Carisma - Techniczne - [1,8 GDI] Spalanie
SHARK1979 - 10-03-2011, 09:39
dawidekz napisał/a: | Błąd komputera 0,5L/100km. |
To raczej normalne że kompy deczko odbiegają od stanu faktycznego spalania i to nie tylko w Cari
Mi teraz też koło 9L pokazuje bo pogody jeszcze nie za super i lubie troszke niunie przegonić
P-r-z-e-m-o - 23-03-2011, 10:29
w sumie troche moze za wczesnie zeby sie wypowiadac (po 4 dniach posiadania cari ) ale jestem milo zaskoczony a chwilowym spalaniem nie moge sie nadal nacieszyc
Do rzeczy;
srednie spalanie przy czasami ciezkiej nodze tylko w miescie - 9,5l PB95 Orlen
spalanie chwilowe przy 60-70km/h - 3,8/ 4,0/ 4,4
SHARK1979 - 23-03-2011, 17:40
byczeks, Tm widać 4,0 czy 4,8
Jak jade na 5 tak kole 80 to widze 3,6
Anonymous - 23-03-2011, 19:47
Na początku 4,8 ... później 4,7 ... a pod koniec 4,6. Oczywiście jest to spalanie średnie, a chwilowe musi być siłą rzeczy jeszcze niższe aby zejść do średniej 4,6
Lucenty - 24-03-2011, 20:25
Witam wszystkich!
Od dwóch tygodnie jestem szczęśliwym posiadaczem Cari 1.8 GDI LX.
Spalanie 8L pokazuje komp po zatankowaniu pod korek i przejechaniu 100 Km dystrybutor pokazał 8,5 czego się spodziewałem. Ale mój niepokój wzbudza wskazówka stanu paliwa przez 150(trasa) km od zalania pod korek nie drgnęła a jak już się ruszyła to ostro w dół leci. W chwili obecnej mam przejechane 370 Km i wskazówka 3 kropki za polową baku. U was też tak szaleje ta wskazówka. Kilka pytań do mądrzejszych kolegów
Ile litrów ma rezerwa w Cari GDI?
czy olej w skrzyni (manual) trzeba wymieniać?
jak często wymieniać olej słyszałem ze co 5000Km
Pozdrawiam
PS Jest tu może jakiś MitsuFanatyk z toruia?
[ Dodano: 24-03-2011, 20:26 ]
Przepraszam za literówkę
PS Jest tu może jakiś MitsuFanatyk z Torunia?
[ Dodano: 24-03-2011, 20:27 ]
Chodzi mi o wymianę oleju silnikowego
SHARK1979 - 24-03-2011, 21:32
Lucenty napisał/a: | Ale mój niepokój wzbudza wskazówka stanu paliwa przez 150(trasa) km od zalania pod korek nie drgnęła a jak już się ruszyła to ostro w dół leci. |
Więc jak już wielokrotnie pisano Cari i nie tylko tak ma, od full bak do tak kole 150-180km nic a potem sporo zleci
Tak samo nie stresuj jak spadnie Ci poza skale i nie zaświeci kontrolka rezerwy bo to też norma ,żarówka też może być walnięta więc jak masz nowy nabytek to uważaj raczej
Lucenty napisał/a: | Ile litrów ma rezerwa w Cari GDI? |
Tak kole 7-10L co ma starczyć na ala 100km
Lucenty napisał/a: | jak często wymieniać olej słyszałem ze co 5000Km
|
Troszkę szybko, ja np zmieniam co 10 tys i spore grono też, pisali koledzy że zagramanicą nawet co 15tys taka częsta zmiana nabijanie kasy a i tak w GDI olej po niewielkim przelocie robi się czarny
[ Dodano: 24-03-2011, 21:46 ]
Lucenty,
Zobacz sobie str 34 w tym temacie wstawiłem foto jak to wyglada a potem cyk na dół
DarthMario - 25-03-2011, 11:08 Temat postu: Spalanie Witam,
Od niedawna posiadam Cari 1,8 GDI z 2000 r.
Tankowałem go narazie dwukrotnie po 20 l.
Na 40 litrach przejechałem łącznie 350 km, w tym:
- 150 km w trasie, prędkość max. 110 km/h
- reszta w mieście, przede wszystkim do pracy - mam ok. 2,5 km w jedną stronę, GDI ECO zapala się gdy już dojeżdżam do celu
Przejechane km liczyłem do zapalenia się rezerwy (tankowałem w momencie zapalenia rezerwy)
Z tym, że na drugich 20 litrach jeździłem tylko w mieście i od rezerwy do rezerwy przejechałem 115 km
Zatem średnie spalanie trasa-miasto wyszło mi 11,4
a tylko w mieście 17,4 (praktycznie w większości na nierozgrzanym silniku)
Jeszcze jedna sprawa - kilka dni temu udałem się do wulkanizacji celem sprawdzenia ciśnienia w oponach (kompresory na wszystkich lokalnych stacjach jakimś cudem jednocześnie nawaliły ) i okazało się że było o dużo za małe (na przodzie ok. 1,8 a z tyłu 1,6). Furkotały mi opony i pierwszy wulkanizator stwierdził, że się wyząbkowały opony, nie sprawdzając ciśnienia - i tak jeździłem.
Mimo wszystko takie spalanie wydaje mi się o dużo za duże, zwłaszcza w mieście.
Nie wymieniałem jeszcze filtrów. Nie sprawdzałem sond.
Jedyny objaw jaki zauważyłem to lekkie szarpanie auta przy jednostajnej jeździe na niższych biegach. Przy przyspieszaniu i hamowaniu silnikiem nie szarpie.
Dwukrotnie też mi się zdarzyło, że falowały obroty na postoju, ale po przygazowaniu ustawało to zjawisko.
Przyznam szczerze, że jako młody kierowca musiałem się nauczyć nim jeździć - chodzi o dodawanie gazu przy zmianie biegów, by nie szarpało autem. Przez jakiś czas trochę nieumiejętnie to robiłem
Jakieś sugestie, rady?
PS. Dzisiaj tankuję i sprawdzę jaka będzie różnica, gdy cieplej na dworze i właściwe ciśnienie w oponach.
Kochan - 25-03-2011, 12:55
DarthMario, Wiele zależy od twojej jazdy. Czy trzymasz autko na wysokich obrotach, czy używasz luzu, stan ciśnienia w oponach oraz to czy hamujesz silnikiem.
U mnie np. rekordowe spalanie w Cari po lifcie wyniosło 17L w mieście średnie ok.10L natomiast w trasie potrafi zejść do 5.5L.
Jeśli autko szarpie można przeprowadzić naukę obrotów. Z mojego doświadczenia również jako młody kierowca ( Cari to moje 2 autko od prawka) również zauważyłem szarpnięcia, nagłe przyśpieszanie. Rozmawiałem z kilkoma osobami i po czyszczeniu przepustnicy i nauce te objawy są widoczne ale w mniejszym stopniu.
mlun - 25-03-2011, 13:26
Takie sprawdzanie ile auto spaliło jak sie rezerwa zapala to żadne sprawdzanie bo ona potrafi mrugnąć dużo wcześniej niż trzeba.
Lucenty - 25-03-2011, 16:46
A ten tryb ECO to ogólnie jak się obiawia? zapala się jakaś kontrolka ja nie zauważyłem
mlun - 25-03-2011, 17:27
Z tego co widzę masz wersję przed liftową a tu nie ma kontrolki. Możesz zauważyć na spalaniu chwilowym przejście w tryb eco.
DarthMario - 29-03-2011, 13:21
mlun napisał/a: | Takie sprawdzanie ile auto spaliło jak sie rezerwa zapala to żadne sprawdzanie bo ona potrafi mrugnąć dużo wcześniej niż trzeba. |
Z tego co wyczytałem na temat tego auta, to zarówno komputer jak i wskaźnik poziomu paliwa są niedoskonałe.
W jaki sposób wg Ciebie mam to sprawdzić? Nalać pod korek i jeździć aż auto stanie?
Zauważyłem, że rezerwa potrafi się zapalić na chwilę i potem zgasnąć. Biorąc pod uwagę zapalenie się rezerwy mam na myśli stałe palenie się lampki.
Nawet jeśli lampka będzie się palić na stałe przy różnej ilości paliwa w baku, to nie będą to przecież kolosalne różnice. Bo czy przejadę na 20 litrach 115 km czy 125 km, to i tak spalanie wychodzi duże.
SHARK1979 - 29-03-2011, 13:28
DarthMario napisał/a: | W jaki sposób wg Ciebie mam to sprawdzić? Nalać pod korek i jeździć aż auto stanie? |
No raczej nie bo będziesz miał na sumieniu pompę za kilka tysi zalej do pierwszego strzału pistoletu na stacji przejedź 100km i zalej ponownie tak samo i zobaczysz ile spaliła na 100tkę
DarthMario napisał/a: | Zauważyłem, że rezerwa potrafi się zapalić na chwilę i potem zgasnąć. |
Tak zawsze ostrzega o kończącym się paliwie i potem na stałe jak zostaje kilka literów na 80-100km i spada dość nisko Cari tak ma
mlun - 29-03-2011, 13:29
Zalać pod korek np. do pierwszego odbicia. Przejechać 100km i zalać na tej samej stacji i najlepiej z tego samego dystrybutora do pierwszego odbicia. I masz realne spalanie.
No ale jeśli faktycznie Ci tyle spali to ja bym szukał tego przyczyny bo to jak dla mnie za dużo. Może sonda umarła już?
SHARK1979 - 29-03-2011, 13:35
mlun, Dopiero o tym pisałem
"zalej do pierwszego strzału pistoletu na stacji przejedź 100km i zalej ponownie tak samo i zobaczysz ile spaliła na 100tkę"
|
|
|