Nasze Miśki - Patrykowa Sigma
szpala85 - 14-09-2015, 20:11
dobra Pany brzęczyk zrobiony dzięki
szpala85 - 16-09-2015, 16:40
i nawiewy też ogarnięte
teraz pytanie za sto punktów : mam pod radiem kompa z oznaczeniem mb627367 , wpięte są w niego wtyczki .... wyczytałem że jest to komp od alarmu .... ale nie mam na zegarach kontrolki "security " i ten alarm chyba nigdy mi nie działał ?
jak to sprawdzić czy to działa ?
ps. próbowałem otworzyć drzwi tak aby centralny nie złapał ale nic nie trąbiła sigma .. chyba coś nie działa
wojtas - 17-09-2015, 20:24
Z tego co pamiętam pierwsze egzemplarze 91' nie posiadały fabrycznego alarmu. Najlepiej sprawdzić to organoleptycznie. Na lewej podłużnicy pod zbiorniczkiem układu wspomagania kierownicy, powinien znajdować się zwykły klakson, który jest częścią fabrycznego alarmu. Natomiast kontrolka SECURITY powinna się zapalić na kilka sekund po zamknięciu drzwi kierowcy. Kiepsko ją widać jak się stoi obok auta.
szpala85 - 17-09-2015, 23:23
wojtas, dokładnie tak jak piszesz .. ja tego nie posiadam .. znaczy mam ten komp ale u mnie odpowiada za oświetlenie wnętrza ... nawet próbowałem podpiąć się pod tego kompa z centralnym i zero reakcji ... i to by wyjaśniało brak kontrolki na zegarach
jeszcze jedno pytanko znalazłem jakąś dziwną żółtą szeroką kostkę pod radiem ... od czego ona jest ?
szpala85 - 04-10-2015, 12:12
update :
zderzak tylny nowy pomalowany założony
końcówki wydechu też założone
teraz wyglada elegancko
jestem miło zaskoczony bo myślałem że jak zdejmę zderzak to odkryję kupę rudej ...a tu nic
szpala85 - 13-11-2015, 19:06
hehe
Na razie tajemnicze zdjęcie :
Jutro więcej szczegółów
lukasz12 - 14-11-2015, 08:41
Ta wtyczka jest od komputera tempomatu. Ciekawe że wszystkie sedany mają instalację pod tempomat natomiast w manualach praktycznie nie występował. Co nie przeszkadza że można go sobie dołożyć mając odpowiednie zabawki (komputer, siłownik, linki z rolkami, kierownica z odpowiednim przełacznikiem itd.)
ETACS czyli ten komputer pod radiem miał różne wersje w zależnosci czy w samochodzie występował fabryczny alarm.
Ale z tego co się orientuję to niezaleznie od wersji znajdują się przewody od sterownania centralnym. Gdzieś na forum jest info jakie kable służą do otwierania i zamykania drzwi.
angelos - 14-11-2015, 14:03
Będą części?
szpala85 - 14-11-2015, 15:20
no to tak :
3.0 V6 24v Automat (nie szarpie ) 91 rok chyba czarny
hak
zagazowany (zwykly gaz )
skóra w stanie dobrym
zawiecha zwykła ( z przodu poliuretany)
no i wszystko to co mają automaty bez szyberdachu ...
na gazie jak i na pb silnik chodzi ładnie nic nie kopci (chyba w dobrej kondycji )
ABS się świeci
TCL w ogóle nie świeci nie działa
olej jest , żółta kontrolka raz świeci raz nie (czujnik uwalony )
z zewnątrz klar schodzi , maska ,dach klapa czarny mat ... ogólnie zaniedbana
ale za to od spodu wygląda świetnie ..nie ma się do czego doczepić ( no chyba tylko do tego że KAT wycięty )
teraz ...w jakim celu ją kupiłem ?
a no :
całe wnętrze idzie do mnie czyli skóry boczki wszystko
nosek idze do mnie bo jest ładny chromowany
czujnik wału rozrządu i wtryski
składam ją do kupy z powrotem i będę sobie pyrkał po mieście na wakacje do lasu na grzyby oty takie codzienne auto ..na gazie hehe
a moja sigma ląduje w garażu i będzie jako weekendowa
szpala85 - 14-11-2015, 15:27
napiszcie mi bo ona jest z Sopotu ... i czy jest może na forum jej były właściciel
sam ją kupiłem od (chyba ) handlarza z wioski koło Leśnej
i to jest ta sigma co ją miesiąc temu wypatrzyłem na OLX w Lubaniu ... to właśnie ten handlarz mi ją z przed nosa sprzątnął ,a teraz ją odkupiłem
szpala85 - 30-11-2015, 21:14
dobra maly upgrade :
moja pierwsza sigma ma już założone skóry w sumie całe wnętrze ( zostawiłem tylko podsufitkę bo szyber dach jest i nie pasuje ) i nowy nosek z przodu teraz miejsce w garażu i zapada w sen zimowy w ciepełku
druga czyli ten parch na gaz ... jutro bedzie już na rejestracjach DJ ... ma wnętrze z mojej pierwszej sigmy i będzie sobie jeździć w okół komina hehe
do zrobienia pozostało mi jeszcze obczaić czemu nie działa mi czujnik abs w prawym przednim kole i tyle
z ciekawostek :
w mojej pierwszej sigmie po przejechaniu 500km na nowym oleju ,olej był już ciemny
w tym parchu na gaz po przejechaniu 1000 km olej jest nadal czysty
nie wiem co o tym myśleć .... ale chyba na wiosnę będzie przekładka silników
jeszcze sprawdzę kompresję w jednej i drugiej sigmie i wtedy się okaże
/Nie drocz się z regulaminem.
MichciuGT - 30-11-2015, 22:47
szpala85 napisał/a: |
w mojej pierwszej sigmie po przejechaniu 500km na nowym oleju ,olej był już ciemny
w tym ziepie na gaz po przejechaniu 1000 km olej jest nadal czysty |
a silniki zasilane gazem nie mają tak przypadkiem że nie wytwarzają się cząstki stałe tzn. sadza, co powoduje że jest czysty olej, ale też i wydech nie robi się czarny?
sveno - 01-12-2015, 06:48
Cytat: | a silniki zasilane gazem nie mają tak przypadkiem że nie wytwarzają się cząstki stałe tzn. sadza, co powoduje że jest czysty olej, ale też i wydech nie robi się czarny? |
Powiedz w którym miejscu w silniku wolnossącym spaliny miałby dostać się do oleju?
Czemu np. mieszkańcy Włoch na potęgę montują instalacje LPG? Podpowiem, że nie chodzi tu tak jak u nas o względy Ekonomiczne.
Jeżeli instalacja jest źle ustawiona to i owszem, wydech będzie się robił czarny, ale poza tym to LPG jest "czystsze" od bezołowiowej.
szpala85 - 01-12-2015, 11:39
Ziemba. - 01-12-2015, 17:41
szpala85 napisał/a: | a moja sigma ląduje w garażu i będzie jako weekendowa |
Będzie może na żółtych blachach?
|
|
|