Forum ogólne - Kultura jazdy na drogach itp itd ...poraz któryś tam ...
volve - 31-07-2012, 11:57
Morfi napisał/a: | wkońcu może zimowki będą obowiązkowe |
Taa...ale nie wiem czy widziałeś, że u nas chcą zrobić stały przedział czasowy, kiedy będą zimówki obowiązkowe (listopad - marzec jak się nie mylę). A np. w Szczecinie w listopadzie na początku przeważnie jest jeszcze dość ciepło i mokro. Zresztą w moim regionie zimówki przydają się tak naprawdę góra przez dwa miesiące.
Poza tym pomyśl, jak będzie wyglądał okres tydzień przed listopadem pod względem wymiany opon. Kolejki będą sięgać pewnie kilometra
Jak już coś takiego chcą wprowadzić, to po prostu niech uzależnią to nie od terminu, lecz od warunków pogodowych.
romero - 31-07-2012, 19:28
I tu kolega ma rację.
Inaczej wygląda zima w Suwałkach a inaczej w Poznaniu czy Szczecinie.
JCH - 31-07-2012, 19:36
volve napisał/a: | Morfi napisał/a: | wkońcu może zimowki będą obowiązkowe |
Taa...ale nie wiem czy widziałeś, że u nas chcą zrobić stały przedział czasowy, kiedy będą zimówki obowiązkowe (listopad - marzec jak się nie mylę) | Pierwszy dzień wiosny zawsze kojarzy mi się jak lecimy "malaczem" nad Chechełko, z kaseciaka "Sultans of Swing" Dire-ów, błękit nieba, cumulusiki na niebie...., ciepłe, wiosenne powietrze.... I co, mam w taki dzień lecieć na zimówkach
Ok, 1 kwietnia może sypnąć śniegiem ale to ja powinienem móc zdecydować czy jadę, jak jadę a nie marszałek Kopacz czy Prezydent (bo do tego to się sprowadza.... )
Za niedługo Minister Zdrowia zdecyduje, że od 1 listopada mam chodzić w czapce
m6riano - 01-08-2012, 01:16
JCH napisał/a: | Za niedługo Minister Zdrowia zdecyduje, że od 1 listopada mam chodzić w czapce |
HAHAHAHA
Ni huhu..ja latam cały rok bez..;-)
fergul11 - 01-08-2012, 01:40
Jeśli jest zalecenie to się dostosowuje , ale nienawidzę jak mnie się ustawowo zmusza do czegoś
Ja zastanowiłbym się nad drugim dnem tej sprawy , kto lobbuje w tym temacie , kto przytulił € , bo przecież polskich fabryk opon już nie ma ?
Morfi - 01-08-2012, 07:18
Wszędzie widzicie jakis podtekst a to chodzi o nasze bezpieczeństwo. Jak kogos nie stac na zimówki to niech nie kupuje samochodu.
JCH - 01-08-2012, 08:54
Morfi napisał/a: | Wszędzie widzicie jakis podtekst a to chodzi o nasze bezpieczeństwo | Niektórzy twierdzą, że nawet w temp. poniżej 7'C ale na suchym asfalcie lepiej zachowa się opona letnia. Nie wiem, nie mam takich możliwości aby to sprawdzić ale przyjmuję "na wiarę" bazując na doświadczeniu tych ludzi.
Odpowiedz sobie sam: 15 marca, +15'C - jakie założysz opony
Czy do tego potrzebna jest ustawa
gzesiolek - 01-08-2012, 09:28
Problem jest tylko taki:
- na suchym przy plusowej lepiej miec letnie, ale na zimowych jestes w stanie jechac, i jest to kwestia maks 20% gorszych wlasciwosci,
- niestety przy zalamaniu pogody na sniegu i mrozie letnie, zwlaszcza prawie lyse opony nie daja zupelnie zadnej przyczepnosci i ich wlasciwosci sa czesto 200% gorsze od dobrych zimowych...
Inna sprawa jest to, ze calosc sprawy jest wymierzona nie w tych co zmieniaja opony i kwestia jest wybrany termin... bo oni ekstremalnie nie jezdza...
Problem jest z tymi ktorzy z zalozenia uwazaja ze nie trzeba zmieniac opon... i jest to tylko naciaganie ich na pieniadze... oni na tych samych oponach 10lat przejezdza bieznikujac w miedzyczasie... sa niestety tacy... i to nawet Ci co kupuja auta za dziesiat tyiecy, oszczedzaja pozniej srednio kilkaset zlotych rocznie na oponach...
Zatem prawo ktore ma przeciwdzialac takim patologiom bedzie tak naprawde kolejnym sposobem policji na strzyzenie jelenii... bezpieczenstwa nie poprawi, ale medialnie bedzie dobry szum, a i kasa latwa...
sveno - 01-08-2012, 09:30
Morfi napisał/a: | Wszędzie widzicie jakis podtekst a to chodzi o nasze bezpieczeństwo. | jakoś się przyzwyczaiłem, że tym na górze bardziej zależy na uch bezpieczeństwie (finansowym) niż na naszym, a i tym razem nie uwierzę, że nie chodzi tu o grube miliony jak np. z zielonymi strzałkami było.
Zimówki mam i ich używam, ale jak ktoś mi narzuci przedział czasowy kiedy muszę na nich jeździć to sie zdenerwuje. Ciekawe na ile sezonów mniej starczy mi jeden komplet zimówek? Podejrzewam, że z normalnych 5-6 sezonów użytkowania zrobią się 2-3. To oznacza 2x częstsze zakupy nowych kompletów, do tego dojdą jeszcze Ci którzy mieli zimówki tylko na jednej osi albo wcale i zakladam, że będziemy tu rozmawiali o miliardach zł.
Morfi, kto mądry to o swoje bezpieczeństwo zadba sam, nie potrzebuje ustawy.
fergul11 - 01-08-2012, 10:03
sveno napisał/a: | Morfi, kto mądry to o swoje bezpieczeństwo zadba sam, nie potrzebuje ustawy. |
podpisuje sie pod tym obiema rekami
[ Dodano: 01-08-2012, 09:06 ]
Morfi napisał/a: | Wszędzie widzicie jakis podtekst a to chodzi o nasze bezpieczeństwo |
tak jak było z gaśnicami ...!
gzesiolek - 01-08-2012, 10:34
fergul11 napisał/a: | 1kgmową możesz ognisko zgasić i to też z trudnością ,a nie palący samochód |
Ja ugasilem firmowa fabie gdzie zywym ogniem podczas jazdy zaplonely mi plastki pod kierownica (zajely sie od skrzynki bezpiecznikow gdzie pewnie poszlo zwarcie) sniegiem i kurtka, bo pewnie jakbym nie zadzialal intynktownie to szukanie i wyjmowanie gasnicy powodowalo by znacznie wieksze rozprzestrzenienie sie ognia...
No ale z drugiej strony po co gasnica, skoro ugasi ona zapewne tylko to co rozsadny czlowiek jest w stanie ugasic innymi dostepnymi srodkami (choc w lecie bez kurtki i sniegu byloby znacznie gorzej)
gigant87 - 01-08-2012, 10:51
a jak nowy pomysł się ustosunkowuje do opon całorocznych?
Tomek - 01-08-2012, 11:57
sveno napisał/a: |
Morfi, kto mądry to o swoje bezpieczeństwo zadba sam, nie potrzebuje ustawy. |
a kto głupi, to i z ustawą nie zadba
[ Dodano: 01-08-2012, 12:02 ]
gzesiolek napisał/a: | Ja ugasilem firmowa fabie gdzie zywym ogniem podczas jazdy zaplonely mi plastki pod kierownica (zajely sie od skrzynki bezpiecznikow gdzie pewnie poszlo zwarcie) sniegiem i kurtka, bo pewnie jakbym nie zadzialal intynktownie to szukanie i wyjmowanie gasnicy powodowalo by znacznie wieksze rozprzestrzenienie sie ognia...
No ale z drugiej strony po co gasnica, skoro ugasi ona zapewne tylko to co rozsadny czlowiek jest w stanie ugasic innymi dostepnymi srodkami (choc w lecie bez kurtki i sniegu byloby znacznie gorzej) |
jakbyś był w lecie w lesie, to byś miał do dyspozycji T-shirt i ściółkę leśną
[ Dodano: 01-08-2012, 12:03 ]
gigant87 napisał/a: | a jak nowy pomysł się ustosunkowuje do opon całorocznych? |
jak to jak?
wszystkie do ogniska
[ Dodano: 01-08-2012, 13:23 ]
http://www.youtube.com/wa...d&v=Org_FSVTvm0
to ponoć kara za jazdę po pijaku w Singapurze
RalfPi - 01-08-2012, 14:13
Jak Wam się wydaje - kara powinna być za jazdę po pijaku, czy za wypadek itp. po pijaku?
Jaką winę popełnił ten kto jedzie po pijaku, że należy mu się taka kara?? hmm?
Tych z kolei, którzy popełnili wykroczenie po pijaku Państwo powinno karać potrójnie.
jaca71 - 01-08-2012, 14:30
RalfPi, Zobacz sobie jaka jest kara według taryfikatora (punkty i kwota) za wypadek ze skutkiem śmiertelnym a jaka za jazdę o 50km/h ponad limit. W pierwszym wypadku skutkiem jest śmierć, w drugim nikomu nawet czapka z głowy nie spadła.
Wniosek jest jeden - chodzi o dojenie kasy, a nie o nasze bezpieczeństwo.
|
|
|