To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Pierwsze wrażenia

madox - 06-01-2014, 18:22

Dlatego takie ubezpieczenie AC może drogie tego Outlandera, jak ceny części z kosmosu
rezon - 06-01-2014, 18:41

mkm napisał/a:
Ceny części w ASO nie odbiegają od innych np. Toyoty (akumulator kosztuje "tylko" 760zł) lub Mazdy (mała plastikowa uszczelka za "bagatela" 69zł, ale ich jakość jest nieporównywalna do najlepszych zamienników.
Masz na myśli beznadziejna czy taka super? Bo jakość np. zamiennika tarczy sprzęgła do 2.0DiD jest nieporównywalnie lepsza od ori, a niestety do japońskiego diesla o wiele trudniej znaleźć. To samo dotyczy klocków, tarcz, itd.... jedyne buczące klocki hamulcowe, jakie miałem w ciągu 1,3Mkm jazdy to Oryginalne Mitsubishi.
A porównaj ceny rozrządu do 2.0DiD w ASO Mitsubishi i VW.

[ Dodano: 06-01-2014, 18:43 ]
madox napisał/a:
A kolega ,który pisał o silniku do którego tarcza sprzęgła kosztuje 11 tysięcy miał na myśli silnik 2.2did mivec 177km?
Dokłądnie tak. Ale jeszcze raz napiszę - pod względem osiągów i kultury pracy IMHO ten silnik miał najwyższe ze wszystkich trzech diesli montowanych w O2.
edi82 - 06-01-2014, 19:09

Witam :) czas na drugie wrażenie, WOW do sześcianu.Auto jest rewelacyjne.super sie prowadzi, trzyma sie jezdni. 4x4 niestety jeszcze nie wypróbowane :) warunki atmosferyczne nie sprzyjają. Spalanie poprostu super, po trasie średnia 6,7l/100km, a średnia ogólna to około 7,8-8l/100km, fajne ze komputer nie oszukuje. Tak więc ciesze sie z wyboru, ze spokojnym sumieniem moge powiedzieć ze to auto stworzone dla mnie :)
madox - 06-01-2014, 19:18

He,he edi ,ale jak ci powiedzą 10 pierd... tysięcy za tarczą sprzęgła,to czuję ,że szybko zmnienisz zdanie
Taka cena to już jest drogo.To naciągactwo ,albo nawet oszustwo!

PiotrKw - 06-01-2014, 20:07

edi82 napisał/a:
Tak więc ciesze sie z wyboru,

Super , że jesteś zadowolony , nie ma nic gorszego jak niezadowolenie z zakupu :wink:

Ja ostatnio oglądałem O III na ulicy , trwało to dosyć długo i nadziwić się nie mogłem, co z niego zrobili , jak mawiał wieszcz - " ni pies ni wydra coś na kształt świdra " :wink: :wink:

Trik - 06-01-2014, 20:57

and napisał/a:
indywidualne regulacje każdej kratki doprowadzającej powietrze do kabiny
No teraz jesteśmy w domu.
and napisał/a:
Majstersztyk z jakim nie spotkałem się w żadnym samochodzie
Miałem tek bodaj w Ładzie Samarze, może temu nie jestem zdziwiony w Lancerze. :D EOT.
W OIII, po fotkach widzę, że jest ten sam patent co były, czyli żaluzje. Pewnie wyszli z założenia, że siła nawiewu jest wystarczająco regulowana na pokrętle centralnym. Ew. można przełączyć na nastawę pośrednią na pokrętle i siła nadmuchu zmaleje.

lexus - 07-01-2014, 00:24

Edi82 widzę że jesteś z bruxeli ,tak jak moja córa :mrgreen:czy kupowałaś w B. czy u nas?madox daj se siana daj sie nacieszyć ludzią z auta a nie pieprz o sprzęgle w nowym aucie jak będzie miała na szafie 150 klub 200 to poszuka sobie zamiennika za 2500tyś .
mitsu00 - 07-01-2014, 10:48

lexus napisał/a:
Edi82 widzę że jesteś z bruxeli ,tak jak moja córa :mrgreen:czy kupowałaś w B. czy u nas?madox daj se siana daj sie nacieszyć ludzią z auta a nie pieprz o sprzęgle w nowym aucie jak będzie miała na szafie 150 klub 200 to poszuka sobie zamiennika za 2500tyś .

Madox jak kupi to na bank zawirusuje na 200KM, a wtedy sprzegielko za 11klocka bedzie trzeba wymieniac po kilku tys km :D

emilok - 07-01-2014, 10:53

Trik napisał/a:
and napisał/a:
indywidualne regulacje każdej kratki doprowadzającej powietrze do kabiny
No teraz jesteśmy w domu.
and napisał/a:
Majstersztyk z jakim nie spotkałem się w żadnym samochodzie
Miałem tek bodaj w Ładzie Samarze, może temu nie jestem zdziwiony w Lancerze. :D EOT.
W OIII, po fotkach widzę, że jest ten sam patent co były, czyli żaluzje. Pewnie wyszli z założenia, że siła nawiewu jest wystarczająco regulowana na pokrętle centralnym. Ew. można przełączyć na nastawę pośrednią na pokrętle i siła nadmuchu zmaleje.

Ja coś podobnego (albo nawet większe udziwnienie) widziałem w Puncie 2
http://www.infosamochody....nto_wnetrze.jpg

elektri - 07-01-2014, 11:41

and napisał/a:
I ani słowa o klimatyzacji ???

Jak by Ci tu delikatnie odpowiedzieć ...

Aura niestety nie sprzyja, aby testować zarówno na drodze napęd AWD, jak i intenstywnie nawiewy ....
Nie zabardzo rozumiem, co Ci się nie podoba?
Czy chciał byś, aby każda kratka oprócz regulacji kierunku wwiewu miała jeszcze osobną regulację mocy?
and napisał/a:
W każdym normalnym samochodzie są oddzielne pokrętła do regulacji ilości nawiewanego powietrza i kierunku nawiewu

Możesz podać jakiś przykład?
Bo albo jestem "jakiś inny", albo nie kojażę :(
Nie wiem jak jest w O II, ale w O III nie zauważyłem dyskomfortu...

krzychu - 07-01-2014, 12:03

elektri napisał/a:

Czy chciał byś, aby każda kratka oprócz regulacji kierunku wwiewu miała jeszcze osobną regulację mocy?

No w sumie nie głupie to jest. Znaczy ja nie potrzebuję ale np. w głupim clio

Masz takie kulki koło nawiewu, które przymykają nawiewy (co prawda w środku jedna na 2, ale chodzą bardzo płynnie). Fajny bajer i powinien to być standard. W sumie w clio to było jedne co fajnie chodziło, bo kierownica czy zmiana biegów nie mówiąc o innych pokrętłach czy tapicerce pozostawiała wiele do rzeczenia.

U mnie jest obok nawiewu przymykanie (niezależnie od kierunku), ale nie działa zbyt precyzyjnie. Znaczy ja nie lubię nawiewu w twarz więc boczne mam w bok, środkowe do góry i jeszcze ich od zakupu (razu ustawione) nie ruszałem. Po to mam klimę automatyczną żeby mi nie wiało w twarz ciepłym czy zimnym (w jakimś aucie lexusa? nie ma w ogóle nawiewów takich co można w twarz ustawić).

[ Dodano: 07-01-2014, 12:09 ]
mitsu00 napisał/a:
lexus napisał/a:

Madox jak kupi to na bank zawirusuje na 200KM, a wtedy sprzegielko za 11klocka bedzie trzeba wymieniac po kilku tys km :D

Hehehe jak w tym automacie przypnie 450Nm to będzie zbierał konwerter z asfaltu :finga: A co do zwykłego sprzęgła to na razie nie słychać, żeby było podatne na przypalenie jak w 2.0 TDI czy z wadliwym dociskiem jak w 2,2 od PSA. Nie generalizuj na podstawie poprzedniego modelu z całkiem innym zespołem napędowym!!!! Już któryś raz z kolei.

rezon - 07-01-2014, 17:04

elektri napisał/a:
ja mam coś takiego i żeby było śmieszniej wykorzystuję - środkowe mam na 1/2 tego co zewnętrzne. Swoją drogą ciekawe czy w OIII opanowali już regulację temperatury ;) Może znowu wiatraczek dodatkowy .....
xylen - 07-01-2014, 18:09

elektri napisał/a:
Nie wiem jak jest w O II, ale w O III nie zauważyłem dyskomfortu...

Jeśli nie poprawili regulacji temperatury to zauważysz w lecie...

a co do napędu to teraz właśnie masz super warunki żeby zauważyć różnicę, podczas jazdy na mokrej nawierzchni pod górkę przełącz na auto 4x4 z trybu normalnego poczujesz różnicę.

Gratuluję zakupu!

and - 07-01-2014, 18:09

[quote="elektri"]

Chodzi właśnie o tę kosmiczną technologię jaką miał nawet Fiat 125 p i SkodaFavorit. Chodzi o to,żeby można było ustawić sobie w sposób dowolny,niezależny od kierunku również siłę nawiewu.Tak jak to napisał Rezon.A co do klimatyzacji to ja na niej jeżdżę cały rok,bo po wyłączeniu w OII szyby szybko ulegaja zaparowaniu.Być może w OIII nie ma już takich problemów to i pytania są dla Ciebie niezrozumiałe.
W takim razie ciesz się :mrgreen:

rezon - 07-01-2014, 18:47

krzychu napisał/a:
A co do zwykłego sprzęgła to na razie nie słychać, żeby było podatne na przypalenie jak w 2.0 TDI czy z wadliwym dociskiem jak w 2,2 od PSA.
Na razie nie słychać aby ktoś wirusował japońskiego 2.2. Bardzo mało ich jeździ. Mało jeszcze przejechały to i nie słychać by ktoś już wymieniał. Wszystko przed posiadaczami ;) W 2.0 czy 2.2 bez wirusa też potrafiły ponad 100kkm zrobić.