[97-04]Galant EAxA/W - [EAxx] Olej
malina_drizzt - 29-12-2010, 17:23
Mi też się poci z okolic pokrywy zaworów, ale tylko trochę.
Pod silnikiem czysto, oleju nie ubywa, więc nie widzę sensu wymiany uszczelki.
A zalany mam Mobil 1 5w30, z danych wynika, że ma trochę większą lepkość w temperaturze roboczej niż większość 5w30, ale na pewno jest mniej lepki niż valvoline 5w40 w poszczególnych temperaturach.
Według mnie nie ma sensu zmiana oleju na bardziej gęsty.
Jeśli uszczelki puszczają olej w stopniu znaczącym, wtedy trzeba je wymienić.
Wcześniej na castrolu 10w40 miałem orkiestrę popychaczy, teraz po dwóch płukaniach i wlaniu mobila silnik chodzi cichutko, delikatnie stuka po odpaleniu poniżej zera, a po rozgrzaniu cisza.
Następne w kolejce będą royal purple 5w30 i motul 8100 x-cess 5w40 na lato.
kurak80 - 29-12-2010, 17:25
To że się pozbędę ceramizera to mnie nie martwi...wlałem go tylko po to aby uciszyć popychacze...swoje zadanie spełnił...a jak wleje nowy inny olej może nie będą cyakać.....a jesli beda to ponownie ceramizer.....w sumie wydaje mi się że to bardziej z okolicy głowicy...póki co nic się nie dzieje...no ale wolałem zapytać czy ten fakt może mieć jakiś wpływ na przejście na pełny syntetyk...
malina_drizzt - 29-12-2010, 18:07
kurak80 napisał/a: | To że się pozbędę ceramizera to mnie nie martwi...wlałem go tylko po to aby uciszyć popychacze...swoje zadanie spełnił...a jak wleje nowy inny olej może nie będą cyakać.....a jesli beda to ponownie ceramizer.....w sumie wydaje mi się że to bardziej z okolicy głowicy...póki co nic się nie dzieje...no ale wolałem zapytać czy ten fakt może mieć jakiś wpływ na przejście na pełny syntetyk... |
To zależy jaki olej miałeś wlany wcześniej, jaki jest stan uszczelek silnika i jak działa cudowny ceramizer.
Ogólnie im wyższa wartość tbn i niższa lepkość oleju tym większe prawdopodobieństwo utraty szczelności, chociaż np. różnica między maxlife 10w40, a 5w40 jest niewielka,
lepkość valvoline maxlife 10w40 w temperaturze 100st. to 14.2 natomist TBN 10.2, a 5w40 lepkość 14.6 TBN 10.4, czyli praktycznie to samo.
Różnią się innymi parametrami: lepkością, pompowalnością w niższych temperaturach, punktem zapłonu itp. inny jest skład i technologia produkcji, inaczej też utrzymują parametry w trakcie eksploatacji.
Seria maxlife teoretycznie ma pozytywny wpływ na uszczelki i nic złego nie powinno się stać, sporo jest opinii na różnych forach, że po zalaniu maxlife silnik przestał brać olej.
Poza tym 5W40 produkowany jest na bazie hydrokrakowanych olejów mineralnych i nie jest pełnym syntetykiem.
Arturro-86 - 29-12-2010, 21:02
malina_drizzt napisał/a: | Poza tym 5W40 produkowany jest na bazie hydrokrakowanych olejów mineralnych i nie jest pełnym syntetykiem. |
Mógłbyś do dokładniej sprecyzować Z tego co ja czytałem i napisał na forum np. Krzyzak - Valvoline MaxLife 5W40 jest olejem w pełni syntetycznym!
idas - 29-12-2010, 21:09
W pełni syntetyczne są w zasadzie tylko te z zerem na początku, no i takie wynalazki jak 10W60, 5W50 itd:-) Też się zastanawiałem na maxlife 5W40, ale skoro to hydrokrak to go już nie chcę:-) Synpower pewnie będzie już full syntetykiem.
Mój TotalQuartz Future9000 5W30 to też hydrokrak:-)
malina_drizzt - 29-12-2010, 23:09
Formalnie oleje w przeważającej części oparte na bazie III grupy nazywane są od niedawna olejami w pełni syntetycznymi, ale nimi nie są, jednak nie oznacza to że są złe.
Valvo produkowany jest na bazie III grupy z dodatkami IV i V, chociaż przyznam do końca nie jestem pewien, ale jeśli ktoś ma jakieś dane oficjalne, że maxlife to tylko gr IV i V to chętnie poczytam.
Syntetyk czy nie, maxlife 5w40 to bardzo dobry olej.
Krzyzak - 30-12-2010, 07:12
Arturro-86 napisał/a: | napisał na forum np. Krzyzak |
nie pamiętam, czy to pisałem
osobiście leję mobil 5W50 - ostatnio już do każdego z 3 aut
popychacze są ciche (mimo, że poprzednik wlał do rekina castrol 5W40 i trochę klepały)
marcinzam - 30-12-2010, 09:39
Krzyzak, a dokładnie który mobil 5w50 lejesz bo na stronie mobila jest tylko Peak Life a na allegro już mają inne
kurak80 - 30-12-2010, 11:59
No i proszę 35 stron wątku przeczytałem z przekonaniem że Maxlife 5W40 to pełny syntetyk......a tu się okazuję ze jednak nie do końca....zwariować idzie ....jak tak dalej pójdzie to zostane przy Mobili 10W40 żeby się nie stresować że zrobie mojemu miśkowi krzywdę
Krzyzak - 30-12-2010, 12:11
marcinzam napisał/a: | Krzyzak, a dokładnie który mobil 5w50 lejesz |
dokładnie ten:
http://allegro.pl/olej-mo...1382561947.html
kupuję najczęściej w sellgrosie w Gdańsku
m6riano - 30-12-2010, 17:02
kurak80 napisał/a: | ....jak tak dalej pójdzie to zostane przy Mobili 10W40 żeby się nie stresować że zrobie mojemu miśkowi krzywdę |
Też popełniłem ten błąd bo mobil był tani(17zł/L)...zalej 10w40 maxlife'a..nieco droższy(23zł/L) a za to cisza.
malina_drizzt - 30-12-2010, 20:23
Maxlife 5w40 to dla miśków z przebiegiem rozsądny kompromis.
Mobil 5w50 to olej raczej do ostrzejszej jazdy przynajmniej tak mi się wydaje.
Wysoki HTHS 4.3 oznacza dobrą ochronę silnika przy ostrzejszej jeździe, ale w temperaturze 40 i 100st. olej ten ma wyższą lepkość niż nawet 10w40, dlatego teoretycznie słabiej smaruje niedogrzany silnik, np. zimą przy spokojnej jeździe.
Jak wiadomo teoria nie zawsze się sprawdza.
tosztotomasz - 31-12-2010, 18:05
Uczulam kolegów na traktownie sprawy syntetyk / nie syntetyk z poziomu marki. Zarówno Mobil jak i Valvo, a nawet Motul mają w swojej ofercie oleje HC. Przywoływany SynPower w wersji 5w40 to też HC. Znalezienie prawdziwego full syntetyka na naszym rynku nie jest takie proste, jak by się wydawało.
Druga sprawa to używanie olejów ...w50, 60. Po co, dlaczego? Nie rozumiem stosowania tak grubych oliw w codziennej eksploatacji, względnie zdrowego silnika. Tendencje aktualnie są raczej odwrotne. Lżejszy olej daje proporcjonalnie więcej korzyści niż taki powiedzmy 5w50.
m6riano - 31-12-2010, 18:08
Ja tam zostaje przy moim maxlifie 10w40 i nie schodzę na "cały syntetyk", najwyżej doleje ceramizera teraz przy wymianie.
tosztotomasz - 31-12-2010, 18:29
A myślałeś o tym, żeby zamiast wynalazków ceramicznych spróbować oleju , który w dowolnej temperaturze otoczenia jak najszybciej nasmaruje popychacze? Wydaje mi się, że 10W niekoniecznie jest wartością, która zapewni odpowiednie smarowanie popychaczy podczas rozruchu.
|
|
|