To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - Wymiana rozrządu

mitring - 14-12-2010, 23:27

Szybkie pytanko :) jaki pasek lepszy bo opinie podzielone:
1)Bosh
2)Contitech
3)Dayco
4)Gates
5)Mitsuboshi
:roll:

lapass - 15-12-2010, 08:54

mitring napisał/a:
opinie podzielone:

Dokładnie, każdy chwali swoje ;) .
Ja mogę dołożyć tylko tyle, że pracowałem trochę w częściach, rozrządy to chodliwy towar i sprzedawałem głównie Dayco (80% sprzedaży, reszta Gates i Conti), i nie było żadnych problemów z tymi paskami.
Ale nie zdziwię się jak zaraz ktoś napisze, że Dayco to 'największy syfolit w historii', więc patrz początek...

robertdg - 15-12-2010, 09:08

mitring, zainteresuja sie pozycjami 2, 3 i 5
mitring - 15-12-2010, 11:19

lapass, robertdg dzięki :) mam jeszcze pytanie odnośnie pompy wody... mam 183tys przejechane przy 112tys wymieniałem rozrząd bez pompy wody. Czy teraz od razu wymienić pompę wody. Czy może teraz rozrząd a pompę np za miesiąc?

Chodzi o dostęp do pompy czy ją wymienię bez ingerencji w rozrząd później?

lapass - 15-12-2010, 12:13

mitring napisał/a:
Czy teraz od razu wymienić pompę wody.

Ja bym był na tak. Wiesz kiedy była ostatnio wymieniana?
mitring napisał/a:
Chodzi o dostęp do pompy czy ją wymienię bez ingerencji w rozrząd później?

Tego nie wiem, bo TD mi obcy jest ;)
W serwisówce do space stara widać, że w DID pompa jest napędzana paskiem rozrządu.

mitring - 15-12-2010, 13:38

Zamówiłem pompę wody Heppu 140zł i pasek do tego nowy Gates 90zł. Niby robocizna będzie 100/150zł

Dzięki i pozdrawiam

SHARK1979 - 15-12-2010, 20:44

mitring napisał/a:
Gates
ten paseczek to super opini nie ma raczej czytałeś wcześniejsze posty :?: :mrgreen:
mitring - 15-12-2010, 20:48

Teraz mam gates wcześniej poprzedni właściciel miał tez gates założony i to w salonie. Nie miałem z nim problemów dlatego tego zamówiłem ale na miejscu będę miał jeszcze w razie co to Contitecha do wyboru.

Ale nie powiem bo sugerowałem się tym zapisem z jednego posta:
Kod:
Pasek rozrządu homologowany przez producenta (Gates lub Dayco)

Saqu - 15-12-2010, 22:05

mitring napisał/a:
2)Contitech

Nie wiem jak do mitsu ale ostatnio słyszałem że Conti miał jakąś lipną serię pasków rozrządu do opla v6 i się często zrywały a jak było z tymi do mitsu to nie wiem :P

darek7479 - 17-12-2010, 15:48

WITAM! Jestem posiadaczem Carismy 1,8 gdi z 1998r.
Dzisiaj stało się najgorsze co mogło mi się przytrafić w trakcie 2 lat eksploatacji tego samochodu! Podczas jazdy pękł mi pasek rozrządu! Na tym pasku przejechałem ok. 40 000 km więc jestem zdziwiony ..... Czy może ktoś miał już takiego pecha? jaki może być koszt naprawy? Czy wogóle warto naprawiać? Pozdrawiam!

lapass - 17-12-2010, 17:31

darek7479 napisał/a:
Czy może ktoś miał już takiego pecha?

Ja akurat nie, ale jest pewnie wielu, których to spotkało, tak już jest z paskami... :/
darek7479 napisał/a:
jaki może być koszt naprawy? Czy wogóle warto naprawiać?

To zależy od rozmiaru zniszczeń, bez rozbiórki się nie obędzie.
Czasami wina za awarię leży w innym elemencie, nie samym pasku.
Pisałeś kiedyś, że nie wymieniłeś wszystkich części przy rozrządzie.
Może się odbiło...

darek7479 - 17-12-2010, 20:13

Wymieniałem pasek rozrządu, napinacz paska rozrządu, uszczelniacze wałków, nie wymieniłem pasków osprzętu (alternatora i pompy). Na chwilę obecną czekam na wieści od mechaników jakie są straty i koszty. Domyślam się, że w Carismie rozrząd nie jest bezkolizyjny. Nie wiem czy naprawa silnika, czy może rozważyć kupno silnika jednak czy koszt nie będzie taki sam. Może ktoś ma jakieś doświadczenie w tej kwestii.
Dzięki za wszelką pomoc!

j-rules - 17-12-2010, 20:38

Cytat:
Nie wiem jak do mitsu ale ostatnio słyszałem że Conti miał jakąś lipną serię pasków rozrządu do opla v6 i się często zrywały a jak było z tymi do mitsu to nie wiem

conti+mazda 6 diesel (RFT) = katastrofa.

Andrew - 17-12-2010, 20:51

j-rules napisał/a:
conti+mazda 6 diesel (RFT) = katastrofa.
Także gates+mazda ditd=kolizja...
mitring - 18-12-2010, 12:30

Nie wiem czy jest to spowodowane, że gates poszły się wietrzyć ale może to była przyczyna ?
http://www.motofocus.pl/n...-powergrip.html