To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VI czyli REKULTYWACJA

Efa! - 19-07-2019, 18:02

pamar napisał/a:
Krzyzak napisał/a:
Już widzę ten nagrobek
"Tu spoczywa Ar-tu-Di-tu"
"Tragicznie zabity przez salaterkę..."

:laughing3: :headbang:
Świetne :)
Przynajmniej nikt by nie stał smutny nad moim grobem :D

A tak w skrócie to sytuacja niespodziewana i szczęścia miałem sporo bo:
Wstawiałem salaterkę z malinami do lodówki i jakoś tak nieporadnie to zrobiłem, że salaterka spadła i roztrzaskała się o dolne drzwiczki od zamrażarki, ciężka była i z grubego szkła, rozpękła się na trzy części i jedna z nich wbiła mi się w nogę na wysokości ok 15cm nad kostką. Pech chciał, że ostry czubek trafił w tętnicę :(
Kałuża krwi w kuchni momentalnie, a ja stoję jak ten głupek i nie wiem co robić :( Sięgnąłem po ręczniki papierowe i owinąłem nogę ale to nic nie dało. Nagle dzwonek zadzwonił! Wytoczyłem się jakoś na werandę, patrzę a to kolega podjechał z towarem, wołam go a on se spokojnie wyładowuje moskitiery ;) W końcu przyszedł, patrzy... i o mało nie zemdlał :D
Poprosiłem, żeby wyciągnął apteczkę z Carismy bo tam mam zawsze wszystko na bieżąco uzupełnione, wyciągnął bandaż elastyczny i mi zawinął nogę ale krew w dalszym ciągu się lała prawie jak z kranu. W końcu kazałem mu owinąć wszystko plastrem, takim z kółka. To pomogło, krew już tylko kapała a ponieważ Stasiek widział że coś się zacząłem chwiać na krześle to niewiele myśląc zadzwonił na pogotowie... przyjechali pięć minut później :)
Noga w górę, założyli opaskę uciskową i jakiś taki przezroczysty plaster na ranę, po paru minutach krew już nie leciała a sytuacja była opanowana :) Do szpitala nie pojechałem ze względu na moją Magduśkę ale chyba nawet nie było takiej potrzeby. Ratownicy poczekali jeszcze parę minut i stwierdzili, że będę żył tyko miałem odpoczywać z nogą w górze przez 48h
Wczoraj byłem u lekarza, kazał mi jeść wątróbkę i buraczki.
Szczęście, że Stasiek przyjechał, bo sam bym chyba nie dał rady tego ogarnąć :(
Pamarku, masz więcej szczęścia, niż rozumu...
Na zlocie masz mieć zdrową nogę (i resztę ciała też ;) )

Bizi78 - 20-07-2019, 07:51

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .
joujoujou - 20-07-2019, 08:39

Bry kalosze. ;)

Trafiła się bardzo fajna sobota - a to dlatego, że trzydniowa. :D

Także ten, tego... kawa, później grill, a później się zobaczy. 8)

jacek11 - 20-07-2019, 11:01

Bzyk_R1, Przydatna informacja :) Jak masz więcej takich to dawaj :)

Bry :) ciepło :)

Bzyk_R1 - 20-07-2019, 12:05

jacek11, jako ratownik medyczny mam sporo ciekawych informacji z tego tematu więc jak coś to mogę podpowiedzieć co na to "medyki" :wink:
Bizi78 - 20-07-2019, 15:18

Krzysiu, skołuj jak możesz ze dwa fantomy (najlepiej takie ze wskaźnikiem prawodłowego ucisku) na zlot, to nas przeszkolisz z prawdidłowej resuscytacji 8) .
Ewentualnie wygłosisz referat o pierwszej pomocy w nagłych prezypadkach, jak na zlocie w Karkonoszach.

Bzyk_R1 - 20-07-2019, 21:40

Z fantomami nie będzie raczej problemu ale to musiało by być trochę chętnych bo dla garstki osób wozić 2 plastikowych chłopów 1000km to tak średnio. Już lepiej poćwiczyć Bizi78, na Tobie jak trochę się znieczulisz :wink:
jacek11 - 20-07-2019, 23:12

Bzyk_R1 napisał/a:
Już lepiej poćwiczyć Bizi78, na Tobie jak trochę się znieczulisz

To chyba bardziej dla damskiej części uczestników zlotu :mrgreen: Chociaż może nie do końca, zważając na obecne czasy :roll: Ale nie wiem co na to Rafał :mrgreen:

Bizi78 - 21-07-2019, 02:45

Bzyk_R1 napisał/a:
Już lepiej poćwiczyć Bizi78, na Tobie jak trochę się znieczulisz :wink:

Tia i mi żebra połamiecie :mrgreen: .

joujoujou - 21-07-2019, 10:00

Dzień dobry, niestety ale deszczowy.

Za to wczorajszy grill się udał znakomicie, mięsko świetne, browary też. I pogoda dopisała. :mrgreen:

Teraz kawa a później jeszcze nie wiem. :roll:

jacek11 - 21-07-2019, 10:33

Bry :) popadało troszkę z rana :)

Rafał, żebra jak żebra, ale sztuczne oddychanie to by mogło sporo procentów wprowadzić do organizmu :mrgreen:

Bizi78 - 21-07-2019, 12:02

jacek11 napisał/a:
ale sztuczne oddychanie to by mogło sporo procentów wprowadzić do organizmu :mrgreen:

A ile wyprowadzić, człowiek by może szybciej wytrzeźwiał :mrgreen: .

Bry kawosze :coffee2: :coffee2: .

joujoujou - 21-07-2019, 12:17

Bry bambosze. ;)
Bzyk_R1 - 21-07-2019, 13:30

Tak więc nie ma co się wygłupiać ze szkoleniem :wink:

Dzień dobry

jacek11 - 21-07-2019, 14:02

Bzyk_R1 napisał/a:
Tak więc nie ma co się wygłupiać ze szkoleniem

Wygłupy to to nie są, a raczej sprawy poważne. Ale tak jak napisałeś, dla garstki osób nie ma większego sensu. Plan zlotu już zapewne jest zrobiony, i nie ma co się wciskać między alkohol, a zakąskę 8)