrza auta.
michu300 - 25-10-2011, 13:29
| mitsu00 napisał/a: | | Fajna ta funkcja palenia ledow z wlaczonymi swiatlami mijania. |
Zwróć tylko uwagę na to co napisałem wcześniej, że ledy nie mogą występować jako pozycyjne jeżeli są niżej niż 35 cm od ziemi. Przynajmniej takie zastrzeżenie jest w tej instrukcji.
A co do podłączenia bezpośrednio do akumulatora, to przecież będą się palić cały czas ?
mitsu00 - 25-10-2011, 13:36
| michu300 napisał/a: | Zwróć tylko uwagę na to co napisałem wcześniej, że ledy nie mogą występować jako pozycyjne jeżeli są niżej niż 35 cm od ziemi. Przynajmniej takie zastrzeżenie jest w tej instrukcji.
A co do podłączenia bezpośrednio do akumulatora, to przecież będą się palić cały czas ? | Nie beda sie palic caly czas, bo to wlasnie reguluje automat sterujacy sygnalem z pozycyjnych (nie mylic z czujnikiem zmierzchu ). Taki sam jest w komplecie z Philipsami np i z tymi z ASO. Ten ostatni ma jednak ta dodatkowa funkcje Dimmer. Co do wysokosci montazu, to znam przepisy i zamontowalem swoje zgodnie z nimi.
tomko - 25-10-2011, 13:39
z ta zapalniczka chodzi zapewne o to ze instalacja jest odlaczana po wylaczeniu zaplonu
mitsu00 - 25-10-2011, 13:44
| tomko napisał/a: | | z ta zapalniczka chodzi zapewne o to ze instalacja jest odlaczana po wylaczeniu zaplonu | Chyba jednak nie do konca. Philipsy zapalaja sie i gasna tez po wlaczeniu zaplonu. Na wylaczonym silniku nie pala sie. Jest to zatem chyba kwestia sterownika.
tomko - 25-10-2011, 14:12
lecz przy podlaczeniu do aku instalacja do modulu sterujacego jest "goraca" a w tej opcji jest odlaczana po przekreceniu kluczyka.
Ja mam zamontowana Helle i tez mam pod aku, ale to rozwiazanie z instrukcji bardziej mi sie podoba. Zawsze to mniejsze ryzyko przypadkowego zwarcia na postoju.
mitsu00 - 25-10-2011, 14:31
| tomko napisał/a: | lecz przy podlaczeniu do aku instalacja do modulu sterujacego jest "goraca" a w tej opcji jest odlaczana po przekreceniu kluczyka.
Ja mam zamontowana Helle i tez mam pod aku, ale to rozwiazanie z instrukcji bardziej mi sie podoba. Zawsze to mniejsze ryzyko przypadkowego zwarcia na postoju. | To cala elektryka auta tez jest podpieta na "goraco"...... Bez przesady. Mialem te ledki tak podpiete, zgodnie z instrukcja, prawie 2 lata i wszystko hulalo jak ta lala bez najmniejszego problemu. W koncu Philips, Hella wiedza co pisza sugerujac taki a nie inny montaz. Zreszta, jakby cos teoretycznie mialo rypnac, to instalacja jest przeciez podlaczona poprzez bezpiecznik, wiec ten padnie, a nie cale ECU
|
|
|