To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] Sprężyny w Galancie EA

mouseman - 09-01-2015, 23:54

Czy ma ktoś zaistalowane przednie Eibachy na tyle ?
sveno - 10-01-2015, 18:19

mouseman napisał/a:
Czy ma ktoś zaistalowane przednie Eibachy na tyle ?
robertdg
kozi-24 - 10-01-2015, 18:42

Ja mam. A co?
muka997 - 12-01-2015, 16:35

ost u mnie się pojawiła dziwna rzecz, często przywalam podwoziem od "coś" czy to zjeżdżając z górki i gdy jest nagłe wyprostowanie drogi (kończy się zjazd i jest płasko) i przy większej prędkości czy przy dziurach to ciągle czymś przywalę :evil: :evil: aaa przód nie jest jakoś nisko, koła do nadkoli mają jeszcze kilka ładnych cm
mogą to być oznaki "zmęczonych" sprężyn??

milo - 12-01-2015, 16:48

Masz ori czy obniżane ?
Jeśli ori to sprawdz czy czasem nie masz pękniętych sprężyn i stan amortyzatorów :shock:

muka997 - 15-01-2015, 18:45

oryginalne, wyglądają że są całe, amory trudno powiedzieć, nie są mokre to napewno
skobalt - 07-02-2015, 23:56

Panowie w moim galu 2.0 kombi mam fabryczne zawieszenie i butlę LPG 40l w kole zapasowym. Będę wymieniał amortyzatory na tyle Kyb Ultra SR. Denerwuje mnie trochę to, że tył samochodu za mocno siedzi. Zastanawiam się na tym czy sama wymiana amortyzatorów wystarczy, czy będzie trzeba wymieniać jeszcze sprężyny. Wizualnie sprężyny nie wygladaja żle. Nie są popękane. Jeśli by trzeba je wymienić to jakie polecacie? Są jakieś typy do auta z butlą? Słyszałem, że dobre sprężyny to Lesjofors ale to tylko słyszałem. Co radzicie???
kabar - 08-02-2015, 02:12

skobalt napisał/a:
Zastanawiam się na tym czy sama wymiana amortyzatorów wystarczy, czy będzie trzeba wymieniać jeszcze sprężyny.

Miałeś kiedyś w ręku wymontowany amortyzator?
Daje się go wcisnąć rękoma?

muka997 - 08-02-2015, 10:17

skobalt napisał/a:
Wizualnie sprężyny nie wygladaja żle. Nie są popękane. Jeśli by trzeba je wymienić to jakie polecacie?

ja jak wymieniałem sprężyny to też wyglądały dobrze, całe, wszystkie zwoje, ale jak je porównałem z nowymi takimi samymi, to były prawie 10cm niższe (tak siadły -chyba zmęczenie materiału)

skobalt - 08-02-2015, 13:08

Więc jakie spręzyny polecacie do mojego auta? Wystarcza nowe zwykłe np kyb, monroe, lesjofors czy raczej utwardzone???
arturj123 - 08-02-2015, 14:38

muka997 napisał/a:
ja jak wymieniałem sprężyny to też wyglądały dobrze, całe, wszystkie zwoje, ale jak je porównałem z nowymi takimi samymi, to były prawie 10cm niższe (tak siadły -chyba zmęczenie materiału)

Może miałeś oryginalnie zamontowane eibach -30mm, albo te nowe mogły być innych rozmiarów niż fabryczne.

skobalt napisał/a:
Więc jakie spręzyny polecacie do mojego auta? Wystarcza nowe zwykłe np kyb, monroe, lesjofors czy raczej utwardzone???

Początkowo to bym zobaczył jak auto będzie stało po wymianie amortyzatorów.

Jeżeli już się uprzesz na wymianę to masz do wyboru zwykłe sprężyny albo obniżone m.in: Eibach, H&R, Jamex - auto przestaje pływać na zakrętach, ale pojawia się problem z tyłem jeżeli mamy LPG (tył nieco siada). Są różne patenty typu przednie sprężyny zamontowane na tył.
Odnośnie zwykłych nowych zamiennych sprężyn nie jestem ich zwolennikiem, czasami auto jakoś dziwacznie stoi, nienaturalnie wysoko, sprężyna ma inną charakterystykę pracy itd - oczywiście to nie reguła.

muka997 - 08-02-2015, 15:19

arturj123 napisał/a:
muka997 napisał/a:

Może miałeś oryginalnie zamontowane eibach -30mm, albo te nowe mogły być innych rozmiarów niż fabryczne.

Może, ale widok był taki że jedno koło się chowało do nadkola a w drugie koło jeszcze miało daleko, amory były w podobnym stanie, podobnie się zachowały ale nie były wylane

Hugo - 08-02-2015, 20:27

arturj123 napisał/a:
pojawia się problem z tyłem jeżeli mamy LPG (tył nieco siada)
Na czerwonych H&R nic nie siada nawet jak naładowałem ponad 100 kg ładunku do bagażnika.
telewizoor - 08-02-2015, 20:50

Przydałyby się twarde sprężyny P15/T30 do Galanta :roll:
zimnylech - 13-02-2015, 20:08

Właśnie będę zabierał się za tył, otóż jak jest pusty auto siedzi fajnie lecz jak siądzie 5 chłopa to już gleba (nie ociera lecz z podniesionym przodem komicznie wygląda) auto myszkuje przy studzienkach i błocie pośniegowym, strasznie denerwujące. Chcę po prostu dobrych sprężyn by auto nie siadało tak bardzo przy obciążeniu. Nie wiem czy kupić Eibachy czy kupić takie na przód -30 i wpakować na tył.
Auto ma 38 litrową butle z podtlenkiem LPG i wożę nim ludzi do pracy więc wygląd mi lata.

Będę też wymieniał amory i wybór padł na ultra SR