Nasze Miśki - "EVO byłem, ale przytyłem - Wasiowe O1T
W@sio - 04-08-2021, 07:58
Z dziennika pokładowego: przebieg 245800km, wymiana oliwy z motorowni + filtra. Tym razem postanowiłem sprawdzić jakiś inny olej - ot, co będzie ciągle ten Motul i Motul. Wybór padł na 5W50... i uwaga, Elf. Zobaczymy co to warte to to Nieco przegapiłem period olejowy przez ostatnie trasy. Swoją drogą - przebieg dużo wolniej rośnie bo i oszczędzam Outka. Myślę, że zimą będzie znacznie więcej jeździł Z czynności serwisowych zostało jeszcze przeprać wkładę filtra powietrza i wymienić filtr kabionowy... No i filtry LPG - czym się zajmę prawdopodobnie dzisiaj wieczorem
Przetarła mi się gumka na pedale sprzęgła i wyglądała nieestetycznie. Postanowiłem ją wymienić, ale brak dostępności w ASO mnie przekonał do montażu nakładek motorsportowych. W ten oto sposób z pomocą paweli wleciały nakładki sparco
A jakieś dwa tygodnie temu wleciały na tył klocki Ferrodo. Tarcze spisują się dobrze i póki co nie mają jakichś większych odkształceń, a przynajmniej nie czuć pod pedłałem żadnych drgań
Bizi78 - 04-08-2021, 10:18
W@sio napisał/a: | Przetarła mi się gumka na pedale sprzęgła i wyglądała nieestetycznie. Postanowiłem ją wymienić, ale brak dostępności w ASO mnie przekonał do montażu nakładek motorsportowych. W ten oto sposób z pomocą paweli wleciały nakładki sparco
|
A na allegro masz za dwie dyszk z wysyłką .
https://allegro.pl/oferta/nakladka-pedalu-sprzegla-hamulca-asx-colt-eclipse-10939521882
W@sio - 04-08-2021, 11:41
Bizi78 napisał/a: | A na allegro masz za dwie dyszk z wysyłką . |
Tylko, że ja szukałem tych akcesoryjnych metalowych
Turbocbr - 04-08-2021, 13:03
Dużo jeździłem na elfie 5w50 i złego słowa powiedzieć nie mogę. Stosunek ceny do jakości bardzo dobry.
Bzyk_R1 - 04-08-2021, 23:48
Piotrze, ja tam dalej wolę te ameliniowe jak z evo. Te z opcji...
W@sio - 05-08-2021, 07:49
Bzyk_R1 napisał/a: | Piotrze, ja tam dalej wolę te ameliniowe jak z evo. Te z opcji... |
Krzysztofie, ja też, ale z braku dostępności poszedłem w tę stronę
Bzyk_R1 - 05-08-2021, 08:27
https://allegro.pl/oferta/nakladki-na-pedaly-do-mitsubishi-lancer-ex-09-15-8212499390
A te się nie podobają?
W@sio - 05-11-2021, 10:01
Czas zimowy się zbliża, więc pora przebuć turbo Outka w setup zimowy. W tym roku stwierdziłem, że podniesienie auta na gwincie zajmie niemal tyle samo czasu, co wrzucenie seryjnego zawiasu, toteż nie bawiłem się w kręceni gwintami, lecz po prostu wrzuciłem serię
Opony zimowe będą miały ostatni sezon, mimo, że nie wyglądają na zużyte, swoje lata już jednak mają.
Poza tym przy okazji podregulowałem hamulec awaryjny, przeczyściłem i przesmarowałem hamulce (jakby komuś piszczały przy hamowaniu polecam twot na tarcze )
I tak w ten oto sposób jesteśmy gotowi na kolejną zimę we dwoje...
(fotorelacja z prac itp wkrótce)
Bzyk_R1 - 05-11-2021, 13:15
#japfest go nienawidzi, wrócił do serii z gwintu
W@sio - 25-01-2022, 13:44
Od blisko miesiąca walczę z problemem z benzyną... wyraźnie dociera jej za mało, wypada zapłon, czasem wyrzuca CE (ostatnio błąd 3 cylindra).
Niewiele myśląc wyciągnąłem listwę wtryskową, samą listwę przeczyściłem w środku (miała w sobie dość sporo rudego szlamu), uszczelki wtryskiwaczy przemyłem i zanurzyłem w wazelinie na parę dni, żeby nieco zmiękły, zaś same wtryskiwacze zabrałem do pracy. Po fizycznym umyciu przepłukałem je w myjce ultradźwiękowej w benzynie ekstrakcyjnej, przez wlot podając benzynę pod ciśnieniem azotu... Pół dnia walczyłem z tym myciem i...
Postaram się zdiagnozować ewentualnie który wtryskiwacz kuleje poprzez instalację LPG... czy to się uda - zobaczymy, czy to w ogóle wtryskiwacz.
Po poskładaniu dalej kuleje, ciężko odpalił... I teraz czeka mnie powtórne dłubanie, najpierw w pompie paliwa (niecały rok temu po wypłukaniu zbiornika wjechała nowa DW200) - jeśli napięcie się zgadza, spróbuję zmierzyć ciśnienie paliwa... Na koniec regulator ciśnienia paliwa. dlaczego na koniec? Bo nie chce mi się znów rozbierać całego układu wtryskowego...
Krzyzak - 26-01-2022, 11:12
regulator na końcu listwy to chyba 2 śrubki i 1 wężyk podciśnienia...
W@sio - 26-01-2022, 12:33
Krzyzak napisał/a: | regulator na końcu listwy to chyba 2 śrubki i 1 wężyk podciśnienia... |
Wiem wiem, tylko jest do niego bardzo kiepski dostęp i bez wyciągnięcia całej listwy jest dość trudno
Edit 31.01.2022
Niestety po diagnozie z pomocą LPG wyszło na to, że padł jeden z wtryskiwaczy benzyny. Dla pewności podmieniłem komplet.
Uwaga! Auto wróciło do życia i po miesięcznym garażowaniu do codziennej eksploatacji
W@sio - 28-06-2022, 07:52
Dawno nic nie pisałem, no to z dziennika pokładowego:
Przebieg 254108 - płukanka Liqui Moly + świeża oliwka ELF 5W50 + filtry (oczywiście PipperCross'a po prostu umyłem).
Na dniach (czekam na dostawę gratów) zabieram się za montaż tempomatu - taaaak, wieeeem, w końcu po wyjeździe wakacyjnym postanowiłem to zrobić. Starzeję się, albo po prostu przyzwyczajam do wygód
Jak wszystko pyknie zrobię instruktaż krok po kroku jak go dołożyć do turbiaka
Bzyk_R1 - 28-06-2022, 10:17
Piotrze jaki produkt wybrałeś? Kurcze fajnie jakbyś się za to zabrał bo mnie zmotywujesz do montażu też. Mój tempomat leży już chyba że 3 lata i nie chce mi się tego zrobić fajnie by było jakbyś znalazł który pin w wiązce zegarów odpowiada za kontrolkę tempomatu. Uważam że to by było bardzo fajnie gdyby zapalał się napis CRUISE na środku. Na 100 % trzeba tam dołożyć żarówkę bo oryginalnie jest tam puste gniazdo. Czekam na relację w każdym razie.
W@sio - 28-06-2022, 12:11
Bzyk_R1 napisał/a: | Piotrze jaki produkt wybrałeś? |
idę w oryginał Krzysiu. jak wszystko zabangla, to koszt tempotatu zamknie się w okolicach 300zł na oryginalnych częściach
|
|
|