To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - "EVO byłem, ale przytyłem - Wasiowe O1T

W@sio - 04-08-2021, 07:58

Z dziennika pokładowego: przebieg 245800km, wymiana oliwy z motorowni + filtra. Tym razem postanowiłem sprawdzić jakiś inny olej - ot, co będzie ciągle ten Motul i Motul. Wybór padł na 5W50... i uwaga, Elf. Zobaczymy co to warte to to :) Nieco przegapiłem period olejowy przez ostatnie trasy. Swoją drogą - przebieg dużo wolniej rośnie bo i oszczędzam Outka. Myślę, że zimą będzie znacznie więcej jeździł :) Z czynności serwisowych zostało jeszcze przeprać wkładę filtra powietrza i wymienić filtr kabionowy... No i filtry LPG - czym się zajmę prawdopodobnie dzisiaj wieczorem

Przetarła mi się gumka na pedale sprzęgła i wyglądała nieestetycznie. Postanowiłem ją wymienić, ale brak dostępności w ASO mnie przekonał do montażu nakładek motorsportowych. W ten oto sposób z pomocą paweli wleciały nakładki sparco

A jakieś dwa tygodnie temu wleciały na tył klocki Ferrodo. Tarcze spisują się dobrze i póki co nie mają jakichś większych odkształceń, a przynajmniej nie czuć pod pedłałem żadnych drgań

Bizi78 - 04-08-2021, 10:18

W@sio napisał/a:
Przetarła mi się gumka na pedale sprzęgła i wyglądała nieestetycznie. Postanowiłem ją wymienić, ale brak dostępności w ASO mnie przekonał do montażu nakładek motorsportowych. W ten oto sposób z pomocą paweli wleciały nakładki sparco

A na allegro masz za dwie dyszk z wysyłką :P .
https://allegro.pl/oferta/nakladka-pedalu-sprzegla-hamulca-asx-colt-eclipse-10939521882

W@sio - 04-08-2021, 11:41

Bizi78 napisał/a:
A na allegro masz za dwie dyszk z wysyłką .

Tylko, że ja szukałem tych akcesoryjnych metalowych :p

Turbocbr - 04-08-2021, 13:03

Dużo jeździłem na elfie 5w50 i złego słowa powiedzieć nie mogę. Stosunek ceny do jakości bardzo dobry.
Bzyk_R1 - 04-08-2021, 23:48

Piotrze, ja tam dalej wolę te ameliniowe jak z evo. Te z opcji...
W@sio - 05-08-2021, 07:49

Bzyk_R1 napisał/a:
Piotrze, ja tam dalej wolę te ameliniowe jak z evo. Te z opcji...

Krzysztofie, ja też, ale z braku dostępności poszedłem w tę stronę :)

Bzyk_R1 - 05-08-2021, 08:27

https://allegro.pl/oferta/nakladki-na-pedaly-do-mitsubishi-lancer-ex-09-15-8212499390

A te się nie podobają?

W@sio - 05-11-2021, 10:01

Czas zimowy się zbliża, więc pora przebuć turbo Outka w setup zimowy. W tym roku stwierdziłem, że podniesienie auta na gwincie zajmie niemal tyle samo czasu, co wrzucenie seryjnego zawiasu, toteż nie bawiłem się w kręceni gwintami, lecz po prostu wrzuciłem serię :twisted:

Opony zimowe będą miały ostatni sezon, mimo, że nie wyglądają na zużyte, swoje lata już jednak mają.

Poza tym przy okazji podregulowałem hamulec awaryjny, przeczyściłem i przesmarowałem hamulce (jakby komuś piszczały przy hamowaniu polecam twot na tarcze :mrgreen: )

I tak w ten oto sposób jesteśmy gotowi na kolejną zimę we dwoje...

(fotorelacja z prac itp wkrótce)

Bzyk_R1 - 05-11-2021, 13:15

#japfest go nienawidzi, wrócił do serii z gwintu :wink: :mrgreen:
W@sio - 25-01-2022, 13:44

Od blisko miesiąca walczę z problemem z benzyną... wyraźnie dociera jej za mało, wypada zapłon, czasem wyrzuca CE (ostatnio błąd 3 cylindra).

Niewiele myśląc wyciągnąłem listwę wtryskową, samą listwę przeczyściłem w środku (miała w sobie dość sporo rudego szlamu), uszczelki wtryskiwaczy przemyłem i zanurzyłem w wazelinie na parę dni, żeby nieco zmiękły, zaś same wtryskiwacze zabrałem do pracy. Po fizycznym umyciu przepłukałem je w myjce ultradźwiękowej w benzynie ekstrakcyjnej, przez wlot podając benzynę pod ciśnieniem azotu... Pół dnia walczyłem z tym myciem i...

Postaram się zdiagnozować ewentualnie który wtryskiwacz kuleje poprzez instalację LPG... czy to się uda - zobaczymy, czy to w ogóle wtryskiwacz.

Po poskładaniu dalej kuleje, ciężko odpalił... I teraz czeka mnie powtórne dłubanie, najpierw w pompie paliwa (niecały rok temu po wypłukaniu zbiornika wjechała nowa DW200) - jeśli napięcie się zgadza, spróbuję zmierzyć ciśnienie paliwa... Na koniec regulator ciśnienia paliwa. dlaczego na koniec? Bo nie chce mi się znów rozbierać całego układu wtryskowego...

Krzyzak - 26-01-2022, 11:12

regulator na końcu listwy to chyba 2 śrubki i 1 wężyk podciśnienia...
W@sio - 26-01-2022, 12:33

Krzyzak napisał/a:
regulator na końcu listwy to chyba 2 śrubki i 1 wężyk podciśnienia...

Wiem wiem, tylko jest do niego bardzo kiepski dostęp i bez wyciągnięcia całej listwy jest dość trudno :)

Edit 31.01.2022
Niestety po diagnozie z pomocą LPG wyszło na to, że padł jeden z wtryskiwaczy benzyny. Dla pewności podmieniłem komplet.

Uwaga! Auto wróciło do życia i po miesięcznym garażowaniu do codziennej eksploatacji :D

W@sio - 28-06-2022, 07:52

Dawno nic nie pisałem, no to z dziennika pokładowego:
Przebieg 254108 - płukanka Liqui Moly + świeża oliwka ELF 5W50 + filtry (oczywiście PipperCross'a po prostu umyłem).
Na dniach (czekam na dostawę gratów) zabieram się za montaż tempomatu - taaaak, wieeeem, w końcu po wyjeździe wakacyjnym postanowiłem to zrobić. Starzeję się, albo po prostu przyzwyczajam do wygód :)

Jak wszystko pyknie zrobię instruktaż krok po kroku jak go dołożyć do turbiaka

Bzyk_R1 - 28-06-2022, 10:17

Piotrze jaki produkt wybrałeś? Kurcze fajnie jakbyś się za to zabrał bo mnie zmotywujesz do montażu też. Mój tempomat leży już chyba że 3 lata i nie chce mi się tego zrobić :roll: fajnie by było jakbyś znalazł który pin w wiązce zegarów odpowiada za kontrolkę tempomatu. Uważam że to by było bardzo fajnie gdyby zapalał się napis CRUISE na środku. Na 100 % trzeba tam dołożyć żarówkę bo oryginalnie jest tam puste gniazdo. Czekam na relację w każdym razie.
W@sio - 28-06-2022, 12:11

Bzyk_R1 napisał/a:
Piotrze jaki produkt wybrałeś?

idę w oryginał Krzysiu. jak wszystko zabangla, to koszt tempotatu zamknie się w okolicach 300zł na oryginalnych częściach :D