To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Problem ze sprzęgłem, wymiana sprzęgła

komarsnk - 16-11-2012, 13:04

Owczar napisał/a:

To raczej nie sprzęgło terkocze tylko źle złożona skrzynia.

Owczar - ale jak są nowe dwa łożyska na wałku sprzęgłowym to co może tam tak terkotać?
Owczar napisał/a:
Poproś kogoś żeby zerknął pod maską co się dzieje z łapą sprzęgła jak puszczasz pedał hamulca. A w zasadzie zamiast go puszczać ciągnij go do siebie. To powinno zassać tłok wysprzęglika. Jeśli łapa nie będzie nadążała za wysprzęglikiem tzn że problem tkwi w sprzęgle.

Dokładnie na taki eksperyment dziś wpadłem :)
Dam znać tylko muszę poczekać aż wystygnie...
Zauważyłem dziś, że sprzęgło zaczyna dobrze pracować dość szybko - niedługo po przełączeniu się na LPG (30 st. C) więc wątpię, żeby pompa zdążyła złapać temperaturę...

Owczar - 16-11-2012, 14:13

komarsnk napisał/a:
Owczar - ale jak są nowe dwa łożyska na wałku sprzęgłowym to co może tam tak terkotać?

Wyrobiona podkowa podtrzymująca łożysko główne wałka sprzęgłowego. Czy strzał sprzęgłem ucisza skrzynie?

komarsnk - 16-11-2012, 14:23

Owczar napisał/a:
komarsnk napisał/a:

Wyrobiona podkowa podtrzymująca łożysko główne wałka sprzęgłowego. Czy strzał sprzęgłem ucisza skrzynie?

Sprecyzuj proszę co oznacza strzał sprzęgłem :)
Skrzynia terkocze jak silnik się dobrze zagrzeje i na LPG zaczyna nierówno pracować na niskich obrotach biegu jałowego (ok 600/min). Jak są momenty, że równo pracuje to wtedy skrzynia (lub cokolwiek tam) siedzi cicho...

Owczar - 16-11-2012, 14:26

Stojąc na luzie wciśnij sprzęgło i gwałtownie puść. Jeśli nie zadziała to zrób tak ze 3 razy. Jeśli ucichnie to potwierdzi się wyrobiona podkowa i łożysko które umożliwia przesuwanie wałka sprzęgłowego.
Jaki zalałeś olej?

komarsnk - 16-11-2012, 14:55

Owczar napisał/a:
Stojąc na luzie wciśnij sprzęgło i gwałtownie puść. Jeśli nie zadziała to zrób tak ze 3 razy. Jeśli ucichnie to potwierdzi się wyrobiona podkowa i łożysko które umożliwia przesuwanie wałka sprzęgłowego.

Ok zrobię tak ale z tego co pamiętam jeszcze lecie tak robiłem i wciąż terkotało. Sprawdzę jeszcze.
Owczar napisał/a:
Jaki zalałeś olej?

Mobilube 1 SHC 75W-90

m6riano - 17-11-2012, 07:41

komarsnk, d1690, tez mam takie,jest gitara.
komarsnk - 18-11-2012, 13:15

Zrobiłem obserwację łapy sprzęgła podczas pracy. Ładnie wraca razem z wysprzęglikiem więc muszę znów zbadać odcinek hydrauliczny układu :/
Może faktycznie wleję wtedy coś lepszego niż K2.
Co macie u siebie?

m6riano - 18-11-2012, 16:35

Textar bodajże
misjonarz. - 18-11-2012, 18:07

ja na k2 tez tak miałem ale przy te peraturze ponizej - 5. Pomogła wymiana na ferodo
komarsnk - 18-11-2012, 19:46

misjonarz. napisał/a:
ja na k2 tez tak miałem ale przy te peraturze ponizej - 5. Pomogła wymiana na ferodo

O widzisz... To może będzie ten trop :)
Dzięki

qbis87 - 11-12-2012, 21:07

Witam!!! Przeczytalem wszystkie 35 str. w temacie ale nadal nie wiem co jest z moim sprzeglem :/ Posiadam galanta 2.5 v6 1997r. Moj problem wyglada tak: wszystkie biegi wchodza ogolnie dobrze ale pedal musi byc docisniety do podłogi, mimo docisniecia podczas wpinania biegu czasem cos chrobocze, przewaznie podczas wrzucania 3-go biegu ale nie zawsze (jest to lekki zgrzyt tylko wyczuwalny na galce absolutnie nie słyszalny). Dodam ze dzieje sie tak tylko podczas jazdy (na postoju czy to z włączonym czy wyłączonym silnikiem objawy nie wystepuja). Dodam rowniez ze sruba regulacyjna przy pedale sprzegla jest wykrecona na maksa :/. czy da sie w inny sposob poprawic wysprzeglenie?? takie chrobotanie moze powodowac wysprzeglik czy pompa? czy raczej szykowac sie powoli do wymiany kompletnego sprzegla??? auto posiadam od kilku dni i nie wiem od czego zaczac, to moj perwszy galant i poza tym jednym mankamentem wrazenie super!!!
m6riano - 11-12-2012, 22:13

qbis87, pompa i wysprzęglik raczej nie hałasują..wysprzęglik może popiskiwać..
kiedy wymieniałeś płyn w układzie sprzęgła(a przy okazji gumki na pompce sprzęgła)?

Owczar - 11-12-2012, 23:15

qbis87 napisał/a:
wykrecona na maksa :/

Ale w którą stronę? Zrób zdjęcie.

qbis87 - 12-12-2012, 07:45

auto kupilem pare dni temu i jeszcze nie wymienialem plynu, jutro bede to robil bo bede mnial dzien wolniejszy od pracy. wymiana plynu i odpowietrzenie ukladu moze poprawic wysprzeglanie??? sruba wykrecona na maksa, tzn ze ten trzpien (sruba) jest wydluzony maksymalnie (wykrecona z uchwytu przy pedale). Sprzeglo lapie nisko przy podlodze ale ogolnie biegi dobrze wchodza nie ma problemu z 1-ka i wstecznym tylko czasem czuc chrobolenie na galce od biegow przewaznie przy trzecim biegu tak jakby do konca nie wysprzeglalo. moze tak ma byc hehe
Hugo - 12-12-2012, 19:59

qbis87 napisał/a:
czasem czuc chrobolenie na galce od biegow przewaznie przy trzecim biegu tak jakby do konca nie wysprzeglalo
Jak chrobocze tylko na jednym biegu to raczej będzie uszkodzony synchronizator tego biegu.