To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Forum ogólne - CB RADIO

Owczar - 20-07-2009, 12:58

gregorbu napisał/a:
Nowy kabel mam już kupiony i nie byłoby żadnego problemu podmienić go "sztuka za sztukę". Oczywiście jednakowej długości. I tak też chyba zrobię, bo mniej z tym będzie zabawy. Z anteną ze starym, przetartym przewodem musiałbym jechać do serwisu na docinanie i strojenie. Strata czasu.

Grzesiek nie ma potrzeby wymiany kabla. To antena musi być wieloktrotnością długości fali, a nie przewód. Przewód musi mieć stałą impedancję falową. Nie ma to żadnego związku z długością, ani rezystancją przewodu. Możesz sobie uciąć na taką długość jaka Ci pasuje. Strojenie nie bedzie konieczne, ponieważ nie zmieni się impedancja falowa. Jeśli zmienisz przewód to prawdopodobnie będziesz musiał stroić SWR, chyba, że nowy przewód ma identyczną impedancję linii transmisyjnej.

Ostatnio rozmawiałem na ten temat z serwisantem punktu CB na jerozolimskich, jeden z lepszych serwisów, polecany na forach. Kupiłem u nich antenę SIRIO TRIFLEX. Ma ona tylu przeciwników ilu zwolenników. Używałem wcześniej helikalnego Tajfuna 27 tego samego producenta, więc spodziewałem się, że z triflexem będzie podobna jakość. Ale tym razem antena powędrowała na błotnik, a nie tak jak poprzednik na dach.
Po ustawieniu SWR (1,1 na 19 kanale) okazuje się, że ta antena zapewnia naprawdę super jakość.
Posiadam radyjko Alan78+ i triflexa, brat ma Presidenta Taylor II i 150 cm antenę na magnesie, nie pamiętam producenta, ale raczej coś porządnego i mogę śmiało powiedzieć, że jakość sygnału odbieranego jest niewiele gorsza. Nadawnie ma krótszy zasieg, ale w zupełności wystarcza. Nie rzuca się w oczy amatorom cudzej właśności i nie szpeci auta. W tylnym błotniku bardzo dobrze się komponuje i wygląda jak zwykła antenka FM.
W skrócie - polecam ;)

Anonymous - 20-07-2009, 19:08

Owczar, jeśli rzeczywiście jest tak, jak piszesz, to mój problem się wspaniale rozwiązuje. Nie znam się na tych zagadnieniach i nie są one dla mnie na tyle interesujące, bym się w nie zagłębiał i sięgał do fachowej literatury. :twisted: Nie mam też czasu na jeżdżenie po serwisach. Mój przewód będzie aż nadto długi nawet po skróceniu. Okazało się, że ma prawie 5 metrów, więc po przycięciu będzie i tak miał ponad 4. Antena była strojona do Colta i w połączeniu z radiem spisywała się dotąd - jak na moje potrzeby - idealnie.
Owczar - 20-07-2009, 19:11

gregorbu, nawet jeśli moja teoria jest nieprawdziwa to nic nie tracisz ;) Ale będzie ok :)
Anonymous - 21-07-2009, 21:02

Kabel skrócony, nowa końcówka zarobiona i... cisza w radyjku. Zasięg 2/4, zapala się czerwona kontrolka kiedy nadaję i cisza (potencjometr głośności na maks.). Dopiero kiedy wziąłem radio głośnikiem do ucha, usłyszałem rozmowy. Zakłóceń praktycznie żadnych, zasięg bardzo dobry (z okolic AWF doskonale słyszałem Połczyńską). Tylko, że to wszystko słychać jedynie z głośnikiem przy uchu... Serwis będzie grany...
Owczar - 21-07-2009, 21:28

No to dziwne te objawy :/ Zastanawiam się co może być przyczyną. A próbowałeś podłaczyć zewnętrzny głośnik? Może coś z końcówką mocy nie tak...
Anonymous - 21-07-2009, 21:50

Owczar napisał/a:
A próbowałeś podłaczyć zewnętrzny głośnik? Może coś z końcówką mocy nie tak...
Podłączałem inny głośnik - bez zmian, słychać baaardzo cicho. Trzaski z gruchy słychać za to normalnie. Moim zdaniem albo jednak antena, albo końcówka mocy. Zaraz po zakupie miałem podobna sytuację - problem zniknął po wystrojeniu
wojtas20 - 22-07-2009, 10:53

Spróbuj zestroić antenę, to tak na początek.. :?
krzychu - 23-07-2009, 17:53

gregorbu napisał/a:
Zasięg 2/4, zapala się czerwona kontrolka kiedy nadaję i cisza (potencjometr głośności na maks.).

no bo SWR masz pewnie powyżej 2 jeśli nie gorzej. Tak ja mówiłem nie można sobie dowolnie uciąć kabla. Ewentualnie przy zarabianiu kabla zrobiłeś zwarcie. A po wymianie na nowy o tej samej długości i tak warto sprawdzić SWR.

Owczar - nie wiem skąd masz informację że długość kabla nie ma znaczenia ale wszystkie opracowania jakie czytałem temu zaprzeczają. Perfekcją jest zestrojenie samej anteny wzornikowym kablem a potem strojenie kabla ucinając po 2cm... wiec długość kabla MA znacznie.

Owczar - 23-07-2009, 18:05

krzychu, z serwisu CB gdzie kupowałem antenę, facet wydawał się rzeczowy. Powiedział, że jeśli kabel ma jednostajny rozkład impedancji falowej to długość kabla nie ma znaczenia...
krzychu - 23-07-2009, 18:09

Owczar napisał/a:
z serwisu CB gdzie kupowałem antenę, facet wydawał się rzeczowy.

Nie chcę nikogo osądzać ale przeważnie w takich serwisach chcą szybko zestroić i skasować ze 30zl. Ostatnio widziałem gościa w serwisie GSM który przedmuchał nokie a klientowi mówił że trzeba było ją wykąpać w wanie ultradźwiękowej żeby dobrze wyczyścić.

Ale jak radio przy nadawaniu pokazuje pół skali albo zapala się jakaś czerwona lampka (a wcześniej się nie zapala przy nadawaniu) na 99% jest bardzo wysokie SWR albo zwarcie.

Owczar - 23-07-2009, 18:12

Ale dziwi mnie, że tak cicho słychać... U mnie bez antenty czasem nasłuchiwałem i było normalnie tylko krótki zasięg.

Od razu piszę, że nie nadawałem wtedy.

Co do serwisu, to nie wiem bo mi zestroili za free... Poza tym serwis polecany. Ale teraz poszperałem i widzę, że jest racja w tym co piszesz..

krzychu - 23-07-2009, 18:16

Tak no trochę dziwne że słabo słychać ponieważ nawet sam kabel + uchwyt mi nieźle zbierał jak jeszcze miałem odkręcaną (teraz triflex). Miejmy nadzieje że się nie spaliła końcówka.
Owczar - 23-07-2009, 18:19

krzychu, a jak Ci się sprawuje triflex? Bo ja wbrew opiniom ludzi, którzy nie mieli.. jestem bardzo zadowolony. Tylko ja mam w błotniku, a Ty chyba na dachu?

gregorbu, nie ma zwarcia w końcówce?

krzychu - 23-07-2009, 18:27

Ja tam sobie chwale. Ogólnie nie jest zagorzałym fanem CB. Moje oponie można poczytać już na forum. Miałem porównanie z Presidentem MiniLog (taka 1m typu helica) zamontowana na klapie poprzedniego auta ale obawiam się że klapa miała za słabą masę. Do rzeczy kupiłem triflexa znając jego wady i zalety. Cenie sobie to że mogę wjechać do garażu bez odkręcania czegokolwiek, nie muszę go też chować na parkingu, nie szpeci auta. Co to głównych funkcji to odbiór jest bardzo dobry nie ma żadnych zastrzeżeń a RF-Gain i tak mam skręcone o 70-80% + ASC działa bardzo dobrze przepuszcza tylko mocne sygnały bo nie lubię ciągłe słuchać szumów. Pytam rzadko a w terenie górzystym (i tak cienki zasięg) w którym się głownie poruszam czekam jak ktoś z antenką przejedzie i wtedy pytam mi wystarcza rzeczy użytkowe są dla mnie dużo bardziej ważne.

Niestety nie wiem czy to wina triflexa ale radio FM mi średnio odbiera. Nie wiem czy to trixlex bo nie jeździłem z fabryczną anteną (od razu zamontowany został triflex).

Bardzo fajnie mi też wyszedł montaż + głośniczek między kierownicą a osłoną fajnie się zmieścił.

Owczar - 23-07-2009, 18:36

No estetycznie to wygląda. Ja mam radyjko w schowku na okulary. A jeśli chodzi o funkcjonalność to tak jak u Ciebie mniej więcej. Ale też nie jestem fanem CB radia, traktuję go jako narzędzie, a nie do zabawy ;) A radio FM rzeczywiście średnio, ale u mnie na poprzedniej antenie było tak samo. Wydaje mi się, że tuner w moim radiue nie powala po prostu... W warszawie mam stację na stacji, a poza już gorzej...