Off Topic - Chcę powiedzieć, że... cz. VII REUTYLIZACJA
joujoujou - 16-03-2020, 18:18
Bry kalosze.
Leje i wieje.
jacek11 - 16-03-2020, 20:07
Bry słoneczko świeciło cały dzień, ale wiało,i cała radość popsuta.
Gorące piwko z sokiem
Krzyzak - 16-03-2020, 20:26
Marcino napisał/a: | Ponad 3 m i twardo. | u mnie jest już 3m wykopane z kręgami, wody tam stoi 2m wysokości, więc i pod jest grunt miękki jak domniemam
powinno potem ładnie iść - generalnie to miejsce, gdzie na 4.5m było sączenie - liczę na wodę na rozsądnej głębokości
Marcino napisał/a: | Co z pv nie tak ? |
zamontowali 3 panele na południe (bo tylko tyle miejsca było) i 10 na zachód - inny fachmen mówi, że sprawność układu się obniża do najsłabszego ogniwa i że trzeba całość przenieść na zachodnią stronę - wtedy latem do 22 potrafi tam być słońce i wydajność całości znacznie wzrośnie
porównywałem z innymi co mają co prawda na południe, ale w dni pochmurne ze słabszej instalacji mają 2x więcej kWh
Bzyk_R1 - 16-03-2020, 20:33
Tak powiem jako ciekawostkę że tam skąd pochodzę wierci się studnie na 65-80 metrów. Te studnie mają wiele ciekawych historii które pamiętam.
Marcino - 17-03-2020, 09:18
Jest i kawa w home office
joujoujou - 17-03-2020, 10:22
Dzień dobry.
Krzyzak napisał/a: | zamontowali 3 panele na południe (bo tylko tyle miejsca było) i 10 na zachód - inny fachmen mówi, że sprawność układu się obniża do najsłabszego ogniwa | Mniej więcej.
Czyli albo wszystkie na zachodzie, albo kombinowanie z panelami na oddzielnych kanałach inwertera.
Ja żałuję że mam tylko jeden akumulator - już widzę że od kwietnia do września będę marnował mnóstwo energii wysyłając ją za darmo do sieci.
Bizi78 - 17-03-2020, 10:38
Bry kawosze .
Krzyzak - 17-03-2020, 19:51
joujoujou napisał/a: | Ja żałuję że mam tylko jeden akumulator - już widzę że od kwietnia do września będę marnował mnóstwo energii wysyłając ją za darmo do sieci. | zawsze możesz zwiększyć ilość odbiorników - ja np. zamówiłem przed chwilą 3 klimatyzatory, za rok kupię czwarty - do salonu
dodatkowo nadprodukcja letnia będzie wykorzystana zimą, gdzie można użyć klimy jako pompy ciepła do ogrzewania
i jeszcze możesz dokupić baterie trakcyjne zamiast klasycznych aku - to coś co mają widlaki w marketach budowlanych
no chyba, że masz off-grid i nie możesz magazynować w sieci?
joujoujou - 17-03-2020, 22:11
Klimatyzatory w Irlandii nie są potrzebne, tu nie ma lata. Krzyzak napisał/a: | no chyba, że masz off-grid i nie możesz magazynować w sieci? | Nie wiem co mam w tym kontekście - w momencie gdy aku jest pełne i zużycie jest nadal mniejsze niż produkcja - nadwyżka idzie do sieci i jest z mojego punktu widzenia zmarnowana, bo nie dostaję za nią ani grosza, a co "po godzinach" pracy paneli (i po wyczerpaniu aku) pobieram z sieci kosztuje mnie normalną państwową stawkę.
Najlepiej oczywiście byłoby gdyby przy wysyłaniu do sieci licznik (upraszczając) po prostu się kręcił w drugą stronę, ale tak nikt nie ma - ci co nie zrobili nic (jak ja) oddają nadwyżkę do sieci zupełnie za darmo. Ci co zgłosili że chcą i zapłacili 250 euro za licznik "import/export" za wysłanie 1kWh do sieci dostają mniej więcej 1/4 tego co później muszą zapłacić by z sieci pociągnąć - czysty zysk dla operatora sieci - NIC nie płaci za elektrownię, NIC za tej elektrowni serwis, konserwację ani naprawę, jego koszty utrzymania sieci nie drgną nic a nic, a zysk jest niemały.
Marcino - 18-03-2020, 01:26
Ze zamiast siedzieć w domu przemiescilem się do garażu na zmianę klocków wieczorkiem po kolacji... No i zeszło do 1.00
gulgulq - 18-03-2020, 06:21
Krzyzak napisał/a: | zawsze możesz zwiększyć ilość odbiorników - ja np. zamówiłem przed chwilą 3 klimatyzatory, za rok kupię czwarty - do salonu
dodatkowo nadprodukcja letnia będzie wykorzystana zimą, gdzie można użyć klimy jako pompy ciepła do ogrzewania
i jeszcze możesz dokupić baterie trakcyjne zamiast klasycznych aku - to coś co mają widlaki w marketach budowlanych
no chyba, że masz off-grid i nie możesz magazynować w sieci? |
u mnie jutro maja montować ale ja mam plan kupić grzałkę i grzać wodę zamiast gazem, teoretycznie zwrot po 2-3 miesiącach
Marcino - 18-03-2020, 08:42
Na takie połacie jak Darka sprawdzają się instalację z inwerterami i panelami które chodzą tak ze minimalizują straty i nie osłabiają mocy instalacji do najsłabszego ogniwa. Kolega tak ma. Ja się nie zabrałem za poszukiwanie wykonawcy. Czasy ciężki ale ruszę dooope w końcu bo U mnie dach idealnie na południe. .
gulgulq - 18-03-2020, 10:39
trzeba założyć nowy wątek o fotowoltanice
joujoujou - 18-03-2020, 10:48
Trzeba, jak najbardziej.
Dzień dobry z kwarantanny domowej.
Kawa poranna.
Bizi78 - 18-03-2020, 10:56
gulgulq napisał/a: | trzeba założyć nowy wątek o fotowoltanice |
joujoujou napisał/a: | Trzeba, jak najbardziej. |
Już jakiś zbiorczy temat jest .
https://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=95462&start=0
Bry kawosze .