[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Tarcze hamulcowe, klocki hamulcowe - Lancer CYxA
Me-Tsu - 27-12-2012, 12:18
krzychu, dzieki za hinta o CSie!!! szukalem ATE i brembo po oficjalnych katalogach do CYxA i byly tylko klocki, tarczy nie widzialem. teraz krag mozliwosci znacznie sie poszerza. NP EBC wg wyszukiwarki na ich stronie pokazuje tylko 2 komplety do CYxA, ale juz do CSa 2.0 az 5 kompletow, pomimo tego ze wymiary sa takie same:
srednica tarczy: 276 mm
wysokosc tarczy: 46 mm
grubosc tarczy: 26 mm
ilosc otworów: 5
mysle ze tera zabedzie latwiej cos dobrac, a opcja OII wychodzi troche droga (same nowe zaciski to 600 zl sztuka, pewnie uzywki bylbyby tansze,ale robi sie skomplikowana operacja).
jesli chodzi o TRW, to nie sa zle. sa "dobre" ale oryginalne byly jak "zyleta", jak hamowalem to mialem komfort psychiczny ze mam co najmniej tak dobre jak tez z przodu, teraz juz sie tak nie czuje. W Wawie lepiej miesc dobre hamulce, bo wariatow/wymuszaczy wszelkiej masci tu nie brakuje... Przesiadam sie np do Laguny 2 ojca i widze ze ma lepsze hamulce.
krzychu - 27-12-2012, 12:26
Me-Tsu - z tym katalogiem EBC to dobrze posprawdzaj wymiary bo pamiętam że kiedyś podawało tarcze, które miały chyba trochę inne rozmiary chyba szerokość 24mm i trochę inna wysokość bo z tego co pamiętam wysokość to 45,5mm? W każdym razie ktoś zakładał i pasowały...
A co do Outlandera to bym szukał używki. W końcu zacisk to odlew. Ewentualnie poszukać zestaw naprawczy i zregenerować przed założeniem.
Jeśli chcesz twardsze klocki to możesz spróbować ATE są twardsze od TRW. Potem oczywiście są jeszcze jakieś EBC Green....
Się mi jeszcze przypomniało. W amerykańskich katalogach szukaj Lancer 2,4 Ralli Art (2004-2006) tam też były takie hamulce w przodu.
tyku - 27-12-2012, 12:51
Me-Tsu, Ja mam jeszcze oryginały i wcale dobrze nie hamują, chociaż nie miałem porównania do innych klocków to i tak mi się wydaje jeżdżąc innymi samochodami, że Lancer średnio wypada. Dlatego wkrótce zmiana na SP + HAWK (przód i tył). Dam znać jak się hamuje i czy warto wydać koło 3 tys.
Me-Tsu - 28-12-2012, 00:56
krzychu napisał/a: | Me-Tsu - z tym katalogiem EBC to dobrze posprawdzaj wymiary bo pamiętam że kiedyś podawało tarcze, które miały chyba trochę inne rozmiary chyba szerokość 24mm i trochę inna wysokość bo z tego co pamiętam wysokość to 45,5mm? W każdym razie ktoś zakładał i pasowały...
|
Krzychu, celna uwaga. w katalogu np EBC, DBA widze wysokosc 45,5 u sprzedawcow pisza 46mm. 0,5 mm jest chyba jednak na tyle male ze nie przeszkadza - daje promien krotszy o 0,25mm.
na placu boju pozostaly SP performance lub DBA lub EBC. DBA wydaja sie najwyzszej klasy z calej trojki, EBC sa najtansze (Turbo Groove albo Ultimaxy). Klocki Hawki, lub EBC Green (ludzie pisza ze EBC pyla strasznie). Draże temat roznych opcji z jednym ze sklepow. Jak sie czegos wiecej dowiem to dam wam znac.
krzychu - 28-12-2012, 07:28
Me-Tsu napisał/a: | DBA widze wysokosc 45,5 u sprzedawcow pisza 46mm. 0,5 mm jest chyba jednak na tyle male ze nie przeszkadza - daje promien krotszy o 0,25mm. |
To chodzi o wysokość tarczy jak ona leży "plackiem". Po prostu klocki muszą się przesunąć o 0,5mm. 0,5mm to oczywiście nie jest dużo na tym wymiarze.
Me-Tsu napisał/a: | SP performance lub DBA lub EBC |
Nie wiem skąd się wzięła moda na SP perfomance (jak ja szukałem tarcz to nawet o takiej firmie nie słyszałem). Z EBC to bym brał Ultimaxy bo są cichsze. A najlepiej to wypróbuj DBA bo np. w EVO sobie chwalą, w Outlanderze tez ktoś z forumowiczów miał i chwalił.
mazin - 29-12-2012, 19:26
Panowie, a co sądzicie o takich:
Blue Print
Nie słyszałem o takiej firmie, ale cenowo zbliżone do tych:
FEBI BILSTEIN
Różnica polega głównie na tym, że o tej drugiej słyszałem
Me-Tsu - 01-01-2013, 19:50
mazin napisał/a: | Panowie, a co sądzicie o takich:
Blue Print
Nie słyszałem o takiej firmie[/URL]
Różnica polega głównie na tym, że o tej drugiej słyszałem |
BP to pakowacz, nieprodukuja wlasnych elementow tylko kupuja duze ilosci od producentow i sprzedaja we wlasnych pudelkach. Gdzies czytalem ze w pudelku BP mozna znalezc np Kashiyamy albo MOUNTAIN, itp.
Pare osob z forum BP zamontowalo, to moze napisza co bylo w pudelku dla 443119?
RalfPi - 28-01-2013, 10:58
Witam - jakiś czas temu pisałem o tym, że mi klocek z tyłu piszczy - faktycznie - jakiś tłoczek (tak to rozumiem) nie odbijał do końca i mi klocek zjadło z lewej strony z tyłu.
Wymienili mi klocki i jakiś inny element na gwarancji
Powiedzieli, że spotkali się z podobną sytuacją w Outku i że też zrobili na gwarancji
Marian_K - 04-02-2013, 12:09
Prześledziłem cały temat i nadal nie bardzo wiem co kupić .
Szukam klocków na przód - tarcze mam oryginalne.
Wiem, że klocki powinny być miękkie i z tych, które tu wymieniacie do miękkich należą TRW... i na tym koniec? Do oryginalnych tarcz raczej nie warto nic innego zakładać? Czy może coś przeoczyłem?
Zastanawiałem się nad EBC, ale... nie wiem...
EBC Black - dziadostwo?
EBC Green - nie za twarde?
krzychu - 04-02-2013, 12:18
Marian_K - możesz wziąć ATE są trochę twardsze od TRW. Potem masz jeszcze ferodo ale nie znam tych serii ferodo...
Nie wiem czy jest sens się pchać w EBC do standardowych tarcz...
Robert_N - 08-02-2013, 12:46
Marian_K, popatrz na firmę 555 ja zarzuciłem na przód i jestem zadowolony 25tkm i jest ok
tomaszekk7 - 08-02-2013, 17:21
Ja mam założone Ferodo Premier FDB 1621. Na oryginałach przejechałem 74 tyś. W porównaniu do fabrycznych te lepiej hamują. Cena bardzo fajna zapłaciłem 100 zł.
Uwex - 08-02-2013, 22:31
tomaszekk7 napisał/a: | Ferodo Premier | - wprawdzie w innym aucie, ale byłem z nich b. zadowolony (materiał chyba ten sam).
del toro - 08-04-2013, 19:16
Witam....
Mam pytanie: w tamtym tygodniu wymieniłem pierwszy raz klocki hamulcowe przód, założyłem TRW tarcze oczywiście zostały stare. Faktem jest, że od wymiany dopiero zrobiłem ok. 100 km, zauważyłem, że z jednej strony klocek się ładnie dopasował bo tarcza ładnie lśni na całej szerokości a z drugiej strony bierze środek tarczy a na brzegach góra i dół jest rdzawy nalot jakby klocek jeszcze tam nie tarł.
Stąd moje pytanie, czy to normalne i klocek się dopasuje sam, bo nic nie piszczy ani nie trze przy hamowaniu, nie ściąga również, hamuje dobrze, gdyby nie to że mam alufelgi to bym nawet tego nie zauważył........pytam z ciekawości
dzieki.....
Lewian - 08-04-2013, 20:07
Prawdopodobnie źle zamontowane klocki. Nie wyczyszczone dobrze suwaki i wszystko nie pracuje jak powinno.
|
|
|