To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Przegląd techniczny - gdzie, co i za ile ?

Marpas - 14-11-2010, 18:44

Auto Wache też takie słabe ? A czym to się objawia ?
Orka25 - 14-11-2010, 18:58

Witam, ja juz po II przegladzie w Mitcarze w W-wie. Pierwszy przeglad po 14,7tys km kosztowal 430 zl[ w tym 388zl przeglad i 42 zl filtr oleju- olej mialam swoj Castrol edge ]. Bylo terminowo, milo,[ i fachowo, bo wiekszosc czasu przegladowego spedzilam z serwisantem pod wlasnym autem , patrzac co i jak sie dzieje] , umyli mi samochod , nie zdarli kasy- totez znow do nich pojechalam . :) . Wrazenia takie same jak rok wczesniej. - przeglad trwal 2,5 godz, [ 567 zl + przeglad nadwozia 54 zl ], wymienili filtr oleju[ok 40zl] filtr przeciwpylkowy[69zl] , bateria do pilota , uszczelka miski ol. [ razem 8,40zl] i 1 l plynu hamulc Castrol [54 zl]. Na moja delikatna sugestie o rabacie za " mitsumaniactwo"- szef obslugi bezproblemowo odliczyl 5 procent z calosci[ czyli 42 zl]. Siedzialam w salonie dla klientow popijajac kolejne serwowane herbatki[ kawy nie pije :) ]. Razem wyszlo 792 zl[ z tym, ze olej znow swoj przywiozlam]. Autko odebralam wymyte z zewnatrz i wypucowane w srodku[ a mieli co robic :wink: ]. Totez polecam wam te Stacje,-zwlaszcza tym szczesliwym posiadaczom miskow bez wad :) [ jak moj- bo w sumie roboty z nim nie mieli dodatkowej- nic w nim nie trzeszczy, nie stuka, nie haczy, nie zgrzyta, radio , bluetooth i elektryka idealna, nie mam sie do czego przyczepic - nic w nim nie naprawiali i nie wymieniali]. Czego i wam , panowie i panie- zycze :)
Leszkomis - 15-11-2010, 13:34

Marpas napisał/a:
Auto Wache też takie słabe ? A czym to się objawia ?

Objawia się tym, że sprzedawcy nie mają zielonego pojęcia o towarze, który sprzedają (z wyjątkiem jednego chłopaczka, który miał chyba jakieś szkolenia produktowe). Kierownik, bodajże z salonu Mazdy, który mieści się obok nie umie wypisać poprawnie prostego druku (polisę wypisywał ponad godzinę i mimo, że miał wszystkie dokumenty przed sobą, to popełnił błędy, które trzeba było osobiście znów poprawiać). Na serwisie nie słyszeli pisków z tyłu nadwozia, które słyszy moja babcia ("a co to tak piszczy z tyłu, wnuczku?").
Cała obsługa pracuje wolno i nieudolnie - trudno mi wymyślić rzecz, której nie musielibyśmy po nich poprawiać. Niestety, moi rodzice uparli się, że nie będą jeździć pół kraju po auto, kiedy mają dilera pod nosem i oba Lancery kupili u Wache. Ojciec przymyka oko na oznaki ludzkiej niedoskonałości i dalej auto zostawia u Wache, autem matki ja się zajmuję i jak tylko wyjechaliśmy z salonu to zdecydowałem, że tam nie wrócimy (raz byliśmy zmuszeni, stąd moje doświadczenie). Polody nigdy nie cieszył się w Poznaniu dobrą opinią, ale tym pierwszym przeglądem chciałem dać nam szansę. Niestety, bez zaskoczenia - jak było, opisałem.
Nie jest to kwestia pieniędzy, sam uważam, że jak kogoś stać na auto za 60 klocków, to i na serwis musi być go stać. Po prostu nie lubię być robiony w bambuko, a trudno mieć inne poczucie wyjeżdżając z w/w salonów.

Pozdro

raders - 16-11-2010, 16:33
Temat postu: Auto GT w-wa bemowo
właśnie odbyłem pierwszy przegląd, Lancer 1,8 benzyna po 20 klockach, zadzwoniłem do serwisu, pani spisała mój numer tel i obiecała że ktoś zadzwoni, następnego dnia telefon, 3 minuty konsultacji terminu i wio za dwa dni do serwisu. Ceny w brutto następująco:

Oczyszczanie hamulców wraz z regulacją ręcznego - 171,48
Przegląd - 252,70
Przegląd powłoki lakierniczej - 72,20

Bateria - 12,86
filtr Oleju - 39,74
filtr P-pyłkowy - 115,17
Olej - 296,69
Past do hamulców - 8,33
Uszczelka - 4,41

suma sumarum - 973,58

aha, to jest cena po rabacie, dostałem go w sumie całe 51,23zł :D

Dodatkowo wymienili mi koła na zimowe (przywiozłem ze sobą) i coś poprzestawiali w komputerze.

Jak dla mnie w miarę tanio, może nie tak tanio jak w Fiacie ale dają rade, obsługa miła, furka umyta w środku i na zewnątrz.

basik - 17-11-2010, 03:51
Temat postu: Re: Auto GT w-wa bemowo
raders napisał/a:
Oczyszczanie hamulców wraz z regulacją ręcznego - 171,48

Nieźle Cię skasowali miałem to robione podczas ostatniego przeglądu i było w cenie :!:

Luk - 17-11-2010, 23:46

raders napisał/a:
Bateria - 12,86

He, he, ceny tej baterii to chyba biorą kompletnie z sufitu :D Ja zapłaciłem ok. 4 zł, Ty 13 zł, a ktoś 50 zł :D

Trik - 18-11-2010, 01:03

Ja za baterię Maxell-a u zegarmajstra zapłaciłem 12pln z wymianą.
Kjuba - 18-11-2010, 08:23

w Szczecinie za przegląd powłoki lakierniczej biorą 122 zł, niektórzy pisali że mają koło 50-60...
racer1972 - 19-11-2010, 21:24

Zabrze 47zł,Warszawa 72zł - w końcu stolica jest bogata... :badgrin: Szczecin - 122zł ? To chyba dla blondynek jakieś ASO... Kogoś pogieło... :twisted:
sla - 19-11-2010, 21:36
Temat postu: Re: Auto GT w-wa bemowo
raders napisał/a:

Jak dla mnie w miarę tanio.

To dobrze bo droższego ASO w Warszawie i okolicach nie znajdziesz.

SkyLuke - 21-11-2010, 21:38

Pierwszy przegląd w Japan Motors w Warszawie na Krasnobrodzkiej. Cena za całość, z materiałami poza olejem - 557 zł. Wrażenie pozytywne.
Kjuba - 22-11-2010, 11:22

racer1972 napisał/a:
Zabrze 47zł,Warszawa 72zł - w końcu stolica jest bogata... :badgrin: Szczecin - 122zł ? To chyba dla blondynek jakieś ASO... Kogoś pogieło... :twisted:

tak jak za montaż płyty pod silnik i skrzynię biegów chcieli 500 zł, pogieło to mało powiedziane. myślę, że tak jak z płytą na przegląd pojade do Gorzowa, bo szkoda pieniędzy na nich

raven31 - 24-11-2010, 00:12

Witam,

a mnie niedługo czeka pierwszy przegląd Lancera - po 1 roku użytkowania.
tak sobie czytam Wasze wypowiedzi i mam kilka wątpliwości/pytań:

1. czy wycena tych prac jest przed oddaniem auta, czy przy odbiorze dowiaduje się ile mam zapłacić?
2. czy zakres prac zalezy od przebiegu? po roku mam przejechane tylko 8000 km. po 1500 km miałem wymieniany olej. czy zatem jest konieczność wymiany oleju ponownie?
3. co to jest za bateria, która wymieniają?
4. na czym polega przegląd powłoki lakierniczej?
5. .... jak oddam auto, a pózniej po kilku godzinach go odbiore, to skad mam wiedziec, ze faktycznie te rzeczy byly zrobione? Nie znam sie na tyle, ze sprawdze czy faktycznie wymienili mi jakis filt, wyczyscili hamulce, itp.? Skad mam wiedziec, ze nie zrobia mnie w *** i ja tylko zaplace, a oni nic nie zrobia?

6. moze mnie uspokoicie, ale znajomi mowili zebym uwazal, ze teraz niektore serwisy dzialaja tak, ze oddajesz im auto z oryginalnymi czesciami a podczas takich przegladow oni sobie wykrecaja jakas oryginalna czesc, wstawiaja zamiennik - albo uzywana, a moja sprzedaja innemu frajerowi? slyszeliscie cos o takich sytuacjach?

łącznie wycenili mi ten przegląd na niecałe 1200 zł (z jakims filtrem i przeglądem/czyszczeniem) hamulców. to chyba za dużo?

z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Adam_T - 24-11-2010, 00:32

raven31 napisał/a:

1. czy wycena tych prac jest przed oddaniem auta, czy przy odbiorze dowiaduje się ile mam zapłacić?

Przed przegladem powinni podac orientacyjna jego cene.

raven31 napisał/a:

2. czy zakres prac zalezy od przebiegu? po roku mam przejechane tylko 8000 km. po 1500 km miałem wymieniany olej. czy zatem jest konieczność wymiany oleju ponownie?

Zakres prac nie jest zalezny od przebiegu. Przeglad wykonuje sie co rok lub co 15-20tys. km (nie pamietam dokladnie). W ksiazce serwisowej jest sprecyzowane. Wedlug mnie wymiana po 1500km byla zbedna, a teraz bedziesz musial wymienic olej ponownie. Nie chce wnikac w dyskusje na ten temat(wymiany po 1500), na forum jest oddzielny watek.

raven31 napisał/a:

3. co to jest za bateria, która wymieniają?

Mowa o baterii w kluczyku. Wymiana nie jest konieczna, choc jest o niej mowa w ksiazce serwisowej.

raven31 napisał/a:

4. na czym polega przegląd powłoki lakierniczej?

W zaleznosci od serwisu, nie znam tego "procesu".

raven31 napisał/a:

5. .... jak oddam auto, a pózniej po kilku godzinach go odbiore, to skad mam wiedziec, ze faktycznie te rzeczy byly zrobione? Nie znam sie na tyle, ze sprawdze czy faktycznie wymienili mi jakis filt, wyczyscili hamulce, itp.? Skad mam wiedziec, ze nie zrobia mnie w *** i ja tylko zaplace, a oni nic nie zrobia?

To juz kwestia zaufania do danego serwisu. A jak nie wierzysz, to popros o mozliwosc przygladania sie pracy mechanika w warsztacie.

raven31 napisał/a:

łącznie wycenili mi ten przegląd na niecałe 1200 zł (z jakims filtrem i przeglądem/czyszczeniem) hamulców. to chyba za dużo?

IMHO bardzo drogo jak za pierwszy przeglad. Ja w zeszlym roku placilem nie wiecej niż 400zl.

Aby obnizyc cene przegladu przywiez swoj olej(zaplacisz mniej wieciej o polowe mniej, gdy kupisz go sam, zamiast w serwisie).
Jaki wybrac ? Zajrzyj tu: http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=47461

Dodatkowo moga Cie proponowac wymiane filtrow powietrza/klimy co nie jest wymagane na pierwszym przegladzie.

raven31 - 24-11-2010, 11:51

dzięki za odpowiedzi.

który serwis w Warszawie polecacie - jeśli chodzi o stosunek ceny do jakości?

z tego co czytam Auto GT jest najdroższe, ale czy najlepsze?

pozdrawiam,