To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Nasze Miśki - Mitsubishi Galant Avance 2,5 V6 '01 A/T

Hugo - 28-12-2013, 21:34

Udało się dzisiaj wreszcie umyć Gala (ręcznie, a nie karcherem na CPN-ie :? ), niestety na zdjęcia było już nieco za późno... Auto w 99% w wersji zimowej, czyli: z tyłu Nivomaty ze sprężynami od kombi (stoi na idealnej wysokości względem przodu, jest nieco za sztywno, szczególnie czuć to podczas podjeżdżania i zjeżdżania z progów zwalniajacych, ale auto prowadzi się rewelacyjnie), z przodu standardowe amortyzatory ze standardowymi sprężynami od tego samego kombi, do tego alu 15" Eta Beta, na razie na starych oponkach, ale w przyszłym tygodniu zostaną zamontowane nowe oponki zimowe SEMPERIT SPEED-LIFE w rozmiarze 195/60 R15 (to ten brakujący 1% do setupu zimowego :wink: ):

Nie mogę się przyzwyczaić do tego, że próg jest tak wysoko na ziemią, za każdym razem jak wysiadam z auta to mam wrażenie jakbym wdepnął w jakąś dziurę i że zaraz polecę na twarz :D

Byle do wiosny :mrgreen:

Fragu - 29-12-2013, 19:03

hłe hłe hłe :P ..nie jest źle, nie ma co świrować :) Przyjmując, że 90% aut to passaratti itp to i tak prezetuje sie super :D Wiosna coraz blizej.
Hugo - 11-01-2014, 20:38

Dzisiaj miałem trochę "luzu", więc zamontowałem kolejne gadżety, nie mogłem się oprzeć jak je przypadkowo znalazłem :wink:
Oryginalne nakładki na pedały RALLIART od Legnum/VR4 w bdb stanie:

Ponadto wleciał korek chłodnicy, również RALLIART, do kompletu z korkiem wlewu oleju do silnika.

Obecnie w planach również montaż jednego punktu świetlnego wewnątrz, zdjęcie poniżej. Oby tylko czas pozwolił...

Zrobiłem kolejne podejście do montażu HID-ów, ale skończyło się jak zwykle, czyli ich nie zamontowaniem :mrgreen: Zaczęło się ściemniać i dałem spokój, zdążyłem tylko znaleźć idealne miejsce na schowanie prawej przetwornicy pod pasem przednim na reflektorze, natomiast lewej pod podstawą akumulatora (pod pasem się nie da, bo przeszkadza linka otwierania maski oraz śruby mocowania uchwytu pałąka podpierającego maskę).

CDN... :wink:

Hugo - 11-01-2014, 21:51

Zapomniałem jeszcze napisać, że w środę założyłem nowe opony zimowe SEMPERIT SPEED-LIFE w rozmiarze 195/60 R15. Zdecydowałem się na Semperity, bo kiedyś już miałem takie zimówki i były świetne (w końcu opony austriackie, a tam zima niemal na okrągło :wink: ), prawie bezszelestne itd. No i się nie zawiodłem, te są równie świetne, zobaczymy jak się bedą spisywać na śniegu (o ile w ogóle spadnie tej zimy na zachodzie kraju). Drugim powodem zakupu opon firmy Semperit było to, że letnie mam również tej firmy i tak samo nie można im nic zarzucić,więc mam komplet na lato i zimę tego samego producenta :wink: .
Krzyzak - 12-01-2014, 22:44

Hugo napisał/a:
SEMPERIT
mam taką jako zapas do E32 - od 23 lat leży :)
wygląda dobrze :)

Bartekkita - 12-01-2014, 23:16

Hugo, mam pytanie: czy zauważyłeś jakąś różnicę w pracy silnika odkąd zalałeś Mobil Peak Life 5w50, jak wrażenia ogólne?
Hugo - 13-01-2014, 08:30

Bartekkita napisał/a:
zauważyłeś jakąś różnicę w pracy silnika odkąd zalałeś Mobil Peak Life 5w50, jak wrażenia ogólne?
Jak po wymianie na każdy inny olej silnik pracuje ciszej, równiej i jakby bardziej aksamitnie :wink:

Aha, żeby nie było tak pięknie, to zaparował lewy halogen :mrgreen: Pieprzone badziewie, 300 zł wyrzucone w błoto... Co może być powodem tego, że w innym aucie ten halogen nie parował, a u mnie po 2 miesiącach zaczął, jak każdy inny z tej strony? :? Nigdzie nie uderzyłem zderzakiem itp. Mam dużą ochotę na zakup:
http://allegro.pl/halogen...3847205031.html tymbardziej, że odbiorę osobiście i sprawdzę czy faktycznie są nowe i oryginalne, bo do Nowego Tomyśla mam 10 km :D

Zielu - 13-01-2014, 09:44

A nie prościej rozkleić ten co masz i uszczelnić? :wink:
inq - 13-01-2014, 09:51

No prościej to na pewno nie, może taniej :)
Tomek - 13-01-2014, 09:56

Zielu napisał/a:
A nie prościej rozkleić ten co masz i uszczelnić? :wink:

te halogeny dużo trudniej rozkleić niż lampy przednie
do tego plastik jest miękki, łatwo uszkodzić
a klejenie też da wątpliwe efekty

Hugo napisał/a:
Pieprzone badziewie, 300 zł wyrzucone w błoto.

dałeś 300 zł za używany halogen? 1 szt?

Hugo - 13-01-2014, 11:43

Zielu napisał/a:
A nie prościej rozkleić ten co masz i uszczelnić?
Jestem na 99% przekonany, że nieszczelność jest gdzieś z tyłu obudowy, a nie na styku klosz-obudowa. Nie ma sensu rozklejać.
tomek84 napisał/a:
dałeś 300 zł za używany halogen? 1 szt?
Tak, tyle kosztuje używka z całymi uchwytami. Taniej nie znajdziesz.
Tomek - 13-01-2014, 11:57

Hugo napisał/a:

Tak, tyle kosztuje używka z całymi uchwytami. Taniej nie znajdziesz.

proszę Cię
ja kupiłem 2 idealne halogeny za 250 zł
250 zł za dwie sztuki

Hugo - 13-01-2014, 11:59

Miałeś szczęście albo kupiłeś od kogoś kto nie wiedział ile są naprawdę warte.
Tomek - 13-01-2014, 13:07

Hugo napisał/a:
Miałeś szczęście albo kupiłeś od kogoś kto nie wiedział ile są naprawdę warte.

od Danino kupiłem
chyba wiedział co sprzedaje

jak można żądać za używany halogen 300 zł, jak za 350 masz nowy (o ile rzeczywiście oryginał, choć myślę że to oryginał, bo podróbka gdyby była to byśmy wszyscy wiedzieli o tym)
Juiceman chciał za swój komplet używanych halogenów chyba 320 zł

mkm - 13-01-2014, 15:33

Hugo, nie wiem jak rozwiązane jest "odpowietrzenie" w tych halogenach, ale sprawdż czy masz drożny kanał i czy nie zgubiła się gumka (takie "U" z wężyka) :wink:
Sprawdż też uszczelkę przy żarówce.