[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Komputer pokładowy
tws - 08-06-2011, 19:56
mls napisał/a: | Nie wiem jak to będzie z czytelnością na LCD, ale mi osobiście bardziej podobałby się taki font jak ten co przygotowałem...
Obrazek |
mnie się podoba, zaimplementowałem na szybko i pewnie będzie jako trzecia do wyboru
m6riano - 08-06-2011, 20:32
Jak coś mi został jeden komputerek...;-)
deejay - 08-06-2011, 21:10
kaczart napisał/a: | Czekam na fotki, a fajnie by było jakbyś jakiś filmik wrzucił |
Tak to pracuje u mnie w aucie , wszystko na szybko nagrane z telefonu
http://www.youtube.com/watch?v=4XbGsiegWO4
Srednie spalnie dzisiaj po miescie na przejechanych ok 40 km wyszło jak widac ok 12.6L/100
mar111cin - 08-06-2011, 21:31
kwestia tego czy tyle samo wyszło na dystrybutorze ; ) i po za tym, to nie jest miasto że się jedzie praktycznie stałą prędkością w okolicach 90km/h Jak wykalibruje swojego to wrzuce filmik
ale widać na tym filmiku tą żółtą poświatę, chociaż w rzeczywistości to ona bardziej pokrywa cały ekran. pewnie ustawienie mniejszego kąta nagrywania trochę ten efekt zniwelowało. W normalnej odległości te napisy na wyświetlaczu są mniej wyostrzone :/
deejay - 08-06-2011, 21:36
mar111cin napisał/a: | o widać na tym filmiku tą żółtą poświatę |
w rzeczywistosci w biały dzien jej nie widac , tylko aparat tak to wychwycił
mar111cin - 08-06-2011, 21:37
bo w biały dzień w ogóle mało co widać
tws - 08-06-2011, 22:11
nie no, na tym filmiku moim zdaniem widać dobrze, a bez szybki będzie jeszcze lepiej. Z żadnego LCD ciekłokrystalicznego więcej się nie wyciśnie, trzeba by dać jakiś OLED, a ich ceny są kilkukrotnie wyższe.
Nie podoba mi się tylko to, że w czarnym widać podświetlenie z prawej strony... w zielonym tego w ogóle nie ma.
Fajne macie to miejsce na LCD bo wygląda jakby fabrycznie tam siedział.
pipi_ja - 08-06-2011, 23:01
kaczart mam u siebie mały problem i nie wiem o co biega.
Wczoraj przed montażem podpiąłem komputerek do kompa żeby ustawić niektóre wartości i wszystko było ok. Dziś wieczorem chciałem przeprowadzić kalibrację z laptopem i do pewnego momentu szło dobrze.
Po podpięciu lapka połączył się, odczytał wartości, ale po zapisaniu nowych ustawień VSS i drogi zaczął wyświetlać błędne wartości spalania chwilowego. Jeszcze raz podłączyłem laptopa i okazało się, że w polu z ilością cylindrów mam pusto, zbiornik PB urósł mi do 255 litrów i czasy przyspieszeń wyglądają następująco: 0-100, 255-100, 255-120 i nie mogę tego zmienić.
Po wpisaniu nowych wartości niby wyskakuje komunikat, że zapisało poprawnie a kiedy zrobię odczyt wszystko się zeruje
Masz jakieś przypuszczenia co sie poknociło?
tws - 08-06-2011, 23:05
masz wersje softwaru UKP 1.1.0 czy 1.1.1 ?
masz firmware 1.1.1 więc i aplikacje UKP powinieneś mieć 1.1.1 (http://www.telwis.pl/downloads/software/ukp_v1-1-1.rar) , a pewnie masz ściągniętą starszą wersje 1.1.0 stąd te niuanse.
pipi_ja - 08-06-2011, 23:13
Wersję mam dobrą i chyba już wiem co mu nie pasi.
Program do kalibracji nie działa dobrze na win7. Właśnie mam UKP na biurku i pod win xp wszystko zapisuje jak powinien.
tws - 08-06-2011, 23:17
ja cały czas korzystam z win7 i miałem taki przypadek jak piszesz tylko wtedy, kiedy odpaliłem starszą wersje aplikacji UKP do nowszej wersji firmware
co więcej, był to błąd tylko aplikacji UKP, bo z poziomu ekranów ustawień w urządzeniu można było wszystko poprawnie wprowadzać
Na pewno masz 1.1.1? Czy ktoś miał jeszcze ten problem w UKP 1.1.1 ?
Mógłbyś opisać w jakich okolicznościach to się stało? Chciałbym u siebie "wymusić" taką usterkę.
pipi_ja - 08-06-2011, 23:19
Poważnie mam 1.1.1.
Sterowniki po podłączeniu zainstalowały się poprawnie i za pierwszym razem odczytał tak jak powinien. Problemy wystąpiły po zapisaniu nowych ustawień.
Jeśli chodzi o zmiany jakie wprowadziłem to było to;
Odświeżania co 1s, wyłączyłem zegarek w trybie uśpienia, pozmieniałem VSS i wtryski, ustawiłem pojemność zbiorników, i zegarek ekran główny to wszystko.
tws - 08-06-2011, 23:23
A system masz 32bit czy 64bit? Właśnie staram się wymusić taki stan rzeczy i wszystko działa poprawnie. Zapisuje, odczytuje wielokrotnie i ciągle ok.
Jak wystąpi takie coś jeszcze raz proszę spróbuj skojarzyć okoliczności w jakich to się stało.
pipi_ja - 08-06-2011, 23:25
System mam 32 bitowy na lapku z prockiem 64bity
Musiałem tak zainstalować bo do 64bitowego nie miałem sterowników.
mar111cin - 09-06-2011, 19:12
chyba złapałem komputerek na błędzie :/
dokładnie sprawdzę to jutro multimetrem, bo dzisiaj trochę nie mam jak, ale opiszę sytuację:
przekręcam kluczyk na pozycje zapłonu, silnik ciepły, od razu włączają mi się kontrolki od gazu - na ekranie jest G
odpalam auto, wszystkie kontrolki wiadomo przygasają na chwilkę, auto pracuje na gazie - na ekranie jest P
przerzucam centralką od gazu na Pb, i spowrotem na lpg - na ekranie jest już G.
za pierwszym razem jak tego nie przyuważyłem że się tak dzieje, to przejechałem jakieś 600m po czym sam się przestawil na G.
Wątpię żeby na chwilę znikał sygnał w kablu od lpg (ale to jeszcze sprawdzę multimetrem) bo jednak kontrolki od lpg cały czas są włączone. Raczej obstawiam że coś nie tak z odczytem sygnału przez komputerek
|
|
|