[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - MMCS - Mitsubishi Multi Communication System
grzesiopol - 13-02-2018, 09:26
Teoretycznie tak, ale zmieni ci sie przede wszystkim ekran startowy na Mitsubishi. I jest różnica w menu serwisowym.
Gotycki_Zdun - 15-02-2018, 14:49
Podpowiedzcie proszę, czy możliwym jest odtwarzanie w mmcs muzyki gapless?
grzesiopol - 15-02-2018, 14:59
Spróbuj to zobaczysz. Ale raczej nie, ewentualnie możesz zrobić płytę audio bez przerw i zobaczyć czy będzie ciągłość. Ewentualnie robisz sobie mix i masz.
Jako takiej funkcji do ustawiania nie ma w mmcs.
feecle - 16-02-2018, 17:30
Wypałiłem na DVD XboxHDM. System z płyty startuje, wybieram opcję "3" i system startuje dalej ale w pewnym momencie zawiesza się. Co może być przyczyną? Źle wygenerowany obraz linux.iso? Błąd przy wypalaniu płyty?
Poniżej szczegóły wygenerowane przeze mnie obrazu linux.iso
MD5: 9e0b9049210838288bedcf9767fce02c
Rozmiar: 13971456 bajtów
[ Dodano: 16-02-2018, 18:38 ]
Udało mi się rozwiązać problem. Przyczyną był sterownik USB który zawieszał system podczas startu. Wyłączyłem go wprowadzając polecenie startowe:
boot: /isolinux/lockImage initrd=initrd.gz enable_ramdisk=1 prompt_ramdisk=0 ramdisk_size=24000 rw root=/dev/ram pci=biosirq vga=0x317 nousb
Niestety pomimo że dysk jest widoczny w BIOS, próba odblokowania kończy siębłędem "no hard drive found on primary master".
Może BIOS gdy nie podałem hasła do dysku zaraz po włączeniu komputera "zamroził" dysk?
tyku - 16-02-2018, 19:55
Źle podpiołeś dysk. Dysk ma być wykryty w BIOS jako Primary Master.
feecle - 16-02-2018, 20:03
Dysk podłączony poprawnie. Komputer to laptop Acer. Podłączyłem dysk MMCS zamiast oryginalnego dysku.
grzesiopol - 17-02-2018, 13:22
Dysk nie jest widoczny przez xboxa bo bios nie daje mu go zobaczyć, sam napisałeś, że woła o hasło dysku. Raczej nie da sie tego obejść na tym laptopie.
feecle - 17-02-2018, 17:39
Sukces!
Udało mi się odblokować dysk bez użycia XboxHDM. Wykorzystałem narzędzie hdparm dostępne w każdej dystrybucji linuksa. Komputer należy uruchomić z dystrybucją "Live USB". Ja użyłem Kali Linux, ale może być dowolna inna z narzędziem hdparm.
Poniżej polecenie które odblokuje dysk MMCS (/dev/sda to identyfikator urządzenia, ale może być inny np. /dev/sdb):
Kod: |
# hdparm --security-unlock $(printf '\xB2\xBA\xB3\xBC\xB0\xDF\xAC\xBE\xB1\xBB\xBE\xDF\xB1\xAD\xD2\xCD\xC9\xCE\xBA\xB2\xDF\xB1\x9E\x89\x96\xDF\xAA\x8C\x9A\x8D\xDF\xDF') /dev/sda
|
Warto zauważyć, że moja metoda jest znacznie wygodniejsza i nie ma takich ograniczeń sprzętowych jak stosowana dotychczas z XboxHDM. Powinna działać na każdym komputerze.
Molo - 18-02-2018, 14:25
witam. czy moze mnie ktos oswiecic dlaczego w niektorych mmcsach w menu serwisowym jest zakladka "hands free module" a w innych zamiast tego jest "touch switch confirmation" ?
u mbie w C-02 bylo hfm i uzywalem tego menu do aktualuzacji modulu hfm/usb. ostatnio widze ze juz nie mam tej opcji a w tym miejscu jest "touch switch confirmation"...
poza tym hfm oraz usb gra prawidlowo. nie moge tylko juz wejsc do menu hfm aby sprawdzic wersje i uruchomic update modulu.
na necie widze obrazki z jedną i drugą opcją i nie wiem od czego to zalezy wiec i co zrobic aby przywrocic hfm menu...
ma ktos jakis pomysł ?
grzesiopol - 18-02-2018, 14:31
feecle jest jeszcze prostszy sposób ale dobrze, że ci sie udało, gratulacje. Pytanie tylko co bedzie potem sie działo.
"touch switch confirmation" czy może "touch screen confirmation", z tego co pamiętam tego pierwszego nie było, a przejrzałem wszystkie teksty. Ale dla pewności jeszcze zerknę.
feecle - 18-02-2018, 15:22
grzesiopol, każde narzędzie które jest w stanie wysłać komendę ATA "unlock" i jednocześnie przyjmie hasło w postaci binarnej, pozwoli uzyskać ten sam efekt czyli odblokowanie dysku MMCS. Jeśli twierdzisz, że znasz łatwiejszy sposób na odblokowanie dysku MMCS to podziel się proszę i ocenimy.
Molo - 18-02-2018, 16:24
tak jak napisalem.
https://goo.gl/images/R91Bub
lub
https://goo.gl/images/kMhE39
tu zdjecie mojego mmcs pprzed aktualicacją hfm:
a tutaj jak teraz wygląda menu (nie widac hfm):
dlaczego zmienulo mi sie z hfm na touch switch... i jak teraz wywolac update hfm ?
grzesiopol - 18-02-2018, 16:37
Już dawno się podzieliłem swoją wiedzą. Z tego co czytam to chyba jesteś troche informatykiem?
Molo a może to jest do joysticka? Zobaczę jak to wygląda na amerykance bo soft z C jest troche podobny.
Czy wgrywałeś coś oprócz update dla HFM? Ty masz outlandera z C-02? Grzebałeś coś w ETACSie?
Molo - 18-02-2018, 16:46
mam outlandera i wsadzilem c-02.
robilem updaty:
- hfm zaraz po zamontowaniu
- wgralem nową mape 2014b
- potem dostalem loadera od goscia z crossera z odblokowanym dvd, jednak na nim stracilem wspolprace z hfm oraz usb - więc zaladowalem z plyty z powrotem swój loader.
po jakoms czasie zauwazylem ze wmenu serwisowym nie mam juz hfm - ale dziala prawidlowo. muzyka przez bt ksiązka tel - wszystko ok.
do ectas nigdy nie zaglądalem bo nie mam czym
grzesiopol - 18-02-2018, 16:57
Czyli wgrywałeś loadera z C-01 do swojego i wtedy ci wszystko wykrzaczyło..
Spróbuj odłaczyć zasilanie na 15 minut i zobacz czy wróci po włączeniu. Albo akumulator albo sam bezpiecznik od osprzetu w środku. W skrzynce pod maska taki w plastiku żółtym lub zielonym po lewej stronie.
W jaki sposób wgrywałes? Napisz kolejność.
|
|
|