To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - mystek - Mitsubishi Mirage Turbo '89

mystek - 29-04-2013, 16:34

#Górek - póki co jeżdżę, myję i nic nie schodzi :) . Niedawno delikatnie przytarłem rancik felgi, ale oprócz tego co przytarłem, to dip się trzyma dalej.

#Wszyscy - Niedługo 25-lecie Mirage'a :)

PS: w temacie mam ni to błąd, ni to prawdę, otóż na plakietce na samochodzie jest czerwiec 1988 data produkcji, natomiast w dowodzie rejestracyjnym mam wpisaną datę produkcji 1989 :? . I bądź tu mądry. Ale najpewniej rozchodzi się o to, że Mirage został w USA zakupiony w 1989. Tak to rozumuję sobie.

Tylko, że teraz mam pewien problem. Otóż w lipcu kończy mi się OC i chciałbym zrobić mu taki specjalistyczny przegląd u rzeczoznawcy, który da mi (albo i nie da :P ) papier z potwierdzeniem wartości historycznej samochodu (czy jak to tam się zwie). Ten papier będę mógł użyć w towarzystwie ubezpieczeniowym, które ma ofertę dla aut zabytkowych (minimum 20 lat od zakończenia produkcji i 25 lat musi mieć auto na karku), gdzie tym samym dostanę sporą dodatkową zniżkę na OC (nie mylić z tego żółtą rejestracją dla aut zabytkowych).

Pytanie brzmi - jak to zinterpretuje teraz ubezpieczyciel. Czy uzna datę produkcji za 1988 czy za 1989?

Krzyzak - 29-04-2013, 16:38

mystek napisał/a:
papier z potwierdzeniem wartości historycznej samochodu
przecieraj szlaki, bo mnie za 3 lata czeka podobna operacja
mystek - 29-04-2013, 16:48

Ja już kontakt złapałem, tj napisałem do grupy "Krakowskie Klasyki Nocą" i dali mi numer do gościa, który jest takim rzeczoznawcą motoryzacyjnym i zarazem agentem ubezpieczeniowym, więc pewnie upieczę 2 pieczenie na jednym ogniu, ale póki co nei dzwoniłem do niego z pytaniem o ten problem.
mkm - 29-04-2013, 19:15

mystek napisał/a:
chciałbym zrobić mu taki specjalistyczny przegląd u rzeczoznawcy, który da mi (albo i nie da :P ) papier z potwierdzeniem wartości historycznej samochodu (czy jak to tam się zwie).

Zastanów się co dalej będziesz chciał robić bo ten papier parę złotych kosztuje :wink:
Przemyśl dobrze czy na pewno chcesz Żółte Tablice.
Posiadanie auta zabytkowego to sporo obowiązków - w skrócie musisz dbać o utrzymanie auta w oryginalnym stanie.
Jak go uszkodzisz (np. podczas targania się :wink: ) to będą duże kłopoty, bo nie niszczysz auta, tylko zabytek techniki.

Co innego Krzyżak - on z tego co czytam już od kilku lat traktuje Gala jak eksponat muzealny :wink:

karolgt - 29-04-2013, 19:48

mystek napisał/a:
Pytanie brzmi - jak to zinterpretuje teraz ubezpieczyciel. Czy uzna datę produkcji za 1988 czy za 1989?

a co na to VIN?

Sycior - 29-04-2013, 19:54

W numerze VIN pewnie wyskoczy rok 1988. Tak patrze na fotki, to elegancko się ten twój Mirage prezentuje :D
Tomek - 29-04-2013, 20:27

mkm napisał/a:

Zastanów się co dalej będziesz chciał robić bo ten papier parę złotych kosztuje :wink:
Przemyśl dobrze czy na pewno chcesz Żółte Tablice.
Posiadanie auta zabytkowego to sporo obowiązków - w skrócie musisz dbać o utrzymanie auta w oryginalnym stanie.
Jak go uszkodzisz (np. podczas targania się :wink: ) to będą duże kłopoty, bo nie niszczysz auta, tylko zabytek techniki.

do tego inne nieprzyjemności
np. konieczność udostępnienia eksponatu na zawołanie (mało prawdopodobne), na nieokreślony czas,
- nie sprzedaż auta bez zgody konserwatora zabytków
także minusów kilka, a plusów tylko 2 (bezterminowe badanie techniczne, tańsze OC)

kisian - 29-04-2013, 21:27

Ale Mystek nie mówił że chce go na żółte tablice dawać, On chce mieć większe zniżki na OC
mystek - 29-04-2013, 21:45

No właśnie Panowie :) ja też dotychczas myślałem, że jak chce to tanie OC, to muszę mieć żółte tablice, a to nie jest tak. Są 2 opcje, albo self-opcja, czyli przegląd za 200-250zł + OC albo full-opcja czyli przegląd za 200-250zł + OC + przerejestrowanie na żółte tablice

Dlatego w mojej wypowiedzi zaznaczyłem (nie mylić z tego żółtą rejestracją dla aut zabytkowych) :)

Przeanalizowałem te żółte tablice i wiem, że to nie jest wcale takie super. W zasadzie jedyny plus to taki, że mogę sobie OC kupić na dany okres czasu, no i to całe badanie techniczne - raz na całe życie. Reszta to same wady, tak jak Maćku i Tomku napisaliście.

Co do analizy self-opcji, którą rozkminiam, to ostatnio płaciłem bodajże 750zł za OC jakoś, a jak będę miał 50% taniej (bo takie są opcje najczęściej w ubezpieczalniach), to mnie wyjdzie 250zł + 350zł OC = 600zł. Zawsze to mniej niż było :) . Ale to dopiero w lipcu będę robił.

#MKM - a co, ja nie traktuję jako okaz muzealny? :roll: jeżdżę autem jak jeżdżę, ale dbam! Po zimie zero nowych ognisk rdzy! Przynajmniej tych widocznych na blasze. Stan techniczny? W zasadzie bez zmian, jak było tak jest, tj olej łyknie jak łykał na zejściu z obrotów, ilość dolewanego oleju się nie zmieniła. Zawieszenie ok (z wyjątkiem wahacza prawego przedniego, którego muszę koniecznie wymienić, a lewy zapobiegawczo, bo też powoli się już tulejka wysuwa). I na przeglądzie wyszło, że ręczny nie łapie lewego tylnego koła, tj raz złapie, raz nie. Ogólnie jak na takie wiekowe auto to jest chyba spoko? :)

Krzyzak - 30-04-2013, 08:26

mój "eksponat" ostatnio wyjechał z garażu na deszcz - bo nie mam czasu by go umyć :lol:
mystek - 30-04-2013, 10:04

Hehe, auto musi jeździć! :) Kolesie na krakowskich klasykach mają auta dwukrotnie starsze od naszychm, frygają nimi i jest ok :)
Tomek - 30-04-2013, 10:15

mystek, które TU ma taka ofertę ? czy może każde ?
mystek - 30-04-2013, 14:25

Nie każde. Z tego co się orientowałem to PZU i PTU na pewno. Link4 chyba nie ma takiej oferty, a nei wiem jak inne bo nie szukałem.
mkm - 30-04-2013, 16:23

mystek napisał/a:
No właśnie Panowie :) ja też dotychczas myślałem, że jak chce to tanie OC, to muszę mieć żółte tablice, a to nie jest tak.

A nie musisz być dodatkowo członkiem PZM-otu lub innego Automobilklubu?
Napisz jak poszło, bo kwoty przeglądu(?) też podejrzanie niskie.
Podzwoń też po TU, bo niektóre bez żadnych wymagań mają "promocje" dla staruszków :wink: .

mystek - 30-04-2013, 20:28

#Mkm - właśnie chyba nie trzeba być członkiem PZMot czy innych, ale pewności nie mam, więc nie chcę wprowadzać w błąd.

Na pewno będę informował co i jak, ale jak pisałem - dopiero z końcem czerwca - początkiem lipca będę to ogarniał, bo w lipcu OC się kończy.

Co do ceny przeglądu, to przeczytałem jeszcze raz PW od KKNów i przepraszam za wprowadzenie w błąd. Jest tak - zaopiniowanie na żółte tablice to koszt 600zł, natomiast jeśli chcemy potwierdzenie wartości historycznej auta dla TU to koszt 200-250zł. Poniżej daję PW od nich z facebooka.

Oo widzisz, nie wiedizałem, że niektóre TU oferują zniżki dodatkowe dla aut wiekowych. Jak będize zbliżał się deadline, to będę się doinformowywał.

a tu PW:

Cześć! 600zł to kosztuje zaopiniowanie na żółte. Jak chcesz sama wartosć historyczną to kosztuje koło 200-250. Zadzwoń tutaj - xxxxxxxxx, to jest mój kumpel rzeczoznawca, powiedz że masz numer ode mnie i jak możecie się spotkać żeby wyrobić opinię na auto. Z PZU jest chyba jeszcze inaczej, ale bodajże PTU daje dodatkowe 50% zniżki na OC za opinię o wartosci historycznej. Jak coś to możesz zgłosić sie potem do xxxxx (namiary są na naszej stronie) to Kamil zrobi Ci jakąś fajną ofertę.
Pzdr
Beddie