Forum ogólne - CB RADIO
j-rules - 10-06-2009, 09:29
Cytat: | Polecam antenę magnesową Wilson "Litlle Will", Kolega na autobahnie do Berlina miał 220 i się trzymała dachu . Moja antena poległa dopiero po bespośrednim trafieniu tablicą informacyjną, oderwaną przez wichurę | Potwierdzam, na autobahnie szuralem taty wozem z Wilsonem na dachu, jeszcze troszke szybciej - tej anteny nic nie rusza. Zreszta wystarczy sprobowac ja oderwac od dachu reka aby doswiadczyc jak to sie trzyma. Tyle ze w mojej ta podkladka jest troche za cienka i ktos mi niestety po chamsku porysowal klape bagaznika (prawdopodobnie sie mu nudzilo przechodzil akurat kolo miska chwycil antene i probowal sobie nia pojezdzic po karoserii :/ albo ukrasc. Nauczylem sie ze albo na dachu albo w bagazniku )
Sirio As100 zdaje sie tez ma mocny magnesior.
Anteny Sunker to jednak sa raczej z nizszej polki, bardzo slaba jakosc niektorych egzemplarzy (w sumie to zalezy jaka sie uda, raz wychodzi z fabryki niezla raz skaszaniona)
Luq
Cytat: | Nie jestem pewien czy o to chodzi ale radio podlaczone mam pod zapalniczke.
Pare minut temu pobawilem sie troche Sq i RFem i wydaje mi sie, ze jest lepiej ( niesttey moglem sprawdzic tylko do 20 km/h). Jutro jade troszke dalej i zobacze czy cos sie polepszylo.
| Do tej pory bawiles sie w miescie? Musisz wiedziec ze w miescie generalnie zawsze jest tlok i duzo zaklocen. Sprawdz w trasie
Luq - 10-06-2009, 22:59
Niestety dzis nie bylo lepiej. Na postoju, czy do niskiej predkosci jest ok ale potem baaaardzo zle...
Czy moze byc to spowodowane pobliska antena od "zwyklego radia" ?
Czy bezposrednie podlaczenie pod akumulator da wysokie prawdopodobienstwo poprawnego dzialania ?
Doszedlem do wniosku, ze to chyba wina alternatora. Jak to naprawic ? Czy wymiana szczotek wystarczy ?
Prosze o wyrozumialosc "mobilki"
Z gory dzieki...
[ Dodano: 10-06-2009, 22:59 ]
Niestety dzis nie bylo lepiej. Na postoju, czy do niskiej predkosci jest ok ale potem baaaardzo zle...
Czy moze byc to spowodowane pobliska antena od "zwyklego radia" ?
Czy bezposrednie podlaczenie pod akumulator da wysokie prawdopodobienstwo poprawnego dzialania ?
Doszedlem do wniosku, ze to chyba wina alternatora. Jak to naprawic ? Czy wymiana szczotek wystarczy ?
Prosze o wyrozumialosc "mobilki"
Z gory dzieki...
costa brawa - 11-06-2009, 10:23
nadajnik radiowytak - ale to bez wzgledu na predkosc/obroty itp ma wplyw ze bedzie bardziej szumiec bo zawsze cos zlapie ale tak jak juz pisalem - sproboj sie pobawic zasilaniem to jest najlatwiejszy i najpewniejszy sposob na pozbycie sie zaklocen z samochodu - chociaz nie zawsze sie da i przewaznie wtedy nic nie pomoze - ewentualnie jakis filtr przeciwzakluceniowy mozna zalozyc ale on nie zlikwiduje zaklucen a tylko je zmniejszy
krzychu - 11-06-2009, 10:36
Ale spróbuj stać wciśnij gaz obroty koło 4 tys i zobacz czy szumy się zwiększają. Bo jeśli zwiększają się z prędkością to raczej powoduje je silnik niż sama prędkość.
iza - 12-06-2009, 15:02
zacznijmy od tego czy antena zestrojona jezeli na magnesie dowiedz sie czy jest zwarta jesli tak to stroienie jesli nie osobno pociagnac mase z anteny i zestroic
zasilanie hmm ja pociagnolem z radia cd i jest ok mialem kiedys pociagniete z akumulatora i to samo bylo czyli kiepsko jezeli dlugo uzytkujesz antene sprawdz czy cewka nie jest brudna
ps pisal grabsio z konta zony
Anonymous - 13-06-2009, 21:29
iza napisał/a: | ps pisal grabsio z konta zony | nie strasz ludzi
Anonymous - 17-07-2009, 22:00
Mam pytanie dotyczące anteny, a konkretniej długości przewodu. Przetarł mi się przewód antenowy, przecinając izolację aż do masy, ok. 50 cm. od radia. W tej chwili radio praktycznie nie odbiera. Czy lepiej skrócić kabel, zarobić nowe gniazdo i na nowo wystroić czy może wstawić kabel o identycznej długości? Obecny ma 4 metry długości. Na różnych forach zdania są skrajnie podzielone. Oczywiście zależy mi na utrzymaniu dotychczasowej jakości sygnału. Antena to Hustler IC 100, a radio to Uniden 520 - w moim konkretnym przypadku idealne rozwiązanie.
Student - 18-07-2009, 00:01
Jak starczy to uciąć i od nowa zestroić.
Raczej nie sztukować choć ma to małe znaczenie.
Anonymous - 18-07-2009, 09:29
Student napisał/a: | Jak starczy to uciąć i od nowa zestroić. Raczej nie sztukować choć ma to małe znaczenie. | Nie miałem na myśli w żadnym razie sztukowania, a wymianę całego przewodu - od cewki do gniazda. Po skróceniu przewodu, będzie on dla mnie wciąż aż nadto długi. Pytanie, czy skróceniu ni spowoduje pogorszenie jakości odbioru (nawet po dostrojeniu)?
krzychu - 18-07-2009, 10:18
Student napisał/a: | Jak starczy to uciąć i od nowa zestroić.
|
Tak można ucinać ale trzeba ucinać do tego momentu kiedy antena zacznie "stroić" ponieważ kabel musi być o długości fali (tak obrazowo bo tam można jeszcze jakoś dzielić te długości). Jeśli utniesz na oko na 90% anteny nie wystroisz. Jak już masz po kablu to ucinać pomału (nie ruszając anteny) i jak zacznie stroić to wtedy dostroisz już anteną. A jak się nie uda to kupisz nowy kabel.
Anonymous - 18-07-2009, 11:37
Nowy kabel mam już kupiony i nie byłoby żadnego problemu podmienić go "sztuka za sztukę". Oczywiście jednakowej długości. I tak też chyba zrobię, bo mniej z tym będzie zabawy. Z anteną ze starym, przetartym przewodem musiałbym jechać do serwisu na docinanie i strojenie. Strata czasu.
seba77 - 18-07-2009, 11:43
gregorbu napisał/a: | a radio to Uniden 520 - w moim konkretnym przypadku idealne rozwiązanie. |
Bardzo dobre Radyjko w świetnej cenie od tygodnia mam je w swoim misiaku UNINDEN 520XL.
j-rules - 18-07-2009, 19:39
Cytat: | Nowy kabel mam już kupiony i nie byłoby żadnego problemu podmienić go "sztuka za sztukę". Oczywiście jednakowej długości. I tak też chyba zrobię, bo mniej z tym będzie zabawy. Z anteną ze starym, przetartym przewodem musiałbym jechać do serwisu na docinanie i strojenie. Strata czasu. | Zdecydowanie najlepsze rozwiaanie tego problemu. Zwlaszcza, ze juz kabelek kupiony
Kris1980_147 - 18-07-2009, 21:52
W moim przypadku też kabel od anteny okazał się za krótki. Dokupiłem oryginalną przedłużkę kabla antenowego (były do wyboru 0,5m, 1m, 1,5m i 2m) i kupiłem 1,5m.
Wszystko działa jak należy, sprzedawca powiedział tylko aby samo miejsce połączenia przedłużki z anteną nie miało nigdzie połączenia z masą. Więc zaizolowałem to połączenie i jest
costa brawa - 19-07-2009, 20:52
Pisalem juz o tym w dziale galanta ale napisze i tutaj bo jestem bardzo zadowolony
ostatnio kupilem sobie lafayete Ermes - powiem tyle ze super radyjko za ok 350zl
porownywalne albo i lepsze od presidenta - przedewszystkim z powodu ceny - jakosc odbioru nadawania i ilosc funkcji super - jest wszystko co potrzeba - teraz juz bym napewno nie kupil unidena ( chociaz tez jest bardzo dobry )
|
|
|