Nasze Miśki - Mitsubishi Galant GTI E33 by Maretzky85
mitsu_pl - 18-05-2011, 21:44
Zwykłe E3 od E38/E39 różni się:
- sankami przednimi - inaczej wyprofilowane, z przodu idą 2 belki pod silnikiem a nie jedna jak w FWD,
- wytłoczeniami w podłodze - tunel jest naturalnie większy, aby pomieścić wał i wydech,
- zbiornikiem paliwa - w FWD jest pod kanapą, w 4x4 jest pod bagażnikiem,
- zawieszeniem tylnym - w FWD jest Belka podobna jak chociażby w Golfie III, natomiast w 4x4 jest wielo-wahaczowe z sankami mocowanymi do podłużnic,
- bagażnikami, ze względu na wcześniej wspomniane rozmieszczenie zbiorników paliwa, w 4x4 jest dosłownie połowa tego co w FWD (jeżeli chodzi o głębokość)
To chyba tyle z najważniejszych, no i jeszcze miska olejowa w 4x4 jest delikatnie mniejsza z powodu transferu napędu na tył
Dobra rada dla Marka, jeżeli chcesz gdzieś dostać 4x4, to szukaj teraz, bo jak patrze na swojego, to już nie wiele życia zostało tym galom...
rosomak1983 - 18-05-2011, 22:52
mitsu_pl napisał/a: | - sankami przednimi - inaczej wyprofilowane, z przodu idą 2 belki pod silnikiem a nie jedna jak w FWD, |
belka mozna zamienic, nawet mam taka wolna w innych mitsu 4x4 tez jest inna belka.
mitsu_pl napisał/a: | - wytłoczeniami w podłodze - tunel jest naturalnie większy, aby pomieścić wał i wydech, |
możliwe ale jakby sie postarał to zmiesci sie jedno i drugie, moge sie mylic.
mitsu_pl napisał/a: | - zbiornikiem paliwa - w FWD jest pod kanapą, w 4x4 jest pod bagażnikiem, |
podobnie jak w innych mitsu mam taki bak luzny , nawet z przedziałka (jezdził na torze)
mitsu_pl napisał/a: | zawieszeniem tylnym - w FWD jest Belka podobna jak chociażby w Golfie III, natomiast w 4x4 jest wielo-wahaczowe z sankami mocowanymi do podłużnic, |
no to tył to musi sie różnić. normalna rzecz. tak samo jak w eclipse zreszta. (chodzi belka fwd wachacze AWD )
mitsu_pl napisał/a: | - bagażnikami, ze względu na wcześniej wspomniane rozmieszczenie zbiorników paliwa, w 4x4 jest dosłownie połowa tego co w FWD (jeżeli chodzi o głębokość) |
tak samo w eclipse...
mitsu_pl napisał/a: | To chyba tyle z najważniejszych, no i jeszcze miska olejowa w 4x4 jest delikatnie mniejsza z powodu transferu napędu na tył
|
tego nie wiedziałem... ale wiesz co w sumie to by wyjasniało dlaczego mi minimalnie mniej oleju weszlo do pantery niz w katalogu do 4g63...
W sumie przypomniałem sobie ze w eclipse (czy i w galancie) jest sporo rzeżby zeby ogarnać 4x4... nie zagladnalem jeszcze u siebie, ale zaciakwiało mnie z tym przodem...
Narazie bede upierał sie ze przódu mozna nie ciac...
ACHA gdyby ktos chciał bak belki albo kawałek tylnej podłogi badz cała bude 4x4 eclipse (z mojego Talona) to prosze sie zgłaszac do odbioru za darmo...
Maretzky85 - 18-05-2011, 23:02
Wszyc napisał/a: | Marku pomyśl nad obudową termostatu od turbo bo jak mniemam musisz chłodzić czymś zimną stronę turbo i nad tą rurą co idzie pod kolektorem wydechowym |
Myślę Rurę gdzieś miałem prostą, zasilanie wodne mam rozpracowane
rosomak1983 napisał/a: | tego po wandaliżmie ??? Miał tłoki turbo a reszte NA ??? |
Dokładnie tego Blok, wał, tłoki, korby i głowica z zaworami była od 4g63t, kolektory i osprzęt był od N/A
Cytat: | hmmm nie wolałes jakiejs wiejszej ? Juz w 1G dawali wieksza. |
Taka się trafiła, wszystko ma swoje dobre i złe strony Będzie wcześniej wstawać, a mocyi tak ogromu nie potrzebuję
Cytat: | ??? nie lepiej wyspawac samemu ? |
Nie mam giętarki niestety.
Wszyc napisał/a: | Markowi już od dłuższego czasu śniło się burbo więc bez względu czy jest sens czy nie musi być bo trzeba sobie życie umilać bo inaczej było by nie do zniesienia czasami |
O to to to
Misiek , się zobaczy Jeszcze długa droga
rosomak1983 napisał/a: | Zreszta wierze ze Marek tez by dał rade to zrobić
Jakby co Marku oddam Ci za darmo bak paliwa i belki potrzebne do tej konwersji. (mam z eclipse 4x4 ) |
Szczerze mówiąc, to taniej szybciej i wygodniej jest dorwać budę 4x4 Ale dzięki za propozycję I tak Ci jeszcze muszę zapłacić za pompę oliwy
No a tak na teraz to kupię: wydech z turbo, o2housing, downpipe i resztę, koło zamachowe (to większe od 4g63), rurę wodną pod kolektorem.
Pożyczę chętnie komputer turbo.
No i pewnie niebawem będę potrzebował intercoolera od 1g, ewentualnie 2g i przepustnicę od turbo.
Wszyc - 18-05-2011, 23:14
A jeszcze na koniec trące 2 grosze i koniec tematu bo to nie ma sensu
Nawet w E5 gdzie bardzo mało trzeba zrobić by założyć 4x4 bo nie trzeba nic wyginać, ciąć itp. nie ma szans by normalny wydech zmieścił się razem z wałem napędowym
Tak na fotce co wcześniej dałem pełen przelot bez tłumika środkowego z puchą jedną na końcu, katalizator też nie wejdzie głośny jak czołg ale chyba nie o to chodzi w aucie do jazdy na co dzień... dobra kończę dyskusje o 4x4 każdy ma swoje wizje i niech każdy robi swoje bez sensu taka gadka chciałem tylko dodać info że w E5 też wydech nie wejdzie normalnie
rosomak1983 - 18-05-2011, 23:23
Maretzky85 napisał/a: | Nie mam giętarki niestety. |
e tam i tak wolałbym z kolanek złożyc nowa troche szersza.
Maretzky85 napisał/a: | Szczerze mówiąc, to taniej szybciej i wygodniej jest dorwać budę 4x4 |
powodzenia
Maretzky85 napisał/a: | I tak Ci jeszcze muszę zapłacić za pompę oliwy |
to jeszcze nie zapłacone... zartuje nie spieszy sie
Wiec ta pompa była do tego 4g63T ??? nie wolałes helikalnej z 7 bolta ???
Maretzky85 napisał/a: | wydech z turbo |
nie kupuj złomu Marku tylko zrób sobie nowy...
Maretzky85 napisał/a: | koło zamachowe (to większe od 4g63) |
z GST ... bedzie ciezko.
Maretzky85 napisał/a: | No i pewnie niebawem będę potrzebował intercoolera od 1g, ewentualnie 2g i przepustnicę od turbo. |
nie no od 2g ??? wiesz jak on wyglada. Generalnie nie ma znacznenia od czego róznie dobrze mozesz założyc od np lanci kappa turbo. Ja założyłbym w zderzak. A w 2 g jest jaki dziwny i chyba nie podpasuje.
A przepustnica od turbo ??? wogóle sie rozni ???? niebawem bede remotował swojego 4g63T 6 bolta i porównam ze NA 6 boletem (mam w czesciach... )
Maretzky85 - 19-05-2011, 20:13
rosomak1983 napisał/a: | nie wolałes helikalnej z 7 bolta ??? |
Ta co mi wysłałeś była skośna
rosomak1983 napisał/a: | A przepustnica od turbo ??? wogóle sie rozni ???? |
Poniekąd
rosomak1983 napisał/a: | nie no od 2g ??? wiesz jak on wyglada. |
Wiem I też ma swoje zalety
No i od wczoraj mam podobny problem co Wszycu Mam skrzynię od 1.8td (w zasadzie jedyna sprawna ) I koło zamachowe za małe
No i jeszcze dorabiać muszę przewód zasilania turbiny
Hubeeert - 19-05-2011, 20:17
podaj mi symbol skrzyni od GTi
Hubeeert - 19-05-2011, 20:17
i VIN na PW
Maretzky85 - 19-05-2011, 22:43
Sytuacja chyba opanowana Jutro będę wiedział.
Wygląda na to, że skrzynie od Galanta GTi i Eclipsa GS/T różnią się mocowaniem rozrusznika i wielkością kół zamachowych. W ecli jest większe.
Różnica w skrzyniach jest taka, że przy lewej górnej śrubie (patrząc od tyłu skrzyni - ta od górna bliżej tyłu bloku) w ecli/galantach e34 jest obok dziura jakby na jeszcze jedną śrubę, no i mocowanie rozrusznika jest odsunięte dalej od bloku i wyżej od koła zamachowego.
Koło zamachowe od Ecli już mam - jutro będę mierzył
Hubeeert, jutro Ci wyślę
Podziękowania dla Viadera za koło zamachowe
rosomak1983 - 19-05-2011, 23:53
Maretzky85 napisał/a: | rosomak1983 napisał/a:
nie wolałes helikalnej z 7 bolta ???
Ta co mi wysłałeś była skośna |
a to dziwne nawet nie patrzylem, a była na 100% z 6 bolta...
Maretzky85 napisał/a: | Wygląda na to, że skrzynie od Galanta GTi i Eclipsa GS/T różnią się mocowaniem rozrusznika i wielkością kół zamachowych. |
zaraz co masz na mysli GS/T ???
GS 6 bolt ma koło zamachowe jak w colcie Gti C58 (tez 6 bolt) i pewnie takie same jak w galu Gti (tego nie wiem na 100%)
GST na wieksze koło niż w GS-ie.
Na ile śrub jest koło zamachowe w dieslu
Wszyc - 20-05-2011, 01:27
Marku działaj czekam na relacje tylko gdzie ja dla siebie dorwę taki zamach
rosomak1983 - 20-05-2011, 10:11
Wszyc napisał/a: | tylko gdzie ja dla siebie dorwę taki zamach |
e mam chyba ze dwa z GS-a ale nie bedzie pasował mówie wam..
Maretzky85 - 20-05-2011, 23:06
Pasuje W galancie jest mniejszy zamach.
rosomak1983 - 21-05-2011, 00:05
Maretzky85 napisał/a: | Pasuje W galancie jest mniejszy zamach. |
to jakies jaja sa normalnie...
Ale jesli tak jest fajnie ze wiemy moze sie komus przyda, (w pierszej kolejnosci Tazowi)
Ja od siebie dodam
GST> GSX =? GS=GTi C68,C58> Gal GTi....
Niedlugo bede rozbierał 4g63T 6Bolt i porównam z 4g63 NA 6 bolt także.
zamachy z 4x4 trubo porównam z NA ,
(Własne Marku jakie zauważyłes róznice w NA i T (6 bolt) poza oczywistymi tłokami...)
Narazie wiem ze zamach 4x4 GS = GS FWD= colt GTi C68
viader - 21-05-2011, 15:15
Maretzky85 napisał/a: | Pasuje W galancie jest mniejszy zamach. |
Fajnie, że podeszło, nie marnuje się przynajmniej w piwnicy.
|
|
|