To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[97-04]Galant EAxA/W - [EAxA] INSTRUKCJA - Wymiana oświetlenia wewnątrz Galanta.

dmi - 31-01-2016, 11:54

Spotkał ktoś się z czymś takim ? :

Nie działają mi długie, podłączone ok- sprawne, nie wyświetla się kontrolka od długich na desce rozdzielczej. Diodę będę wymieniał na dniach, pytanie czy jakiś bezpiecznik jest odpowiedzialny za długie ? Reszta oświetlenia działa prawidłowo.

jAZZMAN - 31-01-2016, 14:41

Może przekaźnik?

Zgaduję, że Headlamp realy (HI)

dmi - 31-01-2016, 21:58

i jeden i drugi przekaźnik sprawny....
jAZZMAN - 01-02-2016, 11:38

Bezpieczniki?

Sprawdź dokładnie te trzy punkty:

dmi - 01-02-2016, 17:41

Faktycznie jeden był przepalony :) Pomogło ale tylko na jedną lampę.....kombinuję dalej.... Dzięki!
jAZZMAN - 01-02-2016, 19:53

Chłopie, coś Ty robił z elektryką, że Ci to wywaliło?

Jeśli nic nie dłubałeś to może masz coś zawilgotniałe.

dmi - 02-02-2016, 06:46

Spokojnie, nic nie robiłem, mokro przy puszce bezpieczników ani przy lampach nie jest. Ci powiem, że raz na kilka miechów jakiś bezpiecznik mam przepalony, głównie od oświetlenia lamp. Muszę poszukać przyczyny.
Szwagroz - 02-02-2016, 09:02

A ja zauważyłem ostatnio że, nie za każdym razem jak z pilota odblokowuję zamki nie zapala się światło w kabinie, przy zamykaniu mruga za każdym razem.
jAZZMAN - 02-02-2016, 10:22

dmi, różne rzeczy psuły mi się w aucie... Ostatnio nawet Volve zakatował mi silnik w GDI :mrgreen: :twisted: , ale przepalony bezpiecznik od długich? Nigdy mi się nie zdażyło.

Szwagroz, u mnie zimą z pitola nie otwiera drzwi kierowcy.

Szwagroz - 02-02-2016, 13:26

jAZZMAN, u mnie też, jak mrozy duże i wilgotność spora to też zamarza zamek tylko od kierowcy, reszta działa. Zastanawia mnie to podświetlenie kabiny, dlaczego po wciśnięciu pilota (raz się świeci a częściej nie) po otwarciu drzwi normalnie się zapala.
jAZZMAN - 02-02-2016, 16:12

Nie koniecznie musi zamarzać zamek w drzwiach.... Cięgiełko może dotykać do metalu i przymarzać ;)

A co do światła w kabinie zacznij od wymiany Modułu Komfortu (przy lewym kolanie kierowcy za skrzynką z bezpiecznikami..... Takie niebieskie ustrojstwo To się chyba po fachowemu nazywa ETACS ??

A.a.a....albo naładuj akumulator ;)

Ewcia80 - 03-02-2016, 11:38

Hejka.ja jestem wlasnie po wymianie zarowki w tym panelu sterownia szybami od strony kierowcy.Po wlozeniu wszystkiego na miejsce nie dziala mi ten przycisk do blokowania szyb.tzn wciska sie ale nie dziala.tam jest taka sprezynka.co tam sie moze popsuc?
jAZZMAN - 03-02-2016, 19:17

Zgaduję, że wypadła Ci element, który zwiera styki na płytce.
tomwasz - 03-03-2016, 19:30

Dzięki, extra pomoc.

Mam dwie uwagi, jedna dotyczy Rozdziału V. Demontaż włącznika świateł przeciwmgłowych. W pkt. 13. nie trzeba odkręcać wkrętów bo punkt 14. można wykonać bez tego.
Druga sprawa to montowanie ledów - jak używa się białe to nie malujcie markerem ich za dokładnie bo efekt jest zbyt "niebieski" :-)
Jeszcze raz dzięki kopalnia wiedzy w jednym poście :-)

tomek33 - 15-05-2016, 22:36

Witam,
Mam problem z podświetleniem panelu klimatronika, postanowiłem po kupnie samochodu przy okazji wymiany przepalonych żarówek zamienić wszystko w panelu na zielone ledy SMD 5050. Otóż z podświetleniem przycisków po obu stronach nie było problemu, natomiast był kłopot z ekranikiem środkowym. Ledy prawie nie świecą, po sprawdzeniu nawet oryginalne żarówki świecą o połowę słabiej niż wcześniej. Nadmieniam że przeciąłem ścieżką odpowiedzialną za przygasanie podświetlenia po włączeniu świateł i rzeczywiście nie ma reakcji po ich włączeniu. Nie ma to nic wspólnego z przecięciem ścieżki ponieważ zjawisko to nastąpiło zanim ją przeciąłem (wg zdjęcia z tego forum). Obecnie mam założoną oryginalną żarówkę która i tak słabo świeci. Porównałem świecenie tej samej żarówki na aku 12V w moim skuterze i na stykach panelu i różnica w świeceniu jest znaczna (świeci o połowę słabiej). Czy da się to naprawić czy lepiej kupić używany panel a jest tego dużo na allegro od 20 zł w górę.
pozdrawiam
Tomek 33

Galant 2.0 Kombi 2003 r.